Eastern Hellebore (20 Bilder): Plantering Och Vård, Sorter "Montsegur" Och "Tricastin", "Double Epicot" Och "Double Helen Pikoti"

Innehållsförteckning:

Video: Eastern Hellebore (20 Bilder): Plantering Och Vård, Sorter "Montsegur" Och "Tricastin", "Double Epicot" Och "Double Helen Pikoti"

Video: Eastern Hellebore (20 Bilder): Plantering Och Vård, Sorter
Video: PARADISTRÄD / PENNINGTRÄD PROPAGATION OCH OMPLANTERAS 2024, April
Eastern Hellebore (20 Bilder): Plantering Och Vård, Sorter "Montsegur" Och "Tricastin", "Double Epicot" Och "Double Helen Pikoti"
Eastern Hellebore (20 Bilder): Plantering Och Vård, Sorter "Montsegur" Och "Tricastin", "Double Epicot" Och "Double Helen Pikoti"
Anonim

De allra flesta grödorna kan bara blomma under årets varma årstid. Den orientaliska hellebore är dock ett undantag. Du behöver bara känna till de grundläggande finesser för att hantera det - och sedan även på vintern kan du njuta av blomningen av denna kultur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Orientalisk hellebore av biologer har tilldelats buttercup -familjen; hellebore -släktet innehåller 14 fler arter, men de är mindre populära. Efterfrågan på arten bland trädgårdsmästare beror på en mängd olika färger. Tillsammans med den "rena" orientaliska hellebore används dess hybrider aktivt.

Själva namnet "hellebore" beror på att växten börjar blomma i februari i regioner med milda vintrar. Detta ses oftast på Balkan och i Kaukasusregionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens höjd får inte vara mer än 0,3 m. Efterfrågan på den östra helleboringen är förknippad med sådana fördelar som:

  • långsiktig utveckling;
  • frostbeständighet under blomningen;
  • möjligheten att övervintra utan skydd;
  • förmågan att odla en gröda i många år på ett ställe.

I mittzonen i vårt land ger den östra hellebore blommor redan på tjugoårsmars. Även när det snöar och luften svalnar till -5 … 6 grader fortsätter blomningen utan de minsta konsekvenserna. Blommorna i östra hellebore har en ovanlig konfiguration. Viktigt: det som de flesta tänker på som en blomma är faktiskt en kronblad. Den riktiga helleboreblomman är så blygsam att de helt enkelt inte uppmärksammar den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sortiment

Tack vare framgången med avelsarbetet var det möjligt att få många sorter av sorter och hybridhjälmar. De kännetecknas av rena och ljusa färger, liksom en ganska stor blommans storlek - den kan nå 0,08 m.

Populära sorter:

  • " Blåsippa " - med känsliga lila blommor;
  • " Vit svan " - vit;
  • " Rock and Roll " - har en mörk fläck.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyska uppfödare lyckades skapa en intressant serien "Lady "; namnet på varje sort innehåller detta generiska namn. Bland dem finns:

  • rosa med röda fläckar;
  • ljusrosa;
  • vit med röda prickar;
  • mörkröd;
  • krämiga citronväxter.

Alla representanter för serien "Lady" är ganska höga - upp till 0,4 m. I den tempererade klimatzonen blommar de i mitten av april. Blomningen varar i cirka 2 veckor. Ett kännetecken för denna grupp av växter är utmärkt utsädesförökning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montsegur -sorten är också attraktiv . Dess blommor kan växa till en stor storlek, och i form liknar de en skål. Ett kännetecken för sorten är ökad färgvariation. I mitten av blomman är det lätt att se ståndarna i en kontrastfärg. Höjden på "Montsegur" kan nå 0, 3-0, 4 m. Med vårens början bildas en frodig blomställning av ett spridande utseende som stiger till 0,5 m över marken. Blommornas diameter varierar från 0,03 till 0,05 m. Blommande kan observeras i mars, april och maj. Sorten kännetecknas av läderaktig lövverk av den fingerdissekterade typen. På ett ställe kan en kultur utvecklas upp till 10 år. Det är mycket svårt att transplantera det, därför måste du välja en plats mycket noggrant och arbeta noggrant.

Tricastin -sorten förtjänar också uppmärksamhet . Längden på dess blommande stjälkar varierar från 0,2 till 0,5 m. Blomkopparna är stora och varierande färgade. Denna sort har många kronblad, men var och en av dem är relativt liten. Växten ser graciös ut i en bukett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kännare uppskattar och betyg "Dubbel epricot " … Höjden på dess växter är 0,3-0,4 m; odling i den femte klimatzonen rekommenderas. Grödan är lämplig för skärning. Det är lämpligt att odla den i skugga eller halvskugga. Dubbel Epicot ser vackrast ut vid solnedgången.

Det är lämpligt att avsluta granskningen kl " Dubbel Helen Pikoti " … Sorten ger dubbla blommor av vitrosa färg med en diameter på upp till 0,08 m. De är täckta med tjocka röda-vinröda linjer som börjar från mitten. Blomningen fortsätter ganska länge. Krävande jord är inte bra, men det är bättre att välja områden med tung lera, mättad med humus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

När du väljer en plats att plantera en hellebore, måste du föredra områden som skuggas av träd eller buskar. Landning på väl upplysta eller mycket mörka platser är möjligt, men ger sällan ett bra resultat . Eastern hellebore reagerar bra på plantering i lerjord med en neutral reaktion. Luftfuktigheten ska vara måttlig - både överdriven fukt och uttorkning är kontraindicerad. Det är nödvändigt att förvänta sig skott vid frösådd nästa vår. När 2 eller 3 fullfjädrade löv dyker upp måste plantorna dyka. Helleboringen kan transplanteras till en permanent plats med ett gap på 0,15-0,2 m mellan enskilda plantor.

Viktigt: det rekommenderas inte att lagra frön under lång tid - det är bättre att använda dem så snart som möjligt . Hellebore förökning genom delning sker tidigt på våren; en vuxen växt är uppdelad i 2 eller 3 delar. Alla tomter för en ny landning grävs noggrant. I vissa fall tillsätts kalk för att kompensera för överdriven surhet i jorden. Hålens diameter är cirka 0,3 m. Ett gap på cirka 0,4 m lämnas mellan hålen. Den nyplanterade helleboringen måste vattnas noggrant; vattna det systematiskt under de första dagarna efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om denna anläggning kommer inte att orsaka några särskilda svårigheter. Efter slutet av blomningen dras allt ogräs ut. Marken runt kulturen mulkas noggrant med kompost eller torv. Det rekommenderas att blanda krossade äggskal med torv. Aktiv vattning är nästan onödig om vädret är bra.

Du kan bekämpa bladlöss med hjälp av speciella preparat . Sniglar och sniglar samlas upp för hand och bränns. En svampinfektion är sannolikt mot bakgrund av en fuktig varm sommar. Alla drabbade delar av helleboringen måste skäras ut till roten.

Förebyggande av svampupplivning innebär användning av systemiska fungicider.

Rekommenderad: