Terry Kosmeya (33 Bilder): Odla Blommor Från Frön. När Ska Man Plantera? Orange Och Gula Sorter Av Kosmos

Innehållsförteckning:

Video: Terry Kosmeya (33 Bilder): Odla Blommor Från Frön. När Ska Man Plantera? Orange Och Gula Sorter Av Kosmos

Video: Terry Kosmeya (33 Bilder): Odla Blommor Från Frön. När Ska Man Plantera? Orange Och Gula Sorter Av Kosmos
Video: Rosenskära sådd Så här sår du Rosenskäran eller Cosmos Och 3 Odlingstips 2024, April
Terry Kosmeya (33 Bilder): Odla Blommor Från Frön. När Ska Man Plantera? Orange Och Gula Sorter Av Kosmos
Terry Kosmeya (33 Bilder): Odla Blommor Från Frön. När Ska Man Plantera? Orange Och Gula Sorter Av Kosmos
Anonim

Terry kosmeya anses vara en av de vackraste växterna på planeten. Översatt från latin betyder kosmeya "rymd". Denna blomma är mycket opretentiös att odla, även nybörjare planterar den i sina trädgårdar. Idag har experter odlat många sorter av denna växt som kan dekorera varje personlig tomt. Vidare i artikeln kommer vi att titta närmare på kosmosvarianterna, lära oss att plantera och ta hand om det korrekt och också överväga dess huvudsakliga sjukdomar och skadedjur som kan attackera denna växt.

Bild
Bild

Särdrag

Terry kosmeya tillhör familjen Astrovye. De flesta av de årliga och fleråriga arterna av denna blomma används av trädgårdsmästare som prydnadsväxter . De slår perfekt rot i klimatförhållandena i vårt land, är tillräckligt ljusälskande och motståndskraftiga mot kallt väder. Blommande av denna växt sker vanligtvis i mitten av sommaren, i genomsnitt når blomställningarna 6-12 cm i diameter.

Terry kosmeya med känsliga dubbla kronblad växer som en buske som kan nå 1,5 meter i höjd . En egenskap hos en frottéväxt är att dess kronblad i blomställningar ligger i en eller till och med två rader, men i flera.

Som ett resultat kan du njuta av utsikten över en lyxig, omfattande och frodig blomma, som har en viss likhet med dahlior.

Bild
Bild

Olika sorter

Idag är det lätt att köpa många originalsorter av frottékosmos, som kan odlas utan stora svårigheter på din personliga tomt. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

" Snöklicka ". Denna sort är en av de vanligaste bland frotté. Färgen på kronbladen i denna kosmé är snövit, buskarna i sig är mycket frodiga, som påminner om blomställningarna hos en vit dahlia. Växten når en höjd av högst 70 cm.

Bild
Bild

Psyke . Denna sort har blommor som liknar äkta spetskrage. Blomställningarna kan vara ljusrosa, vita eller lila. Busken är vanligtvis inte mer än 80 cm hög.

Bild
Bild

" Pink Lollipop ". Kronbladen i denna termofila sort växer i två rader samtidigt, målade i en blekrosa färg. I höjd kan de nå 40-80 cm.

Bild
Bild

" Havsskal ". Ett utmärkande drag för denna sort är de dissekerade öppet löv. Blommorna är tillräckligt stora, cirka 10 cm i diameter, placerade ensamma på stjälkarna.

Blommorna kan vara ljusrosa, vita och karmin med ett gult centrum. Perfekt för ett snitt.

Bild
Bild

" Terry -knapp ". Det är en blandning av flera ljusa frottéblomställningar, busken i sig är cirka 110-120 cm hög. Denna sort är perfekt för plantering i bakgrunden av rabatter och för att skapa en dekor för staket.

Bild
Bild

" Tranbärsklick ". Denna sort med mycket frodiga blomställningar kan ha färger från rött och skarlet till djupt vinrött. Höjden är 70-140 cm.

Bild
Bild

Kosmeya "Orange " har ljusorange kronblad som når 7 cm i diameter. Buskens höjd växer inte mer än en meter.

Bild
Bild

" Rainbow flödar över ". Kosmos av denna sort kan vara från vitt till vinrött.

Bild
Bild

Rose Bonbon . Denna sort kommer att tilltala dem som gillar frodiga rosa blomställningar.

Bild
Bild

Semi-dubbla sorter inkluderar " Nyckelpiga" och "Ariadne ". De kan också framgångsrikt kombineras med ovanstående sorter i trädgården och rabatter.

Bild
Bild

Alla kosmosvarianter ser bra ut på rabatter och gränser, särskilt när de odlas i stora mängder.

Bild
Bild
Bild
Bild

När ska man plantera?

Du kan plantera kosmeya på våren och hösten. Låt oss överväga båda alternativen mer i detalj.

Vårsådd . Efter det kalla vädret har gått och snön har smält kan du börja plantera kosmofrön i öppen mark utan problem. För att unga växter ska slå rot rekommenderas det att gräva upp marken i förväg innan du planterar dem. För att plantera fröna korrekt är det mycket viktigt att sprida dem på jordytan var 25-35 cm, tryck dem lätt mot marken. Du behöver inte täcka fröna med jord.

Bild
Bild

Höstsådd . Terry kosmeya anses vara frostbeständig (men inte alla sorter), och därför kan den planteras på hösten utan rädsla. Det viktigaste är att börja plantera frön senast i november, annars kommer de inte att kunna gro på grund av de kommande frosten. Planteringsprocessen och tekniken i sig skiljer sig inte från de som rekommenderas för våren.

Landningsregler

Frön av frottékosmos planteras omedelbart i öppen mark eller för plantor i förberedda behållare. Det är mycket viktigt att undvika sur jord som inte är lämplig för denna växt. För sådd är frön som inte är mer än 3 år gamla lämpliga, eftersom deras spiring förloras efter denna tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss titta närmare på hur kosmofrön planteras för plantor. Vanligtvis planteras de på plantor om plantering direkt i marken är omöjlig, till exempel på grund av det kalla klimatet. För att odla friska växter måste du följa följande regler och rekommendationer.

  • Du kan börja plantera frön i början av april. För att göra detta, förbered en liten behållare (kruka) med lös jord, där du måste placera flera frön och strö dem lätt.
  • Du kan såga kosmeya i små koppar med 1-2 frön vardera.
  • Då och då bör du fukta jorden med frön med en sprayflaska.
  • Det rekommenderas också att täcka de såda fröna med folie. Detta görs för att skapa den så kallade växthuseffekten, på grund av vilken växter spirar många gånger snabbare.
  • Det är mycket viktigt att kontrollera temperaturen i rummet där kosmofrön kommer att odlas. Temperaturen bör vara minst + 19-20 grader.
  • Så snart de första skotten visas kan filmen tas bort. Detta händer vanligtvis efter 7-14 dagar. Vattna jorden bör vara regelbunden, men måttlig.
  • Så snart unga cosmea -plantor når en storlek på cirka 10 cm bör de planteras i separata krukor eller omedelbart i öppen mark.
Bild
Bild

Om vi pratar om direkt plantering i marken, bör fröna gå djupt in i det på samma sätt som när man planterar plantor. Fröna sänks cirka en cm djupt ner i jorden. Det är önskvärt att det värms upp. Avståndet mellan hålen ska vara cirka 25-30 cm . För att få frodiga buskar rekommenderas att inte ha mer än 3 växter per hål i framtiden. Överskottet bör avlägsnas i det stadium då det tredje bladet ser ut.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Terry kosmeya är en ganska opretentiös växt, den kräver inte för mycket uppmärksamhet åt sig själv. Så att onödiga frågor inte uppstår vid odling av en växt, rekommenderar vi att du lyssnar på följande tips.

  • Frö bör endast planteras i lös, näringsrik och dränerad mark. Torv kan användas som tillsatser.
  • Det är viktigt att alltid ta bort ogräs från det område där unga växter växer.
  • Under blomningen är det mycket viktigt att ta bort bleka blomställningar.
  • Om det behövs kan kosmosbuskar trimmas så att de kan vara snygga och kompakta.
  • Du kan samla växtfrön både mogna och halvmogna. Spirningen är i alla fall mycket hög.
Bild
Bild

Kosmeya är en ljusälskande, men inte den mest frostbeständiga växten, varför det är bäst att täcka denna växt för vintern. Även om mycket i detta avseende beror på sorten. För skydd kan du använda torrt lövverk eller grangrenar.

Bild
Bild

Vattning

Vattning av kosmey bör vara regelbunden, men inte alltför riklig. I genomsnitt vattnas växten 1-2 gånger i veckan. Detta bör endast göras när jorden torkar ut. Under inga omständigheter ska de hällas, eftersom detta kan leda till förfall av rotsystemet. Lossning rekommenderas efter vattning . Det är värt att notera att för ofta överflöd kan leda till förekomst av svampsjukdomar som inte bara påverkar rötterna, utan också bladen med blommor.

Bild
Bild

Toppdressing

Det rekommenderas att använda komplexa formuleringar som gödningsmedel, men du bör vara extremt försiktig med organiska, eftersom deras överskott kan påverka plantans tillstånd negativt. Det kan börja växa rikligt i gröna snarare än knoppar.

Toppdressing av kosmos kan göras 3 gånger per säsong: före spirande, under den och under blomningsperioden. Under blomningen är det möjligt att använda bladdressing, vilket kan bidra till en ännu rikligare blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kosmeya blir praktiskt taget inte sjuk. men den påverkas ofta av sniglar, larver och sniglar, som inte alltid är lätta att hantera … Vanligtvis avlägsnas sådana skadedjur för hand, och först då, i förebyggande syfte, behandlas blommorna med hjälp av speciella preparat eller örtinfusioner med tillsats av tvätttvål.

Bild
Bild

Landskapsdesign

Terry cosme -sorter ser bra ut i landskapsdesign, eftersom de är i perfekt harmoni med många växter i trädgården, inklusive kamomill, aster, nejlikor, verbena, tulpaner och ringblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Terry kosmeya odlas bredvid staket, det döljer mycket framgångsrikt staket som inte lyckats. Den planteras också för en mängd olika häckar. Blomsterarrangemang i rabatter och bredvid stigar i trädgården ser väldigt originella ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cosmey i trädgården planteras ofta under snittet, eftersom det ser bra ut i buketter.

Rekommenderad: