Poolplattor: Välja Vattentätt Kakellim För Att Kakla Poolen, Installera Halkfria Keramiska Plattor

Innehållsförteckning:

Video: Poolplattor: Välja Vattentätt Kakellim För Att Kakla Poolen, Installera Halkfria Keramiska Plattor

Video: Poolplattor: Välja Vattentätt Kakellim För Att Kakla Poolen, Installera Halkfria Keramiska Plattor
Video: Trappbeklädnad - Stenbolaget 2024, April
Poolplattor: Välja Vattentätt Kakellim För Att Kakla Poolen, Installera Halkfria Keramiska Plattor
Poolplattor: Välja Vattentätt Kakellim För Att Kakla Poolen, Installera Halkfria Keramiska Plattor
Anonim

När du anordnar en pool i ett privat hus är dess högkvalitativa foder viktigt. Det finns flera beläggningsalternativ, varav kakel är det mest populära materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav på poolskydd

Tillgängligheten av ett stort sortiment av kakel till salu gör att du kan göra pooltäcket färgglatt och ljust. Vanliga plattor, som används hemma, kan dock inte användas som överdrag för en gatudamm. Plattor avsedda för utomhuspoolsbeklädnad måste uppfylla vissa krav.

  • Ha maximal stabilitet negativa naturliga faktorer (extrema temperaturer, frost, starkt solljus).
  • Att kännetecknas av hållbarhet, tillförlitlighet och styrka , eftersom en stor volym vatten kommer att utöva starkt tryck på brickan. Det bör också ha hög slaghållfasthet.
  • Indikatorn för vattenabsorption är också viktig . Eftersom kaklet fungerar som vattentätning, bör vattenabsorptionskoefficienten vara mycket låg (högst 6%). Annars kan den absorbera mycket vatten på kort tid, vilket kommer att leda till dess inre skada, deformation, sprickor och läckage.
  • Var resistent mot kemikalier . Desinfektion och rengöring av poolen utförs med tvättmedel och kemikalier, ofta innehållande klor. Dessa ämnen reagerar med kakelytan, vilket leder till en gradvis förlust av det ursprungliga dekorativa utseendet.
  • Brickan måste uppfylla säkerhetskraven: vara halkfri, med präglade och grova ytor.
  • Dess yta ska inte vara porös , annars kommer det inte bara att absorbera vatten, utan också bli en källa till mikroorganismer, bakterier och mögel, vilket leder till slembildning och risk för skador på hala ytor.

Dekorativiteten och det estetiska utseendet på behållarens foder är också viktiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av plattor och deras egenskaper

Flera typer av kakel används för att täcka poolskålen.

Glas

Glasplattor ger fullständig tätning, eftersom vattenabsorptionskoefficienten för glas praktiskt taget är lika med 0. Dess viktiga kvalitet är hög frost- och värmebeständighet. Den tål enkelt temperaturer i intervallet -30 - +145 grader och tolererar lätt cirka 100 förändringar av frysning och uppvärmning.

Exponering för de flesta syror i rengöringskemikalier skadar inte glasbeläggningen och plattorna ändrar inte sin ursprungliga färg eller förlorar sitt ursprungliga attraktiva utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glasplattor är vanligtvis fyrkantiga i form och varierar i storlek . Små plattor är mer praktiska att använda för att möta ojämna områden, rundade ytor och böjningar. Om något beklädnadselement är skadat kan det enkelt bytas ut mot ett nytt.

Golvglasplattor, som tål högt vattentryck, kollapsar inte eller deformeras, vilket har en lång livslängd . Denna frostbeständiga kakel kännetecknas också av sin höga slaghållfasthet, som erhålls genom ytterligare eldning under produktionen.

Kaklet har ett mycket färgstarkt utseende, och dess färgpalett är mycket varierande på grund av tillsatsen av element som bor och selen, kadmium och pärlemor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Keramisk

Kaklet är ganska populärt och används ofta för att täcka behållarens behållare. Dess kvalitet förbättras ständigt på grund av introduktionen av nya tillsatser som ökar produktens positiva egenskaper (styrka, hårdhet). För tillverkning används sådana tekniker som minskar porositeten hos materialets struktur samtidigt som dess täthet ökar.

Keramiska plattor har:

  • tillförlitlighet, lång livslängd, praktisk;
  • bra vattenavvisande egenskaper;
  • utmärkt styrka och brandmotstånd;
  • ofarlighet för människor och hygieniska egenskaper.

Denna platta kräver inte komplext underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Porslin är en annan typ av kakel . I sin produktion används komponenter som vit lera och fältspat, kaolin och kvarts. De tillsatta oxiderna av olika metaller ger den en viss färg. Dess avfyrning sker vid en temperatur på +1300 grader. Som ett resultat smälter alla beståndsdelar och sintrar tillsammans, vilket ger materialet den högsta styrkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sudd

Halkskyddade gummiplattor tillverkas med unika tekniker av högkvalitativa råvaror. Den har hög elasticitet och densitet, varken smulas eller spricker, tål tung belastning och är motståndskraftig mot mekaniska påverkan.

Har följande egenskaper:

  • fuktbeständighet, eftersom det inte absorberar vatten alls;
  • hög halkskyddseffekt - det finns praktiskt taget ingen möjlighet att falla, glida;
  • motståndskraft mot solljus - färgen bleknar inte alls under påverkan av ultraviolett strålning;
  • frostbeständighet - plattan tål låga temperaturer, det bildas inte sprickor på den under temperaturförändringar;
  • god dämpningseffekt garanterar fullständig skadesäkerhet - även vid oavsiktligt fall finns det ingen risk för allvarlig skada;
  • lång livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla typer av kakel finns i ett stort sortiment och har olika färger - monokromatiska (vita, röda, svarta och andra färger), samt med ett mönster.

Topptillverkare

Marknaden för efterbehandlingsmaterial representeras av ett stort sortiment av plattor; du kan hitta produkter från både utländska och ryska tillverkare. Den ledande inhemska kakel tillverkaren är företaget Kerama Marazzi som har funnits på marknaden i över 30 år. För tillverkning av högkvalitativa produkter används italiensk teknik. De tillverkade plattorna uppfyller inte bara ryska utan också internationella standarder.

Produkter från följande tyska företag är i ständig efterfrågan:

Interbau Blink producera upp till 40 typer av keramiska plattor med icke-standardfärger;

Bild
Bild
Bild
Bild

Agrob Buchtal , som tillverkar cirka 70 uppsättningar lyxiga plattor, vars särdrag är en unik antibakteriell beläggning som förhindrar bildning och utveckling av bakterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den turkiska tillverkaren representeras av Serapool som tillverkar porslinsplattor med internationella kvalitetscertifikat.

Dessutom är produkter från sådana utländska företag inte mindre populära:

  • Floor Gres, Trend, Skalini - Italien,
  • Natural Mosaic, Primacolore - Kina;
  • Latina Ceramica, Ceracasa - Spanien.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av lim för styling

Inte varje konstruktionslimblandning är lämplig för att vända mot en behållare. Lim för kakel och andra typer av kakel måste ha vissa kvaliteter.

  • Höga vidhäftningsegenskaper (vidhäftning) är nödvändiga för att fixera plattorna säkert och garantera en fullständig tätning. Det är särskilt viktigt att dessa egenskaper inte förändras till det sämre efter slutlig torkning. Vidhäftningsgraden för kakellim bör inte vara lägre än 1 MPa, för mosaik bör denna siffra inte vara lägre än 2,5 MPa.
  • Elasticitet det är nödvändigt att ta bort inre påverkan orsakade av konstant vattentryck. Dessutom, efter torkning, bör högkvalitativ vattentätning förses med egenskaper som plasticitet och motståndskraft. Dessa egenskaper förhindrar också sprickbildning.
  • Limet måste vara vattentätt , eftersom det ständigt påverkas av vatten.
  • Förekomsten av inerta kvaliteter . Elementen som ingår i limmet bör inte ingå i en kemisk reaktion med salter och olika klordesinfektionsmedel som finns i vatten och rengöringsmedel.
  • Ett fuktresistent lim måste också ha god frostbeständighet och höga temperaturer över noll . Temperaturfall bör inte påverka och försämra dess egenskaper.
  • Svampdödande egenskaper är viktiga , förhindrar bildning och utveckling av mögel.
  • Miljövänlighet - den kvalitet som krävs. Limet ska inte släppa ut ämnen som är skadliga för människors hälsa i vattnet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Poolkakellim tillverkas i två typer: pulver och lösning. Grunden för pulverblandningar är cement och lösningar framställs på basis av akryl, latex, polyuretan och epoxiharts.

För att välja ett högkvalitativt lim bör 2-komponentlatexbaserade lim föredras: de har den högsta vidhäftningsgraden. Följande märken av lim rekommenderas:

  • Unis "Pool";
  • Ivsil Aqua;
  • "Poolen vinner".
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandlingsteknik

Det är fullt möjligt att utföra behållarens framsida med egna händer om du följer vissa regler. När byggnadsarbetet är klart, ta först bort allt skräp och cementskölj, rengör alla ytor på poolen från förorening. Efter att skålen har torkat väl appliceras med en färgrulle 2 lager primer.

Efter torkning ska ytan jämnas ut genom applicering färdig mjukad blandning . Du kan laga det själv med sand, cement, special latexadditiv (Idrokol X20-m) och vatten.

Först därefter kan du fortsätta direkt mot behållarens framsida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den tekniska processen liknar att arbeta med kakel hemma

  • Beklädnaden ska först appliceras på skålens väggar , lägga beläggningen i rader i horisontell riktning. Det rekommenderas att applicera markeringar på ytan med fyrar eller lodlinjer: detta hjälper till att lägga ut brickorna direkt och exakt.
  • Limet appliceras på kakel och väggar med en hackad murslev , vars storlek måste matcha kakelns bredd. Därefter appliceras den på väggen och jämnar ut den med en gummiklubba.
  • Lägg nästa objekt . Det är viktigt att observera ett visst avstånd mellan plattorna: för detta placeras kors i sömmen, vilket måste motsvara den valda storleken på kakelnsömmen.
  • De kontrollerar jämnheten i läggningen av varje element . Överflödig limblandning runt plattorna bör tas bort omedelbart: efter ett tag kommer det att vara mycket svårt att göra detta.
  • Varje fodrad remsa måste också kontrolleras för jämnhet . med byggnadsnivå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Styling panelplattor börjar från den centrala delen av bilden och går gradvis ner till kanterna. När man täcker botten av reservoaren används en annan metod . Plattorna läggs ut i trianglar. Tidigare är skålens bottenyta konventionellt uppdelad i 4 trianglar och ritar diagonaler.

Först läggs den första raden vid poolväggen, den nästa placeras vinkelrätt mot den första, och det kommer att vara vägledningen för nästa remsor. Trianglarnas kanter måste läggas ut med skurna kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av beklädnaden, på en dag, börjar de injektera lederna. Det är nödvändigt att täta luckor mellan kakel och skapa ett estetiskt och snyggt utseende. För injektering används en speciell komposition för våtrum - en fugu. Den kan vara vit eller målad i önskad nyans: i ton eller kontrast med plattorna.

Fogning i sig är en enkel process . Mellanrummen mellan brickorna fylls med en murslevblandning.

Efter ett tag jämnas sömmarna ut med en fuktig svamp och slipas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Följande tips från erfarna hantverkare hjälper dig att få jobbet gjort direkt vid din poolfinish

  • För vänd mot dammskålen använd inte stora plattor - de kan deformeras under påverkan av starkt tryck av vattenmassan. Dess mått ska inte vara mer än 12,5x24,5cm.
  • Pooler i form av en rektangel kan läggas ut med kakel med måtten 15x15cm. För behållare med en icke-standardform krävs plattor med mindre dimensioner: med en bredd och längd på 2-10 cm.
  • För beklädnad av utomhuspooler mosaikplattor kan inte användas, eftersom de inte tål stora temperaturförändringar, flisen lossnar och du måste reparera mosaiken ofta.
  • När du kaklar skålen med mosaik med små element det rekommenderas att först limma dem på pappersark: detta kommer att göra det lättare att bära de valda elementen till önskad plats. För att ta bort papperet ska det vara blött.
  • För att täcka olika strukturella element i reservoaren (väggar, botten, trappor) endast lämpliga plattor ska användas. Varje kakel har en markering som anger graden av vattenabsorbering, halten av halkskydd och vilka element den är avsedd för.
  • Det rekommenderas inte att tillaga en stor mängd lim på en gång , eftersom det efter 3 timmar torkar och blir oanvändbart.
  • Torra blandningar bör förberedas strikt enligt instruktionerna, utan att bryta mot någon punkt och proportioner, annars kommer limmet inte att ha önskad kvalitet.
  • Tillsats av flytande glaslim ökar prestandaegenskaperna. Denna lösning, som är baserad på natrium- och kaliumsilikater, har en mycket hög penetreringskraft. Därför kan den användas för att täta alla typer av substrat.

Rekommenderad: