Stöd För Klättring Av Växter (37 Bilder): Spaljé För Blommor Och Metallgaller I Trädgårdsmaskiner, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv?

Innehållsförteckning:

Video: Stöd För Klättring Av Växter (37 Bilder): Spaljé För Blommor Och Metallgaller I Trädgårdsmaskiner, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv?

Video: Stöd För Klättring Av Växter (37 Bilder): Spaljé För Blommor Och Metallgaller I Trädgårdsmaskiner, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv?
Video: DIY Garden Trellis Ideas | A New Way To Support Plants With Beautiful Garden Trellis 2024, April
Stöd För Klättring Av Växter (37 Bilder): Spaljé För Blommor Och Metallgaller I Trädgårdsmaskiner, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv?
Stöd För Klättring Av Växter (37 Bilder): Spaljé För Blommor Och Metallgaller I Trädgårdsmaskiner, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv?
Anonim

Lockiga vinstockar kan förvandla alla områden, men bara om deras utveckling är harmonisk. Det kommer att vara möjligt att ge nödvändigt stöd för murgröna eller klätterrosor med hjälp av ett särskilt stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Klättringsstöd har två huvudfunktioner. Den första är naturligtvis stöd för kultur, ger den den nödvändiga formen och justerar förlängningen av fransarna. Den andra är dekorativ: en blomma fixerad på ett stöd kan bli huvudelementet i landskapsdesign eller dölja ett inte särskilt obehagligt föremål på webbplatsen.

Bild
Bild

Stöden är gjorda av olika material och finns i olika former . De kan vara konstgjorda eller naturliga, en del av naturen. I de flesta fall är vinrankan först initialt speciellt fixerad på enheten och rör sig sedan längs den självständigt.

Bild
Bild

Olika sorter

Beroende på de utförda uppgifterna och dekorativa funktioner är det vanligt att skilja flera typer av stöd för klätterväxter. Den första typen är lämplig för utformning av vertikala plan - staket, paviljonger, byggnadsväggar eller husfasader . Sådana strukturer kan inte bara vara vackra - att glömma det praktiska, det är fullt möjligt att tillåta förstörelse av ytan av en tung struktur som är sammanflätad med vinstockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det viktigt att förstå att gröna”belagda” väggprodukter ökar fuktnivån, vilket leder till rost och försämring av ytan och skapar ett mikroklimat som är lämpligt för utveckling av insekter och svampar.

Ändå kan denna typ också användas hemma - på en balkong eller till och med inne i en lägenhet.

Bild
Bild

För separat växande klätterväxter är tältformer, som ofta används i trädgårdsarkitektur, lämpliga. Original dekorativa mönster kan ha ovanliga silhuetter . Det är möjligt att bilda häckar och skärmar från spridningsanläggningar med hjälp av grova maskor, som antingen installeras på marken eller sträcks mellan tillförlitliga stolpar. Förresten, denna design kan vara horisontell.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Separat är det vanligt att skilja övergripande och tunga arkitektoniska stöd . Naturligtvis på dacha genererar amatörträdgårdsmästare ofta sina egna idéer och stöder växterna med alla tillgängliga föremål.

Bild
Bild

Artificiell

Det är vanligt att referera till vertikala stöd som gitter, nät och linjära strukturer, spaljéer, inklusive hörn, liksom styrsnören. Trädgårdspalier är oftast konstruerade av trä och plast och kan till och med glida.

  • Väggmonterade sorter väljs beroende på hur det blir lättare för vinstockarna att röra sig. De ligger vanligtvis 30-40 centimeter från väggarna.
  • Av konstruktionerna för ensamma vinstockar är inte bara välvda och pyramidala strukturer populära, utan också ett paraplystöd, ett triangulärt konstöd och ett pelarstöd.
  • De mest massiva stödelementen är pergolor, öppna lusthus, gröna tunnlar och sluttande strukturer. Konstruerade av träbjälkar eller metallrör måste de alltid vara ordentligt fastsatta på marken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig

Ett naturligt element kan också bli ett stöd för en klätterväxt - ett träd, en stor sten eller till och med en gröda med starka och robusta stjälkar, till exempel majs. I detta fall en växt som kräver stöd planteras omedelbart antingen under ett träd eller bredvid en vald buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Materialen som används för tillverkning av blomstolpar måste vara av hög kvalitet, hållbarhet och korrosionsbeständighet. Oavsett om det kommer att vara en träbåge eller en plastspaljé är det viktigt att strukturen inte är rädd för fukt eller frost. Helst bör materialet också behandlas årligen med speciella skyddslösningar.

Välvda strukturer är oftast gjorda av metall. Sådana produkter är både starka och hållbara

Bild
Bild
Bild
Bild

Träprodukter är också populära - de kostar mindre och är ganska enkla att göra för hand. Nackdelen med träbågar kallas bräcklighet och dålig stabilitet

Bild
Bild
Bild
Bild

Under sommarmånaderna kan plaströr användas för att stödja växterna. En båge av detta material kommer att se ganska estetiskt tilltalande ut, men det kommer inte att överleva låga temperaturer

Bild
Bild
Bild
Bild

En dyr, men hållbar, pålitlig och estetiskt attraktiv produkt kommer att visa sig vara gjord av sten

Bild
Bild

Det är också möjligt att installera en smidd båge

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller gobelänger kan de vara av trä, metall eller plast

Detsamma gäller nät: beroende på budget köps både järn- och plastvarianter.

Alternativ från bambu, torra bearbetade grenar eller pilkvistar ser vackra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Vid val av stöd för klätterväxter bör flera faktorer beaktas. Den analyserar främst vad som kommer att planteras i allmänhet, vilken storlek den kan uppnå och hur den kommer att utvecklas . Höjningsriktningen för klättrande eller klättrande grödor, liksom deras önskade konfiguration, beaktas. Helst väljs ett hjälpelement individuellt för varje vinstock.

Bild
Bild

Design för blommor kan vara stödjande - låta fransarna "klättra" till sin fulla längd och forma - vilket ger färgerna tillväxtriktning och anger silhuetten. För vissa klätterväxter krävs särskilt massiva strukturer som tål en ganska imponerande vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som tillval:

  • humle eller kaprifol, som bara kan sträcka sig uppåt, klamrar sig fast vid antennerna runt stödet, kräver strukturer med en grov beläggning - stavar, nät eller stolpar;
  • för klättring av rosor, stora maskor eller trådar som sträcks horisontellt är mer lämpliga;
  • opretentiösa druvor med murgröna kan "klättra" på vilken yta som helst med oegentligheter och grova ytor;
  • gurkor och clematis är lämpliga för nät, spaljéer och galler med tillräcklig yta.

Det kommer också att vara nödvändigt att ta hänsyn till den dekorativa uppgift som vinstockarna måste utföra . Till exempel kan de skapa en accent i ett landskapsprojekt, maskera en ful struktur, skydda mot grannars blick eller införa en motvikt.

Bild
Bild

Valet av plats spelar också en viktig roll - om stödet kommer att vara ett separat element eller vara en del av en paviljong eller staket . Det är bättre att föredra detta eller det materialet, beroende på dina egna preferenser, liksom den befintliga dekorationen av byggnader och den allmänna stilen. Det är viktigt att stöden inte är i harmoni med resten av landskapsdesignobjekten.

Bild
Bild

Installationsregler

Stöd för klätterväxter installeras redan innan själva grödorna planteras, helst i skedet att gräva ett hål. Detta gäller inte bara tunga fransar, utan också lätta vinstockar, eftersom fixering av en hjälpanordning i alla fall kan skada stammen eller rotsystemet.

Trästöd eller produkter tillverkade av material som är benägna att rosta förbehandlas med lämpliga preparat . Vid fördjupning av sådana stöd är det värt att tänka på preliminär läggning av ett dräneringsskikt, vilket förhindrar direkt kontakt med jorden.

Om det behövs ytterligare armering bör betongkuddar eller liknande element användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomstödet ska borras i minst 60 centimeter. Ett grundare djup kan helt enkelt inte innehålla de gradvis växande stängslena. Bågar och spaljéer för de mest kraftfulla anläggningarna, monterade från stockar eller metallrör, leds i marken i cirka en meter . Det är också värt att komma ihåg att när höjden på stödet är mer än 2 meter måste det fördjupas med cirka 30%. Det är viktigt att rikta in stöden direkt, eftersom den minsta lutningen över tiden kan orsaka problem.

Hur gör man det själv?

För att själv göra den enklaste metallbågen behöver du:

  • ett rör med en diameter på 30 millimeter;
  • en stång med en diameter på 6 millimeter;
  • beslag med en diameter på 10 millimeter.

Av verktygen kommer att vara inblandade:

  • roulett;
  • rörbockare;
  • svetsmaskin;
  • bågsåg för metall;
  • en hammare;
  • avbitartång;
  • nivå.

Allt arbete börjar med att 4 lika stora bitar skärs ur röret, som ska bli stöd . Med hjälp av en rörbockare kommer det att vara nödvändigt att skapa minst två bågformade delar av en förstärkning. De svetsas sedan ihop med tvärstängerna från en 6 mm stång. Bitar av rör begravas i marken och betongas. Därefter återstår det att ansluta dem till bågarna och täcka med en färg som matchar färgen.

Bild
Bild

Det är ännu enklare att använda garn eller tunt rep - antingen naturligt eller av plast. Detta stöd sträcks bredvid väggen och fästs antingen på spikar eller ankare . Det enklaste är att använda metall- eller plastbågar.

Rekommenderad: