Flerårigt Gräsmatta (23 Bilder): Hur Man Väljer Frön Till Din Gräsmatta? Snabbväxande Och Underhållsvänliga Arter

Innehållsförteckning:

Video: Flerårigt Gräsmatta (23 Bilder): Hur Man Väljer Frön Till Din Gräsmatta? Snabbväxande Och Underhållsvänliga Arter

Video: Flerårigt Gräsmatta (23 Bilder): Hur Man Väljer Frön Till Din Gräsmatta? Snabbväxande Och Underhållsvänliga Arter
Video: LA EN HELT NY GRÄSMATTA | RESULTATET EFTER 1 MÅNAD | HELT SJUKT! 2024, Maj
Flerårigt Gräsmatta (23 Bilder): Hur Man Väljer Frön Till Din Gräsmatta? Snabbväxande Och Underhållsvänliga Arter
Flerårigt Gräsmatta (23 Bilder): Hur Man Väljer Frön Till Din Gräsmatta? Snabbväxande Och Underhållsvänliga Arter
Anonim

En vacker gräsmatta är ett oumbärligt inslag i landskapsdesign. I vår recension kommer vi att berätta hur du väljer en dekorativ och hållbar gräsmatta, vilka komponenter den består av och ger också rekommendationer om hur du sköter gräsmattan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En flerårig gräsmatta är en blandning av en eller flera grödor som förbättrar utseendet på trädgården. Omslaget med ljusgrön färg är lämpligt för att ordna tomter, rabatter och torg. Denna ört passar bra med andra trädgårdsodlingar . Hon växer snabbt och ser attraktiv ut. Dess enda nackdel är behovet av regelbunden vård (vattning, klippning, toppdressing).

Bild
Bild

Växterna som utgör blandningen har betydande fördelar . De är en ytterligare syrekälla, hjälper till att dämpa främmande ljud, absorberar sot och avgaser, förbättrar dessutom territoriets estetik.

Bild
Bild

Fleråriga gräsmattor kännetecknas av speciella egenskaper

  • De är resistenta mot extrema naturförhållanden, främst mot värme och frost, typiska för en viss region.
  • Bilda ett tätt torvlager på grund av sammanvävning av rhizomer i marken. Detta förhindrar att ogräs uppträder, gör locket mer motståndskraftigt mot mekanisk belastning.
  • Grödans löv och stjälkar är smala och smala jämfört med vanliga spannmål. Sådana gräsmattor är mjuka och trevliga vid beröring, du kan gå på dem med bara fötter, utan rädsla för skador och injektioner.
  • Gräsmattan är motståndskraftig mot trampning, och efter klippning återgår den snabbt till sitt ursprungliga utseende.
Bild
Bild

Visningar

Fleråriga gräsmattor kan klassificeras i flera kategorier.

Med stamhöjd

Lång Är ljusälskande grödor med en stamlängd på upp till 1 m. Dessa inkluderar ett eldfritt eld och vicoliate sainfoin.

Genomsnitt - gräs upp till 50-60 cm höga. De lämpar sig bra för klippning och dekorativ frisyr. Timoteus, hybridklöver och gul alfalfa anses vara typiska representanter.

Underdimensionerad - gräs upp till 20-25 cm höga. Klöver, till exempel, skulle vara ett bra alternativ till marktäckande växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av rotsystemets egenskaper

Rhizome - i dessa perenner är rötterna grunda från markytan, de har förmågan att snabbt utvecklas och omedelbart ge ovanjordiska skott. Sådana grödor kan växa i flera decennier.

Populära sorter: ängsrävstjärna, ängsblågräs, smal böjd

Bild
Bild
Bild
Bild

Lösa buskar - roten till sådana örter har bara en nod; den bildas på ett djup av mer än 10 cm från markytan. Gräsens prakt garanteras av den aktiva tillväxten av grön massa och bildandet av luftskott.

Populära sorter: flerårig rajgräs, timothy.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tät buske - dessa grödor bildar täta hummocks på markdelen, som ett resultat, nära marken, har gräset ett ganska fult utseende. Samtidigt växer unga knölar snabbt ihop med gamla och ökar deras storlek.

Populära sorter: vitbock, rödsvingel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pin-root - sådana växter ger frodigt lövverk, deras huvudrot fördjupas i marken med mer än 15 cm. Under hela växtsäsongen bildas ständigt unga skott på stammen. Växten är opretentiös, snabbväxande.

Populära sorter: sainfoin, hornlilja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och även alla gräsmatta är uppdelade i flera sorter

  • Växer snabbt - bilda ett fullvärdigt omslag på kortast möjliga tid. Dessa gräsmattor innehåller dock kortlivade gräs, så efter 3-5 år måste du förnya täckningen.
  • Skuggig - anpassad för odling i skuggiga områden. Som regel har sådana växter bra trampmotstånd.
  • Sol - dessa gräsmattor kan ligga under solens brännande strålar hela dagen. De kännetecknas av torkmotstånd, de tolererar lätt frånvaron av bevattning.
  • Universell - sådana örter tolererar lugnt de flesta negativa naturliga påverkan (torka, fukt, frost och värme). De kan planteras i vilken region som helst.
Bild
Bild

Trädgårdsmästare skiljer flera typer av gräsmattor som är optimala för att ordna dekorativa beläggningar på sin personliga tomt. Landskapsdesigners använder oftast blandningar baserade på flera kulturer.

  • Meadow bluegrass . Detta gräs ger gräsmattan en rik grön färg. Omslaget växer fast och jämnt. Kulturen är opretentiös, tolererar lugnt torka och extrema temperaturer.
  • Ek bluegrass . En sort med ett dubbelrotsystem. Den växer bra i skuggan, är resistent mot extrema temperaturer och frost. Han tål dock inte trampning. Odlas uteslutande för dekorativa ändamål.
  • Vitklöver . Prydnadsgräs som motstår trampning. Blommar i mitten av sommaren. Den enda nackdelen är att den har ett lågt estetiskt utseende efter klippning. Men efter 4-5 dagar, när nytt löv växer, blir beläggningen vacker igen.
  • Röd svingel . En opretentiös kultur, den växer och utvecklas framgångsrikt även på fattiga jordar. Det kännetecknas av motståndskraft mot torka och låga temperaturer, bekämpar ogräs.
  • Småbladig timoteus . Inte rädd för vare sig kyla eller värme. Tål kraftig nederbörd och lätt torka. Det kan skapa ett frodigt lock även på fattiga jordar. Fördriver ogräs.
  • Fårsvingel . Buskväxt, tål fukt och torka bra. Ser bäst ut i kombination med andra örter.
  • Betes rajgräs . Den skiljer sig från andra gräsmatta perenner i sin saftiga gröna färg. Den når sin maximala tillväxt under andra halvan av sommaren. Används för att skapa dekorativa gräsmattor.
  • Undvikande böjt gräs . En av de snabbast växande växterna. Under sommaren kan den bilda en tät solid matta av en ljusgrön nyans.
  • Igelkottens lag . Långsamt växande gräs. Främst odlad på sluttningar och kullar. Har förmågan att förtränga ogräs. Samtidigt är mattan inte tillräckligt tät, skalliga fläckar dyker ofta upp på den, så gräsmattan måste sås med jämna mellanrum.
Bild
Bild

Val

När du väljer stauder för en gräsmatta i landet eller i en trädgård är det nödvändigt att ta hänsyn till klimatet i regionen där det kommer att växa, markens kvalitet samt funktionens funktioner:

  • för att skapa en tjock matta är det bättre att föredra en tunn böjd eller röd svingel;
  • på skuggiga platser skulle plantering av bluegrass eller böjt gräs vara den bästa lösningen;
  • vassvingel är lämplig för att dekorera territoriet;
  • gångvägar ser utsökta ut inom ramen för rajgräs.

Kontrollera förpackningen när du köper utsäde. Den ska innehålla information om blandningens sammansättning, syftet med varje gräs och dess procentandel.

Det måste finnas en etikett "För gräsmattan", för arrangemang av sport och lekplatser använd "Sportgräsmattan".

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på - i billiga gräsblandningar läggs ofta frön av ettåriga örter till perenner. De växer snabbt, men nästa år finns skalliga fläckar kvar på plats och ytterligare översådd måste utföras.

Vårdfunktioner

Att skapa en grön gräsmatta är en komplex och noggrann process. Det räcker inte att bara välja frö och plantera det i marken, växterna behöver ordentlig vård. Det tar vanligtvis cirka 3-4 år att skapa en enhetlig, stabil beläggning.

Bild
Bild

I processen med att odla en gräsmatta kräver han standardvård agrotekniska åtgärder

  • Vattning . Den optimala lösningen är ett automatiskt bevattningssystem, det kommer att säkerställa enhetlig bevattning under hela dagen. Standardfuktning utförs i droppmetod på morgonen. Vattning över natten leder till stagnation av fukt och orsakar svampsjukdomar.
  • Ogräs . Under de första tillväxtåren visas ogräs i gräsmattan - de växer från frön som finns kvar i jorden, liksom de som föds av fåglar. Ogräs tillåter inte att gräsmattornas rötter mättas helt med vatten och mineraler, så de måste rotas upp.
  • Toppdressing . Gräsmatta behöver minst ytterligare två gödslingar per år. Växter behöver kvävegödselmedel på våren och fosfor-kaliumgödselmedel på hösten. Komplexa formuleringar kan läggas till då och då efter behov.
  • Luftning . För att förbättra mättnaden av rötterna med syre, var 10-14 dagar, bör jorden genomborras med en trädgårdsgaffel.
  • En frisyr . När den fleråriga gräsmattan växer kräver gräset klippning, den optimala stamhöjden är 8-10 cm.

Rekommenderad: