Astrantia Large (53 Bilder): Plantering Och Vård På Det öppna Fältet För En örtväxt Astrantia Major, Sorter "Rosea" Och "Alba"

Innehållsförteckning:

Video: Astrantia Large (53 Bilder): Plantering Och Vård På Det öppna Fältet För En örtväxt Astrantia Major, Sorter "Rosea" Och "Alba"

Video: Astrantia Large (53 Bilder): Plantering Och Vård På Det öppna Fältet För En örtväxt Astrantia Major, Sorter
Video: Astrantia major (HD1080p) 2024, April
Astrantia Large (53 Bilder): Plantering Och Vård På Det öppna Fältet För En örtväxt Astrantia Major, Sorter "Rosea" Och "Alba"
Astrantia Large (53 Bilder): Plantering Och Vård På Det öppna Fältet För En örtväxt Astrantia Major, Sorter "Rosea" Och "Alba"
Anonim

Landskapsdesigners använder alltmer fleråriga plantager i sina projekt. En stor örtartad växt var inget undantag. Fleråriga blomställningar liknar små stjärnor, därför kallas det också en stjärna. Denna frodiga växt är helt opretentiös i vården, som trädgårdsmästare är mycket förtjusta i. I artikeln kommer vi att överväga egenskaperna hos Astrantia och reglerna för vård av växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Astrantia large (Astrantia major) är en flerårig ört som tillhör paraplyfamiljen. Den naturliga livsmiljön för tillväxt är Europa, liksom vissa regioner i Transkaukasus, och en annan typ av astrantia växer där - den största.

Zvezdovka är en rhizomväxt. Dess standardhöjd är 70 centimeter. Stammarna är något grenade, har en liten mängd lövverk. I genomsnitt når skottets höjd från 15 centimeter till en meter. Bladens form är fingersplittrad. Det finns också representanter med palmat-flikigt bladverk. De samlas i uttag av rottyp. Sjöstjärna blommar från maj till september. Blomställningarna består av många små blommor, målade i vit eller korallfärg . De är paraplyformade och liknar små stjärnor. En ytterligare dekoration är omslagslöven, som har en rik grön nyans. Frukten av astrantia är tvåfrön. I processen att odla en flerårig ser trädgårdsmästare ofta bin i sitt område, eftersom stjärnan är en honungsväxt.

Växten kan enkelt odlas hemma. De frodiga blomställningarna hos sjöstjärnorna är lämpliga för skärning, eftersom de inte bleknar på länge. Florister i sitt arbete använder ofta växten för att dekorera torra buketter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Astrantia large blev utbredd i hela Europa, liksom i västra Asien. Växten har odlats sedan 1500-talet, under en så lång period lyckades uppfödare få fram högkvalitativa arter och växtsorter.

Tänk på de vanligaste sorterna av stora astrania

" Moulin Rouge ". Blomställningarna i starlet är rubinfärgade, de är dekorerade med omslagets mörka blad. Växten odlas bäst i väl upplysta områden. I det här fallet blir blomställningens färg ljus och blommorna själva stora.

Bild
Bild

Rubinbröllop . Växten sticker ut för sina mörkröda blomställningar. Höjden på en vuxen perenn är 65 centimeter. Till skillnad från den tidigare sorten behöver denna Astrantia en skuggig plats att växa, inte långt från höga träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rödvin . Blomställningarna, precis som omslagen, är mörkröda. Den maximala växthöjden är 55 centimeter. Kraftig blomning sker i juli och frukter visas i början av oktober. Lämplig för containerodling, bättre planterad i skuggiga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Diva ". Bourgogne blomställningar är märkbart mörkare än omslagen. Växtens höjd överstiger inte 70 centimeter. Soliga och skuggiga områden är lämpliga för odling.

Bild
Bild

" Venedig ". Höjdpunkten i sorten är dess blomställningar. De är målade i en rik vinröd färg. Flerårig höjd är standard.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Lars ". Blommorna på växten är ljusrosa. Maxhöjden är 70 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosea . Denna storblommiga växt skiljer sig från resten genom att det finns fläckar på bladen, ljusa blomställningar är målade rosa. Stjärnan kan nå en höjd av 60 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alba . Spretig buske med vita blomställningar, som har en grönaktig nyans. Höjden på en sådan flerårig kan variera från 30 till 60 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ruby Cloud . Små blomställningar av växten är vita, de bildar en liten buske. Vanligtvis är höjden på en vuxen perenn 55 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Romer . Prydnadsväxtens stora blommor är rosa. Höjden kan vara 90 centimeter. Välodlad både i skuggan och i solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buckland . Växtens blomställningar är målade i en delikat rosa färg, omslaget har en blekare nyans. Växthöjd är standard. Skuggade och soliga områden är lämpliga för odling.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan du börjar odla en starlet rekommenderas att du gör dig mer förtrogen med egenskaperna hos att plantera en blomma. En stor fördel med en dekorativ flerårig är dess enkelhet. Nästan vilken jord som helst är lämplig för växten . Därför kan även en nybörjare inom trädgårdsarbete klara plantering och odling av Astrantia.

Först måste du välja en sort för plantering och studera dess funktioner. Det rekommenderas att plantera plantor i öppen mark i maj-juni. Flerårig kan växa både i väl upplysta områden och i skuggan. Allt beror på den valda sorten. Solälskande växter, som växer i ett lämpligt område, har ett hälsosamt och vackert utseende. Blomställningarna blir stora och deras färg är mättad.

På grund av rhizomens kompakthet behöver Astrantia inte ett djupt bördigt jordlager . Växten måste förses med ett litet växande område, som kommer att kännetecknas av näringsrik och lös jord.

Det är inte obligatoriskt att förbereda jorden för plantering i förväg. Sandjord är inte lämplig för normal utveckling av sjöstjärnor. Det är bäst att plantera en ört i lerig eller sandig lerjord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Astrantia är lämpligt för både grupp- och solo -boarding. Därför fastställs för den första metoden ett visst avstånd mellan växter vid plantering i öppen mark. Plantorna placeras i ett planteringshål och täcks med jord till rotrosetterna. Sedan komprimeras och fuktas jorden. Vattning ska vara riklig.

Astrantia behöver inte isolering, eftersom det perfekt tål låga temperaturer . Men i områden med ett hårt klimat för vintern är växten muldd med ett tjockt lager torv. Den fleråriga växer mycket snabbt, därför observeras bildandet av täta tjocklekar efter ett års liv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Som nämnts tidigare orsakar stor astrantia inga svårigheter alls i odlingsprocessen, eftersom den rotar sig väl på vilken mark som helst, vilket kräver minimalt underhåll. Denna prydnadsväxt tolererar också torra sommardagar och låga temperaturer på vintern.

Vattning

Zvezdovka behöver praktiskt taget inte vattning, vanligtvis fuktas det av nederbörd. Under torra heta perioder bör växten vattnas högst en gång i veckan. Ingen fukt krävs på vintern.

Efter vattning lossas jorden runt växten och rensas från ogräs . En liknande procedur bör också utföras efter regn. För att fukt ska stanna kvar i jorden längre är det nödvändigt att täcka rotzonen. För detta ändamål är humus eller torv lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Frekvensen för befruktning av sjöstjärnorna beror på bördigheten i jorden där den planteras. Marken berikad med användbara komponenter kräver utfodring inte mer än en gång per säsong. Utarmad jord behöver ytterligare utfodring, vilket utförs under andra halvan av sommarsäsongen.

Ett komplex baserat på kalium och fosfor kan användas som gödningsmedel. På våren, före utfodringsprocessen, vattnas jorden rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Zvezdovka har en hög grad av uthållighet, det är mycket sällan omkört av olika sjukdomar. För att varna en växt mot sjukdomar är det viktigaste att noggrant övervaka dess utveckling och utseende. Trots att växten är resistent mot parasiter kan vissa skadedjur fortfarande attackera den.

Nakna sniglar anses vara Astrantias fiende nummer ett . De kan göra stor skada på blomman. När dessa skadedjur dyker upp lider plantans löv - de äter upp dem. Astrantias utseende försämras medan det förlorar sina dekorativa egenskaper. I det här fallet är det nödvändigt att samla nakna sniglar från perennens yta och förstöra dem.

Bild
Bild

För att förhindra uppkomsten av parasiter behandlas växten med speciella preparat. Vanligtvis används Thunder insekticid för detta ändamål.

Zvezdovka tolererar inte vattendämpning av jorden , särskilt om växten växer i kraftigt oxiderad jord. Detta kan leda till förfall av rhizomen, vilket senare kommer att leda till växtens död. För att undvika detta problem måste du följa reglerna för vattning, samt lossa jorden runt blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Vanligtvis astrania odlas vegetativt eller förökas av frön … Den första metoden är lämplig för dem som vill skaffa en växt som inte skiljer sig från modern och har alla sorteregenskaper. Den andra metoden garanterar inte detta.

Vegetativ

Denna procedur utförs tidigt på våren eller senhösten. Det handlar om att dela busken i flera delar. Experter noterar att detta förbättrar moderplantans kvalitet, det blir mer magnifik och färgen är rikligare. Delenki slår mycket snabbt rot i jorden. För att förhindra att stauden förlorar sina dekorativa egenskaper rekommenderas det att transplantera vart sjätte år . Växten kan förökas med rotrosetter.

För uppfödning av Astrantia praktiseras metoden för att dela rhizomen. Små bitar separeras från den och planteras i en berikad blandning.

Denna process sker tidigt på våren. Med denna odlingsmetod kommer växten att glädja sin ägare med blomning bara 2 år efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Frösådd rekommenderas på hösten. Således lämpar de sig för naturlig skiktning på vintern. Mogna frukter är lämpliga för att skörda frön. De skärs tillsammans med skotten. För att frukterna ska mogna fullt ut placeras de på en mörk plats.

Om du köper plantmaterial i en butik är det bäst att så det i öppen mark i mars . Till skillnad från självsamlade frön har köpta frön en högre grobarhet. Plantor observeras så tidigt som 3 veckor efter plantering. Det är nödvändigt att tunna ut dem regelbundet. Avståndet mellan plantorna bör vara 10 centimeter.

I processen med att dekorera en rabatt är det värt att överväga det faktum att starlet kan reproducera sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Blomman är mycket populär bland landskapsdesigners. Professionals använder ofta Astrantia i utformningen av trädgårdar och parkområden.

Bild
Bild

Örtartad flerårig ser bra ut i rabatter, i skuggade områden. Och även blomman används för att skapa gränser.

Bild
Bild

Simbassänger och klippträdgårdar är ofta dekorerade med sådana blommor. Men endast underdimensionerade sorter av en prydnadsväxt är lämpliga för en sådan design.

Bild
Bild

En intressant lösning för att dekorera en rabatt skulle vara en blandning av flera varianter av astrantia. Således skapar blommorna den så kallade noll-gravitationseffekten. Det är bäst att plocka upp perenner med olika färger av blomställningar. Designers kombinerar vita, rosa och vinröda blommor.

Bild
Bild

Zvezdovka är en mycket härdig växt. Den tål både vinterfrost och sommartorka. Detta är en av de många anledningarna till att stauden har blivit så populär bland landskapsdesigners och trädgårdsmästare. Växten kan ofta ses i gruppplanteringar. Med dess hjälp kan du skapa en vacker mixborder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Astrantia passar bra med många växter, såsom lungwort och värdar. Det kommer också att se bra ut med stora rosor och liljor. Ett sådant koncept för växtplats kommer att glädja inte bara med ett attraktivt utseende, utan också med en behaglig doft.

Rekommenderad: