Dicentra (57 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Magnifik Och Vacker, Sorter Och Typer, "Valentina". Hur Transplanteras?

Innehållsförteckning:

Video: Dicentra (57 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Magnifik Och Vacker, Sorter Och Typer, "Valentina". Hur Transplanteras?

Video: Dicentra (57 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Magnifik Och Vacker, Sorter Och Typer,
Video: Kilen-seminariet 1973 och dess följder 2024, April
Dicentra (57 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Magnifik Och Vacker, Sorter Och Typer, "Valentina". Hur Transplanteras?
Dicentra (57 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Magnifik Och Vacker, Sorter Och Typer, "Valentina". Hur Transplanteras?
Anonim

Dicentra (Dicentra) är ett släkte av tvåbladiga växter, vars namn, uppfunnet av Karl Linné, kan översättas från latin som en tvåsporr eller en blomma med två sporer, enligt den moderna taxonomin, som ingår i familjen Papaveraceae underfamiljen Fumaracacia.

Popularitet bland blomsterodlare gav dem en mycket ovanlig form av blommor, många som liknade hjärtan . I naturen slogs sönder smokyankovernas område på grund av klimatkatastrofer som gav upphov till en rad glaciationer under de senaste miljoner åren av planetens historia. För närvarande växer utåt liknande växter från denna underfamilj i östra Asien och Nordamerika. Dessa ursprungliga blommor började tränga in i europeisk landskapsträdgårdskultur från 1600 -talet från Japan och Kina ., men ännu fler av dem fördes från de amerikanska kolonierna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Formen på dicentrablomman, som liknar ett plattat stiliserat hjärta, gav också upphov till de vanliga folknamnen på de flesta av dessa växter. Alla på ett eller annat sätt är förknippade med folkliga legender och berättelser om oförklarad kärlek. I den ryska traditionen kallas blommor för "trasigt hjärta ". Även om den hjärtformade blommformen faktiskt inte kan skönjas i alla sorter. De flesta av de infödda i Nordamerika har blommor som kan jämföras mycket villkorligt med hjärtat.

Trots att det var en asiatisk växt som var den första som fick en vetenskaplig beskrivning, och det var på grund av formen på dess blommor som namnet gavs till hela släktet Dicentra, har moderna genetiker föreslagit att skilja det till ett oberoende släkte Lamprocapnos.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För trädgårdsmästare spelar naturligtvis inte vetenskapliga strider och tvister mycket. Både amerikanska och asiatiska former är lika attraktiva och originella.

De flesta trädgårdsdicenter är fleråriga gräs, vissa kan klassificeras som buskar

En rabatt, en kant, en alpin diabild dekorerad med ett centrum kan bli ett självständigt element i inredningen på vilken plats som helst. Även buskarna som har blommat färdiga ser ganska attraktiva ut på grund av de dissekerade bladen och deras färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen växer olika arter under olika förhållanden, men i allmänhet är det en ganska stor efterfrågan på jordens sammansättning och struktur. Invånare i subtropen i dicentret kommer inte att tolerera vattenloggning, men de kommer inte att tycka om att torka ut. Temperaturregimen är inte mindre viktig. Frost kan döda även alpina arter som tål ett betydande temperaturfall under vintern viloläge.

Stammarna av de flesta sorterna är upprätt och kan nå från 15 cm i olika arter (amerikanska bergsdicentrar) till 1,5 m i höjd. Alla växter kännetecknas av utvecklade köttiga rhizomer, mycket känsliga för fukt och lätt förfallna med överflödig fukt eller dess stagnation.

Typiska trädgårdsskadegörare påverkar centrum mycket motvilligt

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anledningen till deras utseende är oftast stressen som orsakas av otillfredsställande odlingsförhållanden (låg temperatur, brist på solljus eller störd fuktregim) och följaktligen växtens försvagning.

Rötterna till alla dicenter innehåller giftiga alkaloider, mängden kan variera mycket beroende på växttyp. De kan orsaka allvarlig förgiftning, därför rekommenderas handskar för manipulationer med rötterna och i allmänhet med växter . Det är också viktigt att skydda barn och husdjur från kontakt med dem.

Bild
Bild

Typer och sorter

Som redan nämnts var den asiatiska formen, som i den moderna klassificeringen fick namnet dycenter, den första som fördes till Europa. Det tros ha kommit från Japan i slutet av 1600 -talet, även om det växer vilt i nordöstra Kina och Korea . Växten började snabbt sprida sig i kulturen. Den föddes i parker och trädgårdar. Klosterområden dekorerades aktivt med det. Så småningom erövrade den också mindre respektabla trädgårdar och till och med grönsaksträdgårdar för vanliga människor, mottog romantiska och alltid med en liten sorgens namn baserat på formen av en blomma - ett hjärta - med en lucka i mitten, från vilken de reproduktiva delarna av blomma (ståndare och pistiller) kommer ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I klassificeringen av den store Karl Linné fick denna asiatiska gäst artnamnet Fumaria spectabilis.

I mitten av 1800 -talet ingick hon, liksom sina amerikanska släktingar, i släktet Dicentra under namnet (Dicentra spectabilis)

Växten lever upp till sitt namn. Skottens höjd kan nå nästan en meter. Kompositblad är arrangerade på långa bladblad. Ovanifrån är de mörkgröna, underifrån - med en lätt rökig nyans, helt slät, med en blank glans.

Blommor har en ganska sällsynt bilateral symmetri och en uttalad hjärtformad form. I racemosblomställningar finns det upp till 15. Storleken på en enda blomma är nära två centimeter. Färgen på de yttre kronbladen är övervägande rosa i vild form, i kultur kan den variera från nästan vitt till nästan rött . Blommans inre organ är högt utvecklade. De stora ståndarna ser ut som kronblad, och pistilen är inte mindre kraftfull. Blomningen varar 1-1,5 månader från maj till mitten av sommaren. Men även efter blomningen glädjer växten ögat med sina vackra blad. Ibland blommar denna rök i augusti och blommar fram till slutet av september, om frost inte uppstår, vilket den inte tål.

Bild
Bild

Under 1800- och 1900 -talet föddes på grundval av den vilda formen av spectabilis ett antal sorter, som varierade i färg och antalet blommor i blomställningen, ibland med lite olika bladfärger och till och med stjälkens form.

De mest kända sorterna av utmärkta dicentra är Alba, Aurora och Snowdrift, som har vita blommor och ibland kallas den vita dicentra, Golden Vine eller Gold Heart med guldgula löv och rosa blommor … Det finns också sorter med röda blommor, till exempel Bacchanal, Valentina -sorten är ännu mer populär bland blomsterodlare. Den senare sorten, förutom röda rosa hjärtan av blommor, kännetecknas av ovanliga grågröna blad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de mest populära sorterna är den taiwanesiska dicentra (Dicentra Formosa), som kallas vacker i Europa.

Det kännetecknas av kortare skott (upp till 40 cm) och blommor av känsliga nyanser från vitt och grädde till ljusrosa. Till skillnad från hennes underbara kusin från Kina blommar den vackra taiwanesiska besökaren fram till hösten.

En annan original klätterdicentra (Dicentra scandens) fördes från Himalaya till Europa . Detta är en riktig liana, som når en längd på upp till två meter. Blommor är rosa, men har oftare en ljusgul färg. I tempererade klimat kräver växten mycket noggrant underhåll och odlas ofta som ettårig.

De underdimensionerade amerikanska arterna är inte mindre spektakulära.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dicentra utmärkt eller exceptionellt (Dicentra eximia) har vanligtvis djupröda blommor även om det finns sorter med rosa och till och med nästan vita blommor. Blomningen varar i ungefär två månader. En invånare i bergsskogar, har skott högst 25 cm. Blad som liknar bladplattor av en ormbunke, en vacker grönblå nyans.

Bild
Bild

Dicentra klobuchkovaya (Dicentra cucullaria) är en av de kortaste . Skotten når bara 15 cm. Den växer på skogbevuxna bergssluttningar i västra USA. Växten lagrar näringsämnen i den igenväxta rhizomen. Blommorna har en mycket original form, som påminner om en ovanlig huvudbonad - en kåpa, som hänvisar till prästerskapets kläder, för vilka denna dicentra fick sitt specifika namn. Kronbladen är vanligtvis vita, ibland rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dicentra canadensis (Dicentra canadensis) är en annan underdimensionerad amerikansk form . En växt med vita blommor överstiger sällan 25 cm. Det är en av de mest väderbeständiga sorterna.

Bild
Bild

Dicenter vagrant (Dicentra peregrina) skiljer sig också i miniatyrstorlek - upp till 15 cm . Den har stor för sin storlek, men inte många, lila-rosa blommor och vackra dissekerade blad. Perfekt för att anlägga en alpin bild.

Bild
Bild

På grundval av korsning och efterföljande urval av amerikanska herrelösa och utmärkta arter erhölls en originalhybrid - Burning Hearts, som har silverfärgade löv och ljusröda blommor.

Ännu ett originellt amerikanskt utseende dicentra guldblommig (Dicentra chrysantha) , som växer i Mexiko, har ljusgula blommor. Buskarna i denna fleråriga ört kan växa upp till en och en halv meter. Denna växt blommar från vår till höst. Detta bergdicenter är mycket krävande på förhållanden och finns sällan i kultur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den minsta storleken når enblommig dicentra (Dicentra uniflora) från Cordilleras högland . Skott överstiger sällan 10 cm. Blommorna är stora, vanligtvis en, ibland 2-3. För blommans form kallas det också "oxhuvud". På grund av vårdens svårigheter odlas den oftare som en krukväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Datum för avstigning

Alla manipulationer med dicentret i samband med plantering eller transplantation av det, samt plantering av en ny växt, måste utföras på våren före blomningen, det vill säga i april. Om klimatförhållandena tillåter det kan dessa åtgärder utföras i september, men i det här fallet finns det en risk att växterna inte hinner rota innan frosten börjar och dör.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Landning utförs i ett förberett hål. Dess dimensioner, även med små indelningar eller vid plantering av en ung växt odlad av frön, bör vara följande: minst 40 cm i diameter och ungefär samma djup. Det är omöjligt att bara gräva i en planta eller ett snitt, du måste förbereda ett lager dräneringsmaterial i hålet - tegelflis eller krossad sten, vars uppgift är att ta bort överflödig fukt, som kan uppstå på grund av långvarigt dåligt väder.

Bild
Bild

Marken för plantering måste förberedas i förväg - den strös noggrant på en ung eller transplanterad växt . Det ska vara ljust så att rhizomerna har tillgång till luft och vattnet inte stagnerar, så sand eller torv bör läggas till trädgårdsjorden. Var noga med att ha tillräckligt med humus. Ibland krävs kalkning.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Man tror att det mer exotiska asiatiska centrumet kräver mer noggrant underhåll.

De reagerar mycket kraftigt på frost. De tål inte alltid vintern smärtfritt. De tolererar absolut inte vattenloggning eller torkning ur jorden.

Amerikanska arter och sorter baserade på dem anses vara mer opretentiösa, även om det finns växter i denna grupp, vars odling kan vara en verklig utmaning för en odlare.

Bild
Bild

Vattning

Vid vattning bör man vägledas av väderförhållandena och prognosen, eftersom riklig vattning i kombination med lika mycket atmosfärisk nederbörd kan få rhizomen att ruttna och dö av växten. Den normala vattningsregimen är 1-2 gånger i veckan. Med en minskning av lufttemperaturen bör bevattningens intensitet också minskas . Det vill säga i augusti och september kommer anläggningen att behöva mindre vatten än i juni eller juli. När du går i viloläge, när skotten börjar dö av, bör vattning i allmänhet stoppas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Alla dicentrar är mycket krävande på jordens mineralsammansättning och är lyhörda för utfodring. På den plats där dicentrarna kommer att planteras rekommenderas att sprida organiskt gödningsmedel, till exempel mullein, redan på hösten och urea innan de planteras.

Vid plantering eller transplantation av växter måste komplexa gödningsmedel appliceras på hålet . På våren måste superfosfat placeras under växten för att göra blommorna ljusare. Detta gödningsmedel kommer också att vara användbart under sommaren, 3-4 gånger till.

Den nyplanterade växten måste matas med kvävegödselmedel, och de kommer inte att vara överflödiga i slutet av blomningen före övergången av dicentern till ett vilande tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

På platsen för centrumet ska det locka ögat, så du bör inte lämna busken utan uppsikt under lång tid. I ett vilt tillstånd kan en växt innehålla oöppnade knoppar och blommor i all ära, och redan blekande blomställningar och bilda fruktskalar. Gradvis, förutom levande skott och peduncles, visas vissna löv.

Bild
Bild

Sådana växter, organiska till naturliga livsmiljöer, är helt på sin plats på platsen.

Periodiskt måste dicentern trimmas och alla döda delar tas bort. Deras närvaro ser inte bara oestetisk ut, men i klimatet i mittfältet kan också orsaka sjukdomar, eftersom döda skott och blomställningar perfekt absorberar fukt, blir en grogrund eller tillflyktsort för alla slags skadedjur.

Det är absolut nödvändigt att klippa av alla överjordiska skott för vintern - ju lägre desto bättre

Bild
Bild

Överföra

För att föryngra växterna rekommenderas det att periodiskt plantera om dem. Om detta inte görs kommer deras livslängd inte att överstiga 6 år, för de flesta arter är det kortare . I det här fallet är det nödvändigt att revidera tillståndet hos rhizomen, eftersom det är dess åldrande som vanligtvis är orsaken till att hela växten vissnar och som en följd av dess död. Alla ruttna delar av roten måste tas bort och roten måste torkas något. De transplanteras i ett hål förberett på det redan beskrivna sättet, som när man planterar en ny växt, i nyberedd jord.

Det är bättre att göra detta på våren före blomningen, när jorden redan har värmts upp tillräckligt , även om vissa odlare rekommenderar att plantera om dicentern på hösten innan växten övergår till en vinterdvala, så att den hinner slå rot på en ny plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter blomning

Efter blomningen är det nödvändigt att noggrant ta hand om växten, först och främst ta bort alla döda skott, peduncles, blomställningar och löv. Detta gör att unga löv kan växa i all ära, och centrumet, även utan blommor, kommer att glädja ögat.

Om blomningen är lång är det nödvändigt att ta bort de torkade delarna av busken under blomningen

Vissa tidiga blommande sorter kan befruktas med kvävegödselmedel för att hjälpa dem att blomma ut till mer frodigt lövverk.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det är praktiskt taget omöjligt att få plantor från dicentras frön, mogna i fruktlådor om 3-5 bitar, under förhållandena i mittfältet. Ofta mognar fröna inte alls.

Om du fortfarande verkligen vill experimentera måste du ha tålamod. Sådd i rumsförhållanden utförs samma höst när fröna skördades . De planterade fröna måste skapa sitt eget mikroklimat genom att täcka dem med en plastkopp eller glasburk. Plantor kan dyka upp om en månad. Om denna lyckliga händelse inträffar, bör du inte öppna plantan - den måste gro i minst en månad till under växthusförhållanden. Det är viktigt att övervaka jordens fuktinnehåll: det ska inte överfuktas, men det ska inte heller vara torrt . Om du har tur kan en ung planta på våren planteras i ett förberett hål i den öppna marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis måste växten förökas på andra sätt. Den mest tillförlitliga är uppdelningen av rhizomen. Segmenten måste ha minst 3 knoppar.

Det är nödvändigt att arbeta med rhizomer med handskar - som redan nämnts är deras juice mycket giftig. Det beredda materialet måste hållas i luften i flera timmar (torkat), och först efter att rhizomerna är något torra, fortsätt till delningen.

För unga växter för att dela rhizomer är inte lämpliga, liksom växer med redan ruttna rötter, det är bättre att ta dicenter 3 år gammal.

På våren kan dicentern planteras i krukor i form av sticklingar tagna från en växande växt. I det här fallet kommer det att vara möjligt att landa i trädgården först nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Alla centra är anmärkningsvärda för sitt fantastiska motståndskraft mot vanliga trädgårdsskadegörare och typiska sjukdomar hos odlade växter i mittfältet. Den största faran för friska växter kan vara bladlöss och sniglar … De åtgärdas dock enkelt med lättillgängliga läkemedel som kan köpas i de flesta specialaffärer.

Vid överträdelser av anläggningsunderhållsordningen kan påverkas av virusinfektioner … Ett av sätten att förhindra dem kan vara en grundlig ogräsrensning av området där dicentern planteras, samt att alla vissna och döende organ tas bort i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Dicenters har fast vunnit sin rättmätiga plats i en så aktivt utvecklande industri som landskapsdesign. Både de stora asiatiska sorterna och de amerikanska stuntade arterna används lika ofta både i gruppplanteringar och individuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Både de och andra har blivit utbredda som ett nästan oumbärligt inslag av alpina rutschbanor.

Bild
Bild

Älskare av omgivande ljus, asiatiska dicentrar passar bra med barrträd, och amerikanska bergs- och skogsarter kommer perfekt att komplettera planteringar av höga gräs eller buskar.

Rekommenderad: