Pergolor I Landskapsdesign (64 Bilder): Valv Nära Huset På Landet Och Andra Alternativ I Landskapet, Moderna Pergolor, Skärmar Och Markiser

Innehållsförteckning:

Video: Pergolor I Landskapsdesign (64 Bilder): Valv Nära Huset På Landet Och Andra Alternativ I Landskapet, Moderna Pergolor, Skärmar Och Markiser

Video: Pergolor I Landskapsdesign (64 Bilder): Valv Nära Huset På Landet Och Andra Alternativ I Landskapet, Moderna Pergolor, Skärmar Och Markiser
Video: Instr. video - Justering av gränslägen - Markis i helkassett 2024, April
Pergolor I Landskapsdesign (64 Bilder): Valv Nära Huset På Landet Och Andra Alternativ I Landskapet, Moderna Pergolor, Skärmar Och Markiser
Pergolor I Landskapsdesign (64 Bilder): Valv Nära Huset På Landet Och Andra Alternativ I Landskapet, Moderna Pergolor, Skärmar Och Markiser
Anonim

I arbetet med att ordna ett hus eller ett offentligt område använder landskapsdesigners en mängd olika tekniker och tekniker.

Så, till exempel, om området på territoriet är tillräckligt stort, kan en pergola installeras på webbplatsen. Idag i vår artikel kommer vi att prata mer detaljerat om dessa konstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med webbplatsen

Pergolas är strukturer som har en intressant historia om ursprung och existens. Så de uppträdde först i det antika Rom, och pergolor användes också aktivt i Spanien, Italien och Frankrike. Strukturerna utförde en viktig funktion - de var stöd för vinstockarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tiden har syftet med pergolor ändrats - strukturerna användes som en integrerad del av baldakiner och pergolor av klätterväxter . (Användningen av pergolor var särskilt relevant och populär i de södra länderna). Idag kan pergolor utformas på olika sätt, det finns flera typer av strukturer: pergolor nära husets väggar, pergolor, lusthus etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom alla andra strukturer som aktivt används i landskapsdesign, pergolor har ett antal unika egenskaper (som är både positiva och negativa) . Innan du installerar en sådan struktur på din webbplats är det viktigt att utvärdera alla särdrag hos strukturerna för att inte ångra ditt beslut i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De positiva egenskaperna hos pergolor inkluderar följande egenskaper:

  • strukturer skapar en nyans på platsen som skyddar växter och människor från direkt solljus;
  • en pergola kan bli en riktig dekoration av din webbplats, eftersom strukturen har ett estetiskt tilltalande utseende;
  • pergolan utför inte bara en dekorativ, men också en funktionell roll, som ett stöd för klätterväxter;
  • det finns ett stort antal typer av pergolor, respektive husägare kommer att kunna välja just ett sådant designalternativ som är optimalt för en viss plats, etc.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör dock komma ihåg om nackdelarna:

  • uppförande av en struktur är en lång och komplex process som kräver engagemang av specialister;
  • byggandet av en pergola kräver ofta stora finansiella investeringar.

Således kan man dra slutsatsen att fördelarna med pergolor väsentligt uppväger deras nackdelar. Det slutliga valet kvarstår i alla fall hos hyresvärden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja en vy

En modern pergola (eller baldakin) i landskapsarkitektur är en funktionell och dekorativ struktur som är populär bland husägare. Tänk på de befintliga typerna av liknande strukturer.

Bild
Bild

Efter destination

Beroende på syftet med pergolan finns det flera typer av mönster.

Skärm . Denna typ av pergolor installeras oftast längs staketet. Dessutom är användningen av dessa strukturer relevant om du vill dela upp din webbplats i funktionella områden: till exempel kan du utrusta en idrottsplan eller ett avskilt hörn av trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grön korridor . Faktum är att en grön pergolkorridor är en struktur som består av ett stort antal enskilda valv. Dessa bågar förenas av en gemensam guide. En byggnad av denna typ installeras vanligtvis om det finns långa trädgårdsvägar på platsen, eller för att dölja estetiskt oattraktiva uthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Markis . Funktionellt är markisen en baldakin. Denna design kan användas för att ordna en parkeringsplats för en bil eller en lekplats. Dessutom används markisen ofta för att omsluta en matplats utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visir . Med hjälp av visiret kan du skapa en vacker design för fönstren på södra sidan. En mängd klätterväxter kan växa på taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Förutom sitt syfte kan pergolor delas upp beroende på deras form. Så konstruktioner kan vara:

  • kvadratisk (en sådan pergola är lätt nog att konstruera med egna händer, eftersom designen har rätt geometrisk form);
  • rektangulär (rektangulära strukturer är bäst lämpade för ägare av stora ytor);
  • oval (som rektangulära, ovala pergolor är lämpliga för stora ytor, men släta linjer passar ofta mer harmoniskt in i den övergripande utformningen av platsen);
  • i form av en båge (denna form anses vara en av de mest populära).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter material

Oftast är pergolan gjord av trä eller metall. Träpergolor är den mest populära och utbredda typen av sådana strukturer . Efterfrågan på sådana byggnader bland ett stort antal konsumenter förklaras av flera faktorer: först och främst tillgänglighet och budget.

Bild
Bild

Trästrukturer passar bra i nästan vilken stilriktning som helst, de kommer att dekorera alla områden . Man bör komma ihåg att trä är ett material som kan påverkas av vädret. Det tål inte hög luftfuktighet, nederbörd och plötsliga temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallpergolor utmärks av sina höga kostnader och långa livslängd . Eftersom materialet i sig är mycket hållbart och pålitligt, kräver det inget extra underhåll. När det gäller den specifika metalltypen används aluminium ofta för konstruktion av pergolor.

Förutom trä och metall kan pergolor vara gjorda av plast, sten, tegel. Dessutom kan strukturer kombinera flera material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Beroende på dina individuella önskemål och preferenser, liksom den stilistiska orienteringen av ditt hem, kan du bygga och dekorera strukturen i en mängd olika stilar

Lantlig stil . När du bygger en rustik pergola, använd trä. Dessutom rekommenderas det inte att måla materialet; det är bättre att lämna naturmaterialets naturliga färg intakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ecostyle . För att göra din pergola miljövänlig, rekommenderas att du endast använder naturmaterial som inte skadar miljön vid tillverkningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orientalisk . Ett kännetecken för den orientaliska stilen är det konkava taket. Denna design fungerar bra med populära japanska trädgårdar.

Bild
Bild

Minimalism . Inom ramen för denna riktning, vid dekoration av en pergola, bör onödiga dekorativa element inte användas. Allt ska vara så funktionellt som möjligt.

Bild
Bild

Boende alternativ

Placeringen av pergolor i landskapet kan varieras. När du väljer konstruktionens placering är det mycket viktigt att ta hänsyn till dess särdrag: syfte, form, tillverkningsmaterial etc . Så om du bygger en pergola på landet eller nära ditt privata hus kan du placera den mitt på platsen och därigenom skapa ett lusthus - ett rekreationsområde där du kan gå i pension i en bekväm skugga i varmt och soligt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Placeringen av strukturen nära husets väggar är populär (det är särskilt bekvämt om det är möjligt att skapa en utgång från huset direkt till pergolan. Matplatser är ofta placerade på detta territorium. du kommer att kunna njuta av familjens måltider utomhus . För att skapa ett bekvämt område kan strukturen installeras nära poolen. Du kan också placera solstolar och bord under taket och därmed bilda en sittgrupp.

Förutom boendealternativen som anges ovan kan du hitta på dina egna, baserat på dina behov. I det här fallet, var inte rädd för att experimentera och visa din kreativitet.

Bild
Bild

Lämpliga växter

Tänk på flera växtsorter som är bra att plantera när du bygger en pergola:

  • druva;
  • hängande begonia;
  • ampelös petunia;
  • lockiga rosor;
  • bacopa;
  • pelargon, etc.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt rekommenderar experter att följa några enkla rekommendationer

  • Först och främst, för att dekorera en struktur, bör du bara välja de växter som aktivt utvecklas under klimatförhållandena i din region. Annars kommer du inte att uppnå det önskade dekorativa resultatet, utan bara spendera ekonomiska resurser.
  • Dessutom rekommenderar botaniker och trädgårdsmästare inte att plantera mer än 4 olika växtsorter samtidigt. Poängen är att varje enskild växtsort behöver olika vård. Följaktligen blir det ganska svårt att hålla alla blommor i gott skick.
  • Det är också lämpligt att välja växter som blommar vid olika tider på året. Detta gör att din pergola ser ljus och attraktiv ut från tidig vår till sen höst.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Låt oss titta på några vackra exempel inom landskapsdesign

På det här fotot kan du se en träpergola byggd mot husets vägg. Samtidigt har husägarna tillhandahållit en separat utgång till detta rekreationsområde, som kombineras med matsalen

Bild
Bild

Denna konstruktion är mer monumental och kapital. Enligt dess funktionella syfte är det ett rekreationsområde

Placeringen av strukturen är en av de mest traditionella - pergolan ligger mitt på platsen.

Bild
Bild

Denna byggnad är inredd i klassisk stil: både arkitektoniska detaljer (pelare) och färger bibehålls. Denna struktur utgör en oas inom det gröna växtområdet

Rekommenderad: