Warty Euonymus (34 Foton): Beskrivning Av En Vild Växt Med Bär, Plantering Och Vård Av En Buske

Innehållsförteckning:

Video: Warty Euonymus (34 Foton): Beskrivning Av En Vild Växt Med Bär, Plantering Och Vård Av En Buske

Video: Warty Euonymus (34 Foton): Beskrivning Av En Vild Växt Med Bär, Plantering Och Vård Av En Buske
Video: Bärbuskar - plantera så här! 2024, Maj
Warty Euonymus (34 Foton): Beskrivning Av En Vild Växt Med Bär, Plantering Och Vård Av En Buske
Warty Euonymus (34 Foton): Beskrivning Av En Vild Växt Med Bär, Plantering Och Vård Av En Buske
Anonim

Warty euonymus är en flerårig lövbuske. Det kännetecknas av mycket långsam tillväxt och knölar på grenarna, som liknar vårtor. Från detta kom namnet "warty". I naturen växer växten i centrala Ryssland, i Ural och Altai, i länderna i Centralasien. Föredrar att växa på skogskanter och oskuggade platser. Växten är frostbeständig och opretentiös att ta hand om. Det var populärt redan på 1700 -talet, när det användes i grupplandningar i parker och gränder i Moskva och Sankt Petersburg.

I gamla dagar trodde man att euonymus besitter magiska krafter, kan skydda hemmet från onda andar och skapa fred och välstånd för familjen. Busken avger en obehaglig lukt som stöter bort vissa insekter och gnagare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Warty euonymus (Euonymus verrucosa) är en låg vildväxande buske som når 2,5 m i höjd, tillhör familjen Bereskletov. Den har en lång livslängd - upp till 50 år . Att få tillväxt de första 15 åren. Under denna tid når den cirka 1,5 m. Under efterföljande år växer den mycket långsamt, och efter 30 års liv stannar dess tillväxt helt och hållet. Naturligtvis är beskrivningen av denna växt mer som ett träd. Närvaron av lös vävnad med svart eller brun färg på skotten ger det syretillförsel. Litet grönt lövverk till hösten får en rödrosa färg, som utmärker busken med sin dekorativa effekt . Bladets längd kan variera från 2 till 6 cm. De tidiga bladen är små i storlek, och de senare är större.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningen börjar på våren och pryder växten med rosa blommor ., som i augusti-september mognar till små frukter med storleken 8-12 mm. I sin tur mognar röda bollar från frukterna, där fröna ligger. Fröna faller inte utan hänger vackert på stjälkarna och liknar kattungar. Buskens rotsystem har fibrösa ytliga rötter.

Växten pollineras främst av flugor. De lockas av buskens obehagliga lukt. Alla delar av spindelträdet är giftiga. Endast bär är farliga för människor.

Bild
Bild

Växten har flera sorter: dvärg, japansk, europeisk och bevingad euonymus

Trots att vårta euonymus är mycket giftig, innehåller den många användbara spårämnen, den används i folkmedicin. Stickor, musikinstrument, kammar är också gjorda av det. Oljan i fröna används för att göra tvål. Fröskalarna är lämpliga för produktion av naturliga gula och bruna färgämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Det rekommenderas att plantera vårta spindelträdet på våren, när marken värms upp lite. Växten kommer att hinna slå rot och anpassa sig till vintern. Välj en lämplig plats . Den bör vara något förhöjd för att undvika fuktstagnation och ha cirka 2 meters ledigt utrymme i diameter.

När det gäller belysning kan denna växt växa både i solen och i skuggan, men prioriteten kommer att vara en plats med skuggning vid lunchtid och resten - utan begränsning i ljuset.

Bild
Bild

Marken för växten är neutral eller alkalisk. Det växer inte bra i en sur miljö, men detta kan korrigeras genom att tillsätta kalk till jorden. En kombination av jord med lövverk, sand och humus kommer att vara idealisk. Förbered en fördjupning i marken, 2 gånger storleken på rotsystemet . Lägg ett lager av sten eller expanderad lerdränering i botten. Strö dräneringen lite med en bördig blandning, lägg plantan ovanpå så att rotkragen ligger på markens nivå. Räta ut rötterna och häll ut resten av den bördiga jorden. Trampa jorden väl runt roten och strö över vatten.

Plantan kommer snabbt att slå rot på en ny plats om du ger den bra vattning den första månaden. När den unga busken har anpassat sig kan vattningens frekvens minskas.

Bild
Bild

Växten måste transplanteras efter 5 år . Det kommer redan att stärkas, så förändringen på tillväxtplatsen kommer inte att påverka det på något sätt.

Om du planerar en gruppplantering för att skapa en häck från en växt, använd istället för en enda grop ett gemensamt dike. Rensa det från ogräs i förväg. För att få en tät plantage bör det finnas 20-25 rötter per 1 m2 tomt. Var noga med att täcka jorden nära buskens bas med lövverk eller sågspån.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Warty euonymus är en mycket anpassad buske för alla yttre faktorer. Men trots detta bör du följa några regler för att ta hand om honom.

Vattning . Denna växt är ganska torktolerant, men den kräver måttlig, djup vattning när jorden torkar, men utan stillastående fukt. Det rekommenderas att inte använda hårt vatten. Använd stående eller regnvatten.

Bild
Bild

Toppdressing . Under en varm period, när busken växer aktivt, kan den matas med organiskt gödningsmedel på våren och mineralsommaren. Detta kommer att räcka för hela året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning . Busken tål beskärning positivt. På våren utför de en sanitär procedur, tar bort frysta och torra skott, och på hösten skapar de helt enkelt en form. Det rekommenderas att ta bort skott med handskar så att huden inte kommer i kontakt med buskens giftiga delar.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern . Vuxna växter behöver inte skydd för vintern; mulching av rotområdet med löv eller torv är tillräckligt. Men unga planteringar upp till 2-3 år kan täckas med torrt gräs eller grangrenar.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Buskförökning är möjlig på flera sätt.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Denna metod är lämplig för unga exemplar som ännu inte vuxit och har ett litet rotsystem. För att göra detta, på våren eller hösten, tas busken försiktigt bort från marken och delas upp i det erforderliga antalet delar. Toppen skärs till 2/3 av längden och sticklingarna transplanteras till en ny växtplats.

Bild
Bild

Frön

En mycket mödosam och tidskrävande process. Fröna separeras från kapslarna på hösten och desinficeras i en manganlösning. Sedan sås de i marken och täcks med halm eller löv för vintern. Skott kommer att dyka upp under våren. Först efter tre år kan växten planteras på en permanent växtplats.

Bild
Bild

Tillämpningen av vårplantering är mer komplex. För detta frön förvaras i kylskåp i sex månader för skiktning … De blandas med sand och lämnas där för förvaring vid en temperatur som inte är lägre än 10-12 grader. Först efter skalet av de flesta frön spricker är det nödvändigt att sänka temperaturen till 0- + 3 grader. Nästa vår kan de planteras i marken för plantor.

Sticklingar

För detta är endast unga, gröna skott som klipps på sommaren lämpliga. Deras längd ska vara 6-7 cm, man måste ha en internod. Sticklingar läggs i en behållare med jord till ett djup av 2-3 cm. Det översta lagret av jord bör bestå av 2-3 cm sand . Allt detta är täckt med glas eller folie för att skapa en växthuseffekt. Så snart unga löv växer (efter cirka 1, 5-2 månader) kan unga plantor flyttas till en permanent växtplats.

Bild
Bild

Skikten

Det enklaste och snabbaste sättet. För att göra detta måste du hitta en sidogren och böja den till marken, strö den med jord och fixa den. Det är nödvändigt att vattna den tilldelade skotten innan rötterna dyker upp på den. Efter att rotning har skett separeras sticklingarna från moderbusken och transplanteras till den plats som är avsedd för den.

Bild
Bild

Rotavkomma

Om du har skott från roten inte mer än en halv meter och inte mer än 1,5 cm tjocka, kan du använda dem för reproduktion. Ryggradens längd varierar från 25-30 cm. Unga skott separeras på våren, så snart marken värms upp tillräckligt, tillsammans med rotmarken. De kan planteras i jorden för odling eller omedelbart planteras på en permanent växtplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots den starka immuniteten och toxiciteten hos alla delar av busken är växten mycket attraktiv för insekter. Det kan vara skalinsekter, spindlar och röda kvalster, bladlöss, mjölkfiskar. Det är på grund av detta som många trädgårdsmästare vägrar att plantera en växt i trädgården. Larver kan attackera euonymus när de inte är på de angränsande plantagerna . Detta fungerar som en positiv faktor, eftersom alla skadedjur sätter sig på euonymus, och de kringgår resten av planteringarna. Kalven äter lövverket på våren. Euonymus -malan äter bär. För att bekämpa eventuella insekter används spray med ett insekticid . Efter 2 sprayer dör skadedjuren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten kan också infektera en svampsjukdom som orsakar gulhet på bladen, deras ytterligare fall och rotröta. Rötning uppstår på grund av överskott av fukt. Att sluta vattna och behandla busken med något fungicid hjälper till att övervinna denna sjukdom.

På grund av den långsiktiga torrheten i luften börjar bladen krypa ihop och torka i ändarna . Ge luftfuktning genom att spruta i ett par dagar och kontrollera vattning. Det ska vara djupt och måttligt. Om en växt skadas av en virussjukdom, och detta är extremt sällsynt, är det bättre att göra sig av med den, eftersom en virusinfektion inte kan behandlas. I det infekterade området, avstå från att plantera några grödor, eftersom viruset lever i marken i flera år.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Warty euonymus är mycket motståndskraftig mot svåra frost och ljummen värme. Han är inte rädd för gasföroreningar i stadsområden, så de planterar grönska i parker och använder dem som häckar på olika institutioner. För att växten inte ska gå vilse bland andra stora planteringar planteras den i stora mängder. För att förhindra markkorrosion planteras busken nära de branta vattendragen och på de branta sluttningarna av raviner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinationen av vårtor euonymus med barrträd kommer att se bra ut . Mot bakgrund av vintergröna thujas och enar sticker euonymus ut med en förändring av lövskuggor, vilket kommer att betona dess dekorativa utseende. Busken ser bra ut i enstaka planteringar på en grön gräsmatta.

Med lite ansträngning för att odla denna buske kommer du att ge din trädgårdstomt en utmärkt komposition under lång tid, särskilt på hösten.

Rekommenderad: