Clarkia Graceful (43 Bilder): Växande "Blandning Av Färger" Clarkia Ringblomma. Hur Man Planterar Blomsterfrön I En Rabatt? Vård I Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Clarkia Graceful (43 Bilder): Växande "Blandning Av Färger" Clarkia Ringblomma. Hur Man Planterar Blomsterfrön I En Rabatt? Vård I Hemmet

Video: Clarkia Graceful (43 Bilder): Växande "Blandning Av Färger" Clarkia Ringblomma. Hur Man Planterar Blomsterfrön I En Rabatt? Vård I Hemmet
Video: HOW TO GROW CLARKIA OR GODETIA FROM SEEDS WITH FULL UPDATES 2024, Mars
Clarkia Graceful (43 Bilder): Växande "Blandning Av Färger" Clarkia Ringblomma. Hur Man Planterar Blomsterfrön I En Rabatt? Vård I Hemmet
Clarkia Graceful (43 Bilder): Växande "Blandning Av Färger" Clarkia Ringblomma. Hur Man Planterar Blomsterfrön I En Rabatt? Vård I Hemmet
Anonim

Problemfri och snabb tillväxt, frodiga blommor, elegant utseende - det är orden som odlarna beskriver Clarkia. Denna kultur fördes till Europa från Kalifornien, och eftersom den engelska kaptenen som tog växten till en annan kontinent hette William Clark, blev hans efternamn plantens namn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Clarkia graciös (eller ringblomma) tillhör den cypriska familjen. Detta är en liten buske som inte växer till en meter, dess höjd varierar från 30 till 90 cm . Nordamerika anses vara hans hemland. Detta är en vacker frodig buske, stjälkarna på Clarke -grenarna är tätt grenade. Blommans greniga stjälkar är tunna, tillräckligt täta, upprättstående, nedanför blir de träiga. De har lätt pubescens. Clarkia -blad är alternerande, avlånga med förlängning, rika gröna. Rödaktiga ränder och inneslutningar syns på dem.

Clarkia -blommor har rätt form, de är cirka 4 cm i diameter, dubbla eller enkla . Blommor finns i bladaxlarna. Deras färger är ljusa - röda och orange, crimson och blekrosa, djupa lila, lila. De finns också i två färger, dekorerade med prickar och inneslutningar. Samlade blommor i blomställningar av racemose eller spikar.

Frökapseln på clarkia är en långsträckt frukt med ett stort kluster av bruna frön. När lådan mognar får den en brun färg, frukterna öppnas, fröna faller ner - så här sker självsådd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Botaniker har räknat mer än tre dussin arter av clarkia, men det är de typer som förekommer i naturen. Trädgårdsmästare är intresserade av endast tre odlade sorter . De blev grunden för avel av ett stort antal sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Clarkia graciösa sorter:

" Albatross " - frottévita blommor, växer upp till 55-75 cm;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Sol " - axillära enstaka blommor av laxfärg;

Bild
Bild

" Lax perfektion " - en sort med mycket höga blommor, inte mindre än 80 cm, med mjuka rosa dubbla blommor;

Bild
Bild

" Orange " - plantans höjd är ungefär en halv meter, har ljusa orange blommor;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rubin " - uttalade röda blommor inte i en buske av medelhöjd;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blandning av färger " - en spektakulär sort, för på en buske kan du se en blandning av de ljusaste nyanserna.

Bild
Bild

Clarkia är intressant genom att även monobuketter från den är frodiga, uttrycksfulla, eleganta. Ibland kräver det inget tillägg och onödig dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur odlar man plantor från frön?

Att plantera en växt är möjlig på två sätt. Den första handlar om att plantera frön i marken, den andra - växande plantor. Om du vill skapa en rik blomsterträdgård, bör du välja den första metoden. Även om det också är möjligt att odla plantor hemma.

Clarke -jord bör vara näringsrik och lös, ha en lätt sur reaktion . I tung jord kommer det att vara svårt för en växt att utvecklas normalt. Det bästa alternativet kan betraktas som ett substrat där det finns lövmark, sand, torv och ruttnad humus i lika stora mängder. Ånga eller kalcinera jorden i ugnen, så att du kan förhindra möjliga växtsjukdomar i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförberedelse

Även under blomningen måste du välja 3-4 av de hälsosammaste och mest frodiga blommorna. Efter pollinering och isolering, när kapseln har börjat bildas, utförs dess isolering. Frukten ska knytas tätt med rent gasväv. Selen är fäst vid skaftet, men inte särskilt tätt. Frökapseln mognar, gasbindningen låter inte fröna flyga isär, vilket utesluter självsådd.

Frön måste mogna fullt ut en månad efter att clarkia vissnat. Fröna blir mörkbruna, vilket indikerar deras mognad. Sedan skärs lådorna av, fröna tas försiktigt ut och torkas på en slät yta. Det är bekvämt att förvara dem i tändsticksaskar eller papperskuvert.

Innan planteringen måste fröna blötläggas i 3 timmar i en svag manganlösning. De är inslagna i en bomullssvamp och doppas i en lösning. Detta gör att de kan mättas ordentligt men inte flyta upp. Sedan sprids fröna på ett vitt pappersark, torkas. Fröet är klart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådd

Du måste hitta en lämplig behållare (antingen plastbehållare eller lådor). Marken i den måste förberedas, befruktas. Det är nödvändigt att göra inte särskilt djupa spår i den (maximalt - 2 cm) med ett intervall på 4, 5-5 cm. Antingen med papper, eller, vilket är mer bekvämt, läggs fröet i spåren med en tandpetare, täckt med jord och fuktas.

Grödor behöver då ett växthusboende. Du kan helt enkelt täcka behållaren med folie och lägga den på en solig plats, till exempel på en fönsterbräda. Det bör ventileras då och då och fuktas genom sprutning.

Du kan förvänta dig skott i 10-12 dagar . När två blad visas på groddarna måste plantorna planteras i separata behållare. Torvkrukor är perfekta för detta ändamål. Det är de som sedan planteras i öppen mark. Det är nödvändigt att transplantera plantor i en trädgård på en rabatt under det tredje decenniet i maj. Under denna period är frost sällsynta, så avstigning brukar gå bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i öppen mark

Om du bestämmer dig för att omedelbart så frön i marken är det bättre att göra det på hösten - andra halvan av september blir den optimala perioden. Men du kan planera en landning på våren - i det här läget måste du göra detta i april.

Om du bestämmer dig för att plantera plantor i en rabatt, bör detta, som nämnts ovan, vara maj . I varma områden är slutet av april - början av maj möjligt. I centrala Ryssland är det inte värt att landa före mitten av maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clarkes avstigning steg för steg

  1. Gräva upp jorden väl 2 veckor före plantering, ta bort gamla rötter från den. Lägg samtidigt till universalt blomgödselmedel i jorden.
  2. Eftersom stjälkarna på en vuxen Clarke -gren avsevärt bör intervallet mellan plantorna vara minst 15 cm. Om de redan är planterade nära måste de tunnas ut - detta är det enda sättet att uppnå frodig blomning.
  3. Landningshålen ska inte vara särskilt djupa. Om du planterar blommor från en kopp, gör det sedan tillsammans med en jordklump. Torvkrukor är naturligtvis mer praktiska i den meningen. Så växten är skyddad från skador.
  4. Du kan inte separera unga buskar, detta hotar plantans död. Sätt in en pinne i jorden nära busken.
  5. För att stimulera tillväxt och säkerställa tät grenning måste buskarna klämmas. Detta bör göras när plantorna växer upp till 15 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men en kompetent landning räcker inte. Korrekt vård av busken kommer att ge den en efterföljande vacker blomning och ett hälsosamt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Om du bestämmer dig för att odla clarke i en kruka är detta också en bra idé. Du bör inte förvänta dig en frodig blomning, men växten kommer definitivt att dekorera en fönsterbräda eller en blomsterhylla.

Vattning

Vattning krävs för växten under en lång torrperiod. Men även vid denna tid räcker det med två pass i veckan. Om det inte finns någon torka har blommorna vanligtvis tillräckligt med regnvatten. Tänk på att vätskan snabbt ska absorberas i jorden när du vattnar en gröda. Om det står länge vid roten kommer det att ha en dålig effekt på kulturen.

Om du övermättar Clarke med fukt, kommer det att leda till att rötterna ruttnar . Se därför till att lossa jorden under busken efter varje vattning. Vattning utförs på morgonen eller på kvällen; under den brännande solens tid bör växten inte vattnas. Försök att förhindra att vatten kommer på blommorna, detta kommer att påverka deras utseende negativt.

Bild
Bild

Toppdressing

Du kan befrukta blommor en gång i månaden, max - två gånger i månaden. Det bästa gödningsmedlet är komplexa formuleringar. Detta är nitroammofosk (15 g per 1 kvadratmeter) under spirande, diamofosk (2 g per 1 liter vatten) under intensiv växttillväxt, Kaliyphos-N (20-25 g per 1 kvadratmeter).

Det skulle vara trevligt att använda en lösning av kycklinggödsel i förhållandet 1 till 15 . Lägg till det tidigt under växtsäsongen. Växten ska sprutas med gödningsmedel på kvällen, i torrt och lugnt väder. För att stimulera tillväxten och bildandet av stora knoppar kan du använda läkemedlet "Bud": den torra blandningen från påsen löses i 2 liter vatten, filtreras och hälls i en sprayflaska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter blomning

Glöm inte att tunna ut blommorna i tid, så att buskarna har tillräckligt med utrymme för utveckling och clarkia växer i frodiga buskar. Men överanvänd inte: det ska inte heller vara tomrum mellan buskarna. När clarkia bleknar måste stjälkarna klippas till själva jorden.

Resterna av rötterna bör tas bort under den planerade grävningen av platsen. Det rekommenderas att bränna dessa rester för att inte orsaka utveckling av patogener, som kommer att överföras till nästa generation av växter. Bestäm i förväg vilka stammar du ska lämna för mognad av fröna - du ska inte ta bort dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Clarkia är en växt med god immunitet. Det utsätts relativt sällan för sjukdomar och skadedjur. Men ibland är svampinfektioner för aggressiva, och en vacker blomma kan inte motstå dem.

Även om det är möjligt att förhindra angrepp av svampar: svampinfektioner påverkar clarkia, som lider av överskott av fukt. Det betyder att du antingen vattnar växten ofta, eller så gör du det för kraftigt och inte lossar jorden efter vattning. Ta bort blommor som skadats av svampen omedelbart så att de inte infekterar grannar.

Skadedjur som infekterar clarkia

Mealybug . Folket kallar dessa skadedjur för "håriga löss". De suger parasiter som livnär sig på cellsaft. Detta leder först till en minskning av växttillväxthastigheten och sedan till att clarkia upphör. Mealybugs producerar också honungsdagg (björndagg). Det anses i sin tur vara en lämplig miljö för utveckling av svampsjukdomar. Mjölken påverkar alla delar av växten och lyckas snabbt flytta till grannar. Betyder "Aktara", "Mospilan", "Tanrek", "Bankol" fungerar bra mot honom.

Bild
Bild

Trädgårdsloppa . Med ett stort antal av dessa skadedjur kan de förstöra grödan på kort tid. Naturläkemedel gör det bra med dem, till exempel ett avkok av solbränna. Trädgårdsloppor tolererar inte heller avkok av tomattoppar. Av kemikalierna används "Decis" oftare.

Bild
Bild

De klarar också parasiterna "Karbofos", "Kondifor", "Fitoverm"

Med en svampinfektion kommer du att märka fläckar på bladen som liknar rost. En mörkbrun kant är också inneboende i dessa sjukdomar. Fungicid "Oxyhom" eller Bordeaux -vätska hjälper till att övervinna svampen.

Men i allmänhet kommer clarkia inte att uppröra sig med frekventa sjukdomar. Hon skapar framgångsrika kombinationer med liljor, floxer, asters, röda rosor och vita prästkragar . Det ser bra ut på en rabatt och ger ett utmärkt resultat när det skärs - sådana glada sommarbuketter kommer att leva upp interiören och bli ett mildt tecken på uppmärksamhet hos en älskad.

Rekommenderad: