Cryptomeria (41 Bilder): Beskrivning Av Den "japanska Cedern", Vård Av Rumskryptomeria Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Cryptomeria (41 Bilder): Beskrivning Av Den "japanska Cedern", Vård Av Rumskryptomeria Hemma

Video: Cryptomeria (41 Bilder): Beskrivning Av Den
Video: Selecting, Planting, and Establishing New Trees 2024, April
Cryptomeria (41 Bilder): Beskrivning Av Den "japanska Cedern", Vård Av Rumskryptomeria Hemma
Cryptomeria (41 Bilder): Beskrivning Av Den "japanska Cedern", Vård Av Rumskryptomeria Hemma
Anonim

Det finns ett stort antal barrträd, vars skönhet uppfyller förväntningarna hos de flesta estetiker. En av dessa är japansk kryptomeria - en populär och mycket spektakulär art, som framgångsrikt odlas både i det öppna fältet och hemma. För att uppnå ett optimalt resultat är det tillräckligt att bekanta sig med beskrivningen av denna växt, reglerna för vård av den och funktionerna i dess reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Trädet i fråga, även kallat "japansk ceder", "sugu" och "shan", är den enda medlemmen av släktet Cryptomeria, som är en del av den stora familjen Cupressaceae (Cypress). Hemlandet är de varma och fuktiga regionerna i Japan och Kina, varifrån det fördes till Europa 1842. Trots ett av dess namn, cryptomeria är inte en cederträ, eftersom den tillhör ett annat biologiskt släkte.

Bild
Bild

I sin naturliga livsmiljö kan det beskrivna trädet leva i århundraden och nå enorma storlekar (höjden når 60 m och stammen är 2 m i diameter). När det gäller de dekorativa sorterna av Cryptomeria är de inte långa och övervinner sällan 3-metersgränsen. En beskrivning av andra funktioner i denna växt presenteras nedan:

  • rak stam, vars form liknar en mycket långsträckt cylinder;
  • vacker pyramidal krona;
  • fibrös bark, som har en rödbrun nyans;
  • ljusgröna nålar arrangerade i en spiral (först är de mjuka, och med åldern blir den mer stel);
  • runda brunaktiga kottar som når 3 cm i diameter;
  • blommar i enstaka knoppar eller klasar om 2-3 bitar vardera.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt det ljusbruna träet i kryptomeriet, som är dekorerat med ett originellt mörkt mönster (denna funktion förklaras av närvaron av mörkt harts). De största fördelarna med sådant trä är lätthet och minimal känslighet för förfall, och den enda nackdelen är mjukhet, vilket avsevärt begränsar tillämpningsområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

För närvarande skiljer biologer 2 typer av kryptomerier - var. japonica och var. sinensis. Dessutom är mer än 200 sorter av det beskrivna barrträdet kända, bland vilka det finns en mängd olika variationer - från trädgårdsväxter, som växer upp till flera meter i höjd, till dvärg, som är optimala för inredning av hem och kontorslokaler. Populära representanter för den första kategorin är följande.

Spiralis . Ett relativt litet träd som ser ut som en buske och är dekorerat med nålar som är tvinnade i en spiral (för vilken det fick sitt namn).

Bild
Bild
Bild
Bild

Arauicarioides . Den mest anmärkningsvärda funktionen är de korta nålarna, målade i en djup mörkgrön färg. Sorten i fråga är också känd för de många kaotiskt växande skotten av betydande längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Compressa . Det kännetecknas av sin lilla storlek och ett imponerande antal små grenar, dekorerade med rosetter av nålar. Under den varma årstiden kännetecknas växten av en blågrön färg, och med kallt väder är den brunröd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montrosa . Representanter för denna sort växer till en 2-meters markering. Sådana träd har en rak stam och en spektakulär kolonnkrona.

Bild
Bild

Eleganer . En av de högsta och mest hårda varianterna av Cryptomeria, vars huvudsakliga dekoration är långa och mjuka nålar-blågrön på sommaren och rödbrons på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Också värt att nämna är "Elegance Viridis" - en sort som lockar uppmärksamhet med sin breda koniska krona . Liksom Elegans, den är resistent mot plötsliga temperaturförändringar och andra ogynnsamma väderförhållanden , vilket gör det till en av de bästa lösningarna för regioner med ett "nyckfullt" klimat. De sorter av kryptomerier som är optimala för att odla hemma är också värda att överväga.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller de mest anmärkningsvärda formerna som tillhör denna grupp är deras lista följande

Bandai-Sugi . En kompakt buske med många skott täckta med tjocka och sega blågröna nålar.

Bild
Bild

Nana Albospica . En av de mest ovanliga sorterna, vars nålar är vita i färg (med tiden ändras det till ljusgrönt).

Bild
Bild
Bild
Bild

Yokohama . En variant som är välförtjänt populär bland bonsaiälskare. Höjden på sådana växter är inte mer än 30 cm, deras krona har en original pyramidform och de mörkgröna nålarna blir bruna med höstens början.

Bild
Bild

Vilmoriniana . En annan känd bonsai -sort som växer med en hastighet av 3 cm per år. Förutom sin diminutiva storlek har Vilmoriniana uthållighet och en vacker sfärisk krona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att nämna Globosa Nana är en frostbeständig sort som tål kalla temperaturer ner till -12 ° C . Tack vare den här funktionen kan sådana träd växa året runt både på inglasade balkonger och loggior och i den öppna marken i subtropiska regioner (till exempel i närheten av Sochi).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Beroende på den plats som valts av ägaren till kryptomeriet har vården av sina egna detaljer. Det första alternativet innebär att hitta trädet utomhus, medan det andra innebär att växten växer hemma.

I det öppna fältet

Praktiken visar att det övervägda alternativet för odling av kryptomeri är relevant för varma och fuktiga regioner. I Ryssland är ett relativt smalt territorium parallellt med Svarta havets kust optimalt för det. Om vi pekar ut villkoren, med hänsyn till vilket gör att du kan odla en vacker och hälsosam "japansk ceder", kommer deras lista att se ut så här.

  • Ett överflöd (men inte ett överskott) av solljus . För de flesta sorter är också en lång vistelse i halvskugga acceptabel.
  • Rekommenderad temperatur - cirka 25 ° C på sommaren och 12 ° C på vintern. En annan viktig förutsättning är frånvaron av starka drag.
  • Väl dränerad jord med en neutral eller svagt sur reaktion (pH 6,5-7,0) . De främsta kontraindikationerna är överdriven kalkhalt och höga grundvattennivåer.
  • Riklig vattning under den varma årstiden och måttlig med början av hösten . Dessutom, under torra somrar, behöver trädet regelbundet sprinkling (vattnet som används ska vara vid rumstemperatur).

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt införandet av gödningsmedel - både komplext mineral och organiskt. Det är nödvändigt att befrukta kryptomeri årligen, med vårens början (om trädet inte växer bra, bör denna procedur upprepas under senhösten).

Bild
Bild

Hemma

Det övervägda växande alternativet innebär användning av krukor eller badkar, vars storlek är tillräcklig för en bekväm plats för rotsystemet i ett litet träd. När det gäller andra regler som bidrar till lösningen av denna uppgift, listas de nedan.

  • För hela utvecklingen av kryptomeri behövs en stor mängd ljus - både direkt och reflekterat. Om den "japanska cedern" inte är för hög kan den placeras mellan fönsterskärmarna.
  • Kryptomerier som odlas i ett hus eller en lägenhet behöver verkligen frisk luft. Med tanke på denna omständighet är det nödvändigt att ta hand om regelbunden ventilation av rummet (ett alternativ för sommaren är badkarets placering med ett träd på balkongen eller loggian).
  • Under de varmare månaderna kan cryptomeria hållas vid normal rumstemperatur. När vintern börjar bör rummet vara svalare (det bästa alternativet är cirka 12 ° C).
  • För att växten inte ska drabbas av ett fuktunderskott måste den vattnas regelbundet (utan att vänta på att jordkoman torkar) och sprutas från en spruta 1-2 gånger om dagen. Det är också nödvändigt att undvika stagnation av vatten i en behållare med kryptomeri, som är full av förfall och död av rotsystemet.
  • Det räcker att befrukta barrträdet i fråga två gånger om året, med början av sommaren. Den bästa lösningen är mineralförband, vars koncentration är ½ av tillverkarens rekommenderade norm.
  • Om kryptomeria odlas i form av en buske, kläms toppen på unga skott på den. Dessutom, för att ge kronan ett estetiskt utseende, krävs årlig sanitär beskärning, utförd på våren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lika viktigt är transplantationen av "japansk cederträ" - en procedur som utförs vart femte år för mogna träd och årligen för unga (under de tre första levnadsåren). Det handlar om att uppdatera det använda substratet och, om det behövs, att byta ut krukan mot en mer rymlig. Dessutom kräver hemodlad kryptomer en årlig byte av matjorden.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns tre sätt att odla "japansk ceder", som alla har sina egna egenskaper. Den första innebär användning av frön och kännetecknas av hög komplexitet, varför det inte är särskilt populärt bland trädgårdsmästare. För att växa kryptomeria med denna teknik måste du följa följande procedur:

  • förbered en liten behållare och fyll den med ett substrat (rekommenderade komponenter är flodsand och torv);
  • plantera frön och vattna dem ordentligt;
  • täck grytan med plastfolie eller glas.

För att fröna ska gro måste behållaren vara på en varm plats som inte lider av brist på solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra metoden för förökning av kryptomeri innebär användning av sticklingar och är därför mer lämplig för träd som odlas i trädgården. För att lösa detta problem måste du:

  • välj flera grenar nedan och rengör dem försiktigt från nålar;
  • skär försiktigt plantmaterialet, fäst det säkert på marken och strö över det med ett tunt lager jord;
  • skär av lagren efter att dess rotsystem växer och blir starkare;
  • utföra en transplantation av unga kryptomerier, efter att tidigare ha valt en lämplig plats för det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje och minst komplicerade förökningsmetoden för det beskrivna barrträdet är vegetativt. Det är lämpligt att schemalägga denna procedur för augusti, efter några enkla rekommendationer:

  • välj starka apikala skott och skär försiktigt av dem;
  • rengör plantmaterialets nedre del från nålarna;
  • placera sticklingarna i en behållare med en lösning av en rotstimulator i flera timmar;
  • placera plantmaterialet i ett underlag bestående av torv och flodsand;
  • skapa växthusförhållanden för sticklingarna genom att täcka dem med glas eller film.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att växter ska slå rot måste de tillhandahålla regelbunden vattning och daglig luftning.

Efter uppkomsten av nya skott, vilket indikerar framgångsrik rotning, kan unga Cryptomeria transplanteras i separata behållare.

Sjukdomar och skadedjur

Ett av de farligaste problemen som kan hota den "japanska cedern" är överdriven vattning, vilket leder till rotröta och utveckling av patogen mikroflora. Närvaron av den senare kan anges i situationer när nålarna av kryptomerier blir gula och sedan mörknar och dör. När det gäller åtgärderna, vars snabba antagande gör att du kan rädda växten, är deras sekvens följande:

  • ta bort alla infekterade områden;
  • behandla de skurna platserna med aktivt kolpulver eller annat antiseptiskt medel;
  • transplantera trädet i ny jord efter desinfektion av krukan;
  • bearbeta kronan med en fungicidlösning flera gånger, observera ett veckovis intervall (med samma medel, vattna jorden i cirkeln nära stammen).
Bild
Bild

En annan attack som försvagar kryptomeri är alltför ljus och långvarig belysning, vilket leder till att nålarna gulnar. I närvaro av detta symptom måste trädet ge effektivt skydd mot överskott av solljus. Om den "japanska cedern" kastar nålar, lider den av brist på fukt, vilket kräver mer noggrann vattning av växten. Av skadedjur är kryptomeri oftast störd av skabb och spindelmider.

För att bli av med dem måste du dubbelbehandla trädet med ett bredspektruminsekticid, enligt instruktionerna för det köpta läkemedlet.

Använd i landskapsdesign

Idag används kryptomeria framgångsrikt av landskapsdesigners, vilket förklaras av den här plantans ursprungliga utseende och ett imponerande antal av dess sorter. Sådana träd dekorerar effektivt parker och rekreationsområden, skyddande skogsbälten och angränsande områden. Kombinationen av "japansk ceder" med coleus och heuchera, euonymus och Thunberg berberis ser särskilt fördelaktig ut.

Andra lösningar som designers ofta tillgriper är - förskjutna kryptomerier och gruppplantering av dvärgarter längs gränder och staket.

Sammanfattningsvis kan det hävdas att den relativa svårigheten att ta hand om kryptomeria motiveras av denna växtens utmärkta utseende . Detta träd kan bli en riktig dekoration av ett rum eller ett lokalt område.

Rekommenderad: