Typer Och Sorter Av Buzulnik (54 Foton): Buzulnik Palmformad Och Smal Huvud, Vich Och Palmflikig, Sluttning. Variety "Pandora" Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Buzulnik (54 Foton): Buzulnik Palmformad Och Smal Huvud, Vich Och Palmflikig, Sluttning. Variety "Pandora" Och Andra

Video: Typer Och Sorter Av Buzulnik (54 Foton): Buzulnik Palmformad Och Smal Huvud, Vich Och Palmflikig, Sluttning. Variety
Video: Dubai Palm Drive (sort of) stella and victor video MOV0AE 2024, April
Typer Och Sorter Av Buzulnik (54 Foton): Buzulnik Palmformad Och Smal Huvud, Vich Och Palmflikig, Sluttning. Variety "Pandora" Och Andra
Typer Och Sorter Av Buzulnik (54 Foton): Buzulnik Palmformad Och Smal Huvud, Vich Och Palmflikig, Sluttning. Variety "Pandora" Och Andra
Anonim

Buzulnik är en flerårig ört som tillhör familjen Aster. Det kan hittas ganska ofta i sommarstugor, liksom i parker, trädgårdar och andra områden. Denna växt föredras av nybörjare trädgårdsmästare, eftersom processen med att ta hand om den inte kräver mycket ansträngning. Dessutom är en given gröda till sin natur en grupp växter som är mångsidig och innehåller många arter och sorter. I artikeln kommer vi att ge buzulnikens klassificeringar, vi kommer att lista de vanligaste sorterna och också prata om alternativen för användning i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över huvudgrupperna efter blomställningarnas form

Buzulnik, ur en botanisk synvinkel, är en ört som är utmärkt för utomhusbruk. Om du försöker klassificera dess representanter kan du använda en sådan indikator som formen på blomställningarna. Det finns tre mest populära undergrupper . Låt oss överväga var och en av dem mer i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med corymbose

En typisk representant för den beskrivna växten, som har corymbose blomställningar, är en tandad buzulnik. Den är ganska stor i storlek och kan bli upp till 1 meter.

De vanligaste och mest använda sorterna av denna grupp inkluderar:

  • Britt Marie Crawford ("Britt Marie Crawford");
  • Desdemona ("Desdemona");
  • Othello ("Othello");
  • Osiris Fantasy (Osiris Fantasy).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tandad buzulnik kan bli en dekoration av alla trädgårdstomter, eftersom det går bra med alla andra blommande grödor.

När det gäller att lämna, rekommenderar erfarna experter att täcka det för vintern. Trots att växten tål kyla ganska bra kommer förebyggande åtgärder inte att vara överflödiga.

Buzulnik tandade blommar under sommaren-höstperioden. Dessutom är dess blommor färgade i ljusbruna och gula toner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med spikat

Kategorin av denna kultur med en spikformad blomställning representeras av tre typer:

  • Buzulnik Przewalski;
  • smal huvud;
  • Sibirisk.

Om du såg en växande buzulnik i en trädgård eller på ett offentligt territorium, så kommer troligen denna blomma att vara en Przewalskis buzulnik. Denna typ anses vara en av de vanligaste.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller vård och plantering är denna växt krävande, och därför planteras den ganska ofta i trädgårdens eller grönsaksträdgårdens yttersta hörn, på dammar och i stora mixborders. Representanter för denna art lockar med sitt utseende i synnerhet den gula färgen på blomställningarna, som i sin tur består av skurna kronblad . Samtidigt kan plantans totala höjd nå en och en halv meter, vilket i praktiken hinner med mänsklig tillväxt. Man bör komma ihåg att blomningsperioden för Przewalskis buzulnik infaller i slutet av juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa talrika representant för denna kategori är den smala huvudet buzulnik . De karakteristiska egenskaperna hos denna växt kan betraktas som ganska starka stjälkar, liksom hög tillväxt. Växtens blad har en triangulär form med en ojämn kant. Det är viktigt att notera att deras färger ändras beroende på årstid. Så på våren är lövet på den smala huvudet buzulnik målat i en rik grön nyans, och på hösten kan den få en lila färg.

Bild
Bild

Siberian buzulnik, den tredje representanten för klassen av växter med spikformade blomställningar , är en flerårig växt. Blomman har en kort rhizom och en upprätt stam. När det gäller dess höjd kan de sibiriska arterna nå 1, 2 meter. Bladens form är triangulär-hjärtformad, vilket gör att växten sticker ut bland sina kamrater. Bladen har tänder i kanterna och pubescens längst ner. Växtens blomningstid sker under de första sommarmånaderna. I detta fall är blommorna målade i ljusgula nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med pyramidalt

En annan grupp buzulniks består av växter som har en pyramidform av blomställningar. Dessa blommor inkluderar:

  • Fishers Buzulnik;
  • grå typ;
  • Buzulnik Vich.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss prata mer om varje typ

Om du beskriver Fishers Buzulnik , bör det noteras att plantans höjd är en ganska variabel indikator, eftersom den kan variera från 30 till 150 cm. Växter av denna sort har ett ganska kort rotsystem och räfflade skott.

Bladplattorna på Fishers buzulnik är hjärtformade eller lansformade. Dessutom kan deras längd nå 23 cm och bredden - 25 cm. Den övre delen av bladet kan antingen vara rundad eller spetsig. Växtens blommor är målade i en rik gul nyans. Blomställningens diameter kan nå 0,4 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grå buzulnik (andra namn - zhivulka) med dess biologiska egenskaper är en flerårig växt. Det är mycket populärt inte bara bland trädgårdsmästare, utan också bland fans av traditionell medicin - växten har medicinska och livgivande egenskaper. Ur botanisk synvinkel tillhör gnagningen familjen Asteraceae.

Rhizomen på denna växt är ganska tunn i struktur, har en krypande form, liksom små äventyrliga rötter. Stammen är rödfärgad och har en ribbad struktur. På höjden kan den växa upp till 1,5 m. Växtens blomningstid faller under senvåren - försommaren. Det är viktigt att notera att blommorna bildar korgar och är färgade i en rik gul nyans. Grå Buzulnik odlas i närområdet, men det kan också hittas i naturen. Anläggningens område är Sibirien.

Bild
Bild

Om vi pratar om de medicinska och medicinska egenskaperna hos zhivulka, är det viktigt att notera att det hjälper till att läka sår och har också en antiinflammatorisk effekt. Vattenlösningar av blågrå buzulnik har lugnande egenskaper.

Buzulnik Vicha har också en pyramidal typ av blomställningar. Dess höjd är 2 meter, så växten överstiger mänsklig tillväxt. Buzulnik Vicha tillhör kategorin fleråriga växter. Bladen är hjärtformade och kan bli upp till 40 cm långa. Blomningstiden infaller i augusti. Det bör också noteras att växten kännetecknas av ökad vinterhärdighet.

Bild
Bild

Andra populära typer

Förutom de ovan beskrivna typerna av buzulnik, skiljer botaniker andra sorter av denna kultur. Det finns vilda, hybrid, smalbladiga och andra typer . Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Palmformad

Det andra namnet på denna art är fingerflik. Denna växt är en flerårig. När det gäller dess storlek bör det noteras att buzulnikens diameter kan nå 0,9 meter och höjden - 1,8 m.

Blomningsperioden börjar i juli och varar cirka en månad . Man bör komma ihåg att för full tillväxt och utveckling behöver växten en lämplig jord - den måste vara lös i sin struktur och bördig i sina egenskaper.

Representanter för den palmformade arten buzulnik tolererar skugga och låga temperaturer väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Backe

Slope Buzulnik är det andra namnet på den tandade växttypen. Hemorten för denna sort är länder som Japan och Kina. Växten kan nå en höjd av 100 cm.

Ganska ofta används denna typ av buzulnik i landskapsdesign . Den kan odlas som enstaka planteringar eller användas som en del av blomsterarrangemang.

Bild
Bild

Tangut

Den största skillnaden mellan denna typ av växt och andra är knölrot. Denna typ av buzulnik är mycket resistent, så den kan växa även i tung jord (till exempel i lerjord). Växten kan nå en höjd av 90 cm.

Buzulnik Tanguts löv har en genombruten form och blommorna är ganska små i storlek och målade i gyllene toner.

Bild
Bild

Wilson

Hemlandet för denna typ av buzulnik är centrala Kina. Samtidigt började växten tämjas sedan 1900. Wilson Buzulnik har en rak stam som kan förgrena sig. Dess höjd är 150 cm.

Blomningsperioden är 1-1,5 månader och faller i juli, början av augusti . Växtens blomställningar samlas i gula korgar, vars storlek är högst 2,5 cm. Den kännetecknas av ökad vinterhårdhet. Ändå behöver det mulching och skydd för vintern.

Bild
Bild

Mest populära sorter

Tänk på en beskrivning av flera fler varianter av buzulnik som har blivit populära bland trädgårdsmästare.

Pandora

"Pandora" är en miniatyrväxtsort, dess höjd överstiger inte 35 cm. Samtidigt har blomman tandade blad, som är målade i en mörklila ton. Blommorna är ljusorange. Det är möjligt att landa Pandora i skuggan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liten raket

Utåt är denna sort en ganska frodig buske med starka och släta stjälkar. Dess höjd kan nå 90 cm. Bladen är gröna och växer upp till 20 cm långa. Blommorna är ganska små, de bildar blomställningar i form av korgar. Växten har en behaglig doft, liksom en lång blomningstid, varför trädgårdsmästare blev kär i den.

Bild
Bild

Raket

Växten har mörkgröna blad upp till 20 cm långa. Sorten är en bra honungsväxt. Blommorna på "Rocket" är målade i den traditionella gula färgen.

Bild
Bild

Konfetti trädgård

Huvudfärgen på bladen av denna sort är traditionellt grön. Det är dock viktigt att notera det faktum att du ofta kan se små inneslutningar av en krämig nyans på bladen. Kronbladet är rött. Sorten bör planteras på fuktig och bördig jord, men den kan också växa på tyngre jordar (till exempel lera).

Bild
Bild

Granito

Det är en hybridsort som är avsedd för att plantera kantstenar, liksom för att dekorera trädgårdsvägar och rabatter. "Granito" tillhör kategorin dvärg- och prydnadsväxter. Bladen på "Granito" anses särskilt vackra: även om bakgrundsskuggan är ljusgrön kan du också märka unika marmorliknande fläckar på ytan. Variationens höjd överstiger inte 0,6 m.

Bild
Bild

Cafe noir

Den har blad av en triangulär form och når en höjd av 60 cm. Blommorna är målade i gyllene nyanser och liknar kamomill i sitt utseende. Blommans doft gör också ett trevligt intryck.

Bild
Bild

Brit Marie

Denna sort är helt dekorativ. Den har rundade chokladfärgade blad och växten blommar i juli.

Bild
Bild

Gregenog guld

Föredrar våta och skuggade områden. Den når en höjd av 150 cm.

Bild
Bild

Mörk skönhet

Maxhöjden är 100 cm. Samtidigt finns det ganska stora blad som bildar en basal rosett. Växtens blommor kan ha flera nyanser från ljusgult till ljusbrunt. Blomningsperioden är cirka 30 dagar och börjar i augusti . Har höga vinterhårdhetsegenskaper.

Buzulnik är en ovanlig växt som innehåller en mängd olika arter och sorter som skiljer sig inte bara i utseende utan också i odlingsmetod, vinterhårdhet och andra egenskaper.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Buzulnik av vilken typ och sort som helst används ganska aktivt i landskapsdesign. Samtidigt, med dess hjälp, kan både enskilda planteringar och kompositioner skapas i kombination med sådana växter som daglilja, ormberget, hosta, manschett och många andra. Samtidigt är det viktigt att korrekt välja färgschema för ytterligare växter, så att de harmoniskt kombineras eller utlöser buzulnikens ljusgula färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den kan planteras både i enskilda trädgårdstomter och i allmänna utrymmen, dekorera rabatter med den, skapa rutschkanor och klippträdgårdar, plantera runt lusthus eller längs gångstigar, nära ingångar.

Rekommenderad: