Liggande Haulteria: Växande Prydnadsbuskar I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Liggande Haulteria: Växande Prydnadsbuskar I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Reproduktion

Video: Liggande Haulteria: Växande Prydnadsbuskar I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Reproduktion
Video: Norrvikens Trädgårdar – Pierres trädgårdstips: Sommarbeskärning träd 2024, April
Liggande Haulteria: Växande Prydnadsbuskar I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Reproduktion
Liggande Haulteria: Växande Prydnadsbuskar I Det öppna Fältet, Beskrivning Och Reproduktion
Anonim

Det finns ett stort antal prydnadsbuskar som njuter av sin skönhet och nåd. Men med alla olika växter som odlas i stora mängder av trädgårdsmästare är det värt att utöka denna lista då och då. Ett bra val från relativt sällan använda grödor är liggdelen - det förtjänar den noggrannaste analysen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Enligt den allmänt accepterade botaniska klassificeringen avser liggande haulteria:

  • ljungfamiljen;
  • ordning av ljungar;
  • dikotyledonös klass;
  • avdelningen för det blommande växtriket.
Bild
Bild

Under naturliga förhållanden denna prydnadsbuske lever i nordamerikanska skogar … Det odlas lätt i andra delar av världen. Växthöjden är relativt låg (max 15 cm). Den kännetecknas av att den gröna färgen bevaras året om.

Bild
Bild

Gultens blad har formen av en ellips eller en oval . Bladets längd kan vara från 2 till 5 cm, och bredden är bara 1-2 cm. Bladen på denna växt har en unik lukt. Vita blommor liknar klockor i form, de når 0,5 cm i längd. Diametern på rika röda fruktbär varierar från 0,6 till 0,9 cm.

Den eteriska oljan som erhålls från haulteria förvandlas till en salva och används för att bekämpa akut reumatism.

Bild
Bild

Haulteria tål svår kyla ganska bra. Därför kan den säkert odlas på det öppna fältet i vårt land. Ett alternativt namn för kulturen är den amerikanska vintergrönan; i Nordamerika själv kallas det orientaliska tebäret.

Bild
Bild

Vid låga temperaturer får bladen en karakteristisk rödbrun och blir ännu vackrare . Blommorna i haulteria är vita och rosa, samlas sällan i blomställningar (växer enskilt) och hänger.

Bild
Bild

Kronblomman av dessa blommor har 5 kronblad . Gaulteria är en bra honungsväxt. Bloom sträcker sig över juli, augusti och september. Efter det bildas ganska små röda bär.

Alla växtdelar luktar gott och dess blad kan användas för att göra medicinska teer.

Bild
Bild

Gultens bär, enligt vissa källor, är oätliga, men de är inte farliga.

Det noteras att fåglar, gnagare och allätare i den nordamerikanska skogen använder lätt dessa frukter (även björnar äter dem). Samtidigt hävdar publikationer från USA och Kanada att bär kan ätas, men deras smak utvärderas på olika sätt överallt.

Bild
Bild

I vissa recensioner jämförs sådana frukter med mynta, andra människor har associationer "med någon form av piller." I sin rena form är det få som äter dem, men kulinarisk användning i sylt, fyllning av pajer och pajer, det är fullt möjligt att dekorera kakor.

Bild
Bild

Landning

Liggande haulteria klassificeras som en växt i den fjärde kategorin vinterhärdighet. Därför kan den säkert odlas i Moskva -regionen och närliggande regioner. Kulturen tål vinterförkylningar så låga som -30 och till och med så låga som -35 grader Celsius . Men om frosten är starkare, eller om snötäcket är otillräckligt, är det fortfarande troligt att det fryser. Problem kan också uppstå från vårfrost.

Med tanke på allt detta är det nödvändigt att plantera en haulteria endast under vårmånaderna. Endast under detta tillstånd kommer hon att ha tid att slå rot och anpassa sig innan frost börjar.

Bild
Bild

Viktigt: du kan inte använda fruktplantor för plantering, som lätt säljs av alla plantskolor på vintern.

Ett mycket bättre resultat kan uppnås med relativt diskreta gröna exemplar . Men även när de använder dem har trädgårdsmästare fortfarande mycket arbete att göra. Poängen är att att kalla en amerikansk gäst för en anspråkslös växt skulle vara en synd mot sanningen. Det kräver humusrika torvjordar. Marken ska vara mättad med fukt och ganska sval. Sura eller svagt sura jordar är lämpliga, med ett pH -värde på strikt från 5 till 6 enheter. Samtidigt är odling av en haulteria i halvskugga tillåtet.

Bild
Bild

En mycket tjock nyans eller långvarig torka kommer att ha en dödlig effekt på en sådan kultur . Om jorden är ganska fuktig är det bäst att rikta in sig på områden med lacy -nyans som skapats av lövfällande eller andra vintergröna grödor. Gaulteria kan komma överens med konkurrerande växter. Den bästa jorden för plantering anses vara lös jord, vars huvudsakliga del är torv med hög myr.

Det är absolut nödvändigt att ta hand om anständig dränering, eftersom denna växt snabbt dör när den översvämmas och helt enkelt fuktar rötterna.

Bild
Bild

I avsaknad av torv med hög myr fylls planteringshålen med kombinationen:

  • 2 andelar av humus;
  • 3 andelar barrträd;
  • 1 andel grov sand.
Bild
Bild

Platser med tät lera eller otillräckligt mättad jord förbättras. För att göra detta måste du först ta bort det översta lagret helt. Planteringshålet fylls sedan med de saknade komponenterna. Djupet på planteringsgroparna varierar från 30 till 40 cm. För dränering används sten eller brutet tegel.

Bild
Bild

Vård

När den odlas på ett öppet fält med en alkalisk reaktion vattnas välten med något surt vatten. Häll 15 g citronsyra eller oxalsyra på 3 liter. Du kan också späda ut 30 ml ättika med en koncentration av 9% i 10 liter vatten. På våren matas växten med en komplex komposition för rododendron . 20-30 g mineralgödsel förbrukas per 1 kvm. m.

Bild
Bild

Skär av för gamla torra skott i början av varje växtsäsong. På varma dagar kräver haulteria sprutning och systematisk vattning. Detta måste göras även med otillräcklig nederbörd, även om temperaturen är låg.

Viktigt: gaulteria, liksom andra ljungor, lider mycket av överdriven vattenhårdhet. Ytterligare skydd för vintern krävs inte.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Fröuppfödning används ganska sällan - det är svårt och tillåter inte att bibehålla sortfördelar. Att bli klippt är mycket lättare . Oftast sprids denna kultur genom att fästa lagren på marken. När ungefär ett år har gått kan du separera de rotade skotten.

Viktigt: sådana plantor bör vattnas noggrant under hela väntetiden.

Bild
Bild

Vanligtvis separeras sticklingarna från de ursprungliga plantorna på hösten . Under transplantationsprocessen bör rötterna påverkas så lite som möjligt.

Det är bättre att transplantera sticklingar av haulteria tillsammans med en jordklump.

Bild
Bild

Sticklingar skärs under sommaren eller höstmånaderna, och det bästa materialet är topparna på delvis lignifierade skott … Dessa delar av växten behandlas med rotbildande stimulanter, varefter de rotas i grov sand under en film under måttligt ljus.

Rekommenderad: