Canadian Goldenrod (39 Bilder): Beskrivning Av Växten. Cloth Of Gold, Goldking Och Andra Sorter, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Canadian Goldenrod (39 Bilder): Beskrivning Av Växten. Cloth Of Gold, Goldking Och Andra Sorter, Plantering Och Vård

Video: Canadian Goldenrod (39 Bilder): Beskrivning Av Växten. Cloth Of Gold, Goldking Och Andra Sorter, Plantering Och Vård
Video: How to Identify Canadian Goldenrod - Wild Plant Identification 2024, April
Canadian Goldenrod (39 Bilder): Beskrivning Av Växten. Cloth Of Gold, Goldking Och Andra Sorter, Plantering Och Vård
Canadian Goldenrod (39 Bilder): Beskrivning Av Växten. Cloth Of Gold, Goldking Och Andra Sorter, Plantering Och Vård
Anonim

Goldenrod, eller, som det också kallas, gyllene spö eller solidago, kan mycket ofta hittas i stadsblommor. Frodiga gula blommor är ofta slående på grund av deras lyster och höjd - upp till 120 cm. Växten är mycket förtjust i trädgårdsmästare. Och trots att guldrod officiellt betraktas som ett ogräs, försöker många blomälskare att plantera det så att det inte stör andra grödor.

Bild
Bild

Beskrivning

Guldklasar av solidago kan ses på Kaukasus territorium, det växer i Fjärran Östern, och i västra och östra Sibirien kallas det dock annorlunda överallt. Företrädaren för familjen Astrov, översatt som "frisk", "stark", kallas både "vanlig" och "Daurian ". I naturen finns det cirka 120 arter av denna växt, men på Rysslands territorium odlas bara mer än 20. Goldenrod är en underbar honungsväxt, bin älskar det mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läkare och hantverkare använder denna användbara växt som färgämne, läkemedel och tanninsubstans . Särskilt populära är kanadensisk guldrod, Cloth of Gold och Goldking. Det är tack vare denna sort som nya trädgårdsgrödor har dykt upp: blågrå guldrod, tvåfärgad, Kutlera, Shorty, etc. Den första är en buske som når 2 meter i höjd, med blommor som liknar guldgula korgar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Goldenrod -stjälkar är raka, riktade uppåt; vid närmare inspektion kan du märka ett slags ludd på dem. Bladen är avlånga med en spetsig ände, kanterna är tandade och är ordnade på stammen i nästa ordning. Gyllene rosen blommar på sensommaren till början av oktober och glädjer alla med sin ljusa färg.

Det ska noteras att goldenrod är en mycket användbar blomma ur medicinsk synvinkel … Dessutom används alla delar av växten för olika typer av sjukdomar - både skott och blad och rötter. De mest populära i detta avseende är den kanadensiska guldstången och den gyllene stången, som växer i överflöd på ängar och åkrar. Växtens kemiska sammansättning inkluderar syror, organiska och fenolkarboxylsyror, liksom deras derivat plus eteriska oljor och diterpener.

Bild
Bild
Bild
Bild

Solidago har en diuretisk effekt, så den används för njursjukdom och annan urolithiasis. Denna växt är bra för inflammatoriska sjukdomar, den har också antibakteriella medel. Det hjälper också med blåsor, prostatit och uretrit. De behandlar infusionen av guldrod och candidiasis (bland folket - trast).

Växten används också av dem som lider av matsmältningsbesvär, för kolelithiasis . Vid bölder eller kokningar applicerar många färska gyllene blad. Men inte helt säkra alkaloider finns i denna växt, så om du bestämmer dig för att ta det internt är det bättre att först konsultera din läkare. Eterisk olja produceras också av guldrod.

Bild
Bild

Populära sorter

Alla sorter av guldrod är konventionellt indelade i 3 typer:

  • tidigt - de som börjar blomma bokstavligen i juni;
  • medel - blomningstid sker i slutet av juli;
  • också medium, men blommar på sensommaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare över hela världen experimenterar med att plantera denna blommande växt, få nya dekorativa alternativ med olika typer av blomställningar. De mest populära är kanadensisk och hybridguldrod. Kanadensaren når en höjd av 1,5 meter. Det är denna underart som kallas den gyllene rosen. Den blommar från juli till början av hösten. Hybridgyllenrod blev "stamfader" av följande sorter:

Baby Gold

Bild
Bild
Bild
Bild

Spätgold

Bild
Bild
Bild
Bild

Perkeo

Bild
Bild
Bild
Bild

Strahlenkrone

Bild
Bild
Bild
Bild

Faktum är att dessa inte är särskilt höga underarter - deras maximala höjd är 80 cm och i genomsnitt når de 60-70 cm. Ryska trädgårdsmästare föredrar att odla följande sorter.

Goljungle . Denna art är inte bara attraktiv i utseende, utan också dess blommor har en trevlig doft. Det är en mycket sjukdomsresistent, diamantformad buske. Bladen på denna växt är också visuellt intressanta: ovanifrån har de den vanliga gröna färgen, men inifrån är de gråaktiga. Blommor visas på den i slutet av juli, och i buketter ser de bara bra ut.

Bild
Bild

Uppvuxet av en uppfödare från Lettland betyg "Dzintra " tillbaka på 60 -talet av förra seklet är det särskilt populärt. Detta är en helt kompakt buske 60 cm hög som visuellt liknar en pelare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelstor klass "pelare " växer inte över en meter. Graciösa gula paniklar visas på stjälkarna i slutet av sommaren och glädjer andra i mer än en månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidig sort "Perkeo ", kanske den vanligaste gästen i utformningen av en grönsaksträdgård eller trädgård. Den har odlats sedan 1945, maxhöjden är 60 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Josephine " - ägaren av stora blomställningar, som används av trädgårdsmästare som en häck. Buskarna är ganska frodiga, täta och låga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Goldenrod är en favoritperenn för många trädgårdsmästare och kommer att dekorera alla rabatter, dölja olika brister och oegentligheter vid plantering. Det är sant att på platser där grönsaksgrödor växer, till exempel i en grönsaksträdgård, är det inte helt önskvärt, eftersom det tillhör en aggressiv ogräsväxt och lätt kan "hamra" nyttiga växter. Det är opretentiöst, och därför planteras växten både där det är mycket ljus och på mörka platser. När du sätter den, kom ihåg att den kan växa snabbt.

Bild
Bild

Det finns inga särskilda krav för jorden, där buskar med gyllene blomställningar kommer att blomma. Detta är inte dåligt för dem som just börjat behärska grunderna i landskapsdesign och inte är insatta i markens invecklingar. Både lerjord och sandjord är lämpliga för guldrod. Naturligtvis växer solidago mer frodigt på mer bördig jord. Prydnadsvarianter behöver rikligare vattning.

Goldenrod förökar sig oftast med frön och skott. Du kan försöka plantera den både genom sticklingar och genom att dela busken . Detta bör göras tidigt på våren eller hösten. Under den varma årstiden är det bättre att plantera växten med sticklingar snarare än frön. Kom ihåg att den gyllene rosen reproducerar sig ganska aktivt, upp till 5 buskar kan växa per kvadratmeter. Om sorten är hög är det bättre att knyta stjälkarna till insatserna. Om du bestämmer dig för att multiplicera vegetationen i trädgården med sticklingar, använd sedan unga skott. För att göra detta är det nödvändigt att separera en del av stammen i marken. Vid sådd med frön, vid en lufttemperatur på cirka 20 grader Celsius, kan skott uppträda om 2 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

I princip är det inte särskilt svårt att ta hand om guldrod. Trädgårdsmästare måste ta bort svaga skott i tid. För att inte "täppa till" din rabatt är det bättre att skära av de blekta blomställningarna. I det här fallet kommer färre frön in i jorden och sannolikheten för överväxt minskar. Det är bättre att dela buskar vart tredje år, och på vintern rekommenderas att klippa av markens del av växten och lämna 10 centimeter över marken.

Bild
Bild

Vattning

Solidago är vanligtvis ganska torktolerant. Om vädret är torrt under en längre tid, är det bättre att vattna guldrod också, annars blir det omöjligt att uppnå frodig blomning. Och även vid långt torrt väder finns det risk för skada på guldrod av mjöldagg.

Bild
Bild

Gödselmedel

Med tanke på det faktum att guldrod växer och förökar sig länge på nästan ett ställe, till exempel att dekorera trädgårdslandskapet, är det vettigt att "mata" det med mineraliska eller organiska gödningsmedel. men överdriv inte, matning räcker 2 gånger om året.

Bild
Bild

Strumpeband och transplantation

Med tanke på att vissa buskar kan sträcka sig mer än en meter i längd, är det lämpligt att binda dem till ett stöd, eftersom de kan böjas från starka vindbyar. I alla fall goldenrod är en snabbt växande växt, så experter rekommenderar att plantera om buskarna minst vart tredje år … Solidago avlägsnas från jorden med rötter, sedan delas den noggrant och planteras på nya platser. Att transplantera en gammal buske blir svårare - dess rötter går djupt ner i marken.

Bild
Bild

Beskärning

För att uppnå riklig blomning och accelererad tillväxt av guldrod, övervakar hårt arbetande trädgårdsmästare mycket noga sina skott: försvagad är det bättre att omedelbart klippa av det, och du måste också bli av med unga stjälkar som inte växer utåt, utan inuti busken.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Som med många trädgårdsodlingar är svampsjukdomar särskilt farliga för guldrod, vars huvudsakliga är mjöldagg … Om du märker en blomning på den övre delen av växten med en vitaktig färg, bör du omedelbart börja bekämpa denna force majeure. Orsaken till sjukdomen kallar experter långvarigt torrt väder, hög lufttemperatur och även det faktum att guldrod har vuxit för mycket i ett visst område eller att det finns för mycket kväve i jorden.

Bild
Bild

Därför är det så nödvändigt att plantera buskarna så att det finns tillräckligt med utrymme mellan dem. Ännu en attack för denna trädgårdsdekoration - rost … Detta händer inte ofta, men om du redan står inför ett sådant faktum måste de skadade buskarna grävas upp och tas bort från territoriet, det är bättre att bränna dem. De återstående växterna måste omedelbart behandlas med en speciell lösning, som inkluderar Bordeaux -blandning och vitriol.

Bild
Bild

Corythucha marmorata, en mycket liten skadeinsekt, kan också skada guldrod. Larver av Argyrotaenia citrana kan "disfigurera" ett buskblad, så du måste rädda växten med insekticider. Om växten används för medicinska råvaror, ska behandlingen endast ske med infusioner från växtbaserade ingredienser.

Sammanfattningsvis måste det upprepas goldenrod är en mycket användbar växt och i princip opretentiös … Honung från gyllene rosblommor har till exempel en behaglig kryddig smak och en mörk nyans. I forntiden använde indianer bladen av unga guldrod i maten, och forskare hittade i allmänhet gummi i sin sammansättning och försökte göra gummi av dem. Visserligen misslyckades experimentet, men vetenskap är framtiden. Men trädgårdsmästare har all rätt att vara stolta över sina prestationer och dekorativa sorter av solidago.

Rekommenderad: