Svart Hellebore (23 Bilder): Beskrivning Av Blomman, Plantering Och Vård, Rekommendationer För Reproduktion. "Advent Star" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Svart Hellebore (23 Bilder): Beskrivning Av Blomman, Plantering Och Vård, Rekommendationer För Reproduktion. "Advent Star" Och Andra Sorter

Video: Svart Hellebore (23 Bilder): Beskrivning Av Blomman, Plantering Och Vård, Rekommendationer För Reproduktion.
Video: Hellebores 2024, April
Svart Hellebore (23 Bilder): Beskrivning Av Blomman, Plantering Och Vård, Rekommendationer För Reproduktion. "Advent Star" Och Andra Sorter
Svart Hellebore (23 Bilder): Beskrivning Av Blomman, Plantering Och Vård, Rekommendationer För Reproduktion. "Advent Star" Och Andra Sorter
Anonim

Det finns många prydnadsväxter kända för sin skönhet och nåd. Men du kan inte begränsa dig till bara de mest kända och populära namnen. Den svarta hellebore kan vara ett attraktivt val, även för mellanliggande trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Det är lämpligt att inleda en konversation om en sådan blomma som svart hellebore med en indikation på dess botaniska ursprung. Denna art är en av de tvåbladiga växterna, är en del av familjen Buttercup . Utåt är det en flerårig ört med ett uttalat rhizom. Blad vid roten kan övervintra. De är mörkgröna eller grågröna i färgen.

Hellebore -lövverket kännetecknas av en läderartad enhet . Pubescens, å andra sidan, är ovanligt. Bladet dissekeras vanligtvis till långsträckta blad i form av en lansett. Blommor är ofta ensamma, i sällsynta fall bildas blomställningar, inklusive 2 eller 3 blommor. Alla samlas på starka köttiga stjälkar och når en höjd av 0,2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bracts of the black hellebore är av den enkla typen och ser ut som ett ägg. Perianter i storlek når 0,05 - 0,08 m i diameter. De är indelade i 5 vita segment. I vuxna växter kan blomman ha mer rosa färg . Ibland kan grönaktiga områden ses längst ner i loberna. Sammansatta frukter av hellebore bildas av 5-8 broschyrer som växer tillsammans vid basen. Var och en av dem innehåller flera frön. Denna växt har 32 kromosomer. Naturområde - Alperna. Kulturen har en stor dekorativ utbredning i Europa och den nordamerikanska kontinenten.

Helleborens attraktivitet för blomsterodlare beror till stor del på dess tidiga utveckling . Så snart snön börjar smälta börjar plantningen gro.

Det var denna egenskap som bestämde det ryska huvudnamnet. Det finns också ett alternativt namn - "vinterhus". Kulturens höjd når 0,3 m. Under förhållandena i centrala Ryssland börjar den blomma under de sista dagarna i mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

En mycket populär sort är nu adventsstjärnan black hellebore. Det är en monokromatisk växt med blommor på 0,075 - 0,08 m i diameter. Blomningen kan börja i milt väder redan i februari. Bladens storlek är 0,04 - 0,05 m. Det är möjligt att behålla "Advent Star" endast i uttalad penumbra. Kulturen behöver fast fukt och ökad jordens bördighet. Du kan odla den på:

  • alkalisk;
  • neutral;
  • något sur jord.
Bild
Bild

Andra sorter skiljer sig inte så mycket i kraven på innehållet, som i blommornas färg. Så för "Tyrose" kännetecknas av en vit ton och för "Sultan" - en lila färg. Trädgårdsmästare som planterade "Hans Schmidt" kan räkna med rosa blomning. Roseus Superbus ger en liknande effekt. Om du vill njuta av de ljusrosa blommorna under senhösten bör du välja Praecox.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Dessa två punkter i hanteringen av svart hellebore, även med minimal erfarenhet, orsakar sällan problem. Det är dock desto mer nödvändigt att strikt följa de grundläggande reglerna. Endast områden mättade med humus är lämpliga för odling av grödor. Och det är bättre att välja platser som ligger under trädkronorna. Dessutom måste träden "åldras" så att jorden hinner absorbera ämnen från sönderfallet lövverk.

Hellebore gillar inte den ljusa solen - det har en deprimerande effekt på honom . Även en liten halvskugga är bara en kompromiss. Men de platser där skymningen regerar under trädtaket är bara lämpliga platser. Trots frostbeständigheten kan blomman skadas allvarligt av vindbyar och drag. Den optimala tiden för avstigning är första halvan av september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du är sen kommer hellebore inte att ha tid att slå rot och kommer inte att visa sina värdefulla egenskaper. Bedömning av jordens egenskaper måste du ta reda på dess förmåga att behålla fukt. Liksom andra representanter för familjen smörblommor tål inte helleboringen att torka ut ur jorden. Samtidigt är täta, tunga områden som innehåller minst en liten mängd lera kategoriskt inte lämpliga. Torr jord är det perfekta valet. Sura jordar, även om surheten är låg, måste förbättras med tillsatser:

  • kalk;
  • aska;
  • sovande te.

Alla dessa ämnen måste tillsättas regelbundet - annars blir effekten inte tillräckligt djup. I områden med mycket snö krävs nästan ingen vattning.

Endast under torka är det nödvändigt att vattna helleborren rikligt flera gånger under växtsäsongen. Vid avstigning bildas gropar på 0,25x0,25 m. Groparnas djup bör vara relativt litet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intervallen mellan hålen ska vara minst 0,3 m. Hålets botten är täckt med kompost. Efter att plantan planterats i urtaget, rätas rötterna försiktigt. Sedan strös plantan försiktigt med jord, som måste pressas lite. Helleboringen vattnas omedelbart med en stor volym vatten. Kraftig men inte övervattning kommer att krävas under de närmaste 20 dagarna.

Nästan alltid är misslyckanden vid plantering av hellebore förknippade med användning av plantmaterial av låg kvalitet . Då måste du ägna dig åt systematisk matning. I början av våren används dubbel superfosfat och benmjöl. När varmt torrt väder kommer, matas växten med mikroelement. De måste tas in med bladmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För avel delas antingen vuxna hellebore buskar eller så används frön. Det kan förökas uteslutande i det öppna fältet. Det kommer inte att blomma hemma. Frön ska vara så färska som möjligt - spiring förloras högst 6 månader efter skörd. Sådd utförs i förberedda behållare, där fuktig, lös jord läggs.

Frögrävningsdjupet är 0,01 - 0,02 m. Så snart de första skotten dyker upp flyttas behållaren till mörkare platser. Växten kan dykas direkt. Innan man går i land i öppen mark transplanteras helleboringen säkert flera gånger. Transplantationen utförs om 2-3 år, och det är bäst att vänta till början av hösten . Buskarna för division måste vara minst 3 år gamla. Sittplatser görs efter blomningen. Ett intervall på 0,3 - 0,4 m lämnas från buske till buske. Metoden är förknippad med växtens toxicitet. Det är nödvändigt att arbeta i starka, täta kläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Hellebore hotas av:

  • sniglar;
  • gnagare;
  • sniglar;
  • bladlöss;
  • ibland tunnmaskar.

Insekticider hjälper till att bekämpa dem. Hellebore -blad kan drabbas av svampangrepp. Värme och fukt bidrar till infektion. Sjukt lövverk skärs ut. Var noga med att utföra behandling med systemiska insekticider.

Rekommenderad: