Pooltätning: Penetrerande Och Beläggning, Vattentätande Blandningar, Flytande Gummi Och Polyurea

Innehållsförteckning:

Video: Pooltätning: Penetrerande Och Beläggning, Vattentätande Blandningar, Flytande Gummi Och Polyurea

Video: Pooltätning: Penetrerande Och Beläggning, Vattentätande Blandningar, Flytande Gummi Och Polyurea
Video: Biltema pooltestare hur du kalibrerar och använder 2024, April
Pooltätning: Penetrerande Och Beläggning, Vattentätande Blandningar, Flytande Gummi Och Polyurea
Pooltätning: Penetrerande Och Beläggning, Vattentätande Blandningar, Flytande Gummi Och Polyurea
Anonim

Ett stort antal människor som bor i sina egna hus eller stugor drömmer om att ha en egen damm. Att skapa en pool är ett ganska ekonomiskt dyrt företag, varför inte alla har råd att uppfylla sina önskemål. Men du kan göra det på din webbplats med dina egna händer. Det är sant att tillförlitligheten för en sådan design beror på en mängd faktorer och egenskaper. En av dem som du definitivt bör vara uppmärksam på är vattentätningen av poolen. Korrekt utförd vattenisolering av poolskålen gör det möjligt att göra en sådan struktur tillförlitlig och öka dess hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det ska sägas att ingen pool klarar sig utan vattentätning. Utan det blir det bara ett betonghål i marken. Förekomsten av beläggningar som skyddar väggarna mot fukt gör det möjligt att uppnå vissa mål.

Behåll vatten inne i tanken . Poolen är en behållare med en stor mängd vatten, vilket sätter ett ganska allvarligt tryck på väggarna i denna struktur. Naturligtvis kommer trycksatt vatten att söka någon väg ut. Även när det gäller ett litet gap. Och om vattentätningen inte utförs särskilt bra, kommer det definitivt att hitta ett sådant gap.

Bild
Bild

Avslutande skydd . Om keramiska plattor används för pooltankens inredning, bör du se till att basen där den ska limmas är så vattentät som möjligt. Naturligtvis har ett sådant efterbehandlingsmaterial viss motståndskraft mot vatten. Men bristen på vattentätning kommer helt enkelt att bryta vidhäftningen till limmet, varför plattan helt enkelt kommer att falla av.

Bild
Bild

Skydd av en betongbas . Bra betong, från vilken vanligtvis olika hydrauliska konstruktioner är gjorda, bör perfekt tåla långvarig kontakt med fukt. Men med hjälp av vattentätningsblandningar skapar vi skydd, vilket gör det möjligt att avsevärt öka hållbarheten hos utjämningsskiktet och själva betongen. Förresten, här måste det sägas att även den bästa vattentätningen inte hjälper om tekniken för att skapa betongväggar kränks och material av dålig kvalitet användes. När behållaren börjar kollapsa - en tidsfråga.

Bild
Bild

Externt skydd . Extern vattentätning krävs för de konstruktionselement som ligger under marknivå. Det kommer inte bara att skydda betong från infiltration av grundvatten med upplösta skikt, utan också bli en extra barriär för vatten så att jorden inte blir våt runt omkretsen.

Bild
Bild

Som du kan se har vattentätning i poolen i allmänhet ett antal funktioner, och det ska inte ignoreras i något fall. Ju bättre det görs, desto bättre blir det för hela strukturen.

Och sist men inte minst säkerställs detta genom användning av högkvalitativa material.

Översikt över arter

Det ska sägas att vattentätningen av poolen är annorlunda. Till exempel är det av två typer :

  • rulla;
  • beläggning.

När det gäller den senare appliceras den på basen, som var mycket väl förberedd i förväg. Denna typ av vattentätning är placerad på insidan av tanken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om rulle, används den vanligtvis för externt vattentätningsarbete. Nackdelen med rullmaterial är att de inte fäster särskilt bra på olika typer av beläggningar . Av detta skäl måste sömmarna svetsas efter att materialet har lagts och kanterna måste höjas för att ansluta till vattentätningsmedlet för betongskålens väggar.

Det finns också invändig och extern vattentätning.

Inre

Om vi pratar om denna typ av vattentätning, så är det nödvändigt för att skydda denna struktur från vattnet som kommer att vara inuti.

Om poolen görs i en byggnad eller ett rum, räcker det bara att göra den. Ett antal krav ställs på denna typ av vattentätning.

Bild
Bild

Materialet från vilket det kommer att tillverkas måste uppfylla följande krav:

  • har hög hållfasthet och elasticitet;
  • vara miljövänlig;
  • kollapsa inte från exponering för ultraviolett strålning;
  • vara vattenavvisande;
  • har ökade vidhäftningsegenskaper;
  • motstå väl förstörelse;
  • har motstånd mot belastningar av hydrostatisk och dynamisk typ.

Dessutom ska det inre vattentätningsskiktet som ligger under plattorna vara så tunt som möjligt. Alla dessa kriterier uppfylls av membran, penetrerande mastik och flytande gummi. Det är dessa 3 vattentäta material som bäst placeras under plattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Extern

Om vi pratar om yttre vattentätning, används vanligtvis takmaterial eller en vanlig film för det.

I vissa fall är poolens väggar från utsidan helt enkelt belagda med bitumen, som tidigare smältes över en eld.

Experter rekommenderar dock inte användning av denna typ av material av följande skäl

Takmaterial och film, när de läggs, bildar fogar . Det är helt enkelt omöjligt att limma ihop dem på ett tillförlitligt sätt, varför sömmarna börjar läcka med tiden. Detta får poolens väggar att kollapsa, varefter den inre vattentätningen med kakel också kommer att kollapsa.

Bild
Bild

Den svaga elasticiteten hos sådana material är en annan nackdel . Markkrympning och temperaturförändringar har en negativ effekt på behållaren i form av expansioner och små rörelser. Och detta blir orsaken till tårar och sprickor på oelastiska material.

Bild
Bild

Dessa material har en extremt kort användningstid . Filmen kan inte hålla mer än 10 år, och takmaterial och mastik baserat på bitumen kommer att börja försämras någonstans om 20 år. Det vill säga, efter denna tid måste poolen grävas och vattentätas igen.

Bild
Bild

Film, takpapp och bitumen börjar snabbt flagna från poolens betongväggar . Anledningen till detta är en ömtålig vidhäftning, som i detta fall inte kan vara stark. Sådan vattentätning måste pressas mot skålbehållaren av något, vilket leder till höga finansiella kostnader.

Bild
Bild

Som du kan se är det i allmänhet bättre att använda dyra material av högsta kvalitet för extern vattentätning. Till exempel membran, djupa penetrationsföreningar eller flytande gummi.

Skydd av denna typ kommer effektivt att utföra sin funktion i ungefär ett halvt sekel. Vattentätning kan vara tvåkomponent, gjord av de två listade materialen. Då får hon ytterligare tillförlitlighet.

Det är mycket oönskat att använda flytande glas för vattentätning . När den hårdnar bildar den en fast film, varför frågan om att spricka lagret av sådan vattentätning på grund av temperaturförändringar bara är en tidsfråga.

Bild
Bild

Materialklassificering

För att skapa vattentätning av pooler används ett ganska stort antal material idag. Och det kommer inte vara överflödigt att ge sin klassificering och förstå hur de skiljer sig åt och vilka egenskaper de har. De klassificeras vanligtvis enligt två kriterier:

  • med tillämpningsmetoden;
  • för användning.

Efter ansökan

Om vi pratar om vattentätningsmaterial enligt applikationsmetoden, då de faller in i 2 kategorier:

  • polymer;
  • bituminös.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bitumen som används för isolering är ett material som härrör från varmluftsblåsning av tjära. MEN tjära är resultatet av uppvärmning av den sista fraktionen, som erhålls vid oljeraffinering i ett vakuumutrymme vid en temperatur på mer än 400 grader . En viktig egenskap hos isolerande bitumen är omöjligheten att lösa upp i vatten. När ett sådant material appliceras på en yta skapas en mycket hållbar vattentät beläggning som inte korroderar.

I allmänhet gör användningen av denna typ av vattentätning det möjligt att avsevärt öka poolens drifttid och säkerställa dess stabila drift även vid permanent kontakt med grundvatten.

Bild
Bild

Det bör noteras att bitumen är grunden för skapandet av rull- och beläggningsmaterial - mastik.

Om vi pratar om polymera ämnen, innehåller de de ämnen som är baserade på polyuretan . När ett sådant material har applicerats på ytan interagerar det med luft och omvandlas till en film av polymertyp, vilket ger utmärkt skydd mot vatten.

Bild
Bild

Polymer vattentätning är i huvudsak universell. Dess styrkor inkluderar:

  • utmärkt elasticitet;
  • varaktighet;
  • enkel applicering;
  • högkvalitativ vidhäftning till alla typer av material - betong, tegel, glas, keramiska plattor;
  • motståndskraft mot temperaturförändringar.

Det finns två typer av polymerisolering - sprayad och belagd . Vanligtvis representeras det av olika typer av tätningsmedel och mastik. Med hjälp av det senare är det möjligt att skydda svåråtkomliga och inte särskilt plana ytor. Tätningsmedel är en mer viskös substans som enkelt kan appliceras på nästan vilken yta som helst. Detta inkluderar flytande gummi. Polymerbelagd vattentätning är en utmärkt lösning för alla betongskålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter ansökningsmetod

Materialen som behandlas skiljer sig också åt i tillämpningsmetoden. Enligt detta kriterium är de:

  • rulla;
  • beläggning;
  • sprutas.

Den sista gruppen, som inkluderar bitumen och polymermaterial, samt penetrerande impregneringar, används för att bilda ett fast lager utan sömmar … Vanligtvis görs en tvåkomponents- eller enkomponentspolymercementtätning, med vilken det är ganska lätt att täta väl inte särskilt stora porer och sprickor, som kan finnas i betongbeläggningen. För större effektivitet kommer gummifärg att användas istället för kakel, vilket kommer att ha en sekundär men liknande effekt. Smörjmedel är billiga och kan ge riktigt högkvalitativt skydd till betongskålen med minimal arbetskraft.

Även en person utan erfarenhet kan applicera flera lager av mastik med en spatel eller pensel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rullmaterial inkluderar polyvinylkloridfilm, takmaterial, filmmembran. De används vanligtvis för att bilda ett skyddande lager på båda sidor av skålen. Men vid användning av sådana material kan sömmar i den isolerande beläggningen inte undvikas. För att täcka sömmarna läggs material av denna typ vanligtvis i 2 lager.

Med namnet på de material som ska sprutas är det klart att de sprutas på poolskålen .… Dessa inkluderar polyurea. Också populär är denna typ av vattentätning gjord med polyuretanskum.

Bild
Bild

De bästa lösningarna

Eftersom det redan har blivit klart påverkar vattnet i poolen inte bara skålens efterbehandlingsmaterial, oavsett om det är gips eller kakel, utan också på själva basen. Av denna anledning måste de material som används för vattentätning inte bara motstå fukt utan också vara resistenta mot olika typer av påverkan.

Inte alla material har dessa egenskaper. Det finns bara tre alternativ för att skapa riktigt högkvalitativ vattentätning:

  • membranskydd;
  • användningen av vattentätningsmaterial av den så kallade djupa penetrationen;
  • användning av flytande gummi.
Bild
Bild

Detta betyder inte att andra åtgärder kommer att bli värre. Det är bara att dessa tre metoder anses vara de mest effektiva. Låt oss prata lite mer om dem. Användningen av flytande gummi är relevant på grund av dess extremt höga elasticitet, motståndskraft mot mekaniska skador och frånvaron av sömmar. Sådant material appliceras antingen genom sprutning eller för hand. Det är bättre att använda följande medel för att skapa en intern typ av vattentätning:

silikonsammansättning "Hyperdesmo PB-2K"

Bild
Bild

mastik kallad "Dels BP"

Bild
Bild

flytande gummi Trowel Grade

Bild
Bild

1-komponent TopCoat AnyColor-gummi

Bild
Bild

Roller Grade -komposition

Bild
Bild

Denna typ av impregnering skulle vara en bra lösning.

Olika ämnen från Litikol -företaget kan användas för att skapa vattentätning.

Denna blankett producerar följande material:

blandning för vattentätning Coverflex

Bild
Bild

genomträngande vattentätning Osmogrout

Bild
Bild

tätskikt cement typ Elastocem Mono

Bild
Bild

ämne för att skapa vattentät betong Aquamaster

Bild
Bild

Användningen av denna typ av material kommer att skapa en bra vattentätning av poolen, vilket förlänger betongskålens livslängd avsevärt.

En utmärkt lösning när du skapar vattentätning av poolskålen är användningen av speciella elastiska ämnen för vattentätning från Ceres den. Till exempel är en blandning med index CR 66 utformad för att skydda byggnadskonstruktioner från fukt, vattentäta simbassänger, källare, duschar, vattentankar. Med en tjocklek på 2 millimeter uppfattar denna blandning deformation med en öppningsbredd på upp till en halv millimeter.

I allmänhet, som du kan se, finns det ett tillräckligt antal ganska bra material på marknaden, vars användning gör att du kan skapa en bra vattentätning av poolskålen av intern och extern typ.

Bild
Bild

Vilket är bäst att göra?

Om vi pratar om vad som är den bästa vattentätningen av poolen, gavs ett delvis svar på denna fråga ovan. Poängen var att de mest effektiva lösningarna av denna typ är membranskydd, användning av flytande gummi och användning av material för vattentätning med djup penetration. De tränger vanligtvis 45-50 centimeter djupt in i väggarna och botten av betongskålen, på grund av vilket de kvalitativt stänger alla sprickor och porer i materialet . Dessutom gör deras användning det möjligt att förbättra betongens egenskaper och ge den ytterligare styrka och vattenbeständighet.

Användningen av sådana material gör det möjligt att öka motståndet hos skålens botten mot effekterna av låga temperaturer, och de ytterligare modifieringsmedel som finns i dessa material gör det möjligt att utesluta utseendet av mögel på betong.

Sanning, dessa kompositioner har också ett minus - deras egenskaper vid lederna av rör och betongbeläggning reduceras kraftigt . Men här kan andra isolerande material komma till undsättning, som tillsammans gör det möjligt att skapa en utmärkt och pålitlig vattentätning för poolen, både ute och inne.

Rekommenderad: