Liatris (47 Bilder): Flerårig Spikata Och Vit, Andra Arter. Transplantation På Hösten. Dess Beskrivning. Använd I Landskapsdesign, Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Liatris (47 Bilder): Flerårig Spikata Och Vit, Andra Arter. Transplantation På Hösten. Dess Beskrivning. Använd I Landskapsdesign, Reproduktion

Video: Liatris (47 Bilder): Flerårig Spikata Och Vit, Andra Arter. Transplantation På Hösten. Dess Beskrivning. Använd I Landskapsdesign, Reproduktion
Video: Лиатрис колосковый Кобольд (liatris spicata kobold) 🌿 обзор: как сажать, рассада лиатриса Кобольд 2024, April
Liatris (47 Bilder): Flerårig Spikata Och Vit, Andra Arter. Transplantation På Hösten. Dess Beskrivning. Använd I Landskapsdesign, Reproduktion
Liatris (47 Bilder): Flerårig Spikata Och Vit, Andra Arter. Transplantation På Hösten. Dess Beskrivning. Använd I Landskapsdesign, Reproduktion
Anonim

Även om liatris är en relativt ny växt för vårt land, har den redan vunnit kärlek hos många trädgårdsmästare. Blomman är opretentiös i förhållande till grooming åtgärder, och är också resistent mot negativa yttre påverkan, vilket är mycket populärt bland nybörjare trädgårdsmästare. Läs i vårt material en beskrivning av Liatris, en mängd olika sorter, växtskötselens hemligheter, reproduktionens finesser, reglerna för plantering och skötsel, samt användningen av en växt i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Liatris är en växt som tillhör Compositae -divisionen. Blomman växer inte bara hemma, utan också i naturen. Så, växten kan ses i länderna i Nordamerika (i synnerhet - i Mexiko och Bahamas) . Trots att det botaniska namnet på blomman är liatris, har det i folkmun fått smeknamnet "den flammande stjärnan". Området för mänsklig användning av växten är ganska brett. Så, oftast används perenner i landskapsdesign, liksom för att rita buketter. Dessutom fungerar liatris som föda för vissa insekter (larver, lepidoptera och så vidare).

En flerårig blomma har blomställningar som liknar skivor i form . Blommhuvuden är också utrustade med strålblommor. I allmänhet är liatris en buske. På höjden kan den nå 150 cm (med en minsta höjd av 30 cm).

Men när du hanterar en blomma bör du vara mycket försiktig, eftersom den har taggar som kan målas vita eller lila. Blommans blad har en grön nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära arter och sorter

Idag finns det en mängd olika sorter och typer av trädgårdsliatris. Dessutom innehåller växten både vita och lila sorter. Tänk på de mest populära och favorit liatris sorterna av trädgårdsmästare.

" Kobold ". Denna Liatrix -sort är lämplig för torra markområden. I höjd når den en indikator på 70 cm och tillhör, enligt botaniska egenskaper, kategorin spikeletväxter. Blommorna av sorten "Kobold" är ganska små i storlek, de samlas i en blomställning som kan färgas i röda och lila nyanser. "Kobold" är en ljusälskande sort, så den bör odlas i väl upplysta områden. Växttiden är cirka 4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Floristan Violett . En flerårig växt kan bli upp till 80 cm hög. Den skiljer sig från andra arter i fluffiga spikelets i sin struktur, som har en lila nyans. Växtens stjälkar är upprätt. Blomningstiden faller i mitten av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Picador ". Den högsta växthöjden är 0,5 meter. Dessutom är blommorna färgade i olika nyanser av rött och lila. De smala bladen på Picador Liatrix samlas i en rosett. Blomningsprocessen sker i mitten av sommaren och varar i 1–1,5 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flamingo . En flerårig lila blomma kan nå 70 cm i höjd. Samtidigt sträcker sig diametern på de omedelbara blomställningarna från 20 till 30 cm. Populärt fick flamingo -sorten smeknamnet rådjurstunga (på grund av plantans ovanliga färg).

Bild
Bild
Bild
Bild

" Spikata ". Höjden på sortens representanter varierar från 40 till 80 cm. Blomningen av sorten Spikata börjar i juni eller juli och kan pågå till oktober. Blomningsprocessen är ganska ovanlig - den sker från topp till botten.

Bild
Bild

Viktig! Idag finns det en mängd olika Liatris -sorter. Trots deras allmänna likhet (detta är särskilt tydligt i förhållande till plantans botaniska egenskaper) har varje art individuella yttre och inre egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Den traditionella metoden att plantera och odla Liatris är frömetoden. I detta fall använder trädgårdsmästare både plantor och icke-plantningsmetoder. Det andra alternativet är mer populärt. Detta beror just på egenskaperna hos själva växten. Så, Liatris är resistent mot ogynnsamma låga omgivningstemperaturer, det är ganska krävande att ta hand om och seg . Det direkta förfarandet för sådd av växtfrön i öppen mark bör ske sent på hösten eller tidig vår. Men innan du påbörjar denna process måste du förbereda fröna. Så de måste placeras i en humatlösning i 12 timmar.

När fröna är i förberedande skede bör du också börja förbereda platsen för plantering . Så det måste grävas upp och kryddas. I detta fall anses humus vara en idealisk toppdressing (detta ämne tillsätts i mängden 1 hink per 1 kvadratmeter jord). Efter det gör speciella spår för fröna (det är värt att notera att deras djup inte får vara mer än 1,5 cm).

Efter 12 timmar avlägsnas fröna från lösningen och läggs ut i hålen. Glöm inte att strö fröna med lite jord ovanpå och vatten. Kom ihåg att med detta planteringsalternativ kommer växten att blomma bara i 2 eller 3 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

För att Liatris aktivt ska kunna växa och utvecklas i din trädgårdstomt, stuga eller i ett offentligt område bör särskild uppmärksamhet ägnas åt nödvändiga vårdåtgärder.

Lossar jorden

Lös jord är en förutsättning för aktiv tillväxt och utveckling av växten. Denna procedur bör utföras regelbundet.

Bild
Bild

Vattning

Liatris har en positiv inställning till fukt och vatten, men tolererar samtidigt lätt torka. Det bör noteras att överskott av vatten har en skadlig effekt på växten och kan till och med orsaka dess död. Den rekommenderade vattningsfrekvensen är en gång var sjunde dag . Om du bor i en fuktig klimatzon, liksom under perioder med höstregn, när jorden är fuktad naturligt, är det tillåtet att inte bevattna.

Viktig! För att förhindra att fukt stagnerar i marken är det viktigt att ta hand om organisationen av ett pålitligt dräneringssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

För att förbereda växten för vinterperioden är beskärning obligatorisk i slutet av hösten. Denna procedur utförs i det ögonblick när lyatrisbladen börjar torka. Och även torv eller torra löv används som skydd. Det rekommenderas att täcka växten med ett skyddande lager, vars tjocklek inte bör vara mindre än 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Befruktning är det viktigaste steget i växtvård. Experter rekommenderar att du regelbundet fyller det jordområde där liatris växer med ett lager av mulch. Det ger inte bara näring åt växten, utan skyddar den också från alla möjliga negativa yttre påverkan. Förutom mulch används mineralkomplex som gödningsmedel . Den rekommenderade matningsfrekvensen är 3 gånger per säsong.

Samtidigt, beroende på säsong, bör sammansättningen av gödningsmedelsblandningarna förändras. Så på sommaren bör företräde ges till fosfor- och kaliumkompositioner, och på våren - att välja blandningar som innehåller kväve.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Processen att transplantera liatris till en annan plats utförs under hösten. Dessutom utförs denna procedur inte oftare än en gång vart 3-4 år och bara efter växtens blomning. Om du lyssnar på rekommendationer från erfarna trädgårdsmästare, bör det också noteras att vid transplantation ska proceduren för att dela knölen utföras . För att flytta blomman till en ny plats måste du gräva upp busken helt och skär den försiktigt i flera bitar. Det är viktigt att rotkragen och knölarna ingår i varje del. När du planterar delade växter i öppen mark, var uppmärksam på att avståndet mellan dem ska vara minst 25 cm. Blommorna själva bör begravas 15 cm i marken.

Viktig! Vid transplantation av liatris till en ny plats måste hålet fyllas med humus och trädgårdsjord. Det rekommenderas också att tampa denna blandning noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsalternativ

Hemma kan du föröka liatris genom att plantera frön flera gånger. Denna process beskrivs ovan.

Ett annat sätt att reproducera en blomma är vegetativt . Den är lämplig för de trädgårdsmästare som redan har liatris på sin webbplats (eller kan få tillgång till en redan vuxen och mogen växt). Om du inte har Liatrix i din trädgård kan du använda kommersiellt tillgängligt planteringsmaterial (du kan hitta det i specialiserade trädgårdsbutiker). Genom att dela roten eller knölarna sprids blomman bäst under sommaren-höstperioden . (nämligen i augusti eller september).

Växten förökar sig helt enkelt. Innan du fortsätter med detta förfarande är det dock viktigt att välja den lämpligaste platsen.

Så för bästa tillväxt och utveckling bör liatris planteras i ett öppet område med tillräcklig mängd belysning (det är möjligt att välja även de områden som utsätts för direkt solljus).

Bild
Bild
Bild
Bild

Var uppmärksam på det allmänna tillståndet såväl som jordens mineralsammansättning: det måste finnas en tillräcklig mängd näringsämnen, ett pålitligt och högkvalitativt dräneringssystem. Glöm inte att också lossa innan du planterar. Det är strängt förbjudet att plantera växten på fuktig och tung mark. Saken är att överdriven fukt har en negativ effekt på liatris och kan leda till rotrötning respektive till växtens död.

Viktig! När de förökas av knölar bör de placeras i marken till ett djup av 3 till 10 cm. Det bör vara ett avstånd på minst 15 cm mellan växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Enligt erfarna trädgårdsmästare, liksom botaniska forskare, är liatris en ganska opretentiös och resistent växt som tål ett stort antal sjukdomar, liksom de negativa effekterna av skadliga insekter. På samma gång organismer som sniglar och björnar kan orsaka stor skada på växten … Om du märker att din blomma lider av deras inflytande, bör du omedelbart påbörja behandlingsprocessen. Den mest effektiva är folkmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så för att förbereda en medicinsk lösning måste du ta 0,5 glas öl och lägga denna vätska i en flaska. Denna behållare måste försiktigt grävas ner i jorden i 45 graders vinkel. Det är viktigt att flaskans hals är 0, 2–0, 3 cm under marknivå. Insekter kommer att falla i en sådan fälla.

När det gäller sjukdomar, alltså Liatrices vanligaste sjukdom är röta … Det uppstår när det finns för mycket fukt i jorden. Det första du ska göra är att noggrant analysera och följaktligen minska vattningens frekvens och intensitet. Nästa steg är att behandla växten med ett fungicidmedel. Denna sjukdom är svår att behandla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Liatris är en ganska populär växt bland landskapsdesigners. Den används för att dekorera rabatter och rabatter, liksom att växten planteras på kullar och i klippträdgårdar. Samtidigt kan liatris användas oberoende i enstaka planteringar eller kombineras med andra växter (till exempel med vildblommor av olika sorter). Det idealiska alternativet är en kombination av liatris med samma opretentiösa växter. Tack vare detta kan du ge din trädgård ett ovanligt utseende, samtidigt som du betalar ett minimum av ansträngning och uppmärksamhet på underhållsaktiviteter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att vara särskilt uppmärksam på färgkombinationer. På grund av att växten är målad i vita och lila toner rekommenderar designers att kombinera den med gula och rödorange blommor. Högre sorter av liatris kan användas som mittpunkten i kompositionen, medan de lägre ofta planteras längs gångstigar eller vid ingången.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liatris är ganska ovanligt inte bara i sitt utseende utan också i sina botaniska egenskaper. För våra breddgrader är denna blomma ganska ny, därför exotisk. Om du vill odla en sådan växt på din webbplats är det viktigt att följa alla regler, samt följa rekommendationer från specialister. Liatris, som växer i din trädgård, kommer att väcka intresset för inte bara hushåll, utan också grannar. Med hjälp av en sådan växt kan du dekorera din trädgård eller grönsaksträdgård, vilket ger den unikhet och originalitet.

Rekommenderad: