Fuchsia Ampelous (33 Bilder): Odling, Plantering På Gatan Och Vård Hemma. Olika Sorter. Hur Beskärs Och Bevaras På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Fuchsia Ampelous (33 Bilder): Odling, Plantering På Gatan Och Vård Hemma. Olika Sorter. Hur Beskärs Och Bevaras På Vintern?

Video: Fuchsia Ampelous (33 Bilder): Odling, Plantering På Gatan Och Vård Hemma. Olika Sorter. Hur Beskärs Och Bevaras På Vintern?
Video: Plantering persikoträd - Grohuset 2024, April
Fuchsia Ampelous (33 Bilder): Odling, Plantering På Gatan Och Vård Hemma. Olika Sorter. Hur Beskärs Och Bevaras På Vintern?
Fuchsia Ampelous (33 Bilder): Odling, Plantering På Gatan Och Vård Hemma. Olika Sorter. Hur Beskärs Och Bevaras På Vintern?
Anonim

Ampel fuchsia blev populär för inte så länge sedan, men det har redan vunnit trädgårdsmästarnas kärlek, som uppskattade plantans dekorativa utseende och enkelheten att ta hand om det. Behållare med denna exotiska växt kan dekorera en loggia, balkong, samt en terrass, veranda och till och med ett obeskrivligt staket.

I vår artikel kommer vi att bekanta oss med funktionerna i fuchsia, berätta om de viktigaste sorterna och presentera dig för reglerna för vård av en blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ampel fuchsia tillhör stauderna i familjen Cypern. I Ryssland började den användas för landskapsträdgård för inte så länge sedan, även om det har varit känt om denna ovanliga blomma i över 300 år. 1696 såg den franske forskaren Charles Plumier en tidigare okänd växt nära den nuvarande huvudstaden i Dominikanska republiken ., och namngav det efter den berömda tyska läkaren och forskaren Leonard von Fuchs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills har ett stort antal hybridvarianter av fuchsia beskrivits - hängande, klättring, spridning, upprätt och i form av en buske. Av särskilt intresse bland trädgårdsmästare är rikligt, det kännetecknas av tunna stjälkar och en spridande krona i form av en kaskad.

Fuchsia -färger är slående i sin mångfald: blommor kan vara rosa, lila, blå, skarlet, vit, gul eller blå. Fuchsias dekorativitet förklaras av blommornas ovanliga form - ståndare som sticker upp under en stor och fluffig kjol. Tidigare föddes fuchsia uteslutande som en krukväxt, men idag, under den varma säsongen, tas den ut i trädgården, där den används ofta i vertikal trädgårdsskötsel.

Med rätt vård kan växten blomma från april till oktober. Att ta hand om det ger inga problem, därför ger det trädgårdsmästare ett nöje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Fuchsia förvånar verkligen över de olika sorterna och sorterna. De mest populära är flera.

" Golden Monica ". Detta är en buskig växt med spektakulära långsträckta skarlakansblommor, inuti - en vit kärna. Bladen är långsträckta, ovala, guldgröna. "Golden Monica" kännetecknas av frodig blomning och spridning av grenar, därför är det nödvändigt att regelbundet nypa bort överflödiga skott för att behålla buskens dekorativa effekt så att den gröna massan inte distraherar uppmärksamheten från blommorna.

Bild
Bild

Iceicle . En av de sällsynta ampelösa formerna av fuchsia, den kännetecknas av stora mjölkvita knoppar, mindre ofta med en svagt rosa nyans av de yttre kronbladen.

Trots sin ovanlighet är Iceicle lika anspråkslös att ta hand om som alla andra sorter.

Bild
Bild

" Den första kärleken ". En växt med ett så känsligt namn har otroligt vacker blomning. Knopparnas lila nyans presenteras i en mängd olika färger - från lila syren till djup lila. Det finns till och med sorter där knopparna är färgade violettröda. Mättnad och färgdjup beror på många faktorer - blomningstiden, jordens egenskaper, belysning och buskens ålder.

Bild
Bild

" Fe ". En halvampersort, vars särdrag är tvåfärgad. "Fairy" har en lila knopp och en kjol röd eller vit. En sådan växt odlas vanligtvis som en ampelös växt, även om den kan hålla på ett stöd och växa uppåt.

Bild
Bild

Andra populära sorter inkluderar:

  • Hollis Beauty - en spektakulär växt med dubbla blommor av den mest känsliga blekrosa nyansen;
  • " Prince of Pis " - denna sort kännetecknas av blommor prydda med en ljusröd kjol och vitliga blomblad;
  • Imperial Crown - bildar långsträckta blommor med en djupröd nyans.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Att odla fuchsia kräver inte speciella färdigheter från trädgårdsmästaren. Den rikliga sorten föredrar belysning med måttlig ljusstyrka. Direkta ultravioletta strålar verkar på fuchsia på det mest deprimerande sättet - växten dör inte, men bildandet av peduncles blir sällsynt och knopparna själva blir mindre, och det blir nästan omöjligt att återställa växten till ett lyxigt utseende genom att flytta den till andra förhållanden. Växten känns bekväm i ljus halvskugga, låga temperaturer, kall vind och drag är kontraindicerade för det.

Dessa faktorer bör beaktas vid planeringen av anläggningens placering . Det bästa alternativet skulle vara en plats där solen bara skiner på morgontimmarna, och från och med middagsfuchsia är det bättre att vara i mörkret. Det är dock inte heller värt att plantera i full skugga - i det här fallet slutar det att producera blomsterstjälkar och buskens dekorativitet försämras märkbart.

En lämplig temperatur för denna exotiska är 22-25 grader på dagtid och 15-18 på natten. För höga såväl som låga temperaturer påverkar kvaliteten på blomningen negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Vid plantering är det mycket viktigt att förhindra överhettning av rotsystemet, därför rekommenderas att plantera fuchsia i lätta keramiska krukor med tjocka väggar. Det översta lagret av substratet bör också strös med lätt grus . Om dessa åtgärder försummas, kommer rötterna snabbt att värmas upp och ruttna.

Fuchsia är inte särskilt krävande på marken, men det växer och utvecklas mycket bättre i bördig jord med neutral surhet och höga luftgenomsläpplighetsparametrar. Jordblandningen för fuchsia består av torv, torv och lövmark, flodsand och kompost, upptagna i lika delar.

När du placerar sätet, se till att skapa ett dräneringsskikt - det kommer att förhindra fuktstagnation och utseendet av röta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Ampel fuchsia tenderar att förgrena sig starkt, medan nya blommor bildas i stort antal. Under sådana förhållanden rotsystemet är under betydande påfrestningar, varför alla överflödiga skott måste klippas av i tid … Det är väldigt enkelt att avgöra att det finns för många skott - fuchsia börjar blomma dåligt, vissa groddar torkar upp och extra blommor bryter ofta grenar med sin vikt.

Omedelbart efter uppkomsten av dessa tecken måste överflödiga grenar klippas av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

För full tillväxt och utveckling av riklig fuchsia måste den vattnas regelbundet och i måttliga mängder. Under hela växtsäsongen bör den optimala nivån av jordfuktighet i behållaren bibehållas, men samtidigt bör fukt inte stagnera. Efter varje vattning är det nödvändigt att vänta 15-20 minuter, töm sedan all återstående fukt som har bildats i pannan . När det vilande stadiet börjar minskar bevattningsmängden till 1-2 gånger i månaden. Fuchsia reagerar bra på enstaka bladspray.

Om möjligt, försök att placera en liten inomhus fontän nära blomkruken - detta kommer att bibehålla en gynnsam luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Precis som många andra exotiska växter behöver fuchsior befruktning. Topdressing utförs ungefär en gång var 7-10 dagar. Det är bäst att använda komplexa kompositioner för prydnadsväxter, som kan köpas i vilken specialaffär som helst . Det är mycket viktigt att följa den exakta dosen som anges på gödningsmedelsförpackningen. Med ett överdrivet intag av spårämnen börjar växten växa aktivt, detta skapar en ökad belastning på rötterna, och dessutom har växten inte styrka att blomstra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Ampel fuchsia kan förökas av frö, såväl som vegetativt.

Frömetod de används sällan hemma - det här är en komplex process som kräver särskild kunskap, därför brukar uppfödare i allmänhet använda den för att odla nya sorter. Men om du vill kan du försöka odla en blomma från plantor - du kan köpa dem i en butik eller få den själv. Processen är ganska besvärlig. Till att börja med måste du skydda växten från självbestämning - för detta skärs ståndarna och pollen placeras på ståndarna. Därefter lindas blomman i gasväv och fixeras med en tråd. I denna form bör busken spendera cirka 3-4 veckor tills frukten bildas.

Sådd görs i mars. För detta ta behållare med en jordblandning bestående av torv och flodsand och sprid plantorna på den, tryck sedan försiktigt på dem med ett finger och strö lite med sand … Lådorna är täckta med folie för att skapa växthusförhållanden. Växthuset bör öppnas en gång om dagen för ventilation.

Efter uppkomsten av fullvärdiga skott kan växthuset tas bort, och när plantorna växer upp kan det transplanteras till en permanent plats i ett näringsrikt underlag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vegetativ förökning av fuchsia innebär skörd av sticklingar . Detta är en enkel metod som är mycket populär bland trädgårdsmästare. Sticklingar rotar sig bra, medan mycket liten tid spenderas. Det är bäst att göra arbetet tidigt på våren. Vanligtvis tas unga skott, eftersom lignifierade skott tar längre tid att växa och är mindre accepterade. Skärets längd kan vara 10-20 cm. Behållaren med skottet är täckt med toppen av en skuren plastflaska för att skapa en bekväm luftfuktighet.

Om allt arbete utförs korrekt kommer rötterna att visas om 5-7 dagar, men växten behöver fortfarande ett par veckor till för att roten ska bli livskraftig. Efter det kan du transplantera skärningen i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

När hösten börjar, när nätterna blir kallare, bör du tänka på hur du bevarar fuchsia på vintern. De flesta trädgårdsmästare överför det till huset - med detta tillvägagångssätt är det mycket viktigt att ge växten en bekväm livsmiljö. Eftersom fuchsior är infödda i tropikerna måste du simulera varma dagar och svala nätter hemma . Anläggningen kommer att må bra på en plats där den är upplyst med starkt men mjukt ljus, medan alla värmeenheter måste stängas av på natten.

På vintern behöver du inte vattna fuchsia lika mycket som på sommaren på gatan - från november till februari har denna växt en vilande period.

Bild
Bild

Om det inte finns något sätt att skapa sådana förhållanden i lägenheten, kan du helt enkelt klippa av stjälken från moderplantan på platsen där rötterna börjar och placera dem i små lerkrukor med vermikulit. Efter 3-4 veckor utvecklar det ett rotsystem, så det blir möjligt att plantera en dotterväxt i marken . Det är bättre att ha det på fönsterbrädan på södra eller östra sidan. Sådana sticklingar kommer att växa mycket långsamt, men till våren kommer utvecklingshastigheten att öka.

Innan du planterar i trädgården bör busken gradvis tempereras - för detta tas plantorna ut i trädgården varje dag på dagtid i 15-20 minuter, och sedan ökas tiden i frisk luft gradvis.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Fuchsia ampelous, som många andra prydnadsväxter, stöter på sjukdomar och skadedjur. Oftare än andra finns det flera problem.

  • Whitefly - det här är små vitaktiga muggar, visuellt liknar de en mikroskopisk mal. De lever på baksidan av bladbladet, när de skakas flyger de åt olika håll. Dessa parasiter suger saften från växterna, som ett resultat blir de gula och börjar vissna. Behandling med Actellik eller Aktara hjälper till att bli av med vitflugan. Sprutning utförs 1 gång på 3-4 dagar, om det behövs växlar medlen.
  • Med överdriven fukt kolliderar växten ofta med mjöldagg . I kampen mot det hjälper behandling med Fundazol eller Topaz.
  • Kort och grund blomning oftast förknippad med brist på mineraler, brist på ljus eller att hålla växten på en för varm plats - när sådana tecken dyker upp bör vården justeras.
  • Mycket ofta dyker fuchsiablad upp spindelkvalster . Själva parasiten är så liten att det är omöjligt att se den. Men en vit spindelnät kan berätta om problemet. Om bearbetningen inte görs i tid dör bladen snabbt. Betyder "Fitoverm", "Confidor" eller "Agravertin" hjälper till att hantera problemet.

Rekommenderad: