Daylily (100 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Hur Matar Man Den Vackra Dagen I Trädgården? Reproduktionsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Daylily (100 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Hur Matar Man Den Vackra Dagen I Trädgården? Reproduktionsmetoder

Video: Daylily (100 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Hur Matar Man Den Vackra Dagen I Trädgården? Reproduktionsmetoder
Video: July 24, 2019 2024, April
Daylily (100 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Hur Matar Man Den Vackra Dagen I Trädgården? Reproduktionsmetoder
Daylily (100 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Hur Matar Man Den Vackra Dagen I Trädgården? Reproduktionsmetoder
Anonim

Daylilies är fantastiskt vackra representanter för den dekorativa floraens värld, som kan bli en ljus dekoration av alla bakgårdsterritorier. Dessa spektakulära och ganska opretentiösa perenner är med rätta populära både bland oerfarna amatörblomstrare och bland erfarna trädgårdsmästare. Vilka nyanser är att tänka på när man odlar och odlar dagliljor? Hur ska du ta hand om dem? På vilka sätt kan dessa blommor förökas? Svar på dessa och många andra frågor finns i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Daylily är ett släkte av blommande fleråriga växter av familjen Asphodellaceae. Deras andra namn - "krasodnevy" - dessa perenner fick på grund av deras mycket korta livslängd på sina blommande blommor . Så, i de flesta arter av dagblommor, glädjer spektakulära trattformade blommor med skönhet bara för en dag. Men på grund av att vissnade blommor omedelbart ersätts av nya, verkar plantans blomning frodig och kontinuerlig.

Krasodnevs rötter är starka, starka, tjocka . Denna struktur av rotsystemet tillåter växter att tolerera fuktunderskott i jorden under torktider. Bladen är långa, xiphoid, måttligt breda, med en spetsig spets. Även under den dag då dagblomman ännu inte blommar eller redan har bleknat ser de kompakta rosetterna på bladen väldigt attraktiva ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelhöjden för en vuxen växt kan variera från 50 till 120 centimeter. Hittills har uppfödare uppfödt både dvärg- och medelstora och höga sorter av dagliljor . Krasodneva blommor liknar utåt lilja blommor. Deras form, storlek och färg beror på växtens sorteregenskaper. Under blomningen bildar dagliljor långa stammar, på vilka 2-3 knoppar öppnas dagligen. Totalt kan upp till 40-50 knoppar bildas på en peduncle.

Den genomsnittliga blomningstiden är 25-30 dagar. Vissa sorter kan blomma två gånger under en säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krasodnevs frukter är små läderaktiga kapslar fyllda med få frön. Det bör noteras att många vilda dagliljor reproducerar aggressivt genom självsådd, återpollinerar, oberoende bildar interspecifika hybrider. De odlade sorterna av dagliljor bildar ofta inte frön. Av denna anledning, i avelsarbete, erhålls deras frön med konstgjord pollinering.

Färgpaletten för dagliljor är ovanligt varierad . Så i moderna trädgårdar kan du hitta en-, två- och till och med trefärgade sorter av krasodnev. Växter med kontrasterande färger (vinröd-gul, beige-körsbär, korall-lila) ser mycket imponerande ut. De vanligaste dagliljorna är gula, rosa, lila, röda och gräddfärgade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor i de flesta arter av dagliljor är tillräckligt stora (cirka 15 centimeter i diameter), trattformade, stjärnformade eller klockformade. Beroende på strukturen och formen på blommor är det vanligt att skilja mellan krasodnye som har:

  • enkla enkla (enda grupp) och dubbla (dubbel grupp) blommor;
  • blommor i originalform (grupp Ovanlig form eller UFO);
  • arachnidblommor med kronblad fyra gånger så långa som breda (Spindelgrupp);
  • flerbladiga blommor (grupp "polymerer").
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en grupp som heter " Mångformig " … Blommorna hos dagliljor som tillhör denna grupp, i sitt utseende, kombinerar minst 2 tecken på blommor från andra grupper (terry arachnids, terry ovanliga former, multi-petal arachnids).

Beroende på växtsäsongens varaktighet (perioden med den mest aktiva utvecklingen) är det vanligt att dela in krasodnya i följande grupper:

  • lövfällande (vilande och vilande);
  • vintergröna.

Växter som tillhör den första gruppen, innan de övervintrar, tappar helt eller delvis sitt lövverk. Omkring början eller mitten av september dör deras överjordiska del av och växten slutar utvecklas och växa. Alla livsprocesser återupptas med vårens ankomst, när temperaturen i luften och jorden börjar stiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter som tillhör den andra gruppen behåller sitt lövverk året om. De flesta av medlemmarna i denna grupp är avsedda för odling i tropiska och subtropiska klimat.

Det finns också en mellanliggande grupp - halvgröna . I denna kategori inkluderar experter hybrider, vars beteende kan bära de egenskaper som finns i växter från de två tidigare grupperna. Så, när de växer i ett milt och varmt klimat, kan växtsäsongen för dagliljor i denna grupp fortsätta under hela året. Deras löv förblir grönt även på vintern, och tillväxt och utveckling sker nästan kontinuerligt.

Men när sådana odlas i ett tempererat klimat kan sådana hybrider sluta växa, helt eller delvis tappa lövverk och gå in i en vilande fas med början av stabilt kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av arten och de bästa sorterna och deras nyanser

Sorten av dagliljor är fantastisk. Så, professionella blomsterodlare hävdar att nu mer än 70 tusen sorter av dessa blommande växter har uppfödts av uppfödare. Nedan visas de mest populära sorterna och typerna av krasodnev som är utbredda inom landskapsdesign.

Tigerblod

En mycket effektiv och härdig sort av dagliljor med stora (cirka 15 centimeter i diameter) blommor. Den genomsnittliga växthöjden är 70-80 centimeter. Blommornas färg är citrongul, med en stor lila-violett fläck i mitten . Kanten på de korrugerade kronbladen är lila-violett. Blomningsperioden är juni-juli.

Bild
Bild

Summer Vine

En mycket populär Krasodnev -sort, uppfödd 1973. Blommorna är 14-15 centimeter i diameter. Höjden på en vuxen växt når 60 centimeter. Blommornas färg är vinrosa, med ett ljusgult hjärta. Blomningstid - juli -augusti.

Bild
Bild

Svarta strumpor

Mycket uttrycksfull, mycket dekorativ, återblommande sort, resistent mot låga temperaturer. Medelhöjden för en vuxen växt når 65 centimeter. Blommorna är 14-15 centimeter i diameter. Blommornas färg är djup vinröd, med en ljusgul kärna.

Bild
Bild

El desperado

En attraktiv frost- och torktolerant mängd dagslökar. Buskens höjd når 60-70 centimeter. Blommor varierar i storlek från 13 till 15 centimeter i diameter. Kronbladen är stora, tvåfärgade, med korrugerade kanter . Blommornas färg är solgul, med en lila-röd kärna och en gulgrön hals.

Bild
Bild

Golden Zebra

Variegated (brokig) medelstor sort som är särskilt populär bland landskapsdesigners. En särdrag hos dessa växter är bladens ovanliga vitgröna färg . I kombination med de stora aprikosgula blommorna som blommar i juni-juli ger de randiga bladen Golden Zebra-dagliljorna ett mycket catchy och pråligt utseende.

Sorten anses vara relativt opretentiös och härdig.

Bild
Bild

Mini Stella

Lågväxande utländskt urval. Höjden på en vuxen växt når 30-35 centimeter. Storleken på blommorna är 3-4 centimeter i diameter. Blommor - doftande, djupgula, klockformade. Växter bildar snabbt snygga buskar, växer snabbt och blommar rejält . De går in i blomningsfasen under andra halvan av sommaren.

Bild
Bild

Blue Nocturne

En relativt ung och ovanligt vacker sort med blommor i originalfärg. Höjden på stammarna är cirka 75 centimeter. Blommor når 15 centimeter i diameter. Blommornas huvudfärg är mörk lila med en hallonfärg, mitten är lila-blå eller lila-blå med en gul kärna . Kronbladets kanter är starkt korrugerade, dekorerade med en gulgrön kant.

Bild
Bild

Daglilja liten

En art av perenner av det beskrivna släktet, som finns i naturen i Fjärran Östern, liksom i västra och östra Sibiriens territorier. Används av många trädgårdsmästare i utformningen av bakgårdsområden . Växten bildar en låg (upp till 60 centimeter) kompakt buske med smala hängande blad. Blommorna är små, solgula, når 7-8 centimeter i diameter, har en behaglig doft.

Bild
Bild

Krasodnev citrongult

En vildblommande örtartad flerårig som finns i Kina, Japan och Korea. Växtens höjd kan nå 90-100 centimeter. Blommor - stora, mycket doftande, rik citrongul färg . Blomningsperioden är maj-augusti.

Bild
Bild

Blomningstid

Beroende på tidpunkten för blomningen är det vanligt att skilja dagliljor:

  • mycket tidigt (blommar i början av juni);
  • tidig blomning (andra halvan av juni);
  • medel tidigt (slutet av juni - första halvan av juli);
  • medium (andra halvan av juli - första halvan av augusti);
  • medel sent (andra halvan av augusti);
  • sent (slutet av augusti);
  • mycket sent (september och senare).
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter av den senare kategorin, vars blomning sker på hösten, odlas vanligtvis inte i mittfältet. Med ankomsten av tidig höstfrost har sådana dagsliljor helt enkelt inte tid att gå in i blomningsfasen.

Det är vanligt att klassificera dessa blommande perenner efter typen av blomning. Beroende på vilken tid på dygnet knopparna öppnar i Krasnodnev finns det:

  • växter med dagblommande typ (blommor öppna på morgonen och blekna på kvällen);
  • växter med nattlig blomning (blommor blommar sent på eftermiddagen, kvarstår över natten och bleknar på morgonen).
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också sorter av dagliljor (långblommande), vars blommande typ kallas förlängd. Blommor av sådana växter kan blomma både på natten och under dagen. Samtidigt börjar de blekna inte tidigare än 15-16 timmar efter att knoppen öppnats helt. Den genomsnittliga blomningstiden för moderna dagliljor varierar från 20 till 60 dagar . Varaktigheten och tidpunkten för blomningen beror på växternas sorteregenskaper.

Det finns kända sorter av dagliljor som kan blomma nästan kontinuerligt i flera månader. Som exempel kan vi nämna den populära dvärgvarian Stella de Oro, som njuter av många ljusgula blommor från sen vår till höst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tar hänsyn till klimatzonen

Erfarna blomsterodlare vet väl att när man väljer och köper hybridkrasodnev är det oerhört viktigt att ta hänsyn till klimatfunktionerna i deras område. Så för många krävande och nyckfulla växter utgör de hårda och frostiga vintrarna i de norra regionerna och vissa regioner i mellersta zonen ett allvarligt hot. I sådana klimatzoner fryser vintergröna och några halvgrönhybrider oundvikligen ut eller skadas allvarligt av frost och blir därefter allvarligt sjuka.

Erfarna odlare rekommenderar att man endast använder frostbeständiga växtsorter med tidiga eller medelstora blomperioder för odling i områden med ett instabilt och / eller ogynnsamt klimat. Hardy daylily -sorter som Pardon me, Frans Hals, Strawberry candy kan nämnas som exempel.

Dessa sorter har bevisat sig bra när de odlas i regioner med svåra klimatförhållanden - i Moskva -regionen, i Leningrad -regionen, i Ural.

Bild
Bild
Bild
Bild

För södra regioner med ett milt varmt klimat är vintergröna och halvgröna hybrider optimala. Många dagliljor av dessa grupper tål små och korta nattfrost. Det bör dock komma ihåg att när temperaturen sjunker under 0 ° dör dörrarna på sådana växter.

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att man föredrar sorter och hybrider anpassade till lokala klimatförhållanden när man väljer daylilies . Köpet av sällsynta och exotiska hybridkrasodnev för vidare odling i områden med svårt klimat är ett ganska riskabelt beslut. Vanligtvis dör sådana växter under den första vintern efter plantering, eller de återhämtar sig länge och med svårighet och återhämtar sig först till hösten, när blomningstiden redan har missats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Dessa opretentiösa perenner föredrar att växa i väl upplysta hörn av trädgården, men de kan också slå rot i en ljus nyans. I starkt skuggade områden utvecklas dagliljor dåligt och blommar dåligt.

När du väljer en plats för plantering av krasodnev rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att ta hänsyn till färgen på blommorna på de planterade växterna . Så, sorter med ljusblommor planteras bäst på soliga platser och sorter med mörka färger (vinrött, lila, lila) - i skuggiga hörn av trädgården, där de kommer att skyddas från utbrändhet.

Det är viktigt att ta hänsyn till att plantorna under dagen ska stå under solens strålar i minst 5-6 timmar - detta kommer att ge optimala förutsättningar för deras fulla utveckling och frodig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krasodnevs älskar jord med en neutral eller svagt sur reaktion. Marken på landningsplatsen ska vara måttligt lös, luft och fuktgenomsläpplig. Före plantering grävs mycket tunga lerjordar ut, späd dem med sand eller torv. Lera eller lövhumus införs i för ljusa sandiga jordar.

När du väljer en plats för plantering av Krasnodnays bör du ta hänsyn till grundvattennivån . Dessa opretentiösa växter tål lätt en kort torka, men samtidigt är de mycket smärtsamma att uppfatta stillastående vatten i jorden. När den odlas på platser med en hög grundvattenhalt och i översvämmade områden utvecklar Krasnodonov ofta svampsjukdomar i rotsystemet.

Dagliljor bör planteras i planteringsgropar på ett avstånd av 60-80 centimeter från varandra. Storleken på intervallet mellan planteringshålen beror på de planterade växternas sort och följaktligen storleken på deras buskar i vuxen ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Dagliljor planteras i öppen mark efter lite förberedelse. I detta skede undersöks plantornas rötter noggrant, döda, skadade eller sjuka fragment avlägsnas med en skarp skalpell eller beskärare. Snittställen behandlas med kolpulver.

Växternas löv klipps med beskärnings- eller trädgårdsaxar och lämnar bara den nedre delen av dem 18-20 centimeter höga . Denna procedur utförs för att stimulera tillväxten av plantans gröna massa efter plantering.

Om plantornas rötter har hunnit torka ut starkt under beredningen, före plantering, måste plantorna blötläggas i 3-4 timmar i en lösning av en tillväxtstimulator. Detta förfarande gör att unga växter snabbt kan slå rot på en ny plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parallellt med beredningen av plantor är plantgropar ordnade med ett djup av minst 30 centimeter. På tunga och täta jordar rekommenderas det att utrusta gropar med en storlek 1,5-2 gånger större än rotkulans diameter.

För att fylla hålen är det lämpligt att använda en bördig och lös jordblandning bestående av torv, lövhumus, trädgårdsjord och sand. Dessutom rekommenderas att tillsätta gödselmedel som innehåller fosfor och kalium till jordblandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering av plantor utförs enligt följande:

  • ett litet lager dränering läggs på botten av planteringsgropen och en näringsrik jordblandning hälls och bildar en hög ur den;
  • håll plantan vid rotkragen, placera den vertikalt i hålet, varefter plantans rötter försiktigt sprids över höjden;
  • fyll delvis planteringshålet med näringsrik jordblandning, täck rötterna, tampa försiktigt jorden runt plantan;
  • vattna växten med varmt, fast vatten och vänta på att den ska absorberas helt;
  • fyll hålet med jord till toppen.

Under plantering bör rothalsens djupgrad övervakas. Det bör begravas i marken bara 2-3 centimeter. Dess djupare plats i marken i framtiden kan negativt påverka plantans utveckling och tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plantering tampas marken runt växten noggrant och mulas med halm, humus eller nålar. Ett lager mulch bevarar fukt i jorden och skyddar plantornas rötter från överhettning.

Det är också viktigt att överväga de rekommenderade planteringsdatumen för dagliljor. Dessa blommande perenner bör planteras i öppen mark på våren eller under sommaren (beroende på klimategenskaperna i din region). Höstplantering kan hota det faktum att växterna inte kommer att hinna slå rot på en ny plats innan kallt väder börjar. I synnerhet rekommenderas det inte att plantera vackra dagar på hösten i regioner med tidiga vintrar.

Observationer visar att det tar 3-4 månader för plantor att anpassa sig till nya förhållanden . Denna tid räcker vanligtvis för att unga dagliljor ska rota sig helt på en ny plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Krasodnev anses vara anspråkslösa växter, men för full utveckling och högkvalitativ blomning behöver de kompetent vård. Underlåtenhet att följa eller bryta mot vårdrekommendationer leder ofta till minskad växtimmunitet och som ett resultat av en betydande försämring av deras hälsa.

De viktigaste procedurerna som kräver uppmärksamhet när du växer dagliljor:

  • regelbunden vattning;
  • periodisk utfodring;
  • lossa och täcka jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Vackra dagar behöver inte ofta vattnas. De tolererar lätt torka och fuktunderskott i jorden ganska lätt. Erfarna blomsterodlare rekommenderar dock att man undviker för långa mellanrum mellan vattningen, eftersom detta kan påverka plantornas allmänna tillstånd och kvaliteten på deras blomning negativt. Dagblommor bör vattnas när ytjordskiktet torkar. Det där växter behöver regelbunden vattning, vilket bevisas av att deras lövverk vissnar lite, den ovilliga bildningen av nya knoppar.

Vattning rekommenderas tidigt på morgonen eller på kvällen med varmt, fast vatten. Vattenmängden måste vara tillräcklig för att väta marken helt.

Vid vattning ska vattenströmmen riktas under busken, så att den inte kommer på blommorna och bladen.

Bild
Bild

Toppdressing

Tidig utfodring är en av de förutsättningar som kvaliteten och varaktigheten av dagliljans blomning beror på. Dessa perenner matas vanligtvis två gånger om året - på våren och sensommaren . På våren måste växter matas under perioden med aktiv tillväxt av grön massa och spirande. I detta skede rekommenderas att använda komplex mineralgödsel. I torr form begravas de i marken med en kratta och fördelar dem jämnt runt buskarna. Efter att gödseln har planterats vattnas plantorna rikligt.

Den andra utfodringen utförs under perioden då blomningen av dagliljor minskar . Vid denna tidpunkt måste växter återställa den energi som läggs på knoppbildning. För utfodring i detta skede rekommenderas att använda komplexa gödningsmedel (Fertika Lux, Kemira Lux). Vissa trädgårdsmästare utfodrar dagliljor en tredje gång på hösten med fosfatgödsel.

Man tror att detta förfarande gör att växter kan förbereda sig bättre inför den kommande vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lossa och täcka jorden

Lossning är en viktig agroteknisk procedur som gör att du kan bibehålla ett optimalt luftutbyte i jorden. Att lossa marken runt buskarna ska vara grund för att inte skada rötterna. Efter lossning måste jordytan runt krasodnev ströas med mulch. Mulching förhindrar avdunstning av markfuktighet och överhettning av rotsystemet i varmt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

En uppsättning procedurer för att förbereda dagliljor för vintern inkluderar följande aktiviteter:

  • beskärning av gamla peduncles;
  • uppdelning och plantering av buskar (om det behövs);
  • beskärning av lövverk (rekommenderas för alla sorter av dagliljor);
  • mulching av jorden och skyddar växter (det rekommenderas att utföra i kalla områden med lite snöiga vintrar).

För att förhindra förfall av förra årets lövverk under vårens tining måste dagliljor trimmas på hösten. Beskärning på hösten kommer att föryngra buskarna och skydda växter från skadedjur som vilar i torra löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna procedur utförs strax före frostens ankomst. I de flesta regioner beskärs dagliljor i oktober eller november . Växter ska inte beskäras tidigare, eftersom detta kan stimulera deras aktiva tillväxt av nya unga skott. Under beskärning med beskärningssaxar förkortas buskarna till en höjd av 10-15 centimeter från marken. Det är omöjligt att klippa lövverket för kort, eftersom det i framtiden kan orsaka återupptagande av dagliljornas tillväxt under vårens tining. Alla borttagna lövverk och stammar måste förstöras efter beskärning.

I de norra regionerna, krasodnevy mulch och skydd för vintern . Dessa förfaranden hjälper till att skydda växter från att frysa under vintrar med lite eller ingen snö. Vid mulchning täcks de luftdelar av dagliljor som återstår efter beskärning med nålar, ruttnat sågspån eller halm. Tjockleken på kompostskiktet bör vara 5-8 centimeter. Grangrenar läggs ovanpå täckskiktet eller täckmaterialet sträcks.

Det rekommenderas att utrusta sådana skydd i mycket kalla områden med hårda vintrar. Med vårens ankomst demonteras skyddsrummen så att de växter som har börjat växa inte överväldigar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Florister förökar krasodnevy, använder sig av:

  • frön;
  • plåtuttag;
  • delenki (delar av busken).

Frömetod

Fröförökning är det minst populära sättet att odla dagliljor. Med denna metod bevaras inte växternas sortegenskaper. Vanligtvis tillgriper specialister denna metod under uppfödningsarbetet med nya hybrider och sorter. Eftersom krasodnevs frön snabbt tappar sin spiring sås de direkt under skördeåret före vintern . Under vinterperioden genomgår fröna naturlig skiktning och gror med värmen.

Bild
Bild

Du kan så fras av krasodnev under våren nästa år efter skiktning hemma . För att göra detta, före sådd, förvaras planteringsmaterialet i 2 månader på en sval plats vid en temperatur av 2-3 °. Frön sås till ett djup av 1-1,5 centimeter på ett avstånd av 4-6 centimeter från varandra. De första skotten visas vanligtvis inom 2-3 veckor.

Det bör komma ihåg att krasodnev som odlats från frön blommar bara i 2-3 år. Dessutom är den första blomningen hos honom vanligtvis svag och uttryckslös.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion med bladrosetter

Dagliljor kan förökas med bladrosetter. I detta fall kommer unga växter att behålla alla sortens egenskaper hos moderbusken. Rosetter bildas på vuxna blomstammar i bladaxlarna. Separera bladrosetterna efter att de har utvecklat ett tillräckligt antal rötter. Skär av utloppet med en del av den mogna skaftet - 4 centimeter ovanför och 4 centimeter under noden (där utloppet är fäst vid skaftet). Bladverket på stjälklingorna skärs med ungefär en tredjedel.

Om utloppet inte har några rötter, placeras det tillfälligt i en behållare med vatten . För att påskynda rotbildningen tillsätts stimulerande läkemedel ("Epin", "Kornevin") i vattnet. Rosetter med ett tillräckligt antal rötter planteras i krukor med lätt jordblandning. Efter plantering placeras krukorna på ett väl upplyst område. Unga växter planteras i öppen mark på våren efter härdning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion genom divisioner

De flesta trädgårdsmästare föredrar att föröka vackra blommor genom att dela busken. Denna metod anses vara ganska enkel och effektiv, trots att den kräver vissa färdigheter. Denna procedur utförs vanligtvis i maj eller augusti. Förval den starkaste, välvuxna busken, som försiktigt grävs ur marken. Växtens rötter tvättas noggrant, de blommande pilarna tas bort från busken och bladen förkortas.

Du kan dela busken i delar med en kniv eller en vass spade . Buskar med lösa rötter får separeras för hand. Efter delning ska skadade rötter och skurna platser behandlas med kolpulver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Delenki planteras på förberedda åsar med noggrant grävd jord. Under vårens plantering av sticklingar under grävningen av åsarna införs kvävehaltigt och fosfor-kaliumgödselmedel i jorden, under höstplanteringen-endast fosfor-kaliumgödselmedel.

Vid avstigning ska delenki inte begravas djupt . Deras rotkrage ska gå ner i marken med 2-3 centimeter.

Under det första året efter plantering behöver unga växter inte befruktas. Från och med det andra året utfodras de etablerade krasodneverna minst två gånger under växtsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Dagliljor anses vara ganska hårda växter som sällan påverkas av skadedjur och patogener. Huvudorsaken till försämringen av dessa perners hälsa är en kränkning eller bristande efterlevnad av vårdrekommendationer. Krasodnevy lider ganska ofta av rot i kragen. Med denna sjukdom börjar bladen bli gula och vissna i växter. I vissa fall kan en specifik sur lukt komma från de drabbade delarna.

För att eliminera problemet måste växten grävas ur marken, tvätta rötterna, ta bort de drabbade fragmenten från dem och behandlas med eventuella fungicida preparat . Goda resultat i kampen mot ruttning av rothalsbandet erhålls genom användning av kopparoxiklorid, kopparsulfat. Marken på den plats där den drabbade växten växte bör också behandlas med en fungicid- eller kaliumpermanganatlösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En ganska farlig krasodnevsjukdom är irisfläck som orsakas av en svampinfektion. Utvecklingen av denna sjukdom framgår av utseendet av brunbruna fläckar på plantans löv, som gradvis täcks av en smutsig grå blomma. Om den inte behandlas kan den drabbade fleråriga dö . Behandlingen innefattar att ta bort det drabbade lövverket och behandla busken med klorotalonilbaserade fungicider. Väldigt skadade växter måste behandlas flera gånger under säsongen.

Trips är ganska välkända skadedjur, vars kamp kräver ett integrerat tillvägagångssätt . Dessa små insekter livnär sig på saft från dagliljor, vilket försvagar deras immunitet kraftigt. Det faktum att växten påverkas av thrips bevisas av missfärgning av lövverk, deformation av knoppar, blekhet av blomblad. För att identifiera parasiter är det nödvändigt att undersöka den nedre delen av bladplattorna med ett förstoringsglas. Kampen mot thrips innebär avlägsnande av de drabbade delarna av växten och användning av insekticida preparat. För behandling av de drabbade buskarna används sådana effektiva medel som "Fitoverm", "Actellik", "Karbofos".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under varma och torra somrar kan dagliljor attackeras av spindelmider. Dessa skadedjur, liksom thrips, livnär sig på växtsaft, vilket orsakar gulning och död av lövverk . Vid allvarliga skador kan krasodnev sluta växa och till och med dö. Det faktum att krasodnev påverkas av en spindelkvalster brukar indikeras av missfärgning och vissning av bladen. För att bekämpa parasiten används systemiska insekticidmedel.

En av de farligaste skadedjuren i krasodnev är en gräsbugg . Dessa är ganska smidiga och glupska skalbaggar, vars kroppsstorlek kan nå 0,5-0,6 centimeter. Allvarliga skador på växter orsakas av både vuxna buggar och deras mindre kopior - nymfer. När de påverkas av dessa skadedjur börjar dagliljorna vissna och avlägsnar blommor och äggstockar. Deras lövverk och skott är mycket deformerade. Det rekommenderas att använda pyretroider för att döda denna parasit.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Anspråkslöshet, färgrikedom, skuggtolerans och vinterhårdhet bestämde populariteten hos dagsljus i landskapsdesign. Dessa vackert blommande buskeperenner kan organiskt passa in i atmosfären i alla trädgårdar.

Krasodnevs är lika attraktiva i både enskilda och gruppplanteringar . Lågväxande och kantvarianter av dagliljor används av designers för att dekorera alpina rutschbanor och steniga trädgårdar, för att skapa låga rabatter och häckar. Med deras hjälp kan du avgränsa bakgårdens territorium, markera dess huvudsakliga funktionella områden och ange platsen för trädgårdsvägar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Närheten till andra växter låter dig betona och förbättra uttrycksfullheten hos blommande dagslökar. Men här bör man komma ihåg att dessa färger behöver en lämplig bakgrund. I detta fall kan gräsmattor, höga barrträd och lövgrödor planterade i bakgrunden användas som bakgrundsväxter.

Blommande dagliljor, växer tillsammans med hosta, tulpaner, påskliljor, hyacinter, ser väldigt imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det klassiska schemat för att ordna en blomsterträdgård med dagliljor och andra prydnadsgrödor föreskriver att en viss ordning ska följas vid placering av växter. Så, höga växter placeras alltid i bakgrunden, medelstora växter - i den centrala delen av blomträdgården, dvärg - i förgrunden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En rabatt av perenner som blommar under hela sommaren passar bra in i landskapet i alla bakgårdsområden. I förgrunden till en sådan rabatt kan du plantera underdimensionerade Gaillardia och Heliantemum, i den centrala delen - en medelstor daglilja, ett upptagningsområde och hybrida teroser. En hög lavatera och en fläkt kan användas som bakgrundsväxter.

När du ordnar rabatter av dagliljor och andra perenner bör blommans färg och växts lövverk beaktas . Till exempel kommer dagliljor med lila och röda blommor att se bra ut mot en bakgrund av lila och vit flox. Lila och blå delphiniums kommer att bidra till att betona skönheten i skönhetsdagar med gul citron. Graciös thuja med smaragdnålar kommer att vara en underbar bakgrund för dagblommor med blommor av korallfärger.

Rekommenderad: