Calla (29 Bilder): Välj En Blomma För Behållare. Beskrivning Av Blomställningar Och Frön Av En Krukväxt. Träsk Avföring Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Calla (29 Bilder): Välj En Blomma För Behållare. Beskrivning Av Blomställningar Och Frön Av En Krukväxt. Träsk Avföring Hemma

Video: Calla (29 Bilder): Välj En Blomma För Behållare. Beskrivning Av Blomställningar Och Frön Av En Krukväxt. Träsk Avföring Hemma
Video: Driv upp träd från ekollon , kastanj , hasselnöt ! Odla ekollon i vas - Odla eget miniatyrträd i vas 2024, Maj
Calla (29 Bilder): Välj En Blomma För Behållare. Beskrivning Av Blomställningar Och Frön Av En Krukväxt. Träsk Avföring Hemma
Calla (29 Bilder): Välj En Blomma För Behållare. Beskrivning Av Blomställningar Och Frön Av En Krukväxt. Träsk Avföring Hemma
Anonim

Calla är en ovanlig växt, ofta vald för dekoration av en trädgårdstomt. Trots vissa svårigheter att placera och ta hand om det, motiverar utseendet på vackra snövitblommor alla svårigheter. Det är värt att nämna att calla enligt moderna koncept bara har en art - kärr.

Bild
Bild

Växtens egenskaper

Marsh calla är en flerårig som tillhör familjen aroid. Akvatiska örtväxter lever naturligt i vattendrag som floder och sjöar, liksom våtmarker. När den odlas självständigt är det vanligt att placera den nära en konstgjord damm eller på en vattendränkt del av platsen. Blomman liknar mycket den exotiska kallan, av vilken den är en släkting, vilket anses vara en av dess främsta fördelar.

Bild
Bild

Det är därför det andra namnet på calla låter som marsh calla.

Callarötterna är tjocka och långa, täckta med bruna fjäll och många processer. Växten har en central rot och laterala fibrösa rötter som håller marsh calla liljor på instabila jordar, till exempel sandiga eller kärriga jordar. Den övre delen av rhizomen med knoppar ligger på ytan. De långsträckta bladen är hjärtformade och har långa kronblad. Den blanka huden på en ljusgrön nyans är täckt med framträdande ådror.

Bild
Bild

Den köttiga pedunkeln har en slät yta. Blomställningen, målad i en ljusgul nyans, liknar ett öra, täckt med en snövit filt. En intressant egenskap hos blomman är förmågan att reagera på väderförändringar. Före regnet avviker filtens övre del från kolven, och ju närmare nederbörd desto mer rör sig spetsen bort. Vid fint väder förblir överkastet hårt pressat.

I augusti, när blomningen är klar, är calla täckt med rödaktiga frukter, som liknar körsbärsbär, som ändrar sin ljusa färg till brun med tiden.

Bild
Bild

Inuti varje frukt bildas 6 till 8 ovala frön, som gradvis täcks med slem. Calla stam överstiger inte 25 centimeter i längd. Det är viktigt att nämna att calla är en giftig växt som kan framkalla mycket allvarlig förgiftning. Men inom folkmedicin används den ofta för att bekämpa migrän, förkylningar, njursjukdomar och till och med ormbett.

Bild
Bild

I vilket fall som helst bör du arbeta med det med största försiktighet, efter att du tidigare har förstått alla försiktighetsåtgärder och kontraindikationer.

Reproduktionsmetoder

Under naturliga förhållanden tillhandahålls reproduktion av calla av fröna som fåglarna bär. Men trädgårdsmästare använder oftast metoden för att dela rhizomer . Om frö fortfarande föredras, bör nyskördade frön användas, annars förlorar det snabbt sin spiring. Dessutom kan den behandlas med ett biostimulerande medel som påskyndar grobarhetsprocessen, till exempel en lösning av kaliumhumat. I ungefär en vecka måste alla frön tas bort i en tygpåse och fuktas noggrant.

Bild
Bild

När påsen är ute kan fröet helt enkelt lindas in i en våt trasa. Förpackningen läggs på en varm plats. I sju dagar måste du se till att det inte torkar ut, fukta tyget vid behov. Om allt är gjort på rätt sätt, efter denna period, växer fröna bara.

Frösådd utförs i ett redan vattnat underlag och fördelar flera frön i hålen. Så snart groddarna har fullfjädrade löv är det dags för dem att dyka ner i separata krukor för vidare utveckling. Behållarnas diameter är cirka 15 centimeter. En kruka tar två groddar, fördjupade med 3 centimeter.

Bild
Bild

På sommaren spirar basalskott runt den vuxna växten i stort antal. De kan smärtfritt separeras och transplanteras till en ny plats. Groddarna måste bevattnas regelbundet och dessutom sprutas. När rhizomen utvecklas kan den transplanteras till en permanent växtplats. Vanligtvis är detta en stor kruka som ligger längst ner i dammen.

Bild
Bild

På våren reproducerar calla ofta genom att dela rhizomen. Varje partikel som används måste ha minst en njure. Alla rötter bör undersökas noggrant och tas bort från de fragment som är sjuka, skadade av insekter eller som inte är trovärdiga av andra skäl. Ytterligare behandling med ett biostimulerande medel rekommenderas också.

Bild
Bild

Rötterna bör planteras i en behållare under vilken en hög bricka för vätska är installerad.

Det finns fortfarande en möjlighet att använda knölar för reproduktion. Utvalda knölar förvaras en viss tid i ett varmt rum för att mogna. Detta tar vanligtvis ungefär en månad. Knölarna överförs sedan till en torr och inte för varm plats. I ett sådant rum förvaras fragmenten under vintermånaderna.

Bild
Bild

Redan i mars utförs plantering i förberedda behållare fyllda med substrat . Knölarna måste fördjupas med 5–10 centimeter så att de ser uppåt. Normalt tar spiring ungefär två veckor. Under denna period vattnas växten rikligt och fukt hålls hög genom att använda brickor fyllda med vatten. Transplantationen utförs efter behov.

Bild
Bild

Botten av behållaren är täckt med ett dräneringsskikt, vars höjd sträcker sig från 6 till 8 centimeter. Marknivån ska inte nå krukans kanter. Rhizomen ska inte begravas djupt - svullna vita knoppar ska vara synliga ovanför ytan. Det korrekta planteringsdjupet är mellan 7 och 10 centimeter.

Det rekommenderas att bilda ett växthus genom att täcka behållaren med en halv plastflaska eller med en polyetenfilm.

Bild
Bild

Hemvårdstips

Inomhus kallaires kräver tillräckligt med fukt, så det är vanligt att odla dem, om möjligt, bredvid en behållare eller till och med i vatten, åtminstone på sommaren. Men i alla fall är potten nödvändig, annars växer rotsystemet och fyller behållaren . Behållaren bör täckas med lera ovanpå för att bevara jorden, och också ha stora hål för att förhindra överväxt. Fartygen själva placeras i botten på platser med tillräcklig skugga.

Om en anläggning utvecklas i en stadslägenhet, måste den på vintern skapa högkvalitativ belysning. Grytan placeras på fönsterbrädan, och vid behov belyses den dessutom med lysrör. Dessutom ska temperaturen inte sjunka under 15 grader. På sommaren kan du inte lämna callan på en fritt upplyst fönsterbräda, annars kommer direkt solljus att falla på den. Substratet bör bildas av lövmark, barrträd, torv och sand blandat med fint kol, bark och sphagnumoss.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Vattning av calla bör i alla fall vara rikligt och regelbundet . Vanligtvis, var tredje dag bevattnas busken 3 till 4 gånger om dagen . Bevattning utförs vanligtvis när matjorden torkar. När blomningen är klar minskar bevattningen och från november till februari utförs inte alls. Blomman måste transplanteras vart tredje år .… För unga växter ökar frekvensen - transplantationen utförs årligen.

Bild
Bild

Substratet bildas av torv, torv, humus och lövmark samt träkol och spagnumossa.

Det spelar ingen roll om växten bor i en rabatt eller är uppfödd hemma, huvudrekommendationen för vård är att behålla den nödvändiga fuktnivån. Calla måste bevattnas regelbundet, ofta sprutas så att jorden alltid fuktas. Men kraftig vattendragning ska inte tillåtas . Under de sista dagarna i maj börjar växten blomma. Under denna period är det viktigt att spraya regelbundet.

Bild
Bild

Om krukorna är i ett växthus, sänks de på de nedre hyllorna i strukturerna. De första 2–4 åren är calla blommor mycket aktiva. För att allt ska förbli på samma nivå måste växten transplanteras till en ny kruka efter att ha separerat sidoskotten.

Cirka 2 månader efter plantering kan mineralgödsel tillsättas i vattnet som används för bevattning. Vid själva bevattningen är det viktigt att se till att dropparna inte hamnar på blommans lock. Vattning åtföljs av sprutning av bladen. Det är viktigt att jorden inte torkar ut, men vattnet stagnerar inte heller.

Under blomningen ska äggskal, teblad eller fruktskal läggas till toppdressingen. Den optimala temperaturen för marsh calla liljor är 20 grader och luftfuktigheten sjunker inte under 80% . När blomningen är klar kan bevattningen minskas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande svårigheter

Om vården av växten utförs felaktigt kan det finnas vissa svårigheter med dess odling. Till exempel uppstår rotrötning när jorden är alltför fuktig. I det här fallet kan calla som regel inte räddas - den måste kastas ut tillsammans med marken, även om busken i början av sjukdomen kan flyttas till torr jord.

Grå fläckar på bladen signalerar en bakteriell ruttinfektion. För att återanlägga växten i ett tidigt skede, det räcker att klippa av alla skadade delar och sedan transplantera blomman i en ny kruka med färskt substrat . Men oftast kan busken inte räddas. I det här fallet är det mycket klokare att utföra förebyggande åtgärder: att bearbeta knölarna före plantering.

Bild
Bild

Om växten utsätts för skadedjur kan problemet bara lösas med hjälp av insekticider. Tidigare skadade områden avlägsnas direkt tillsammans med skadedjur. Oftast infekterar marsh calla liljor bladlöss och spindelmider, vilket resulterar i att gula fläckar visas på bladen. Fästingar kan elimineras genom sprutning med tobaksinfusion eller Fitoverm.

Bild
Bild

Bladlöss hanteras enkelt genom att tvätta bladen med tvålvatten.

När växten inte blommar kan problemet ligga i fel behållare. I ett begränsat utrymme blommar calla inte, och allt gödselmedel som används går till aktiv utveckling av lövverk. När du bestämmer krukans diameter bör du tilldela cirka 20 centimeter i diameter för en blomma . Det optimala materialet är poröst, vilket gör att överflödig fukt kan avdunsta.

Bild
Bild

Om bladen blir gula och det bildas dagg på ytan talar vi förmodligen om en skalinsekt. Växten måste torkas av med en trasa fuktad i tvålvatten eller omedelbart besprutas med insekticider.

Rekommenderad: