Buttercup Creeping (30 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Sjukdomar Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Buttercup Creeping (30 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Sjukdomar Och Reproduktion

Video: Buttercup Creeping (30 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Sjukdomar Och Reproduktion
Video: Creeping Buttercup( Ranunculus repens) from Kashmir, India 2024, April
Buttercup Creeping (30 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Sjukdomar Och Reproduktion
Buttercup Creeping (30 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Sjukdomar Och Reproduktion
Anonim

Den krypande smörblomman är en ljus och vacker, men samtidigt ganska farlig växt. Det är känt att i antiken användes smörkoppen av människor för egoistiska ändamål, bara en liten mängd av denna blomma var tillräckligt för att ta en persons liv. Men det finns också information om att denna växt har många medicinska egenskaper.

Därefter kommer vi att bekanta oss mer med denna växt, vi kommer att ta reda på dess beskrivning och subtiliteterna vid plantering, de viktigaste punkterna i vården, och också överväga hur trädgårdsmästare använder denna blomma vid skapandet av landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Smörkopp kryper eller, som det också kallas, Ranunculus repens är en växt från familjen Buttercup … Den växer främst i fuktiga områden, föredrar skuggade områden. Det finns ofta på floder och sjöar, på ängar och skogsträskar. Den krypande smörblomman tillhör fleråriga örtväxter, dess medelhöjd är 15-35 cm. Stammen har en liten pubescens, den kan stiga, men oftast kryper den. Blommorna är korrekta, har en ljusgul färg på kronbladet . Bladen är gröna med uttalade dentiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smörblommor börjar blomma på försommaren. Man tror att namnet på blomman kommer från ordet "hård" på grund av dess toxicitet … Icke desto mindre hittades också särskilda giftfria föreningar i smörkoppens kemiska sammansättning. Alkaloiderna som finns i denna växt kan påverka en persons centrala nervsystem, muskler och blodkärl positivt. De kan också normalisera människokroppstemperatur och blodtryck.

Denna växt är också rik på olika vitaminer . Det bör förstås att insamlingen av krypande smörkopp för medicinska ändamål bör vara extremt försiktig, eftersom den innehåller ett ämne som kallas protoanemonin, vilket är just giftet. Även om innehållet i denna växt är litet, bör du vara mycket försiktig.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Den krypande smörkoppen odlas vanligtvis av frö. De sås i förberedda plantlådor. Den optimala tiden är slutet av vintern. För att plantera en växt ordentligt bör du följa några rekommendationer.

  • Det är bäst att så frön i små spår till ett djup av cirka 2 cm.
  • Det är mycket viktigt att observera temperaturregimen, som bör vara cirka + 10 +15 grader.
  • Det är bäst att täcka lådor med framtida plantor med folie för att skapa en växthuseffekt. Detta kommer att påskynda processen med knölbildning.
  • Efter några veckor ska lådorna med frön flyttas till ett varmare rum, där temperaturen kommer att vara cirka +20 grader.
  • Efter att knölarna har bildats ska de placeras i kallt vatten i cirka 10 timmar och sedan i den förberedda jorden (för detta bör små gropar göras). Knölarna ska fördjupas med 5-7 cm med rötterna nere.
  • Efter detta bör hålen strös med jord och vattnas framtida unga växter.

Om allt görs korrekt kommer de första skotten att synas mycket snart. Vanligtvis tar denna process inte mer än 14 dagar, men blommor kan dyka upp efter 2-3 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan inom medicin

Den krypande smörkoppen tros användas inom folkmedicin. Olika växtbaserade avkok och infusioner görs ofta av det. Smörblommans stjälk har läkande egenskaper som kan hjälpa till att lösa bölder. Växten används också ofta för att behandla reumatism och skabb . Det är mycket viktigt att notera att du inte ska självmedicinera med en blomma.

Långvarig användning är också oönskad när man applicerar växten på huden, eftersom den kan orsaka brännskador och allergier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Den krypande smörkoppen är mycket lätt att ta hand om, så även nybörjare kan odla den. Det viktigaste är att följa bara några rekommendationer, samt ordentligt vatten och, om nödvändigt, befrukta växten.

Bild
Bild

Vattning och utfodring

Den krypande smörkoppen älskar regelbunden och samtidigt intensiv vattning. Det är dock inte värt att hälla växten, eftersom detta kan leda till förfall av rötterna. Om smörkoppen var rikligt översvämmad med vatten måste den grävas upp så snart som möjligt ., varefter rötterna ska behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat, och efter bearbetning är det viktigt att torka dem i flera timmar. Det är viktigt att komma ihåg att smörblommor praktiskt taget inte tål torka, eftersom deras rötter torkar ut från torrt väder och sedan dör av.

Bild
Bild
Bild
Bild

När smörblommor är unga och bara formar sig behöver de matas . Gödselmedel med tillsats av kväve är utmärkta under tillväxtprocessen. Du kan också använda komplexa gödningsmedel, som kan appliceras var 2-3: e vecka efter plantering. Tack vare befruktningen kommer smörblommor att blomma rikligt och växa grönska, och kommer också att vara friska under hela säsongen.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning rekommenderas för smörblommor direkt efter blomningen. Efter att växten har bleknat helt måste den skäras nästan till roten. Det rekommenderas också att ta bort bleka peduncles under blomningsperioden, eftersom om detta inte görs öppnas inte nya knoppar. Efter beskärning av växterna är det viktigt att ordentligt förbereda dem för vintern . Det finns ingen anledning att gräva ut dem.

Det är bäst att täcka smörblommor med grangrenar eller torrt lövverk.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Den krypande smörkoppen förökas med frön eller knölar. Den första metoden är ganska noggrann, men frögroning, trots detta, är vanligtvis hög . Om plantor från frön odlades hemma på vanligt sätt för dem, kan de planteras i öppen mark och separeras på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion av knölar och delning av rhizomen anses vara ett enklare sätt . Knölar separerade från moderväxten bör blötläggas i vatten och torkas före plantering, och sedan bör de planteras i grunda gropar. Särskild vård för unga växter krävs inte i framtiden, eftersom dessa blommor växer mycket snabbt. Om den krypande smörkoppen planteras i trädgården behöver den inte förökas speciellt, eftersom den gör det perfekt på egen hand och växer över det fria området utan problem och ytterligare gödsling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Buttercup -krypning anses vara en växtresistent mot olika sjukdomar och skadedjur. I detta fall bör växten inte hällas, eftersom med överdriven fuktighet kan rötterna och själva blomman infektera en sådan svampsjukdom som mjöldagg … Svampdödande medel, som kan köpas i alla trädgårdsbutiker, kan hjälpa till att bli av med det.

Bild
Bild

Dessutom attackeras denna växt ofta av irriterande kålfjärilar som äter lövverk och olika larver . Du kan bli av med insekter genom att använda speciella insekticider eller örtinfusioner med tvål eller aska. Ibland kan smörblomman bli sjuk med den så kallade rosten, där det kan bildas hål på bladen som spricker med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krypande smörblommor kan också infektera nematoder , som är miniatyrmaskar som är en stor fara för alla växter. De visas bara med en överdriven mängd fukt. Växter som aktivt attackeras av maskar dör mycket snabbt. För förstörelse av maskar används också speciella preparat, införda i jorden. Man kan dra slutsatsen att alla sjukdomar i smörblommor huvudsakligen är förknippade med ett överflöd av fukt eller överdriven torka.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Den krypande smörblomman används extremt sällan i landskapsdesign, eftersom den växer mycket snabbt i trädgården och täcker andra växter. Ändå ser denna växt bra ut både på klubbor och på alpina rutschbanor, liksom bredvid konstgjorda reservoarer. Oftast planteras den krypande smörkoppen enskilt eller i kombination med andra trädgårdssmörkoppar. Med denna kombination av växter kan du mycket fördelaktigt omvandla vilken trädgårdstomt som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smörblommor kommer också bra överens med många andra trädgårdsväxter, de ser särskilt fördelaktiga ut med klockor och bredvid tulpaner. Om det är viktigt att smörkoppen inte växer över hela området kan den planteras i en vanlig kruka. I allmänhet kan vi säga att när du planterar en krypande smörkopp, behöver du bara slå på din fantasi och inte vara rädd för att visa någon kreativitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bli av med smörblommig ogräs?

Det är känt att med god jord multiplicerar den krypande smörkoppen snabbt och fyller allt ledigt utrymme och blir ett ogräs. Många människor startar denna växt, utan att inse hur mycket det kan "skada" trädgården eller grönsaksträdgården . Om smörkoppen har täckt en blomma eller grönsaksgröda, ska den först klippas av och sedan rensas helt med trädgårdsredskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ta bort denna växt från trädgården kan du också använda specialprodukter som innehåller så kallade herbicider . Därför bör du tänka på det faktum att vid sommarstugan kan det inte bara finnas en ljusgul gräsmatta, men också ett irriterande ogräs som kommer att vara svårt att ta bort.

Rekommenderad: