Nejlika (72 Bilder): Beskrivning Av Släktet Med Fleråriga örtväxter. Hur Ser Vildblommor Ut? Utomhus Vita Och Mångfärgade Nejlikor

Innehållsförteckning:

Video: Nejlika (72 Bilder): Beskrivning Av Släktet Med Fleråriga örtväxter. Hur Ser Vildblommor Ut? Utomhus Vita Och Mångfärgade Nejlikor

Video: Nejlika (72 Bilder): Beskrivning Av Släktet Med Fleråriga örtväxter. Hur Ser Vildblommor Ut? Utomhus Vita Och Mångfärgade Nejlikor
Video: Wild Flowers / Simple Floral Painting / Abstract Painting Demonstration/ Daily Art Therapy / Day #09 2024, April
Nejlika (72 Bilder): Beskrivning Av Släktet Med Fleråriga örtväxter. Hur Ser Vildblommor Ut? Utomhus Vita Och Mångfärgade Nejlikor
Nejlika (72 Bilder): Beskrivning Av Släktet Med Fleråriga örtväxter. Hur Ser Vildblommor Ut? Utomhus Vita Och Mångfärgade Nejlikor
Anonim

Nejlikan är en populär blomma med cirka 300 arter. Den fleråriga växten är känd för sin skönhet och pittoreska färger. De ser bra ut både i trädgårdsbäddar och i känsliga buketter. Låt oss överväga i artikeln hur man sköter dessa blommor på rätt sätt och vilka sorter de är indelade i.

Bild
Bild

Särdrag

Nejlika (latinska Dianthus, "dianthus") är en örtartad flerårig från kryddnejfamiljen. Kan odlas som en årlig växt i tempererade klimat (populär sort av årliga "Breath of Love"). Rotsystemet i denna blomma är en slags stav med blygsamma grenar på sidorna. Rhizomerna tränger in i jorden med högst 20 cm. Skott är något grenade och ligger vanligtvis i den övre delen. På längden kan de nå 15-75 cm. De kan placeras vertikalt eller ligga ner. Hos fleråriga representanter blir stjälkens bas gradvis lignifierad, på grund av vilken en fast och frodig delbuske bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under hela groddarnas längd sker förtjockningar vid noderna. Lanceolate eller subulate blad "sitter" tätt på växtstammen . De skiljer sig åt i motsatt ordning, växer i par. Bladbladens kanter är både fasta och kröna. Deras slut skärps. Bladytan är slät, hård. Det finns en karakteristisk pollinering av en grå eller silveraktig nyans.

Bild
Bild

Mot slutet av vårsäsongen börjar enstaka stora blommor bildas på de övre delarna av nejlikans skott . (upp till 5 cm i diameter). I blommor av dekorativa sorter kan de skilja sig åt i grupparrangemang i invecklade paraplyer eller sköldar. Längst ner i blomman kan du se en cylindrisk kalyx med släta blad. Ovanför det blommar blommor, som har 5 kronblad av märkbar bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytan på nejlikans kronblad är inte bara slät, utan också korrugerad. Skärdjupet på kanterna varierar också. Blommorna avger en mycket behaglig, syrlig doft. I mitten finns det 10 ståndare, som knappt sticker ut ur kopparna, och med dem ett par äggstockskolonner.

Bild
Bild

Det finns sådana underarter av nejlikor att de inte bara har gröna, utan också lila eller orange löv. När det gäller de naturliga färgerna på de aktuella växterna, är den vanligtvis gjord i rosa och snövit toner. Kulturella representanter för arten är mer mångsidiga: de blir krämiga, lila, blåa, röda och till och med mångfärgade.

Bild
Bild

Pollinering utförs av insekter . I slutet av detta skede börjar fröplattan mogna. I dess inre del finns ett stort antal små tillplattade frön med en klumpig mörk övre del. När den äntligen är mogen öppnar kapseln fyra dörrar.

Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns många olika typer och sorter av nejlikor. Varje representant har sina egna distinkta egenskaper, egenskaper och utseende. Låt oss lära känna dem bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nålbladad

Den angivna växten är en flerårig, som har ett rotsystem av stavtyp. Skotten är rika, sprider sig horisontellt. Växten bildar kuddformade halvbuskar med vegetativa skott, vars höjd kan nå 10-30 cm . I sin naturliga livsmiljö slår den nålbladiga skönheten normalt rot endast i södra Ural-länderna.

Bild
Bild

Nejlikor av denna sort kännetecknas av styva bladplattor, som kan vara upp till 30 mm långa . Deras genomsnittliga bredd är bara 1 mm. Strukturen är triangulär, smalare. Blommorna växer omfattande och eleganta, de består av 5 kronblad. Vit färg är karakteristisk. Knopparna börjar dyka upp under andra halvan av maj. Blomstringsstadiet äger rum i början av juni och varar i 47 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta väljer trädgårdsmästare just denna sort av nejlikor för att dekorera sina tomter med spektakulära dekorationer. Sorterna "Baddenia" och Sooty anses vara utbredda och efterfrågade.

Bild
Bild

Alpint

Växter av denna underart är erkända som perenner. Höjdparametern på deras stjälkar är vanligtvis från 20 till 25 cm. Buskarna växer kuddformade. Liknande nejlikor växer i de österrikiska bergen, Slovenien och Italien . De har långsträckta bladplattor med en smal struktur och en karakteristisk grågrön färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alpina nejlika blomställningar kännetecknas av stora storlekar . De kännetecknas av skarlet-lila, mauve eller crimson färg. Kronbladets marginaler är täckta med små tänder, och toppen är korrugerad.

Bild
Bild

Alpina nejlika sorter blommar i juni-juli . Om blommorna växer under de mest gynnsamma förhållanden kan de blomma igen i augusti. Dessa växter är väl lämpade för både isolerade och gruppplanteringar. Några av de mest relevanta och ofta förekommande sorterna känns igen som Albus, Nefertiti, Alpine Rose.

Bild
Bild
Bild
Bild

Armeriiform

Ett slags örtartade nejlikor. Stammarnas längd är från 10 till 50 cm. I naturen växer dessa nejlikor på skogens kanter . De har långsträckta gröna blad. De kännetecknas av en krökt, lansettformad form. Längdparametern varierar från 20 till 106 mm.

Bild
Bild

Blommorna hos dessa representanter bildas av 5 rödrosa kronblad, dekorerade med snövit prickar . De kan vara enkla eller arrangerade i ombellate blomställningar av 2 eller 6 element. Blomningen av dessa husdjur börjar i juni och slutar med början av augusti. I de flesta fall odlas dessa blommor som årliga, dekorativa blommor.

Bild
Bild

Denna underart tillhandahåller inte "renrasiga" sorter, men det finns mycket populära hybridrepresentanter - "New York Evening", "Karamelnaya", "Zoryanka".

Bild
Bild

Turkiska

Nejlikor av denna underart är vanliga och förvånansvärt vanliga. Dessa är tvååriga frostbeständiga blommor. De kan planteras i trädgården. De har stjälkar, vars höjd kan växa till 0,35 eller 0,75 m. Bladen är inte breda, lansettformade, gröna, blågröna eller rödgröna.

Bild
Bild

Den turkiska skönheten kallas populärt "skäggig", eftersom den utmärks av bladens ovanliga struktur, täckt i kanterna med ett slags "cilia". Blommor räknas i många bitar, utstrålar mycket känslig och doftande lukt . De kan vara antingen enkla eller frotté. De är målade i en mängd olika färger - från snövit till röd. Blomställningarna har en sköldkörtelform, i diameter kan de nå ett märke på 12 cm.

Bild
Bild

Den angivna sorten planteras för olika ändamål. Hon kommer att kunna lysa upp inte bara trädgården, utan också parker, gränder i staden. Erkända populära är sådana kända sorter som Newport Pink, Pink Beauty, Scarlet Beauty, Holborn Glory, White Queen, Hollandia.

Bild
Bild

Shabo

Buske, trädgårdssort. Det kännetecknas av välutvecklade rötter, en knutig stjälk, vars höjd kan vara från 0,3 till 0,6 m. Bladen är smala, har en grågrön färg. Deras medellängd är 12 cm.

Bild
Bild

Denna växt känns bra i bördiga och dränerade länder. Blommor växer enkla, stora. Det finns både frotté- och halvdubbeltyper.

Bild
Bild

Färgen på kronbladen hos representanterna för den aktuella arten är varierad . De kan målas i olika nyanser av vitt, gult, rött, rosa eller beige. Groddar planteras inte bara i syfte att anlägga rabatter, utan också som kantpynt. Med dessa tillägg får trädgården eller innergården ett livligare och mer levande utseende.

Bild
Bild

Kinesiska

Fleråriga buskarter. Stjälkarna är knutna, 15-50 cm långa. Bladen är långa, smala, ibland vridna. I många fall används dessa blommor som designdekoration för landskap, stadsgränder och parker.

Bild
Bild

Blommorna av kinesiska sorter är stora, singel . Målad i snövit, mörk röd eller rosa färg. Blommornas struktur kan vara antingen vanlig eller dubbel. Kronbladsplattor kännetecknas av robusta marginalområden. De har vackra kanter

Bild
Bild

Sådana sorter av de nämnda representanterna för arten som Black and White Minstrels, Snezhana, Imperial, Telstar, Super Parfait, Geddeviga är mycket vackra och ljusa.

Bild
Bild

Sizaya

Flerårig med låg tillväxt, med smala linjära eller linjära lansettformade bladblad. Blomman kännetecknas av en intressant och ovanlig lövskugga - blåaktig -blå. Stammens höjdnivå är i sällsynta fall mer än 25 cm . Blommorna växer dubbla, fluffiga och bildar små blomställningar av en vit, blekrosa eller karminskugga. Även i slutet av blomningen förlorar det ansedda husdjuret inte sina estetiska egenskaper på grund av bladets färgning.

Bild
Bild

Det finns många fler underarter av nejlikor . Det finns riklig, krypande, fält, långblommande, ört ("gräs"), Ural, remontant, Kartusian och många andra variationer. Dessa vackra växter pryder med avundsvärd frekvens både personliga tomter och stadstorg, parker eller välskötta gränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platsval och markberedning

Innan du planterar denna populära och vackra utseende måste den hitta en lämplig plats och förbereda jorden först. Man måste komma ihåg i vilka miljöer nejlikan känns så bekväm som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har planerat att självständigt plantera blomman i fråga i öppen mark, måste du noggrant hitta en bra plats på webbplatsen. Dianthus är ljusälskande "husdjur ". De är bekvämare i områden där det finns tillräckligt med solljus. Samtidigt ska det inte finnas något stillastående grundvatten på dessa platser. Jordblandningen måste vara lätt. En neutral surhetsgrad rekommenderas. Blandningar av sandig lera bör vara betydande.

Bild
Bild

Om jorden är hårdare med en hög surhetsgrad kan torv och dolomitmjöl tillsättas. Smutsig jord är också lämplig.

Bild
Bild

När du förbereder sängarna för att plantera blommor är det nödvändigt att bilda ett dräneringsskikt av hög kvalitet. Det kommer att skydda växter från rotröta på grund av hög luftfuktighet, som nejlikor inte tål. Det är nödvändigt att se till att det inte finns någon vätskestagnation. Om du inte följer denna regel kommer växten snart att bli allvarligt sjuk och dö.

Platsen som är tilldelad för plantering måste grävas noggrant och noggrant, och sedan kan komplexgödselmedel av hög kvalitet läggas till där (du kan köpa färdiga produkter eller förbereda dem själv).

Bild
Bild

Hur man planterar?

Efter att ha valt och förberett en lämplig plats är det tillåtet att fortsätta till direktlandning. Denna procedur beror till stor del på den specifika sorten av utvalda växter. Fröplanta nejlikor rör sig vanligtvis i öppen mark i form av plantor i början av maj . Om vi pratar om årliga sorter, så kan de sås i form av frön.

Bild
Bild

Processen att plantera nejlikor består av flera steg

  • Om du sår frön i öppen mark, bör detta göras i maj, när marken äntligen tinar och risken för frost har passerat.
  • Små spår måste göras på sängen förberedd i förväg. Tillräckligt djup upp till 0,3 cm.
  • Därefter måste de fuktas noggrant.
  • Om det inte tillsattes något gödselmedel vid odling av marken, måste de tillsättas under plantering. Det är bättre att använda komplexa mineralformuleringar, men färsk gödsel fungerar inte.
  • Nu kan du så fröna noggrant. Det är inte värt att så dem för tjockt.
  • Täck spåren med jord.
  • Plantor kommer att dyka upp om 2-3 veckor. De kommer att vara mycket bräckliga och sårbara, de kommer att behöva kompetent vård, ett obligatoriskt skydd för vintern.
  • Om du planterar odlade plantor, måste du i trädgården göra små hål för plantering. Det bör vara cirka 20 cm mellan plantorna, liksom mellan sängarna.
  • Innan du planterar är det nödvändigt att lägga ut ett dräneringsskikt i hålen, särskilt om du planterar representanter för fleråriga sorter. Nejlikor tål inte fuktstagnation vid rhizomerna. I rollen som dränering är det tillåtet att använda grus eller små stenar.
  • Nejlikor planterade på detta sätt kommer att blomma samma år.
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Det räcker inte att plantera nejlikor korrekt, det är också viktigt att ta hand om dem ordentligt. Endast god vård tillåter dig att odla friska och vackra växter. Ingen av följande procedurer bör försummas.

Bild
Bild

Lossar

Delikata nejlikor trivs i ljusa och lösa jordar. Du bör alltid vara försiktig så att ingen torkad skorpa dyker upp runt växterna . Det är bättre att lossa jorden nästa dag efter vattning. Denna procedur bör utföras så noggrant och noggrant som möjligt för att inte skada blomstjälkarna. Under lossning är det nödvändigt att ta bort det bildade ogräset, eftersom det kan påverka tillväxten och utvecklingen av nejlikor, särskilt när det gäller unga plantor.

Bild
Bild

Vattning

Nejlikor reagerar mycket dåligt på lång stagnation av vätska vid rötterna, så att vattna dem bör vara måttligt, men frekvent. En bra guide är jorden runt blommorna. Försök att inte föra den till den punkt där marken är helt torr. Det finns en bra lösning - vattna plantorna mindre ofta, men med stora mängder vatten . Under vattning är det viktigt att se till att vätskan inte kommer på knopparna - på så sätt kan du allvarligt skada det gröna husdjuret.

Bild
Bild

Beskärning och stöd

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att klippa knopparna efter att de blommat och ibland skära skotten med dem (med 10-15 cm). Dessa åtgärder kommer att stimulera bildandet av färska skott och blomningen av nya blommor. Det är också tillåtet att nypa buskarna för att öka deras förgrening.

Bild
Bild

Höga buskar måste vara försiktigt bundna under blomningen - bräckliga stjälkar riskerar att bryta under blomställningens vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Nejlikor ska inte gödslas med färsk gödsel. På grund av sådana förband dör ofta blommor. Det är bättre att använda ruttnat gödselmedel. Det måste introduceras på ett djup av högst 15-20 cm, blandat med jord. Alla sorter av nejlikor reagerar positivt på tillsatsen av komplexa mineralförband.

Nejlikor behöver tillräckliga mängder kväve, kalium och fosfor . Den första utfodringen bör läggas till 3-4 veckor efter plantering. Den sista tillsatsen av gödningsmedel bör göras i mitten av hösten. För närvarande kommer potashkomponenter att vara relevanta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Vissa av nejlikor är känsliga för plötsliga temperaturförändringar. Detta gäller särskilt för vårsäsongen, så det rekommenderas att täcka unga blommor på hösten med grangrenar och ta bort dem först efter att frosten har slutat.

Bild
Bild

För vintern är planteringar också isolerade med specialiserade täckmaterial. Ta bort skyddande beläggningar i april eller maj.

Bild
Bild

Växer hemma

En nejlika som odlas i en kruka kräver inga speciella underhållsförhållanden. Även en nybörjare blomsterhandlare kan odla en blomma under sådana förhållanden.

Bild
Bild

Låt oss titta närmare på hur man odlar en nejlikor hemma

  • Belysning . Blomman behöver tillräcklig belysning. Det är lämpligt att placera krukan på östra, södra, sydöstra sidan. På hösten och vintern, när dagarna förkortas, måste blommorna förses med ytterligare belysning, åtminstone ibland.
  • Temperatur . De bästa temperaturindikatorerna för hem nejlikor är + 20 … 25 grader Celsius. Men blommorna tål ljuskylning normalt (+ 15 … 20 grader), liksom värme (+ 30 … 35 grader).
  • Jordblandning . Nejlikor behöver sandig eller sandig lerjord, och de kinesiska sorterna växer bra i leriga underlag. Jordblandningen kan beredas på egen hand genom att introducera organiska komponenter i marken - humus, torv, torv, träaska. Minerala ingredienser är också lämpliga. Du kan köpa en färdig universalblandning av hög kvalitet i butiken.
  • Vattning . Liksom trädgårdsblommor tål inte inomhus nejlikor fuktöverbelastning. De måste vattnas när jorden torkar. Spraya inte husdjur med vätska.
  • Toppdressing . Inomhus sorter måste matas. De första tilläggen krävs när plantstammarna växer till 9-10 cm. De andra förbanden behövs när de första knopparna bildas på dem.
Bild
Bild

Undvik att placera krukor inomhus i badrummet eller andra rum med hög luftfuktighet. Blomman i fråga tolererar sådana förhållanden mycket dåligt.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns flera sätt att föröka en nejlika.

Frön . Denna metod är relevant för alla olika nejlikor.

Bild
Bild

Efter division . Metod lämplig för grunda rotblommor. Hölls i början av våren. För att göra detta grävs en buske ut, jorden skakas av rötterna och skadade element tas bort. Därefter skärs en buske med en kniv så att det finns 2-3 uttag på varje del. Delenki planteras i marken och vattnas.

Bild
Bild

Sticklingar . Skärklyftor rekommenderas under de sista dagarna i maj. Sticklingar (optimal längd - 5-6 cm) skärs från unga skott och utan stammar. Med en kniv, dela skaftets stjälk mellan den nedre och mellersta noden. Planteringsmaterial bör appliceras på våt men ren flodsand eller perlit. Kvistarna är täckta med en burk eller plastflaska. Rötter bildas inom 20-25 dagar, varefter plantorna kan transplanteras.

Bild
Bild

Skikten . Lämplig för blommor med långa skott. På sommaren väljs 1-3 unga skott. Närmare rötterna görs ett snitt på stammen. Med ett snitt ner trycks skottet mot jorden och fixerar det med en hårnål. Platsen måste täckas med ren sand. Behöver regelbunden vattning. Rötter kommer att visas på skjutningen inom en månad. Plantan kan separeras från huvudbusken och transplanteras.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Nejlika, precis som alla andra växter, utsätts för skadedjurattacker och ett antal sjukdomar.

Fialoforos . En sjukdom på grund av vilken stjälkarna oundvikligen vissnar och blir gula. Vissa löv och skott riskerar att bli rödaktiga. Om en sådan sjukdom uppstår är det nödvändigt att ta bort de sjuka buskarna, bearbeta marken med en lösning av kaliumpermanganat. Friska blommor ska sprutas med Topsin för profylax.

Bild
Bild

Fusarium vissnar . Symptom på sjukdomen: först gula och sedan bruna och blekande bladplattor. På buskens ovanjordiska ytor bildas rosa och konvexa fläckar (svampsporer). Den sjuka blomman måste tas bort och resten av växterna måste behandlas med fungicider.

Bild
Bild

Trips . Skadedjur som livnär sig på växtsaft. På grund av detta börjar blomman deformeras, täcks med en vitaktig blomma och förlorar sitt vackra utseende. Om växten skadas för hårt måste den tas bort så snart som möjligt. Om blomman påverkas något måste den behandlas med särskilda medel - insekticider. Arrivo eller Zolon gör det. Sprutning av växten bör utföras 3-4 gånger var 5: e dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gallnematod . Ett farligt skadedjur som infekterar nejlikorötter och bildar svullnadskulor på dem. På grund av detta slutar växten att växa normalt, bladplattorna börjar byta färg till gult, blommorna faller av. Sjuka buskar måste tas bort och brännas utan att misslyckas. Eftersom skadedjuret kan stanna kvar i knopparna i flera år, bör jorden vattnas med kokande vatten, varefter den ska behandlas 3-4 gånger med Aktara- eller Rogora-lösningar.

Bild
Bild

Rhizoctonia . En sjukdom som leder till att busken ruttnar vid rotkragen. Som ett resultat slutar de nödvändiga näringsämnena och fukten att flöda till blomman. Kryddnejlika blir gula och torkar ut. Mest troligt är det inte möjligt att rädda en sjuk växt, men för förebyggande ändamål måste blomman vattnas och sprutas med Bordeaux -vätska.

Bild
Bild

Larver skopa . Farliga parasiter som angriper nejlikor i deras spirande skede. Skadedjur av detta slag lever av lövverk av blommor och blommor som ännu inte har blommat. Mer imponerande populationer kan "äta" landningen på bara en natt. Eftersom larverna "jagar" i skymningen kan de under denna tidsperiod förstöras mekaniskt eller busken kan förbehandlas med effektiva medel som "Actellika" eller "Fitoverma".

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Nejlika väljs ofta för att dekorera en trädgård eller ett närområde. Dessa blommor kan se väldigt imponerande ut i kombination med andra växter. Det kan vara blommor i neutrala nyanser - de är i bra harmoni med varierade färger.

Bild
Bild

Nejlikor planterade med grannar under namnet:

  • tvåfärgad rosenträ;
  • rölleka;
  • gypsophila;
  • cochia.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nejlikor kan planteras i enstaka eller flerfärgade grupper. De ser underbara ut i vackra rabatter, intressant arrangerade i trädgården eller på platsen. Sådana växter kommer att kunna dekorera väl området framför huset. Nejlikor är bra som dekorativa kantstenar. De kompletteras ofta med vägar och vägar på webbplatsen.

Du kan lära dig mer om sorterna av kryddnejlika i videon.

Rekommenderad: