Miscanthus Chinese (32 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Sorter För Moskva -regionen, "Moning Light" Och "Gracilimus", "Zebrinus" Och &

Innehållsförteckning:

Video: Miscanthus Chinese (32 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Sorter För Moskva -regionen, "Moning Light" Och "Gracilimus", "Zebrinus" Och &

Video: Miscanthus Chinese (32 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Sorter För Moskva -regionen,
Video: Мискантусы. Уход и посадка 2024, April
Miscanthus Chinese (32 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Sorter För Moskva -regionen, "Moning Light" Och "Gracilimus", "Zebrinus" Och &
Miscanthus Chinese (32 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Sorter För Moskva -regionen, "Moning Light" Och "Gracilimus", "Zebrinus" Och &
Anonim

Miscanthus, även känd som fläkten, anses med rätta vara ett majestätiskt spannmål. Starka stjälkar med lyxiga paniklar, inramade av lika vackert lövverk, lockar uppmärksamhet. På grund av sin dekorativa effekt har den blivit mycket populär och älskad av många trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Kinesiska miscanthus - dekorativ perenn av spannmålsfamiljen . Grundläggande botanisk beskrivning: En örtartad buske med upprättstående stjälkar, på toppen av vilka det finns fluffiga paniklar i form av en fläkt. Rötterna är kraftfulla, fördjupas till 5-6 m och växer snabbt. Den totala växthöjden varierar från 80 cm till 2 m, vissa exemplar kan växa över 3 m. Bladen är långa linjära, hårda och grova vid beröring, 1–1,5 cm breda.

Bild
Bild

Med början av växtsäsongen växer skott och löv snabbt, så att växten vid sommaren får utseendet på en igenvuxen, ljusgrön buske.

Med höstens ankomst ändras lövskuggan, i vissa sorter blir det gulrosa, i andra är det rik orange och i vissa är det brun-vinrött. Varje höstfärg ser väldigt imponerande ut utan att minska den växtens dekorativa effekt.

I juli visas panikulära blomställningar med en längd på 10 till 30 cm. De är långa spikelets av pastellfärger. Beroende på sorten kan deras färg vara från vit till ljusröd. Frodiga och mjuka fläktar håller sig fram till mitten av hösten och är iögonfallande.

Bild
Bild

Olika sorter

En mängd olika sorter är kända. Många av dem slår mycket bra rot i Moskva -regionen och Rysslands mittbredder.

Adagio . En låg, graciös sort. Stammarnas höjd 1, 2–1, 4 m. Bladen är tunna, 70–80 cm långa, silvergröna. Blommar i augusti-september. Blomställningarna är rosa, i slutet av blomningsperioden får de en krämig vit nyans. Behöver välfuktad jord.

Bild
Bild

Gracillimus (Gracilimus) . Snabbväxande lång och tidigt blommande sort. Stammar når 2 m. Busken har en sfärisk form. Bladen är gröna, smala, cirka 1,5 m långa, gråtande, med en vit rand i mitten. Paniklar består av små spikelets av en lila-silverfärgad nyans. Blommar rejält i juli och augusti.

Bild
Bild

Zebrinus (Zebrinus, Zebrina) . Ljusälskande lång miscanthus. Stammarna växer upp till 3 m, bladens längd är mer än 2 m. Gyllene ränder finns på de rika gröna bladen. Blommar i augusti. Panikulära blomställningar består av många spikelets och har en silverfärgad lila färg. Sorten utmärks av sin härdighet, tolererar lugnt vintern vid låga temperaturer.

Bild
Bild

Krater . Kompakt globulär sort. Ser spektakulär ut var som helst i trädgården. Höjden överstiger inte 1, 2 m. Bladen är böjda, gröna med en silverfärgad glans. I slutet av sommaren blommar ljusrödbruna blomställningar, i slutet av hösten blir deras färg blekare.

Bild
Bild

Little Zebra (Little zebra) . En låg, spridande buske, växer från 1 till 1, 2 m. Ett särdrag är närvaron av små gula fläckar på gröna blad. Genom att göra en analogi med kort statur och zebra ränder gav uppfödare lämpligt namn på sorten. Blommar i september, paniklarna är ljuslila.

Bild
Bild

Morgonljus (Moning Light) . Lång miscanthus, särskilt kräsen om solljus. Många stjälkar når en höjd av upp till 2 m. Bladen är smala, cirka 1 m långa, med karakteristiska vita ränder längs kanterna. Blommar i rödaktiga kluster i slutet av september - början av oktober.

Bild
Bild

Purpurascens (Purpurescens) . En charmig, dekorativ medelstor buske. Växthöjd 1–1,6 m. Bladverket är grågrönt, och med höstens början får det ljusa orange-röda nyanser. De panikulära blomställningarna är smala, i början av blomningen (i september) har de en lila färg, blir gradvis bleka och blir vita i slutet av oktober.

Bild
Bild

Strictus (Strictus) . Inte kräsen om jorden, kan växa på torra och fuktiga platser. Med brist på fukt överstiger tillväxten av stjälkar inte 2 m, i vattendränkta områden når den större storlekar: upp till 3 m i höjd och växer starkare i diameter. Det finns vita fläckar på bladen. Blomställningarna öppnar i september och har en rödaktig nyans.

Bild
Bild

Ferner Osten (Ferner Osten) . Lågväxande snygg miscanthus. Buskens diameter är 0,5-0,7 m, den växer cirka 1,3 m. Ljusröda paniklar blommar i slutet av augusti, när de blommar, ändras deras färg gradvis: efter ungefär en månad blir den rosa, i slutet av blomningen - vitt som ser lyxigt ut mot bakgrunden av höstens orange-röda lövverk.

Bild
Bild

Flamingo (Flamingo) . Busken växer upp till 2 m i höjd. Fick namnet på de majestätiska stora ömma rosa-orange blomställningarna, liknande i färg till fågeln med samma namn. Bladen är fasta gröna. Blommar på sensommaren.

Bild
Bild

Landning

Att plantera en växt är inte svårt. Iakttagande av grundläggande regler garanterar snabb rotning och utveckling av prydnadsflingor.

Optimal timing

En viktig förutsättning för att plantera en växt - väl uppvärmd jord . Allt beror på regionen. I söder kan du börja plantera i slutet av mars, i centrala Ryssland - i slutet av april eller mitten av maj.

Bild
Bild

Val av sittplats

För god tillväxt och utveckling måste Miscanthus välja ett soligt och välskyddat område från drag. Växten älskar fukt, därför, om det finns en damm på platsen, är det bättre att plantera en buske nära den eller ge bra vattning. Många sorter växer bra på torra platser, men deras storlek kan skilja sig något från de deklarerade sorteregenskaperna nedåt.

Alla sorter av kinesisk miscanthus föredrar färsk jord. De kan växa bra på olika jordarter, förutom tung lera och sandig.

Bild
Bild

Instruktioner

Endast vuxna plantor bör köpas för plantering i öppen mark. Växten har en lång tillväxtperiod, och en ung planta kommer inte att ha tillräckligt med tid att acklimatisera sig innan kallt väder börjar. Ett vuxet exemplar kommer normalt att kunna anpassa sig till en ny plats och lugnt uthärda övervintring. Innan du köper bör du ta en bra titt på busken. Rötterna och stjälkarna ska vara fria från skador och tecken på sjukdom. Landningsregler:

  • platsen för miscanthus måste förberedas i förväg, väl grävd och ogräs avlägsnas;
  • omedelbart före plantering är det nödvändigt att fukta plantorna med varmt vatten;
  • förbered planthål 20–30 cm djupa, avståndet mellan dem (vid plantering av flera exemplar) bör vara cirka 1 m;
  • för att kontrollera buskens tillväxt kan du skydda groparna på sidorna med skiffer eller små brädor;
  • lägg kompost på botten av groparna och blanda med marken;
  • placera plantorna i hålen, fyll utrymmet med jord och tampa lätt;
  • häll under roten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Det viktigaste vid vården av en växt är tidig vattning, vilket är särskilt viktigt under en varm och torr säsong. Miscanthus behöver mycket vatten, så det är tillåtet att vattna det vid roten med en slang. För att bibehålla dekorativiteten från det andra året bör miscanthus systematiskt matas med kvävehaltiga och fosfor-kaliumgödselmedel.

Den fleråriga är termofil, och därför är det bättre att täcka den för vintern för att skydda rötterna från hypotermi . Med kallt väder bör jorden täckas med ett lager mulch. Fallna löv, gräsklippor, halm eller sågspån är lämpliga för detta. Växten kan täckas med ett täckmaterial så att luft kan passera genom den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det mest optimala sättet att reproducera är genom att dela busken. Det bör delas på våren före början av växtsäsongen. I de södra regionerna är det möjligt att utföra proceduren i början av hösten. För bättre rotning bör sticklingarna vara stora eller medelstora.

Bild
Bild

Ett annat sätt att reproducera är nyskapande . Sådd av frön görs bäst omedelbart i enskilda behållare med bördig jord i mars, och med början av stabila varma vårdagar planterar du plantor på en permanent plats. I varma klimat kan frön sås utomhus på senhösten.

När du väljer den här metoden bör du komma ihåg att växten kommer att utvecklas långsammare och dekorativiteten visas bara 4 år efter sådd.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Miscanthus Chinese är resistent mot sjukdomar och lite mottaglig för skadedjur. Man behöver bara vara försiktig med utseendet på rotröta … För att förhindra det bör perenner planteras på färsk, vilad mark, inte i något fall på platser där potatis eller tomater tidigare har vuxit.

Insekter utgör praktiskt taget inget hot mot växten. I sällsynta fall kan de försöka njuta av spindelkvalster . Du kan lära dig om dess utseende genom bildandet av en tunn väv. I det här fallet är det nödvändigt att omedelbart behandla buskarna med en mild tvålösning eller ett speciellt medel. " Bartimek ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Miscanthus är en anspråkslös växt som kommer att ge trädgården charm och kommer att glädja dig under sommarsäsongen. Kinesiska miscanthus sorter ser bra ut både i grupp och enskilda planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskarna kommer att vara en utmärkt dekoration för rockeries, eftersom de är i perfekt harmoni med de flesta växter. Mot deras bakgrund ser ljusa blomsterarrangemang av rosor, pioner, asters och krysantemum fantastiska ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det passar bra med barrträd och krypande örtartade arter. Växten kan användas för naturlig zonering av trädgårdsområden. Men fleråriga buskar ser särskilt lyxiga ut nära reservoarer.

Rekommenderad: