Tui (36 Foton): Hur Man Odlar Ett Träd? Funktioner För Att Ta Hand Om En Prydnadsväxt. Hur Odlar Man Thuja I Ural? Hur Ser Angiosperm Thuja Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Tui (36 Foton): Hur Man Odlar Ett Träd? Funktioner För Att Ta Hand Om En Prydnadsväxt. Hur Odlar Man Thuja I Ural? Hur Ser Angiosperm Thuja Ut?

Video: Tui (36 Foton): Hur Man Odlar Ett Träd? Funktioner För Att Ta Hand Om En Prydnadsväxt. Hur Odlar Man Thuja I Ural? Hur Ser Angiosperm Thuja Ut?
Video: Thuja Stecklinge von Koniferen ganz einfach vermehren zeigt der Gärtner 2024, April
Tui (36 Foton): Hur Man Odlar Ett Träd? Funktioner För Att Ta Hand Om En Prydnadsväxt. Hur Odlar Man Thuja I Ural? Hur Ser Angiosperm Thuja Ut?
Tui (36 Foton): Hur Man Odlar Ett Träd? Funktioner För Att Ta Hand Om En Prydnadsväxt. Hur Odlar Man Thuja I Ural? Hur Ser Angiosperm Thuja Ut?
Anonim

Varje erfaren trädgårdsmästare vet om en sådan prydnadsväxt som thuja. Dessa vintergröna träd har utmärkt frostbeständighet, kräver ingen särskild omsorg och är opretentiösa i reproduktion. I den här artikeln kommer du att bekanta dig med de viktigaste funktionerna i thuja: en beskrivning av dessa växter, deras sorter, liksom reglerna för plantering och vård.

Vad det är?

Tui anses vara en av de mest populära växterna i cypressfamiljen, som odlas aktivt i USA och Ryssland för medicinska och prydnadsändamål. Det finns två typer av dessa växter i förhållande till frönas struktur och reproduktionsmetoden: gymnospermer och angiospermer. Thuja tillhör barrträd av typ 1. Thuja anses vara hemlandet i Nordamerika, liksom territoriet i Östasien. Växtens ursprung kan bedömas utifrån lövverkets specifika struktur . - den presenteras i form av skalor eller nålar, som kännetecknar alla barrträd.

Idag finns det bara 5 separata sorter av thuja, men de representeras av mer än 90 sorter, som var och en skapades för specifika dekorativa ändamål.

Tui -sorter som ser ut som pelare, bollar eller pyramider anses särskilt populära.

Bild
Bild

Thuja är känd över hela världen för ett antal fördelar jämfört med andra barrträd:

  • fenomenalt lång livslängd - i naturen lever thuja upp till 200 år;
  • vintergröna lövverk sommar och vinter, vilket gör att du kan uppdatera alla landskap;
  • visar sig perfekt som ett levande staket;
  • behöver inte särskild vård;
  • lätt att reproducera;
  • resistent mot kyla och många skadedjur;
  • på grund av det stora antalet sorter och former är det möjligt att välja den optimala sorten för alla krav och förutsättningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från en en?

Många amatörträdgårdsmästare som just har bekantat sig med landskapsdesign förvirrar ofta tuja och enbärplantor när de köper. Faktum är att i unga år är plantornas träd väldigt lätt att förväxla: båda växterna har nästan samma skalliknande nålar i färg och form. Nedan kan du bekanta dig med ett antal tecken med vilka du kan avgöra vad som finns framför dig: thuja eller enbär.

Frukt

Den allra första punkten som hjälper dig att avgöra om din växt tillhör en viss art är fruktens utseende. Om frukterna i thuja presenteras i form av små ovala och fjällande kottar av grön, vit eller persikafärg, är enbärens frukter runda eller ovala kottar med en karakteristisk blå eller mörk nyans.

Unga enbärsfrukter kommer att likna klasar av blåbär, medan vuxna kommer att likna vinbär . Du kan också identifiera en skillnad i antalet frukter på en gren: på grund av den lilla storleken och vertikala tillväxten av thuja -frukter kan de representeras av flera dussin på en gren. Enbärsfrukter växer mer indirekt: det betyder att de kan placeras antingen i högar med upp till 7 bitar på en gren eller individuellt - upp till 1-3 bitar på en gren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Även om alla prydnadsväxter som används i landskapsarkitektur tenderar att vara av samma storlek för att uppnå en viss landskapsbalans, kan thuja och enbär också särskiljas i storlek. Vanligtvis, trädgårdsvarianter av enbär är i ordning mer än thuja: de kan växa upp till 15 meter, och trädgårdsarter av thuja överstiger sällan 6 meter. Om vi pratar om den naturliga miljön kan vissa thuja -sorter växa upp till 70 meter i höjd och ha upp till 6 meter i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I landskapets dekorativa design används thujas vanligtvis högst 2-3 meter.

Taxonomiska skillnader

Trots att thuja och enbär är otroligt lika i utseende tillhör de olika släkten, men de finns i samma cypressfamilj. Det betyder att både thuja och enbär är barrträd. Det är möjligt att notera de karakteristiska skillnaderna mellan dessa växter och deras klassificering efter sorter. Så idag finns det mer än 60 sorter av enbär, medan det bara finns 5 typer av thuja.

Denna skillnad kan förklaras av det faktum att vissa sorter av thuja märktes så småningom av forskare som ett fullvärdigt och oberoende släkte av växter av cypressfamiljen … Ett slående exempel på sådana växter är till exempel den orientaliska blomman (som anses vara en medicinsk barrväxt i orientalisk medicin).

Område

Förutom externa och taxonomiska skillnader har thuja och enbär också skillnader när det gäller distributionsområdet. Till exempel, om enbär föredrar att växa på norra halvklotet med ett klimatintervall från subarktis till tropikerna, är thuja vanligare i den tempererade zonen på samma norra halvklotet. När det gäller jordtyp är båda växterna opretentiösa för det, men de behöver en måttlig mängd fukt.

Ansökan

Skillnaderna mellan dessa två växter består inte bara i de angivna egenskaperna, utan också i användningen av dessa grödor av människor.

Alla delar av thuja anses vara användbara idag och används både i vardagen och i industrin . Ett av de mest användbara elementen i thuja är inte dess frukter (även om de också är användbara), nämligen nålar, som har en enorm mängd eteriska oljor, harts och tanniner. Det odlas ofta för träets skull: det är en leverantör av en enorm mängd toxifyllin och aromadendrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag används thuja aktivt i alternativ medicin, särskilt ofta kan den eteriska oljan från thuja ses i sammansättningen av homeopatiska läkemedel. Om vi pratar om Japan och Kina, är thuja ett oumbärligt element av medicin vid behandling av olika sjukdomar. På det antika Rysslands territorium föredrog läkare att använda trädet - man trodde att det räddade en person från sjukdomar i reproduktionssystemet, cystit, reumatism och enures.

Precis som thuja används enbär aktivt i modern medicin. På basis av eterisk olja från enbärsnålar görs många medicinska preparat.

Enbär är särskilt populärt bland folkläkare och läkare: här bereds speciella infusioner, avkok och till och med sirap av frukterna och nålarna på växten.

Bild
Bild

Skillnaden mellan enbär och thuja är att den används aktivt i matlagnings- och livsmedelsindustrin. Här fungerar det oftast som en krydda vid tillverkning av alkoholhaltiga drycker.

Till skillnad från thuja, i enbärens sammansättning, är det mest värdefulla och användbara elementet inte nålar, utan frukter . Mogna kottar av frisk enbär innehåller upp till 40% socker, 10% harts och cirka 2% eterisk olja. Forskare har länge funnit att när det gäller deras rikedom i användbara matsyror (myrsyra, ättiksyra) och C -vitamin är enbärsfrukter mycket mer användbara och värdefulla än de flesta kända bär.

Bild
Bild

Typer och sorter

I trädgårdskulturen idag är bara några få sorter av thuja kända, baserade på vilka mer än 90 separata sorter har skapats. Var och en av dessa sorter föddes upp för ett specifikt syfte. Vissa föddes uteslutande för att odla i kalla områden, medan andra på grund av sin unika form ser bra ut i landskapsarkitektur och terrasser.

Idag är de flesta av alla thuja -sorter indelade i endast tre sorter: västra, östra och vikta

Västra

Denna sort representeras av höga eller dvärgväxter, upp till 20 meters höjd. Det huvudsakliga distributionsområdet är Nordamerika. En egenskap hos en sådan thuja är en karakteristisk konformad topp, som rundar ut med tiden. Nålarna på denna växt har en rik grön färg, de är elastiska och platta och är också ljusare på insidan.

Bland västra thujas är följande sorter vanligast:

  • Danica - dvärgtuja med rund form, som kännetecknas av ljusgröna vågiga nålar;
  • " Aureospicata " - den har en snabb tillväxt och en stor krondiameter, upp till 4,5 m;
  • gyllene - fick detta namn på grund av de gula spetsarna på grenarna;
  • " Kuban smaragd " - har en konisk form och en rik grön färg.
Bild
Bild

Östra

Trots sitt namn tillhör dessa växter ur botanikens synvinkel inte thujas. Erfarna trädgårdsmästare föredrar att kalla denna barrkultur för en prydnads barrträd. Man tror att denna mängd thuja först uppträdde i Korea och Kina.

Ett särdrag är barken av en rik brun eller röd färg, liksom det faktum att thujas av denna typ ändrar färg till rött eller gyllene på vintern.

De vanligaste sorterna av arten inkluderar:

  • " Aurea Nana "- skiljer sig åt i en liten äggform och långsam tillväxt;
  • " Yustinka "- en populär växt i Polen, med god frostbeständighet;
  • " Morgan "- skiljer sig i långsam tillväxt och konisk form.
Bild
Bild

Vikta

Till skillnad från andra typer av thuja har den en spridande struktur av grenar, den förekommer ofta i städernas landskapsdesign. De mest populära sorterna i detta fall är "Vipkord" och "Zebrina".

Beroende på form och storlek kan thuja också delas in i dvärg, sfärisk, pyramidal och pelarformad.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja rätt växt, det finns ett antal viktiga punkter att tänka på.

  • Geografi . Observera att thuja kräver en måttlig mängd värme och fukt, varför det rekommenderas att plantera dem i områden med ett tempererat klimat och undvika att plantera i norra regioner. På Rysslands territorium visar dessa växter sig bäst i Leningrad -regionen, där ett stort antal plantskolor med thujas finns.
  • Mängd . Välj en thuja -planta baserat på dess sort och dina användningsområden för växten. Till exempel finns det dvärgtyper av runda thujas, som oftast används i landskapsarkitektur. Vissa thuja -sorter har ökad frostbeständighet, andra har ett starkare rotsystem. Välj en baserad på egenskaperna hos din webbplats och dina behov.
  • Avlämningsplats . Alla sorter av thuja är mer eller mindre anpassade för avstigning under vissa förhållanden. Till exempel ser upprättade thujas snygga ut i trädgården och som staket för stigar på gatan. Hög rektangulär thuja fungerar ofta som ett levande staket för ett sommarboende, de kan hålla platsen från nyfikna ögon, liksom att kvalitativt mörka det erforderliga området. Dvärg rund thuja används vanligtvis vid utformning av trädgårdsvägar, de ser också bra ut i rabatter tillsammans med andra växter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu se hur du ska välja själva plantan

  • Huvudvillkoret är ett livligt och hälsosamt utseende. Växtens nålar ska vara djupgröna eller mörkgröna i färgen och också ha ett karakteristiskt överflöd. Nålarna ska vara elastiska och elastiska. Om det finns en växt med bleka och svaga nålar framför dig, som smulas av minsta beröring, är växten antingen sjuk eller har varit utan fukt under en längre tid.
  • För att hålla thujan fräsch och frisk under en lång tid försöker säljare av trädgårdsväxter att sälja växterna tillsammans med en jordkula. Du bör inte köpa thuja plantor där rotsystemet är helt bar.
  • Undersök plantans rotsystem noggrant, det ska vara intakt och lätt fuktigt. Ett friskt thuja -rotsystem har en behaglig vit eller något gulaktig färg. Rötterna på en hälsosam växt är spänstiga och släpper ut lite fukt vid repor eller klämningar.
  • Ange typ av växt, be säljaren om uppgifter om frostbeständighet, växtens prakt, samt nålarnas förväntade färg när den når mognadsåldern.
Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna landningsregler

Innan du börjar plantera en växt bör du välja den mest gynnsamma platsen för den. Observera att thuja är mycket förtjust i ljus och sol, men föredrar att vara under det endast under en begränsad tid (till exempel från morgon till halva dagen eller från 16:00 till solnedgång). Långvarig exponering för direkt solljus skadar thuja, de förstör nålens struktur, varför den tappar sin mättnad, blir gul och faller av . Förutom påverkan av solljus, utsätt inte plantan för direkta strömmar av kall vind. Även täta kläder av tallnålar kan inte skydda växten från nedkylning.

En annan viktig förutsättning för att välja en plats för plantering av thuja är korrekt mark.

Nästan alla växter från cypressfamiljen mår bra i alla typer av jord, men för att upprätthålla ett behagligt och hälsosamt utseende av växten rekommenderas det att mätta jorden med näringsämnen minst en gång om året. Det perfekta jordalternativet för thuja skulle vara torv med inslag av torv och sandsten.

Bild
Bild

Plantering kan utföras under alla säsonger utom vintern, men de första varma vårdagarna anses vara den perfekta tiden. Vissa människor föredrar att plantera thuja plantor tidigt eller sent på hösten. I det här fallet kanske växten inte har tillräckligt med tid att anpassa sig till det yttre klimatet och fördjupa rotsystemet.

Själva processen med att plantera en thuja kan presenteras i form av följande korta instruktioner

  1. När du har valt platsen du behöver för plantering gräver du ett hål 1x1 m och ett djup av 80 cm.
  2. Gropens botten är något komprimerad och kantad med dränering. Krossad sten eller expanderad lera kan fungera som dränering. Ett dräneringsskikt är nödvändigt för att tömma överflödig fukt från växtens rötter.
  3. Vi sprider den beredda jorden eller en blandning av olika jordar på den tampade jorden. I detta skede är det värt att tillsätta aska och en minsta mängd gödselmedel till jorden (speciellt för barrträd).
  4. Placera plantan i hålet och se till att basen av rötterna är över marknivå. I framtiden kommer marken i gropen att lägga sig och marknivån jämnas ut. Dessutom tillåter inte en sådan bild att fukt ackumuleras nära rötterna.
  5. När du bestämmer avståndet för att plantera flera thujas, var uppmärksam på typen av växt. Till exempel, för att plantera fristående thujas, bör ett avstånd på minst 2-3 meter mellan plantorna upprätthållas, och för att skapa ett monolitiskt levande och tätt staket, plantera thuja på ett avstånd av 1 meter från varandra.
  6. Efter att ha planterat växten, glöm inte att vattna den ordentligt (minst 1 hink vatten), lossa marken nära den och stäng också plantan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Alla växter behöver vård under hela sin tillväxtperiod på din webbplats. Grunden för att ta hand om alla trädgårdsväxter är följande procedurer: vattning, gödsling, beskärning, transplantation och förberedelse för vintern.

Vattning

Alla växter från cypressfamiljen älskar helt enkelt en stor mängd fukt: vatten gör thuja -nålarna mer mättade, elastiska och vackra, främjar utvecklingen av växtens rotsystem, vilket också leder till en snabb ökning av kronan. Efter proceduren för att plantera en planta bör den vattnas dagligen under de första två veckorna. För en planta av en planta måste du spendera från 1 till 4 hinkar rent och kallt vatten, mängden vatten beror på plantans ålder och storlek. Glöm inte att lossa jorden vid trädets rötter efter vattning så att fukten absorberas bättre. Lossningsdjupet bör upprätthållas upp till 10 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare rekommenderar användning av sprinkler för bevattning av thuja, som kan upprätthålla ett stabilt flöde av regnvatten. Således tar fukt bort ett lager damm och smuts från nålarna, vilket gör det mer elastiskt och mättat.

Gödselmedel

Under perioder med hög luftfuktighet med kraftiga temperaturfall och mycket vind (vår eller höst) behöver thuja ytterligare matning med naturligt eller mineraliskt gödningsmedel. Om du matade växten vid tidpunkten för plantering (tillsatt gödselmedel till jorden), ska nästa överdressing utföras tidigast ett år senare. Thuja är en sällsynt trädgårdsväxt som skadas av regelbunden befruktning.

Beskärning

Lyckligtvis svarar nästan alla sorter av thuja bra på dekorativ beskärning. Fördelarna med att beskära en thuja kommer att anges nedan.

  • Grundlig och korrekt beskärning antas göra växten ännu mer frodig och buskig.
  • Att gallra trädets krona främjar ventilation inuti thujan och förhindrar att grenar ruttnar och bildar skadedjur.
  • Beskärning gör att du kan ge växten det önskade utseendet, som aktivt används i landskapsdesign och skapandet av växter med bisarra former.
  • Profylaktisk beskärning tar bort alla torra, döda eller smärtsamma kvistar i växten. Detta förhindrar vidare utveckling av sjukdomar.
  • I allmänhet ger denna procedur växten ett trevligt och välskött utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild

Själva beskärningen rekommenderas att utföras på våren, innan knoppens öppningsperiod, men vissa sorter av thuja måste beskäras i början av oktober samma år.

Den allra första beskärningen av en planta bör utföras tidigast innan växten når två år. Du bör inte helt ta bort hela lagret av nålar från växten, detta kommer att göra thujan försvarslös mot drag, dimma och kyla. Själva beskärningen utförs med hjälp av speciella beskärnings- eller beskärningsaxar.

Överföra

Om platsen för tillväxt av thuja visade sig vara olämplig av någon anledning (brist på fukt, för mycket sol, drag), är ett transplantationsförfarande tillåtet. Att transplantera denna växt kan inte kallas svårt, men det finns också ett antal egna regler.

  1. Den första åtgärden är att bevara det naturliga jordkoma, där plantans rotsystem redan har utvecklats. För att bevara denna koma rekommenderas att göra så djupa undergrävningar som möjligt från fyra sidor på ett avstånd av minst en halv meter från plantans bas (detta kallas också piercing), så att en kvadrat bildas.
  2. Därefter bör du försiktigt och långsamt bända av klumpen som bildas av en jordklump och dra den ur marken vid plantans bas.
  3. Med hjälp av en speciell låda, bil eller skottkärra, flytta thuja tillsammans med jordklumpen till en ny planteringsplats. Försök att inte falla isär och avslöja växtens rötter under överföringen.
  4. Den nya gropen ska vara utrustad med samma metod som den första - ge ett dräneringsskikt och lägg till ytterligare gödningsmedel. Återigen, se till att plantans bas är något över marknivå.
  5. Efter komprimering av jorden runt växten, se till att vattna den ordentligt.
Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare, när de transplanterar fortfarande unga thujas, föredrar att göra piercing ett år före själva transplantationen. Detta kommer att få plantans små rötter att utvecklas inuti det jordiska koma, nära basen. Transplantationsproceduren i det här fallet kommer inte att vara lika smärtsam.

Förbereder sig för vintern

För regioner med hårda, blåsiga och kalla vintrar (i Sibirien eller Ural) och en stor mängd snö rekommenderas att täcka thujan med ett speciellt material och binda den med garn för att förhindra skador på grenarna med en stor mängd snö. Var noga med att ge växten ett fast stöd som hindrar trädet från att falla och rädda det från vindbyar . Materialet kommer inte bara att skydda växten från kylan, utan också skydda den från de skadliga effekterna av vintern solljus. Det finns ofta fall där barken på en thuja på våren börjar spricka.

Bild
Bild

I detta fall ska alla sprickor behandlas med trädgårdslack och dras ihop med en trasa eller garn.

Reproduktionsmetoder

Idag finns det två sätt att reproducera trädgårds thuja: vegetativ och utsäde. För varje sort av thuja är en av typerna mer att föredra. Till exempel bör alla sorter thuja eller växter av formtypen förökas på ett vegetativt sätt, bara i detta fall finns det en chans att bevara växtens moderna yttre kvaliteter.

Frön

Den största nackdelen med reproduktion genom frön är varaktigheten av själva processen. Ibland kan det ta upp till 6 år, och i bästa fall är det 2 år. Dessutom tillåter denna metod inte att bevara växtens moderegenskaper, och fröna kommer att behöva din ständiga vård. Denna metod är lämplig för trädgårdsmästare som föredrar att odla ett stort antal thuja -plantor samtidigt, vilket skulle anpassas till vissa klimatförhållanden.

En annan egenskap hos thuja när det gäller fröodling - omöjlighet att varken förutsäga resultatet av odlingen eller den ungefärliga tiden för de första skottens uppkomst. Förutom att fröna kan ligga i marken under ideala odlingsförhållanden i minst 2 år, kan de också växa inkonsekvent. Detta tillåter oss inte att exakt bestämma antalet framgångsrika plantor i förhållande till frön.

För att få frön bör du samla thuja -kottar under fruktåret. Lägg sedan frukterna på en torr och varm plats (i ett lager) - inom cirka två veckor ska alla frön spilla ut ur växten själva.

Utåt liknar de ovala bitar av tunn röd skal.

Plantering av frön bör göras i en liten låda med förfuktad sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter täck fröna med folie eller strö över sand och lägg dem i cirka 2,5 månader på en sval plats med en temperatur på 5-6 grader (som regel väljs en balkong eller kylskåp). För att undvika ackumulering av kondens under filmen bör fröna ventileras minst en gång i veckan. Denna process kallas stratifiering - det är skapandet av konstgjorda förhållanden med påverkan av kyla på utvecklingen av växter i jorden.

Efter skiktningsförfarandet bör du transplantera dina frön i separata lådor . Ett underlag av torv, sand och gräs (i ungefär lika stora proportioner) bör användas som mark och plats för frösprutning. Substratet måste spädas ut med en liten mängd kaliumpermanganat för att undvika utveckling av skadedjur eller infektioner i jorden.

Placera frölådorna i ett välventilerat område med en medeltemperatur på 18-20 grader. Det är vid denna temperatur som groddarna börjar dyka upp från marken.

Så snart du märker de första skotten, flytta omedelbart frölådorna till ett svalare rum med bra belysning.

Kom ihåg att gödsla jorden med naturliga mineraler regelbundet under uppkomsten . Plockningen bör utföras tidigast 2 år efter plantans uppkomst. Det är bäst att utföra det på våren, på sommaren tas lådorna med frön ut i det fria och placeras i skuggan, på vintern ställs de ut i ett växthus eller odlas hemma. Under det tredje året efter att fröna dyker upp, lägg thujaspirorna i större behållare. Först när växten når en höjd av minst en halv meter bör den planteras på en permanent plats.

Bild
Bild

Genom sticklingar

Särart och fördel med denna metod är att den gör att du kan skaffa nya thuja -plantor på kort tid och bevara alla moder- och sorteregenskaper i dem.

Själva processen utförs vanligtvis i mitten av våren (april-början av maj). Materialet i detta fall är inte frön, utan små och friska grenar av thuja inte äldre än 3 år . Om du bara har vuxen thuja till ditt förfogande, använd halvkullade kvistar. Tänk på att sticklingarna ska brytas av från växten tillsammans med hälen (eller basen på grenens fästpunkt till stammen på thuja).

Skala den nedre delen av sticklingarna från nålarna (i förhållandet 1: 3) och lägg den i en lösning av en rotstimulator i 24 timmar. Lägg sedan skäret i ett växthus eller en låda täckt med plast och fördjupa det med cirka 3 cm. Marken i detta fall bör bestå av torv, sand och torvjord, och substratet bör förbehandlas med en lösning av kaliumpermanganat . För att skapa idealiska förhållanden för groning av sticklingar krävs fuktighet på mindre än 70%, samt diskret men konstant solljus.

För att uppnå groning hemma rekommenderas att täcka växterna med glasburkar och lufta dem minst en gång varannan dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart nya skott började dyka upp på sticklingarna betyder det att växtens rötter framgångsrikt har rotat sig . På samma höst bör redan mogna sticklingar planteras på en permanent plats. Tyvärr kommer vård också att krävas på vintern - här görs speciella skydd eller skydd för sticklingarna, och basen vid rötterna är täckt med mulch. Gran- eller torra björkgrenar kan användas som skydd.

Tillämpning i landskapsdesign

Som redan nämnts är thuja idag en oumbärlig komponent i utformningen av vilken landskapsdesign som helst. Till skillnad från andra växter kan alla representanter för cypressfamiljen återuppliva områden inte bara på sommaren utan också på vintern.

Beroende på sorten kan thujas utföra olika roller inom landskapsdesign . Till exempel, i ett öppet område med ett stort antal små stigar och rabatter, kommer buskar och dvärgtuja att se vackra ut. För att skapa ett levande staket och dekorera en landskapsterrass används vanligtvis höga sorter av tui. Bland de mest kända sorterna i utformningen av landskapsinteriören används vanligtvis följande: "Brabant", "Smaragd", "Columna".

Bild
Bild

Det unika med thuja när det gäller landskapsdesign är att du med hjälp av hårklippningar och speciella former kan skapa verkliga konstverk av dem, som kan skapa en vintergrön paradisträdgård med bisarra figurer från alla medelmåttiga tomter.

Rekommenderad: