Gräsmattor (80 Foton): Art - Universell Och äng, Vad är Det, Vilken är Bättre Att Plantera, Vackra Dekorativa Gröna Gräsmattor

Innehållsförteckning:

Video: Gräsmattor (80 Foton): Art - Universell Och äng, Vad är Det, Vilken är Bättre Att Plantera, Vackra Dekorativa Gröna Gräsmattor

Video: Gräsmattor (80 Foton): Art - Universell Och äng, Vad är Det, Vilken är Bättre Att Plantera, Vackra Dekorativa Gröna Gräsmattor
Video: Gräsmattor After Work | @Gröna Hannah gästar 2024, Maj
Gräsmattor (80 Foton): Art - Universell Och äng, Vad är Det, Vilken är Bättre Att Plantera, Vackra Dekorativa Gröna Gräsmattor
Gräsmattor (80 Foton): Art - Universell Och äng, Vad är Det, Vilken är Bättre Att Plantera, Vackra Dekorativa Gröna Gräsmattor
Anonim

Att veta allt om gräsmattor, vad det är, är viktigt för alla ägare till en förorts (och inte bara) webbplats. För att uppnå ett bra resultat är det nödvändigt att studera sådana arter som universella och ängsgräsmattor, deras andra typer, för att bestämma vilken som är bättre att plantera. Men även de vackraste dekorativa gröna gräsmattorna behöver noggrant underhåll och detta ämne måste också studeras noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det bör noteras att termen "gräsmatta" används inte bara av trädgårdsmästare, arkitekter, formgivare och vanliga människor. Han nämns till och med i vägreglerna. Men där har den ingen tydlig definition och hänvisar bara till gapet som skiljer vägen från trottoaren. I uppslagsverk och ordböcker riktas uppmärksamheten mot sådana egenskaper som ett särskilt förberett grässkydd som klipps enligt ett speciellt schema . Lagregler i vissa regioner tillåter oss att konstatera att det kan finnas buskar, träd och delar av parklandskapet på gräsmattan (men det är inte nödvändigt).

När det gäller gräsbevuxna gräsmattor kan de fungera som bakgrund för dekorativa plantering och parkbyggnader, föremål . Det är dessa punkter som anges i GOST 28329-89, avsedda för landskapsplanering av bosättningar.

Kortklippt gräs på platsen blev populärt i Europa på 1700-talet. I början av nästa århundrade betraktades det som en lyxartikel i Nordamerika.

Endast rika människor hade möjlighet att använda en tomt inte för vardagliga behov, och de försökte visa sin status.

Bild
Bild
Bild
Bild

Senare blev stadsmyndigheter och personer med genomsnittliga inkomster intresserade av gräsmattor. Vid mitten av 1900-talet hade de blivit ett fullvärdigt inslag i vardagen i nästan alla stater . Ur dekorativ synvinkel är fördelarna med gräsmattor obestridliga. Men med vård av dålig kvalitet försämras dessa dekorationer av territoriet snabbt och kan förlora sitt utseende. Gräsmattor hotas också av okontrollerad vandring av djur, konstruktionsfel, samt urlakning av jord, dess erosion eller trampning av gräs.

Olika metoder för att bilda en gräsmatta har utvecklats . Oftast används frön av fleråriga gräs för detta ändamål, som kan planteras på traditionellt sätt eller genom hydroseeding. Du kan också lägga en färdig rullgräsmatta eller ta med ett snitt av jord från en annan plats som omedelbart innehåller rötter och frön. Det bör noteras att gräsmattor är sämre än naturliga förbud i ett antal parametrar. Till exempel, på grund av dem, minskar den biologiska mångfalden, vilket är särskilt märkbart utanför staden med en betydande mängd grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monokulturplanteringar kan tränga ut lokala arter. Detta har också en negativ effekt på djurriket. Regelbunden klippning av gräsmattor, rengöring av lövskräder orsakar betydande skador på träd. Undertryckning av naturliga gräs av herbicider hotar hälsan hos närliggande människor, och herbiciderna själva kan förorena öppna vattenkroppar och underjordiska vattendrag. Det är också värt att notera:

  • minskad syreutveckling jämfört med naturliga örter;
  • arbetskraftsintensitet och höga kostnader för att organisera sådd och vården själv;
  • behovet av att använda gräsklippare (buller, bensinförbränningsprodukter);
  • krävande av de flesta gräsmattor för belysning och fukt, låg lämplighet för skuggiga och torra områden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Parterre

Och ändå betyder inte ens de objektiva bristerna vid gräsmatta så att de behöver överges. Tvärtom är det nödvändigt att noggrant studera egenskaperna hos specifika typer av sådana växtdekorationer. Parterre gräsmattor anses av många människor vara det mest dekorativa alternativet. Deras viktigaste uppgift är att dekorera och markera trädgårdens huvuddelar, främst fontäner, skulpturer och reservoarer . På parterre gräsmattan bildas alltid ett saftigt grässkydd av en sluten typ som växer från början av våren fram till frostens ankomst.

I detta fall bör gräset bilda ett enhetligt lager . Användningen av prydnadsväxter med en långsiktig utvecklingscykel uppmuntras, vilket ger tunna graciösa stjälkar och smala löv, intensivt buskiga. Partergräsmattans estetiska perfektion har uppskattats länge. Det var han som användes i många gamla gods.

Idag används en vacker parterre gräsmatta i minnesparker, i historiska stadskärnor, nära administrativa byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är värt att notera ett antal nackdelar:

  • det är omöjligt att ständigt och aktivt gå på parterre gräsmattor;
  • det är ganska svårt att ta hand om dem;
  • kostnaderna för att ordna sådana gröna hörn och hålla dem i ordning är ganska stora;
  • någon blandning för en parterre gräsmatta är långsamt växande och grödans tillväxt sker för länge;
  • det är möjligt att säkerställa samma effekt som på de ceremoniella bilderna först efter noggrann förberedelse av marken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgård och park

Detta är vad de välkända trädgårdsmattorna officiellt kallas. Det är nästan ett universellt format. Det finns i parker, fritidsområden, i sommarstugor och på gräsmattor nära hus . Ibland görs sådana landningar även längs vägar och järnvägar. Detta är dock inte längre helt sant - för sådana ändamål behövs en annan beläggning. En bra trädgård och gräsmatta är motståndskraftig mot mekanisk påfrestning. Du kan lugnt gå på den, jogga, spela sport eller bara ligga ner. Ett annat viktigt krav är motståndskraft mot skugga, torka och andra negativa faktorer.

Urvalet av örtblandningen visar sig vara ganska svårt. Men med skickligt arbete uppnås nästan samma estetiska perfektion som på en parterre gräsmatta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moriskt

I denna variant används spannmålsgräs . Men blomgrödor är av primär betydelse. Den moriska gräsmattan lockar bokstavligen pollinerande insekter. Det är också uppskattat för sina minimala underhållskrav och en imponerande variation av färger. Gräsliknande gräs dominerar kvantitativt och säkerställer förflyttning av ogräsarter.

Naturligtvis borde det inte finnas något mallschema. Vi måste välja växter enligt den specifika situationen. Det som kännetecknar den moriska gräsmattan i allmänhet bör understrykas:

  • spektakulärt utseende;
  • förmågan att begränsa dig till en frisyr en gång var sjätte månad;
  • lämplighet för alla gårdar och trädgårdar, deras separata områden;
  • stor efterfrågan på fukt (men i ett antal moderna alternativ mildras detta problem);
  • det faktum att tillsammans med fjärilar, humlor, bin och ibland även getingar kommer att flyga runt platsen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

sporter

Uppenbarligen kräver ett sådant område gräs som tål trampning . Men användningen av hållbara vilda växter har länge övergivits. Oftare används specialuppfödda sorter med förbättrade egenskaper. Det är värt att notera att konstgjorda grunder vanligtvis används för allvarliga sportevenemang. De är mycket stabilare även under de mest ogynnsamma förhållanden.

Konstgräs har en annan fördel - det är ganska lätt att ta hand om. Sammansättningen av de odlade örterna måste anpassas till den sport som ska utövas . Skillnader gäller också avstigningstätheten. Till exempel på fotbollsplaner är det opraktiskt att ha samma koncentration av gräs över hela området. Det når vanligtvis sina maximala värden nära porten, där spelarna agerar oftast och mest aktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rulla

Den speciella beläggningen i form av en rulle är en helt färdig att använda gräsmatta . Ansökan är enkel och det snabbaste sättet att skapa ett gräsbevuxet område - mycket snabbare än att ens använda noggrant utvalda snabbväxande grödor. Avancerade balmönster har välutvecklade rötter, vilket underlättar utvecklingen. Professionella jordbrukstekniker väljer enkelt det exakta arbetsschemat och förberedelsesschemat för rullgräsmattan. Det bör noteras att det är universellt och kan användas för:

  • promenader;
  • Sport spel;
  • Idrott;
  • sola.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typiska rullande gräsmattor:

  • behöver sol eller halvskugga (inte lämplig för djupt skuggade områden);
  • har en rik grön färg;
  • kännetecknas av sin sammetslen och mjuka yta;
  • komma igenom de kalla årstiderna bra;
  • skapas med en förbrukning på 0,04 kg per 1 m2.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig

En ängsgräsmatta bildas vanligtvis i samband med det redan befintliga gräset. Kombinationer av spannmål sås till den och väljer dem noggrant enligt odlingsförhållandena. Änggräsmattor ligger närmast den levande naturen i sitt ursprungliga tillstånd . Användningen av naturgräs som grund är mest lovande inte i stadsmiljö, utan i stora förortsområden, ibland i parker. Faktum är att det är mycket svårt och dyrt att bilda en helt konstgjord gräsmatta från grunden, och därför gör de en kompromiss.

I ängsgräsmattor används gräs med hård stam . Denna typ av dekorativt område kan brytas även i områden med låg jordfertilitet. I detta fall väljs grödor som ger måttlig tillväxt. Annars, i mitten av sommaren, kommer all harmoni att brytas.

På odlade ängar är ojämn skärning tillåten, och därför olika växthöjder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Separat bör det sägas om den engelska gräsmattan, som ofta förväxlas med den franska vanliga typen . Traditionellt gick de, sprang och till och med cyklade på den i England, vilket visar grässkiktets imponerande stabilitet. Detta är vad de gör idag. Men det är omöjligt att mekaniskt överföra sådan erfarenhet till inhemsk praxis - inte bara klimatet stör, utan också den extrema mödosamheten att hålla gräset i ordning. Även britterna själva har svårigheter med detta.

Den engelska gräsmattan är i alla fall väldigt tät och väldigt låg . Dessutom består den alltid av ett begränsat sortiment av örter. Du kommer att behöva klippa området hela tiden, annars kommer du inte att uppnå en nära konvergens. I vanliga fall är klipphöjden 2 cm. För de bästa sportgräsmattorna är den inte mer än 1,6 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gräsmatta komposition

Det är till stor hjälp att vägledas av feedback på specifika växter. Men det är lika viktigt att överväga vilka kulturer som av experter anses vara den bästa lösningen för ett visst fall. I mittfältet rekommenderas att använda rajgräs, svingel, blågräs och böjt gräs . Överflödet av sorter av dessa växter i sig gör det möjligt att bilda eleganta grunder. Samtidigt kommer de att ha en relativt enhetlig färg och tolererar betydligt kallt väder bra.

För trädgård och park och enkla gräsmattor används främst bredbladiga spannmål . Svingel och åkergräs blandas med dem. Användning av skogsblågräs, ett flerårigt gräs som bildar löst mjukt gräs, uppmuntras. Blågräshöjden varierar från 0,3 till 1 m; den planteras främst vid foten av träd, där jorden är fuktig och ger en aktiv sur reaktion.

Ängblågräset har också ett gott rykte - också ett perenn, stiger till 1 m, blommar i juni och delvis i juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerårig rajgräs är i många fall en attraktiv lösning. Bladen är delvis rosa. Bladens löv är ljusgröna, tjockleken når 0,4 cm. I vissa sorter av rajgräs är bladen ännu smalare. Det kännetecknas av långsam tillväxt och utmärkt motståndskraft mot låga hårklippningar.

Sorter efterfrågas:

  • "Taya";
  • Figaro;
  • Sakini;
  • Juventus;
  • Danilo.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ängsvingel är också efterfrågad . Denna fleråriga ört är bra för plantering i områden med måttlig fukt. När området är översvämmat med smältvatten kan svingel leva i detta läge i cirka 30 dagar utan risk. Ett karakteristiskt drag hos kulturen är förekomsten av smalt, plant lövverk. Fescue tål att trampa bra, i början av sommaren bildar det en panicle upp till 1, 8 cm i storlek.

Meadow timothy ger en lös buske med svullna stjälkar vid basen . Bladen är gröna eller grågröna. Växten är lämplig som en del av en gräsblandning för en ängs- eller trädgårdsmatta. Timotegräs utsätts inte för trampning och växer bra på tung, fuktig jord. Men det rekommenderas inte att klippa det kort eller plantera det i sandig jord.

Sammansättningen av parterre gräsmattor är något annorlunda . När de väljer växter för dem styrs de av färgernas enhetlighet och den idealiska nivelleringen av ytan. Detta mål uppnås bäst med fältgräs vilken som helst. Samtidigt är det mer korrekt att omedelbart överge flerårig rajgräs och spannmål med breda löv. Parterre gräsmattor i rysk praxis bildas med rödsvingel och ängs bluegrass.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom dessa grödor kan du säkert använda:

  • fårsvingel;
  • hundbal;
  • tunn böjd.

Som en del av ängsgräsmattor används de i stor utsträckning:

  • luddig gädda;
  • en orolig spärr;
  • mjuk eld;
  • awnless rump;
  • team igelkott;
  • vevad rävsvans.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en gräsmatta?

När du väljer en gräsmatta för ett sommarboende eller för en annan plats är det nödvändigt att ta hänsyn till kriterierna för att välja en gräsblandning . Det är omöjligt att bara fokusera på dess lämplighet för en viss typ av plantage. Alla växtbaserade kombinationer är inte idealiska för det ryska klimatet, särskilt för områden öster om Ural. Under inhemska förhållanden är de mest praktiska gräsmattorna från fleråriga gräs. Att använda ettåriga är för opraktiskt och är slöseri med pengar.

Det rekommenderas att använda spannmålsväxter som är bäst anpassade till det hårda klimatet. Men även bland dem bör man vara uppmärksam på:

  • motstånd mot frysning;
  • attraktiva dekorativa egenskaper;
  • utveckling av ett utvecklat rotsystem;
  • snabb återhämtning av locket efter klippning;
  • lämplighet för vegetativ förökning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man sår?

Det är bäst att skapa en gräsmatta med egna händer på våren . I det här fallet har grödor tid att slå rot och anpassa sig innan höstens frost börjar. Om några brister görs är det till och med möjligt att planera om planteringen eller plantera ytterligare växter. Det är också viktigt att mättnad av jorden med smältvatten påskyndar bildandet av plantor. Men du måste tänka på:

  • dagsljus;
  • groning av specifika frön;
  • markkvalitet (dess mättnad med näringsämnen).
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också möjligt att plantera en gräsmatta före vintern. Men i detta fall krävs korrekt beräkning och gedigen erfarenhet. I synnerhet är det värt att vara sen och kylan kommer att förstöra hela planen i knoppen, bokstavligt och bildligt. På sommaren är torka farliga, vilket är särskilt allvarligt i stäppregionerna. Men i områden med ett hårt klimat finns det inget val: det måste planteras på sommaren, var noga med att odla jorden noggrant.

Frågan uppstår ofta: hur man komprimerar marken utan rulle och andra specialverktyg, utan jordbruksmaskiner? Små områden bearbetas manuellt, och med speciell komplexitet används walk-behind-traktorer. Det är fortfarande bättre att utföra ramning med en vibrerande platta eller en rulle.

Rammningsprocessen avbryts inte så länge gångmärken finns kvar på ytan. Innan sådd ska jorden lossas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att så frön eller plantera blommor görs bäst för hand. På ett stort område används mekaniserade såmaskiner. För att göra det lättare att underhålla territoriet är gräsmattan uppdelad i villkorliga remsor med en bredd på 1,85 m . Sådd efter sådd görs med en kratta; efter komprimering mullas arbetsstycket. Att göra en gräsmatta på lerjord är svårt, men med noggrannhet är det fullt möjligt.

De svåraste områdena måste tömmas noggrant . Rörets vinkel beror på terrängens totala lutning. Avlopp i lerjord bör förpackas i textilier. Att förbättra jordens kvalitet uppnås genom att tillsätta sand och humus blandat med torvjord. Det är omöjligt att göra utan preliminär plöjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När kommer den att stiga och hur mycket kommer den att växa?

Hur snabbt skott uppträder efter sådd, och hur länge de kommer att växa, bestäms av:

  • detaljer om vädret;
  • efterlevnad av vårdreglerna;
  • egenskaper hos en viss art och sort.
Bild
Bild
Bild
Bild

Betes rajgräs ger tidiga vänliga skott (cirka 7-11 dagar) . Jordbearbetning börjar 3 veckor efter denna period. Det kommer att ta 10 till 14 dagar att vänta på att de röda svingelspirorna ska komma ut. Men under det första året efter landningen kommer det inte att finnas någon vacker röd matta - det kan bara ses under den tredje utvecklingssäsongen, och fullt skick uppnås under det fjärde året. Det är värt att överväga förskjutning av svaga skott (med bildandet av "framgångsrika" öronväxter under nästa säsong).

Meadow bluegrass växer aktivt (och blir aggressiv) först under det tredje året . Du måste vänta på skott minst 14 dagar. I torra perioder - upp till 30 dagar. Under de två första odlingsåren ser bluegrass extremt oattraktivt ut. Men denna växt är opretentiös och frostbeständig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdhemligheter

Klippning (utveckling av en gräsmatta), liksom att ta hand om planterings omkrets, är praktiskt taget en konst. Det är från ett sådant ögonblick som landets yttre attraktionskraft beror först och främst. Gräsmattorna måste rengöras och repareras regelbundet. Det inkluderar:

  • avlägsnande av främmande föremål;
  • planering av terrängen;
  • behandling av gamla planteringar från ogräs;
  • klippning till en höjd av 2-3 cm;
  • scarification.
Bild
Bild
Bild
Bild

När detta är gjort och allt skräp har rakats och tagits bort måste du så fröna på de tomma utrymmena. Ju mer platsen exponeras, desto mer översådd krävs. Slutligen är den jordförbättrande kompositionen (en kombination av sand och torv) jämnt fördelad. Med en kraftig utarmning av marken bör denna blandning sättas före översådd och använda den lite mer.

Omsådd, precis som första sådd, kan göras med en fröspruta . I det här fallet håller de omedelbart fast vid basen, kommer inte att bäras av vinden, och hackning av fåglar förhindras nästan helt. Planteringsblandningen innehåller värdefulla näringsämnen.

Om möjligt, klippa din gräsmatta med en elektrisk gräsklippare som inte sprider giftiga förbränningsprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också köpa en mängd olika gräsmatta:

  • verticotters;
  • mekaniska såmaskiner;
  • luftare;
  • manuella sekatörer;
  • rullar;
  • rullar;
  • gödselspridare;
  • kompostatorer.

I vilket fall som helst måste du vara mycket uppmärksam på vattning, ogräs och luftning. Professionella talar till och med om den kanoniska regeln om "tre Ps". På våren är det bättre att avstå från att vattna och rulla in. Om möjligt bör fungicidbehandlingar skjutas upp till mitten av sommaren. Den första läggningen av höstgödsel kan göras i augusti, och på hösten utförs hårklipp längre, desto mindre ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Ett av de bästa alternativen anses välförtjänt som landskapet som är karakteristiskt för en engelsk gräsmatta . Detta foto visar att dess platta och släta utrymme är perfekt utspätt med flera vertikala grupper.

Bild
Bild

Gräsmattan kan också placeras på taket . Ovanpå ett trähus ser det väldigt trevligt och intressant ut.

Bild
Bild

Du behöver inte använda en fast gräsmatta - ytan i form av fläckar åtskilda av "marken" ser också bra ut.

Rekommenderad: