Pergolor Med Gungor (54 Bilder): En Trädgårdspergola I Landskapsdesign Och Andra Modeller, Gör-det-själv Hängande Gunga På En Pergola Enligt Ritningar

Innehållsförteckning:

Video: Pergolor Med Gungor (54 Bilder): En Trädgårdspergola I Landskapsdesign Och Andra Modeller, Gör-det-själv Hängande Gunga På En Pergola Enligt Ritningar

Video: Pergolor Med Gungor (54 Bilder): En Trädgårdspergola I Landskapsdesign Och Andra Modeller, Gör-det-själv Hängande Gunga På En Pergola Enligt Ritningar
Video: Lär dig bygga en pergola 2024, April
Pergolor Med Gungor (54 Bilder): En Trädgårdspergola I Landskapsdesign Och Andra Modeller, Gör-det-själv Hängande Gunga På En Pergola Enligt Ritningar
Pergolor Med Gungor (54 Bilder): En Trädgårdspergola I Landskapsdesign Och Andra Modeller, Gör-det-själv Hängande Gunga På En Pergola Enligt Ritningar
Anonim

Varje sommarboende vill bekvämt inreda gården i ett lanthus, där det är möjligt att bekvämt koppla av på varma sommarkvällar. Pergolor av olika slag är mycket populära, som förutom sin dekorativa funktion också är praktiska. I den här artikeln kommer vi att överväga fördelar och nackdelar med pergolor med gungor, prata om olika modeller och ge råd om självmontering av produkten.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Svingpergolan är en stor baldakin som består av flera sektioner som är förbundna med balkar. Strukturen kan fästas på husets terrass eller stå separat mitt på gården. Ofta är väggarna och taket på pergolorna dekorerade med växter som inte bara dekorerar landskapet, utan också skyddar mot solen. De flesta modellerna har ett öppet tak, därför behövs ett element som kan skydda åtminstone från solen. Blommor i det här fallet kommer att vara det bästa alternativet.

Pergolor med gungor ser ekologiska ut och kommer att fungera som ett bra ställe att koppla av för hela familjen

Med ett kompetent arrangemang kan de användas som ett element i zonindelningen av gårdsutrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots den komplexa designen har produkten många fördelar. Först och främst kommer den rymliga gungan i form av en bänk att vara en idealisk viloplats för hela familjen. Om du utrustar pergolan med en baldakin är det tillåtet att åka även i regnigt väder. Du kan göra markisen ännu mer funktionell om du inte utrustar den med en bänk, utan med två mot varandra. Det kommer att vara den perfekta platsen för en picknick eller att träffas med vänner. Ett bord i mitten är en bra idé.

En gunga under en baldakin är lämplig för människor i alla åldrar

Barn kommer att få underhållning på dacha, tonåringar - en bekväm plats att prata i telefon, vuxna - en mysig vila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av nackdelarna med en pergola med en svängning bör först och främst komplexiteten i själva strukturen lyftas fram. Det är omöjligt att klara konstruktionen av en sådan produkt ensam. Konstruktionen av ett lusthus med en gunga kräver mycket material, noggranna ritningar och snickerikunskaper. Kvalitetsmaterial och själva konstruktionen är mycket dyra.

Om du planerar att installera en träkonstruktion måste du noga ta hand om den så att träet inte försämras med tiden . En annan nackdel med en pergola med en gunga är bristen på rörlighet.

Du kommer inte att kunna ändra dess plats, så denna punkt måste hanteras klokt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika modeller

Den moderna byggmarknaden erbjuder ett brett utbud av trädgårdshus med gungor. Det kan vara en klassisk träkonstruktion med en båge i form av ett dekorativt element, eller en modell av stål eller hållbar, slitstark plast i modern stil. I det här fallet beror allt på ägarnas personliga preferenser och landskapsdesign.

De mest populära är följande typer av pergolor

Bild
Bild

Stationär

Stora lusthus, vars bas är väl fixerad. Du kan välja en av två sätt att fästa: gjutning med betong eller installation i marken. Trästrukturer kan installeras i terrassens golv.

Dessa pergolor är mycket solida, av hög kvalitet och kommer att hålla i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hopfällbar

Denna design består av två delar - en ram och en upphängd gunga. Ett mycket bekvämt alternativ för dem som inte kommer att använda pergola året om. Särskilda fästelement och trådar gör att du kan montera och demontera svängbåset upprepade gånger, medan kvaliteten inte skadas.

På sommaren bryts resten hörnet på ett bekvämt ställe, och närmare vintern demonteras och viks strukturen i garaget

Fällbara modeller är ofta utrustade inte bara med en gunga, utan också med en hängmatta, som fungerar som en extra viloplats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Upphängd

Denna typ kan köpas utan ram, men som ett tillägg till en befintlig pergola. Detta är en enkel repsving med en bräda eller en bekväm stol. De är fästa på taket av strukturen med krokar.

Swing pergolas är också klassificerade efter deras tillåtna vikt . Det finns både vuxen- och barnmodeller. Barn är särskilt glada över att ha roligt, för att ha sin egen gunga är varje barns dröm. Själva bänken kan vara enkel, dubbel eller trippel.

Allt beror på familjens sammansättning eller antalet mottagna gäster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

För att göra en pergola med en gunga med egna händer behöver du först en detaljerad ritning. Gungan måste vara stark och stabil, snåla inte med ramens material, eftersom belastningen kan vara större än ursprungligen förväntat.

Innan installationen beräknas takets dimensioner baserat på den valda platsen . Kom ihåg att ett stort lusthus helt kan ta över landskapet och hindra det vackra landskapet.

Tänk på varje detalj, det är viktigt att välja rätt sittstorlek och ryggstödshöjd så att alla kan vila bekvämt på de mjuka kuddarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst måste du montera en bänk. För att göra detta behöver du brädor:

  • för huvuddelen av ramen - 7 st.;
  • för ryggstöd - 5 st.;
  • för basens sidodel - 5 st.;
  • för att stödja ledstången - 2 st.;
  • för räcken - 2 st.;
  • för ryggstödet - 2 st.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du fästa ramelementen tätt. För större tillförlitlighet, använd metallhörn . Montera sedan ryggstödet och räcken. Montera räcken mellan de yttre stöden så att de är parallella med ramen. Fäst brädorna på baksidan, en ovanför räcket, den andra under dem. Montera sätet med fem plankor på samma avstånd. Sitsen är klar, du behöver bara hitta starka kablar eller rep som tål mycket vikt.

Går vidare till installationen av pergolan . Först måste du gräva hål för stolparna i marken. Hålens diameter ska vara minst 30 cm, djupet - 1, 1 m. Cirka 15 cm krossad sten ska hällas på botten för större stabilitet i ramen. Sänk ned stolparna i hålen och rikta in dem med stagen. Förbered en betonglösning och fyll brunnarna med den.

Vänta tills det stelnat helt innan du går vidare till nästa steg - montering av takkonstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbered nödvändiga detaljer:

  • tvärgående brädor för basen av stöden - B;
  • övre klackar - C;
  • fjäderben - D;
  • långa takbjälkar - E;
  • tvärstänger - F.
Bild
Bild

Fäst stödbenen på stolpen på båda sidor, installera bultarna ovanpå, anslut allt med rekvisita. Fokusera på ritningen nedan. Montera taket och häng bänken till balkarna med hjälp av kedjor eller rep.

För att få pergolan med en gunga att hålla längre, smörj in den med en antiseptisk eller vattentät blandning . Sitsen kan behandlas med möbellack eller vattenbaserad färg för ett mer attraktivt utseende. Som en pricken över i: et kan du dekorera taket och pelarna med blommor, eller måla strukturen med färgad färg.

För mer komfort, utrusta bänken med en mjuk madrass och ryggstöd, bred kuddar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Den klassiska träpergolan är monterad på en stenbas för bättre fixering. En solid baldakin tål en tung belastning. Designen har en touch av japansk stil, vilket uttrycks i välvda stag och stenplattor vid basen . Runt träden, blommor - en skönhet som du kan beundra oändligt. Rastbänken är genomtänkt till minsta detalj. Den djupa sitsen med robusta räcken rymmer cirka fyra personer. De mjuka kuddarna är färgkoordinerade och ger designen en mysig känsla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett underbart exempel på en pergola för ett stort företag . Trätaket är stort och rymmer ännu fler människor om fällstolar är installerade på den fria sidan. Tre gungor med tre platser är upphängda från en kedja och vetter mot varandra. Semesterfirare kommer att kunna ha en allmän konversation eller utföra sina egna affärer - avståndet mellan bänkarna är tillräckligt för detta. Betongfoten ger maximal stabilitet. Det finns en picknickgrill i mitten. En metallstork och en sammansättning av stenar används som dekorativa element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Miniatyrpergolan är en symbol för klassiker . De vita marmorspelarna påminner om den antika stilen. Trätaket är också vitmålat. Gungan på kedjor presenteras i form av en korgsoffa i mintskugga. Den mjuka madrassen och kuddarna är dekorerade med blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ännu en pergola för ett stort företag. En timmerram är installerad på terrassen och ligger intill staketet . Taket är täckt med ett tunt däck som skyddar mot sol, vind och lätt sommarregn. Gungan hänger på tjocka rep och är dekorerad med en mjuk madrass med kuddar. Förutom bänkarna finns också ett hängbord, som också hålls på rep. Ägarna tog hand om tillgängligheten av belysning och installerade en mark ficklampa som kommer att skingra mörkret på kvällen. Staketet är dekorerat med växter, de ger färg till denna plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan se en översikt över författarens pergola med en gunga nedan.

Rekommenderad: