Kosmeya -choklad (24 Foton): Beskrivning Av En Flerårig Blomma, Som Växer Från Frön, Planterar Och Sköter

Innehållsförteckning:

Video: Kosmeya -choklad (24 Foton): Beskrivning Av En Flerårig Blomma, Som Växer Från Frön, Planterar Och Sköter

Video: Kosmeya -choklad (24 Foton): Beskrivning Av En Flerårig Blomma, Som Växer Från Frön, Planterar Och Sköter
Video: how to grow strawflowers from seed, how to sow strawflower seeds in a greenhouse 2024, Mars
Kosmeya -choklad (24 Foton): Beskrivning Av En Flerårig Blomma, Som Växer Från Frön, Planterar Och Sköter
Kosmeya -choklad (24 Foton): Beskrivning Av En Flerårig Blomma, Som Växer Från Frön, Planterar Och Sköter
Anonim

Kosmeya -choklad är en fantastisk växt som är infödd i soliga Mexiko. Varför är det så attraktivt för trädgårdsmästare?

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Cosmos atrosanguineus (chokladkosmeya, svart kosmeya, chokladkosmos) är en flerårig som växer upp till 1,5 meters höjd. Kosmos blommor är medelstora - endast 4,5 cm i diameter, kronbladen är sammetslen, med en lite öppnad kant, det kan finnas 6, 8 eller 10 av dem.

Färgen på chokladkosmen, i motsats till dess namn, är inte brun alls, utan djup vinröd . Namnet fick hon av doften - vaniljchoklad, mycket uttalad. På grund av honom försvann växten nästan från jordens yta - människor slet kosmea för buketter utan att bry sig om dess odling. Här måste du notera att frömaterialet i svart kosmos i naturen ger en mycket liten andel groning. Därför överlevde anläggningen bara tack vare urvalet av specialister, som restaurerade sin befolkning hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chokladkosmeya är ganska lättkrävande, kalltålig, krävande mot jorden, men det rotar sig bäst av allt på platser berikade med näringsämnen och med en lös jordstruktur.

De hårda vintrarna i vissa regioner i vårt land dikterar sina egna förhållanden, och kosmeya, även om det är vinterhärdigt, fryser ofta . Detta betyder dock inte alls att det inte kan odlas, till exempel i Sibirien. Du behöver bara välja en av följande planteringsmetoder: antingen i en behållare, som du måste ta in i värmen för vintern, eller odla den på det öppna fältet som en årlig växt, utan att oroa dig för hur den kommer att övervintra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Kosmeya -choklad är en gåva för en amatörträdgårdsmästare. Det kan växa i torra och svala områden, i ett skuggat område och i solen. Det är dock värt att komma ihåg att grönska kommer att växa i skuggan, och blommor kommer att växa i ljuset. Det är nödvändigt att uppmärksamma plantningsfrekvensen: plantera ett kosmea tätt - det kommer att glädja dig med blomning, sällan med lövverk.

Den perfekta jorden för att plantera chokladkosmos lossas, dräneras, smaksätts med mineraliska och organiska gödningsmedel. Men här bör du vara försiktig så att du inte övermättar jorden. Annars kommer en frodig grön hatt att dyka upp, men blommorna kommer inte att räcka.

Bild
Bild

Låt oss prata om reproduktionen av denna underbara blomma. Det bästa sättet att göra detta är genom att så frön.

  • På våren, från och med mars, sås frö i öppen mark eller i ett svalt växthus. Detta bör göras så här: placera fröna på jordytan, fördjupa dem lite, men täck dem inte, eftersom de kommer att behöva ljus för att gro.
  • Lufttemperaturen bör hållas inom plus 15-19 grader - då kommer fröna att kläckas om ett par veckor.
  • När groddarna når en höjd av 10 cm, tunna ut planteringen.
  • I maj kan du plantera unga växter i öppen mark med ett intervall på 30-35 cm mellan dem.

Det finns en uppfattning att frömaterialet rotar sig väl och växer fram under höstplanteringen - ja, om vintrarna i ditt klimat är tillräckligt milda och jorden inte fryser, prova det här alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lagra frön i 3 år, efter denna period förlorar de sin spiring.

Låt oss nu prata om nyanser av att ta hand om chokladkosm. De är följande.

  • Efter att ha planterat växten i öppen mark bör den vattnas väl. Vidare bör proceduren för bevattning av jorden upprepas högst en gång i veckan, häll 3-4 liter varmt, sedimenterat vatten under varje växt. Vattna kosmos på kvällen, låt inte dropparna falla på bladen och knopparna.
  • Med jämna mellanrum ogräs planteringarna och lossa marken runt - detta kommer att vara nyckeln till att få frodiga och friska kosmosbuskar.
  • När det gäller gödningsmedel: om jorden på din webbplats inte redan är dålig behöver du inte heller mata chokladkosmea. Om det saknas näringsämnen i jorden, tillsätt dubbelt superfosfat under växten och växer med mulleinlösning.
  • Om dina planteringar har vuxit upp till en och en halv meter, rekommenderas det att binda dem för att undvika skador av stormiga vindar eller kraftig nederbörd.
  • När knoppen blommar måste den klippas för att stimulera utseendet på unga blommor och ge kosmen ett snyggt utseende. Under höstsäsongen rekommenderas det också att förkorta stjälkarna och lämna cirka 15 cm över marknivå.
  • För att få frö, lämna de största blekta knopparna och låt fröna mogna där.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Den obestridliga fördelen med chokladkosm är att den praktiskt taget inte är mottaglig för några sjukdomar. Skadliga insekter kringgår också växten . De enda undantagen är sniglar och sniglar som parasiterar unga plantor. De måste antingen samlas mekaniskt (för hand) eller strö jorden under planteringarna med någon förberedelse för att bekämpa dem.

Chokladkosmeya, som är en så "hård nöt", skyddar också grannväxter från skadedjur . Faktum är att dess blommor är mycket attraktiva för snöret, en insekt vars larver äter ägg av bladlöss, malar, fästingar och maskar.

Så om du planterar din chokladskönhet bredvid dina trädgårdsgrödor kommer du inte bara att kunna njuta av dess skönhet och doft, utan också skydda resten av planteringarna från skurkarnas intrång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Kosmeya -choklad är en mycket attraktiv växt, som ofta används för att dekorera infieldens landskap. Och så här kan du göra det:

plantera i behållare, blomkrukor, trälådor och använda dem för att dekorera verandan, fönsterbrädan

Bild
Bild
Bild
Bild

skapa en riklig plantering längs häcken, dölja eventuella designfel

Bild
Bild

du kan också plantera en växt nära huset, särskilt om väggarna i botten inte är särskilt attraktiva och kräver maskering

Bild
Bild

du kan ofta se kosmeya växa nära buskar eller träd: med sina ljusa knoppar kommer det att skapa en kontrast med grönskan hos större växter, återuppliva trädgården

Bild
Bild

det rekommenderas att välja tagetes, phlox, kamille, ageratum, echinacea, calendula, verbena, nasturtium, amarant, kryddnejlika som "partners" för chokladkosm - de kan planteras i rad, bilda en levande kant eller i en grupp, till exempel på en stenrutschbana eller trädgårdsbädd

Bild
Bild

mycket ofta kan du se kosmeya i rabatter nära olika institutioner - som regel växer den på en gräsmatta i stil med en trädgård

Bild
Bild

En opretentiös doftande ljus flerårig växt som kan glädja alla trädgårdsmästare är chokladkosmeya. Du kommer aldrig ångra det om du bestämmer dig för att dekorera din personliga tomt med den.

Rekommenderad: