Bryozoan (39 Bilder): Liggande Bryozoan Och Irländsk Mossa, Grönmossa Och Kalkmossa. Använd I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Bryozoan (39 Bilder): Liggande Bryozoan Och Irländsk Mossa, Grönmossa Och Kalkmossa. Använd I Landskapsdesign

Video: Bryozoan (39 Bilder): Liggande Bryozoan Och Irländsk Mossa, Grönmossa Och Kalkmossa. Använd I Landskapsdesign
Video: BRYOZOAN Pectinatella magnifica 2024, Maj
Bryozoan (39 Bilder): Liggande Bryozoan Och Irländsk Mossa, Grönmossa Och Kalkmossa. Använd I Landskapsdesign
Bryozoan (39 Bilder): Liggande Bryozoan Och Irländsk Mossa, Grönmossa Och Kalkmossa. Använd I Landskapsdesign
Anonim

Moderna trädgårdstomter skiljer sig från de nyligen populära grönsaksodlingarna genom närvaron av en gräsmatta. Webbplatsens vackra design glädjer ögat mycket mer om det finns ett snyggt, välskött gräs. Gräsmattan är en idealisk plats för att skapa dekorativa kompositioner, installera en lekplats, rekreationsområde. För att dekorera det väljer många trädgårdsmästare bryozoan. Det kallas också ofta irländsk mossa. Denna mjuka växt är inte alltför nyckfull, bildar en original dekorativ effekt av åldrande, för vilken den har blivit så populär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Historiskt sett tillhör denna växt den irländska arten, där bryozoan -örten pryder de legendariska kullarna, upplysta av den ljusa solen. En gång i tiden täckte gräset betesmarker och användes som mat för husdjur. Namnet är översatt från latin - "feed". Det vanliga andra namnet på bryozoan, irländsk mossa, har ingen ordentlig grund. Den botaniska beskrivningen av dessa växter är annorlunda.

Bryozoan tillhör örtartade vintergröna perenner . Detta släkt är direkt relaterat till nejlikfamiljen.

Kulturen ser ut som ett kontinuerligt täcke av gräs i form av en kudde, vars maximala höjd är cirka 10 cm. Stammarna tenderar till marken ganska låga, mjukare. Detta gräsbevuxna lock ger intryck av en silkeslen yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Extern beskrivning av bryozoan:

  • skott har små lövverk;
  • färgen på bladen är smaragdgrön, storleken är cirka 1 cm;
  • plattans form liknar en nål, skarp;
  • löv placeras mittemot varandra;
  • rhizomerna är kraftfulla, väl utvecklade, men under förutsättning att gräset sås;
  • om reproduktionen utfördes vegetativt, är gräset mer saftigt, med en uttalad grenande gren;
  • bryozoan blomning sker vid olika tidpunkter - på sommaren, på hösten blommar den inte för mycket;
  • blomställningarna är snövit, små, upp till en halv centimeter;
  • har en delikat doft.

I landskapet används bryozoan oftast som gräsmatta, växten kan skapa en fantastisk atmosfär, medan den är ganska återhållsam. Ett stort plus för denna typ av naturlig täckning är frånvaron av behovet av en frisyr. En spektakulär blomning ger uttrycksfullhet och förbättrar plantans dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära arter och sorter

Bryozoan är en vanlig representant för floran. Totalt finns det cirka 50 sorter och sorter, i Ryssland odlas inte mer än 12, varav tre är de mest populära.

Bryozoan . Omslaget är ganska tjockt, växten har grenade skott, bladen är ljusgröna. De är hårda i strukturen. Den växer långsamt, blommar i juni, det finns en vit spridning av små blommor. Blomställningen har 5 ovala kronblad.

Bild
Bild

Liggande . Det kallas också för bettande midge. Det är en flerårig med en kort stjälk och små blad, medelhöjden är 9 cm. Självsådande typ, perfekt för att skapa kompositioner med olika växter. Rotstrukturen är tunn, stjälkarna kryper, locket är tunt. Färg - ljusa gröna. Lövverket är spetsigt. Blommorna är små, fyra kronblad, cirka 4 mm stora.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subulera . Den mest populära sorten i vårt land, bra för gräsmattor, eftersom gräset blir tätt i struktur av att gå, kollapsar inte. Skotten har en spetsig form, som liknar en syl, därav namnet. Bladen är ganska ljusa, rika gröna toner. Den har ett rotsystem av yttyp samt krypande, grenade stjälkar. Blomman är klockformad, cirka 55 mm i diameter. Blommar i mitten av sommaren, blommar till hösten. Tillväxttakten är mycket snabb.

Bild
Bild
Bild
Bild

I Ryssland har den så kallade irländska mossan också flera ganska populära sorter

Grön mossa - gräs med en smaragdton, blommar hela sommaren, ser bra ut både som gräsmatta och som dekor för alpina rutschkanor, stenskompositioner, japanska trädgårdar. Blomningen är snövit, bladen är små.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalkmossa - här har lövverket en kalkskugga, kulturen blommar hela sommaren. Den har ett lågväxande, krypande lock av kuddtypen, lövverket är litet. Växten kännetecknas av stark immunitet, lämplig för trädstammar, stenarter, japanska trädgårdar, plantering i behållare.

Bild
Bild

" Överraskning " ser ut som en tjock kudde, maxhöjd - 8 cm. Bladet är litet, rikligt blommande, fram till hösten, ser bra ut i stenträdgårdar, i inredningen av stigar, japanska trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aurea - den lättaste sorten av alla representanter för släktet, har en gulaktig nyans, greenerna är mycket ljusa. Denna sort planteras oftast tillsammans med subulat bryozoan - i kombination ser dessa grödor spektakulära ut och bildar en kontrasterande, vacker matta.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Först och främst måste man komma ihåg att torr jord inte är en lämplig plats för plantering, jorden måste fuktas väl. Men överdriven vattning är också skadligt för bryozoan, det börjar bli värre, rotsystemet ruttnar. För att växten ska bli frisk och utvecklas väl utförs plantering på följande sätt:

  1. anslut en del av sanden, en del av den dränerade jorden och två delar av torv;
  2. denna jordblandning läggs i ett lager av cirka 20 cm på marken, så ett fuktutflöde bildas;
  3. före proceduren rekommenderas det att införa en hink kompost för varje meter plantering;
  4. om jorden är tät bör den spädas med sand, grus;
  5. till en början kräver jorden regelbunden lossning, ogräs, men ogräsgräs kan inte längre bryta igenom locket på en mogen bryozoan;
  6. lera används ofta för plantering, men dess förmåga att behålla fukt är för stor, så det här alternativet är olönsamt - skalliga fläckar kan dyka upp.

Det är viktigt att välja en bra planteringsplats. Det perfekta området kommer att vara soligt eller något mörkt. Bryozoan växer bra i skuggan, men locket är inte lika tätt som med tillräckligt med ljus. Irländsk mossa är opretentiös i vården, men kräver regelbundna, enkla aktiviteter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Att odla bryozoans hemma är inte svårt även för nybörjare. En enorm fördel med anläggningen är att det inte behövs några regelbundna hårklippningar . De flesta sorter växer snabbt, och det är oerhört viktigt att effektivt och kompetent organisera fukt. Vattning krävs sällan, under inga omständigheter ska jorden bli stillastående.

Bryozoner kommer lättare att tolerera torrhet än vattentäppning . Under varma torra somrar utförs bevattning av regn högst 3 gånger i veckan. Om bryozoan ligger i direkt solljus överförs vattning till kvällen, annars kan brännskador av gräset genom droppar inte undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att växten ska utvecklas mer aktivt bör utfodring organiseras:

  • varje månad befruktas bryozoan med komplex av mineraltyp, området sprutas helt med medlet;
  • aska, torra blandningar är lika användbara - de är utspridda i mängden 60-70 g per 1 kvadratmeter.

Tyvärr kan det bildas skalliga fläckar i alla markskydd som maskeras av en transplantation. Denna typ av arbeten utförs under hela säsongen vid temperaturer över noll. Bryozoner är vinterhärdiga, men för att klara frost bra behöver den snö.

Om vintern är snöig kommer växten att överleva alla negativa indikatorer väl. I områden med lite snö bör det finnas skydd. För att göra detta, använd grangrenar, sågspån, torra löv, ovävt material.

Bild
Bild

Avelsalternativ

Bryozoan förökas huvudsakligen med två metoder:

  • vegetativ;
  • nyskapande.

Den vegetativa metoden kallas torvdelning på ett annat sätt, det är ganska enkelt och inte svårt även för oerfarna trädgårdsmästare.

Algoritmen för åtgärder är följande:

  1. bryozoner avger buntar genom hela locket och fångar upp jordlagret;
  2. sedan sitter de på förvalda platser;
  3. för detta bildas en fördjupning från 15 till 18 cm;
  4. buntarna placeras i urtagningarna och strös med jord;
  5. ett avstånd på minst 20 cm bör bibehållas mellan balkarna, det maximala intervallet är 40 cm;
  6. bryozaner kan förökas på detta sätt på hösten, men den optimala tiden är våren, sedan i slutet av sommaren kommer det att vara möjligt att se resultatet av arbetet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om plantering i specifika områden inte krävs kan du ge växten möjlighet att reproducera självständigt, det vill säga genom självsåddsmetod. Men när du först planterar en bryozoan, använd frömetoden. Det är tillåtet att omedelbart så materialet i öppen mark, men du kan förforma plantorna. Den andra metoden kommer att kräva tid, men grobarheten blir högre.

Algoritmen för åtgärder är följande:

  1. det är nödvändigt att ta behållare för plantering och placera jord i dem, inklusive sand och torv;
  2. frön planteras, behållaren är täckt med polyeten;
  3. det är nödvändigt att hålla temperaturen minst +18 grader;
  4. plantering av plantor sker tidigt på våren;
  5. efter ungefär 7 dagar spiror uppträder är det nödvändigt att låta dem växa sig starkare;
  6. efter att små lock har bildats sitter groddarna i separata behållare;
  7. efter de första skottens utseende görs ett dyk;
  8. landning i öppen mark sker i maj;
  9. det minsta intervallet mellan buskarna är 10 cm;
  10. först hälls grus i groparna, kompost införs.

Efter det måste planteringen fuktas dagligen för mer aktiv tillväxt och förstärkning.

Bild
Bild

Frömetodalgoritm:

  1. frön sås före vintern eller tidig vår;
  2. bilda hål, injicera humus;
  3. placera frön, strö med jord;
  4. ett dräneringssandskikt kommer också att krävas.

Överväxt och blomning kommer att ske om ungefär ett eller två år.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Bryozoan är resistent mot sjukdomar och insektsattacker, och dess immunsystem är ganska starkt. Om du inte tillåter vattenloggning, vilket orsakar ruttnande, är växten extremt sällan sjuk . Om detta händer bör du gräva ut de ruttna områdena och behandla jorden med fungicidföreningar. Tiden kommer att gå, och skalliga fläckar kommer att växa fram på egen hand.

Av insekter är bladlöss oftast skadliga för bryozoner . I detta fall behandlas omslaget med insekticidkompositioner: "Aktellikom", "Karbofos".

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Bryozoan är en oersättlig växt i landet, i trädgården. Gräsmattan som bildas med dess hjälp blir enhetlig och vacker. Det är mycket viktigt att inte tillåta en överflöd av vegetation, eftersom lakoniska kompositioner ser mycket mer spektakulära ut än frodiga störande snår.

Bild
Bild

Bryozoan är bra för att dekorera sluttningar, stenskompositioner, som dekoration för stigar.

Bild
Bild

Ogräsgräs kan inte växa med irländsk mossa, men blommor i rabatter passar perfekt ihop med en växt.

Bild
Bild

Denna representant för flora är perfekt för lekplatser, rekreationsområden, design av bänkar.

Bild
Bild

Dessutom är bryozoan en utmärkt bakgrund för rabatter, barrträd. Lämplig för dekoration av japanska trädgårdar, rockeries.

Rekommenderad: