Moliniya: Vass Och "Karl Forster", "Heidebraut" Och Variegata, "Skyrace" Och "Transparent", "Edith Dudzus" Och Brokig

Innehållsförteckning:

Video: Moliniya: Vass Och "Karl Forster", "Heidebraut" Och Variegata, "Skyrace" Och "Transparent", "Edith Dudzus" Och Brokig

Video: Moliniya: Vass Och
Video: Молиния тростниковая Карл Форстер. Краткий обзор, описание molinia arundinacea Karl Foerster 2024, April
Moliniya: Vass Och "Karl Forster", "Heidebraut" Och Variegata, "Skyrace" Och "Transparent", "Edith Dudzus" Och Brokig
Moliniya: Vass Och "Karl Forster", "Heidebraut" Och Variegata, "Skyrace" Och "Transparent", "Edith Dudzus" Och Brokig
Anonim

Moliniya tillhör fleråriga spannmål som planteras för dekorativa ändamål. Det lockar sommarboende inte bara med sitt utseende, utan också med sin opretentiöshet i växande process. Växtens graciösa stjälkar ser särskilt imponerande ut i kvällsljuset, liksom på morgonen i daggdroppar eller försilvrade med rimfrost. I vårt material kommer vi att berätta mer om funktionerna i detta vackra spannmål och reglerna för att plantera det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Molinen kännetecknas av en tät lövskog, som börjar omedelbart från roten. Dess topp representeras av avlånga stjälkar, tomma inuti och med öron i ändarna. En växt kan jämföras med en fontän när den svajar i vinden. Detta spannmål blommar i juli, men det kan inte sägas att under denna period förändras växtens utseende märkbart . Molini blomställningar är små, tunna, de har inte en ljus färg.

I sin naturliga livsmiljö finns växten på vilda ökenställen på hela norra halvklotet. Släktet omfattar 3 arter, liksom hybrider. Dess krypande rötter gömmer sig ytligt, nästan precis på jordytan. Frodiga buskar växer till 0, 4 - 2, 5 meter.

Cirrusblad av en formning börjar vid basen, de har en spetsig form . Färgen är vanligtvis grön, men det finns också sorter med färgade kanter.

Pedunkeln har en panikliknande form, den växer till en höjd av 1 till 2,5 meter. I september dyker frön upp på plats. Blixtens tillväxttakt är liten, så den behöver inte frekvent dekorativ bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Av de tre blixtyperna kommer bara 2 att växa i mittfältet - blått och vass. Den första sorten är den mest populära. Vanligtvis, under det första året, når hennes buske 40 cm i längd och sträcker sig sedan till en och en halv meter. Längden på dess graciösa löv kan nå en halv meter, medan deras bredd inte är mer än en centimeter. I ändarna av bladen finns fina hårstrån som är gjutna i silver.

Tänk på de olika typer av blixtnedslag som är populära i Moskva -regionen och andra regioner i vårt land

Karl Forster

Vassblommigt vassgräs Karl Foerster är en vacker hybrid. Han kan glädjas åt sitt magnifika utseende under ett helt år. Dess uppåtsträckande och lätt böjda löv är spektakulärt silver. Han älskar både solen och skuggan, kan växa starkt och nå två meter. Under blomningen blir lövets färg mjukare, andra gånger ändras färgen från djupgrön till brun och halm.

Bild
Bild

Molinia arundinacea

Höjden på sorten varierar från 70 till 110 cm, och på sensommaren och tidig höst gör öronen sin tillväxt enorm - upp till 2,5 meter. Bruna panikelblomställningar tillfredsställer inte med ljusa färger, men de ser väldigt eleganta ut. Växten blir fullt mogen efter flera säsonger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moliniya blå "Edith Dudzus"

Först växer Edith Dudszus stjälkar raka, men efter ett tag börjar hon sprida stjälkarna i olika riktningar. Hummocken växer upp till en halv meter, och pedunklarna förlängs till en höjd av 180 cm. I september blir de orange och under gynnsamma klimatförhållanden kan de behålla sin form under hela vintern.

Bild
Bild

Molinia brokig

En låg sort, som, även med utseendet på öronen, inte överstiger 40 cm. Det är opretentiöst och ser snyggt ut på platsen, det går bra med andra växter, vilket skapar en diskret bakgrund för dem.

Bild
Bild

Heidebraut

Buskarna av sorten är smala, bladen är glesa och stjälkarna är alltid riktade uppåt.

Bild
Bild

Rotschopf

Precis som den tidigare sorten skiljer den sig i smala buskar och raka stjälkar, men bladen är dekorerade med en vacker vinröd kant.

Bild
Bild

Dauerstrahl

Den har fler frodiga buskar som växer i bredd och sprider stjälkarna i olika riktningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variegata

Den lilla höjden på upp till en halv meter ger sorten av blixtgrå "Variegata" en speciell dekorativ effekt. Dessutom har det mycket elegant lövverk - grönt med gula vener. Denna så kallade brokiga färg har gjort denna sort mycket populär.

Bild
Bild

Strahlenquelle

Stammarna hänger från den breda Strahlenquelle -busken i form av säregna bågar. Den här "gråtande" formen på skotten gör den till en utmärkt dekoration för platsen.

Bild
Bild

Skyraser

Det är en mycket lång representant för blixtens släkt, den kan nå en höjd av 2,4 meter. Samtidigt står de sköra stjälkarna i sorten "Skyracer" kompakta mot varandra och går lätt sönder.

Bild
Bild

Windspiel

Det skiljer sig också i stora storlekar - upp till 2, 1 meter. Den är inte så spröd och fladdrar väldigt fint när vinden blåser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fontän

Öronen av denna sort hänger effektivt åt alla håll. Höjden på den graciösa "fontänen" når 2 meter.

Bild
Bild

Staefa

Staefa är en kompakt, pelarsort med en höjd som inte överstiger en och en halv meter.

Bild
Bild

Transparent

En mycket stor och bred buske av denna sort stiger 2 meter. Det är ett avstånd mellan löv och öron.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter av landning

Molinen är älskad av trädgårdsmästare för sin anspråkslöshet. Det växer upp till 4 säsonger, varefter det kräver absolut ingen växande ansträngning . Ett undantag är vattning, eftersom hon gillar fuktig jord och till och med vattentät. Denna spannmål känns bra både i ljuset och i skuggan. Molinia tillhör de växter som växer aktivt på sommaren.

Säker, om solen upplyser platsen för hennes tillväxt hela dagen, då kan hon börja torka ut … I sin naturliga livsmiljö växer malarna i träsk och träsk. Av denna anledning är det bättre att välja en fuktig plats när du planterar den på din webbplats.

Föredrar ljusa, lätt sura jordarter. Helst bör jorden vara bördig, men även om den inte är för rik kommer växten med största sannolikhet att rota sig väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Låt oss prata om egenskaperna hos växande blixtnedslag i en trädgård eller en sommarstuga.

Vattning

Första gången blixtlåset måste vattnas generöst. Under den andra halvan av aktiv tillväxt behöver den inte längre sådana åtgärder.

Bild
Bild

Gödselmedel

Detta gräs behöver inte befruktas, eftersom det har tillräckligt med ämnen som jorden ger. Trots sin långsträckta form och bräcklighet kan blixtlåset lätt återhämta sig efter att ha brutits av vind eller regn.

Bild
Bild

Vintrar

I de flesta sorterna torkar hela toppen i slutet av säsongen och skärs av. Det kan också göras på våren, särskilt i maj. Det är lämpligt att täcka den återstående busken med fallna löv. Moliniya lever från 5 till 7 år. Så att det inte börjar växa på egen hand över platsen, bör frön vara på hösten.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Hybriderna som erhållits av uppfödare kan endast reproduceras genom att dela busken. Växter som tillhör sorter kan också förökas av frön.

I regioner med ett kallt klimat planteras frön för plantor . Detta görs vanligtvis mitt på våren. För detta är det att föredra att använda separata krukor, som i framtiden gör det möjligt att transplantera buskarna i öppen mark tillsammans med en jordklump.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planterar frön direkt i marken måste du göra det före vintern . Marken är förvattnad och fröet sprids över ytan. I detta fall behöver de inte täckas med folie. Mot slutet av våren kan groddarna överföras till sin permanenta livsmiljö.

Bild
Bild

Att dela blixtlåsbuskar för plantering är enkelt . Efter att ha klippt busken, plantera de resulterande delarna i marken. Du kan till och med separera delar av växten utan att gräva upp den. Föryngring är bra för växter, och mal är inget undantag. Genom att dela kommer du att få nya buskar och tunna ut de gamla.

Den optimala hålstorleken är cirka 30 x 30 cm. Du kan lägga kompost och en sked gödsel på botten. Om du bestämmer dig för att transplantera busken med tiden, är det bättre att göra det på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Eftersom malar är mycket motståndskraftiga blir de sällan sjuka eller lider av skadedjur. Endast myror eller sniglar kan förstöra hennes hälsa . De är inte motvilliga till att tjäna på unga växter, nämligen deras sköra rötter. För att hjälpa sommarboende produceras sådana kemikalier som "Anteater", "Slizneed".

Eftersom blixtnedslag älskar våt jord kan den drabbas av ruttning, vars bildning underlättas av överdriven plantering. Om dina buskar har lidit av denna olycka måste sjuka växter tas bort och friska bör transplanteras till en annan, inte så fuktig plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Spannmål är populära i landskapsdesign idag. För all sin enkelhet är dessa växter mycket graciösa och kan bli en utmärkt bakgrund för andra trädgårdsbor. Blixten i sig kan också bli en värdig dekoration av platsen, eftersom den har intressanta färger och utvecklas vackert i vinden, som liknar en levande fontän. Och det gäller både höga och låga sorter.

Bild
Bild

Den berömda landskapsdesignern Wolfgang Oeme, känd för sina kompositioner av ett stort antal örter, värdesätter blixten mycket högt. Han anser att blixtnedslag på en mörk bakgrund är särskilt effektivt.

Bild
Bild

Du kan plantera den även i förgrunden, trots dess tillväxt, eftersom genom den kommer andra växter att vara tydligt synliga - det kommer att bli en slags slöja genom vilken mer avlägsna planer syns. Växten ser särskilt imponerande ut när den lyser av den nedgående solen, liksom på morgonen i frost eller daggdroppar.

Bild
Bild

Denna växt blir naturligtvis inte den främsta ljusa accenten i landskap, men dess blygsamma charm kan skickligt spelas i olika kompositioner. När den blå blixten, särskilt älskad av trädgårdsmästare, släpper lila spikelets, ökar dess dekorativa effekt. Variegated sorter är ännu mer glädjande för ögat med sin variation.

Bild
Bild

Kom ihåg att växter som blixtnedslag behöver utrymme för att förbättra sin skönhet. Buskarna som planteras i en mixborder kommer att se bra ut i en komposition med lågväxande växter. De ser också bra ut i rosenträdgårdar.

Bild
Bild

En bra plats för blixtnedslag är en sommarstugdamm. Här kommer hon att känna sig hemma, mer exakt, som i hennes naturliga livsmiljö. Och själva dammen, inramad av flytande stjälkar, kommer att se ännu vackrare ut. Plantera dragkedjor i klippträdgården, längs sidorna av trädgårdsvägarna. Rudbeckia, asters, seghet, helenium, periwinkle kommer att bli bra grannar i rabatterna för henne.

Bild
Bild

Moliniya har länge vunnit popularitet i Europa, och idag odlas det och andra spannmål alltmer i sommarstugorna i vårt land. Den blygsamma skönhet och nåd av dess stjälkar ger utrymme för fantasi för älskare av landskapsdesign. Blixten omfattar både kompakta och gigantiska sorter, bland vilka du säkert kan välja en växt själv.

Rekommenderad: