Metallpergolor (34 Bilder): För Klättring Av Växter Och Blommor, Välvda Pergolor Och Med Gungor I Trädgårdslandskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Metallpergolor (34 Bilder): För Klättring Av Växter Och Blommor, Välvda Pergolor Och Med Gungor I Trädgårdslandskapsdesign

Video: Metallpergolor (34 Bilder): För Klättring Av Växter Och Blommor, Välvda Pergolor Och Med Gungor I Trädgårdslandskapsdesign
Video: 100 idea pergolas 2024, Mars
Metallpergolor (34 Bilder): För Klättring Av Växter Och Blommor, Välvda Pergolor Och Med Gungor I Trädgårdslandskapsdesign
Metallpergolor (34 Bilder): För Klättring Av Växter Och Blommor, Välvda Pergolor Och Med Gungor I Trädgårdslandskapsdesign
Anonim

Pergola betyder en förlängning, en baldakin. Ursprungligen användes den endast som ett stöd för klättring av vegetation, buskar och vingårdar. Numera anses det vara en plats där du kan koppla av i skuggan av växter och gömma dig för direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

En metallpergola kallas ett speciellt nät för klättring av växter. Det ser ut som en typinställande struktur, bestående av trädgårdsbågar, som är sammankopplade med tvärbalkar, balkar. Denna design har ett raffinerat och snyggt utseende. Närvaron av en pergola på territoriet kan dekorera landskapet i ett hus eller sommarstuga.

Bild
Bild

Denna struktur kan fästas på byggnaden eller se ut som en separat struktur . Från pergolor kan du skapa en terrass, en korridor eller omsluta en pool med den. Deras design förvånar med en stor variation, de kan till och med se ut som riktiga konstverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss lista pergolans funktioner

  1. Dekorativ . Strukturen används som en dekoration av territoriet intill huset på grund av formen och närvaron av attraktiv vegetation på den. En sådan båge kan skapa vertikala zoner med grön vegetation.
  2. Praktisk . Pergolan gör odling och skörd av druvor mycket enklare.
  3. Förråd . Designen döljer garage, uthus som inte matchar områdets övergripande utformning.

Förutom allt ovanstående delar pergolan platsen i flera zoner, fungerar som ett alternativ för utformning av entrégrupper, till exempel en grind eller en wicket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med en pergola inkluderar enkel design, noggrannhet och praktiska egenskaper. Nackdelarna med strukturen inkluderar bristen på skydd mot dåligt väder samt nyckfull vård.

Beskrivning av arter

Beroende på placeringsalternativet är järnpergolor för trädgården väggmonterade (eller stationära), liksom fristående.

Bild
Bild

Enligt konfigurationen klassificeras metallpergoler enligt följande:

markiser - de kan ge tillförlitligt skydd mot solens brännande strålar, de är ofta monterade över lekplatser och platser avsedda för parkeringsbilar;

Bild
Bild

visir - sådana strukturer kan dekorera väggarna, rädda från solen och också avsevärt minska den termiska belastningen på byggnaden;

Bild
Bild

markiser anses vara ett bra och praktiskt alternativ för att skydda fordon;

Bild
Bild

lusthus - sådana pergolor liknar mycket vanliga täckta byggnader, men på grund av taket skyddar de inte från nederbörd;

Bild
Bild

skärmar används för att zonera territoriet, dekorera det eller som ett staket, med deras hjälp kan du skapa ett lugnt, mysigt hörn;

Bild
Bild

tunnlar - välvda strukturer av denna typ kan stänga vägar och vägar från solen och bilda en estetisk passage mellan byggnader;

Bild
Bild

bänkar hjälper till att skapa ett mysigt hörn för avkoppling, sådana strukturer tar liten plats och är ganska enkla att tillverka.

Bild
Bild

För närvarande kan du hitta pergolor i form av en båge för blommor, klematis och en struktur med en gunga.

När du väljer en eller annan typ av pergola är det värt att överväga dess kombination med trädgårdens stil och territoriet som helhet.

Style riktningar

För flera århundraden sedan var pergolorna monotona, men idag kan de dekoreras i en mängd olika stilar

Klassisk . Design i denna stil ser strikt, återhållsam ut. Ramen består av ett gitteröverdrag och kännetecknas av minimalism och elegans på samma gång.

Bild
Bild

Rustik . Sådana produkter har en geometriskt regelbunden form och kännetecknas också av funktionalitet och naturlighet.

Bild
Bild

Högteknologisk . Denna stil påminner om modernitet och teknikutveckling. Något kosmiskt, originellt, men funktionellt samtidigt kan observeras i strukturen.

Bild
Bild

Öster . Den pergola i orientalisk stil kännetecknas av ett pyramidaltak, konkava väggar och röda och bruna färger.

Bild
Bild

Modern . Dessa metallbågar är ganska funktionella och sofistikerade på samma gång.

Bild
Bild

Chalet Är en stil som kännetecknas av tillförlitlighet, praktisk och mångsidighet.

Bild
Bild

Hur ska man ordna?

Pergolan kommer att se bra ut i alla hörn av ett lanthuss territorium. Experter rekommenderar dock ett mer rationellt arrangemang, nämligen ovanför trädgårdsvägarna.

Bild
Bild

Eftersom installationen av en struktur är en ganska ansvarsfull händelse är det värt att överväga följande punkter när du väljer en plats för dess placering:

  • tillräckligt med utrymme för platsen för pergolan;
  • den jordart som spelar en viktig roll för tillväxten av växter som kommer att planteras vid bågen;
  • bra belysning;
  • växter som växer i grannskapet.
Bild
Bild

Det är också mycket viktigt att besluta om pergolans funktion

Stöd för växter . I det här fallet bör området där pergolan kommer att vara upplyst av solen under större delen av dagen. Skuggan från byggnaden kan orsaka vissa svårigheter att plantera.

Bild
Bild

Organisation av en plats för vila, dekoration av platsen . För att utrusta ett naturligt, vackert, grönt lusthus är det bättre att välja en plats där det inte finns några träd.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Metallpergolor kan ha intressanta konstruktionsformer. De är ofta tillverkade av rör med olika diametrar och längder. Bärbara alternativ är mycket populära, eftersom de kan dekorera någon del av webbplatsen. Strukturer med smidda element ser väldigt vackra ut på någon del av förortsområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att öka attraktiviteten i landskapet, plantera inte en pergola med en typ av vegetation. Strukturer med säsongsförändringar i flora är ganska intressanta . En kultur som jungfrudruvor växer mycket snabbt, den kan fläta en pergola med till och med den mest komplexa och bisarra formen. Som ett resultat av en sådan plantering kan du få ett ljusgrönt lusthus för avkoppling, som ändrar sin färg till vinröd på hösten.

Bild
Bild

Enligt landskapsdesigners är pergolans färg av stor betydelse vid utformningen av territoriet:

brunt är lämpligt för kvistar och grönt bladverk

Bild
Bild

vitt ger intryck av lätthet och friskhet på platsen

Bild
Bild

brokig brukar sticka ut mot den allmänna gröna bakgrunden

Bild
Bild
Bild
Bild

Pergolor är inte bara ett stöd för vegetation, utan också ett alternativ för att dekorera territoriet . Numera används de som en plats för friluftsliv omgiven av druvor, rosor eller andra grödor.

Under installationen av denna struktur är det värt att beräkna dess styrka och tillförlitlighet med en marginal så att strukturen inte kollapsar från vind, nederbörd eller växtens vikt.

Rekommenderad: