Buzulnik Przewalski (38 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Användning I Trädgårdslandskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Buzulnik Przewalski (38 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Användning I Trädgårdslandskapsdesign

Video: Buzulnik Przewalski (38 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Användning I Trädgårdslandskapsdesign
Video: Omplantering Smultron 2024, April
Buzulnik Przewalski (38 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Användning I Trädgårdslandskapsdesign
Buzulnik Przewalski (38 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Användning I Trädgårdslandskapsdesign
Anonim

Experter noterar att i våra lands territorier med ett tempererat klimat är det ganska svårt att hitta stora blommor i naturen. Dessutom är de inte alls ovanliga i en trädgård eller på en privat tomt i ett lanthus. Om vi pratar om fleråriga örtväxter kan man inte annat än stanna kvar vid en sådan representant för dem som Przewalskis buzulnik. Detta är en ganska voluminös buske med stora spikformade blomställningar med en rik gul nyans.

Bild
Bild

Särdrag

Om vi pratar om beskrivningen, bör vi börja med att blomman tillhör familjen Astrov. Det är ganska kraftfullt, pedunklarnas stjälkar kan växa upp till 1,5 meter. Bladen är antingen ovala eller vassa eller runda. De har en betydande storlek, upp till 50 centimeter, och ett mycket starkt tvärsnitt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningsperioden för Przewalskis buzulnik infaller i slutet av juni och varar ofta fram till augusti. Blomställningarna är formade som stora ljus, som bildas av ett stort antal spektakulära ljusgula blommor. Ligularia av denna sort har ett attraktivt utseende inte bara på grund av knopparna, utan också på grund av de stora vackra bladen , som dessutom har ett ovanligt och slående färgschema. I juli bildas fläckar av brons och bruna nyanser på dem, som blir mer och mer med tiden. Detta gör att växten kan behålla sina dekorativa egenskaper från våren till slutet av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under naturliga förhållanden kan buzulnik ses praktiskt taget över hela Eurasiens territorium. En betydande del av de dekorativa arterna är populära i Kina, liksom i östra och sydöstra Asien. Det måste jag säga Ligularia przewalskii förekommer främst nära vattenförekomster … Det kan ses längs bankerna eller på skogskanterna, bredvid vilka bäckar.

Bild
Bild

Olika sorter

Det bör noteras att Przewalskis buzulnik inte kan hittas bland de vilda sorterna av denna fleråriga i centrala Ryssland. Ett undantag kan vara botaniska trädgårdar. Ett tillräckligt antal sorter har dock fötts upp bland trädgården. Tänk på den mest populära av dem, som uppfödare noggrant har arbetat med.

Sort "Raketa " har mycket stora peduncles. Stammarnas färg är brunaktig med en röd nyans. Blommorna är formade som gula prästkragar. Bladen är starkt skurna i kanterna, presenterade i form av ett hjärta. Busken är mycket kraftfull, den tål lätt även kraftiga vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lönnbladig sort så namnet på grund av bladens form, som liknar lönn. Den kan nå en höjd av 1,7 meter, och bladen är mycket stora, deras diameter är 20-25 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskar "Rocket " är långa. De kan bli upp till 2 meter höga. Stora löv har en triangulär form, och i vissa fall-pil-hjärtformad. Spetsen är mycket skarp, och det finns stora dentiklar runt omkretsen. Fram till början av hösten är bladplattan mörkgrön, då får den en rik crimson eller lila nyans. Samtidigt ser mycket mörka petioles intressanta ut. Om det behövs kan du välja en mer kompakt variant som kallas "Little Rocket".

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusfingerad klass är ganska nytt, därför är det ännu inte särskilt känt bland trädgårdsmästare. Bladen är kraftigt skurna och knopparna är ljusa, slående färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Först och främst bör du ta hand om landningsplatsen. Buzulnik Przewalski kommer att må bra i ett skuggat område. Om direkt solljus faller på växten kommer det att se sämre ut och gradvis vissna. Det är också nödvändigt att plocka upp en framgångsrik jord. Det ska inte bara vara löst och näringsrikt, utan också perfekt behålla fukt, vilket är nödvändigt för buskens utveckling. Under ogynnsamma förhållanden, efter plantering i öppen mark, kommer buzulnik inte att blomma eller blommorna blir sällsynta och små.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tunga jordar fungerar också, men bör vara näringsrika och fuktrika.

Det är bäst att placera växten nära en vattendrag . Det måste dock finnas träd i närheten som ger skugga. Buzulnik Przhevalsky har en betydande höjd, vilket kan vara ett problem i områden som inte är skyddade från vinden. Faktum är att peduncles helt enkelt kan bryta under särskilt starka vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan buzulnik planteras måste du gräva upp marken . Det kommer inte att vara överflödigt att tillsätta humus och träaska till det. Man bör komma ihåg att den fleråriga kommer att vara på samma plats under lång tid, därför måste dess val tas med allt möjligt ansvar. Avståndet mellan de planterade buskarna ska vara minst 1 meter så att de inte täpper till varandra.

Bild
Bild

Efter plantering appliceras mineralgödselmedel på marken . De väljs ut efter markens typ och egenskaper. Under vårens sista månad kommer det inte att skada att mata växten med gödsel utspädd i vatten. Proportionerna bör observeras vid 1: 10. En vuxen växt behöver cirka 3-4 liter.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Odling av Przewalskis buzulnik orsakar inga speciella svårigheter även för oerfarna trädgårdsmästare. Det viktigaste du måste uppmärksamma är en tillräcklig mängd fukt . Därför är det enklaste alternativet att bo i ett vått och skuggat område när du väljer en landningsplats. Blomställningarna är ganska tunga, så i vissa fall måste de bindas.

Bild
Bild

Detta gäller särskilt för exemplar planterade i områden som är oskyddade från vinden.

Vattning

Som nämnts ovan är det viktigaste villkoret för att odla denna fleråriga att säkerställa tillräcklig fuktighet. Det enklaste sättet är att plantera det på stranden av en reservoar, vilket endast kommer att kräva vattning och bevattning under särskilt torra perioder . Men om buzulnik växer, om än i skuggan, men på torr mark, krävs regelbunden vattning. Dess frekvens beror på jordtypen. För att hålla fukt i marken så länge som möjligt bör jorden mulas. Små spån eller vanligt halm är lämpliga för proceduren. Regelbunden vattning fortsätter tills hösten börjar. Efter det måste det minskas med hälften. Detta kommer att rädda rotsystemet från att ruttna.

Bild
Bild

Toppdressing

Den första befruktningen är nödvändig vid plantering. Organiska föreningar och mineralkomplex blandas med trädgårdsjorden, som fyller planteringshålet. En halv hink humus måste appliceras årligen för varje växt. Det är bättre att göra detta från maj till juli. Vid transplantation måste du vattna busken med en mulleinlösning . Bland mineralerna är superfosfat det mest framgångsrika. Det kommer att ta cirka 50 gram per 1 kvadratmeter. Det är bäst att lösa läkemedlet i en hink med vatten och sedan hälla det på buzulnik.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning bör göras efter blomningen. Om odlaren behöver utsäde måste du lämna några blomställningar. Beskärning bör göras regelbundet . Det hjälper inte bara vid bildandet av busken, utan tillåter också att näringsämnen distribueras till bladen och stjälkarna och inte går in i blomställningarna. Tack vare detta kommer växten att kunna växa lövmassa och vara redo för kallt väder.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Buzulnik kan förökas både genom frön och genom att dela busken. Trädgårdsmästare rekommenderar starkt den andra metoden, eftersom växten kan bo på ett ställe i upp till 20 år. Om detta passar tomtens ägare, rekommenderar experter en gång vart 5-6 år att föryngra busken genom att dela. Men låt oss överväga alla punkter mer detaljerat. Låt oss börja med fröförökning. De kräver inte underhåll, och i allmänhet anses alternativet vara ganska enkelt. På hösten smuler blommorna, frön faller ur dem, som till nästa vår blir små plantor . Omogna frön kommer inte att gro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård för sådana plantor krävs inte, men de kommer att blomma tidigast 3 säsonger, så trädgårdsmästare måste ha tålamod.

För det att vänta på blomning så snart som möjligt, det är bättre att använda den vegetativa metoden … Detta är en vanlig uppdelning av busken, som utförs oftast på våren och före början av hösten. I det andra fallet kommer processen dock att kräva mer ansträngning, eftersom anläggningen kommer att behöva vårdas och vattnas. Det är inte nödvändigt att gräva plantan helt. Det räcker bara att separera en del av busken tillsammans med rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fruktbar jord läggs till hålet och vattnas noggrant . Den klippta växtens rötter måste sköljas för att se knopparna. Efter det är busken uppdelad i flera fler delar beroende på antalet knoppar. Snitten bearbetas med krossat kol. Det erforderliga antalet delar planteras i förberedda planteringshål med bördig jord och täcks med skurna plastflaskor för att upprätthålla ett fuktigt mikroklimat. När man delar på detta sätt rotar buskarna praktiskt taget utan förlust. I mitten av sommaren är de redo att blomma. Förfarandet orsakar ingen skada för huvudanläggningen.

Bild
Bild

Viktig! Reproduktion med sticklingar av buzulnik är omöjlig på grund av bristen på själva sticklingar.

Sjukdomar och skadedjur

Nästan alla sorter av buzulnik är resistenta mot olika sjukdomar. Skadedjur orsakar inte heller speciella problem för trädgårdsmästare, så allvarliga åtgärder måste vidtas ganska sällan. En av olyckorna kan vara sniglar. De gillar plantans unga blad. Superfosfatgranulat spridda på marken räddar perfekt insekter . Och de kan också skrämma bort ärtor, bönor och sojabönor som växer i närheten.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Buzulnik Przewalski kommer att dekorera alla landskap. Kraftfulla buskar med ljusa blommor och ovanliga blad lockar uppmärksamhet, de tas ofta som grund av landskapsdesigners. Med hjälp av denna växt kan du dekorera områden som ligger under träd, fontäner och reservoarer, rabatter och rabatter. Växten kan planteras både separat och tillsammans med andra blommor . Det känns bra i gruppplanteringar med andra sorter. De ser bra ut vid till exempel delphiniums eller akoniter.

Bild
Bild

Buzulnik Prevalsky kan locka uppmärksamhet och dekorera även de mest blygsamma tomterna, och efterlevnad av jordbruksteknik gör det möjligt för honom att glädja trädgårdsmästare med ett attraktivt utseende i många år.

Rekommenderad: