Canna (62 Bilder): Vad är Dessa Blommor? Beskrivning Av Canna Och Röda Canna Växter. Behöver Jag Gräva Burkar I Trädgården För Vintern? Växer Hemma Och Utomhus

Innehållsförteckning:

Video: Canna (62 Bilder): Vad är Dessa Blommor? Beskrivning Av Canna Och Röda Canna Växter. Behöver Jag Gräva Burkar I Trädgården För Vintern? Växer Hemma Och Utomhus

Video: Canna (62 Bilder): Vad är Dessa Blommor? Beskrivning Av Canna Och Röda Canna Växter. Behöver Jag Gräva Burkar I Trädgården För Vintern? Växer Hemma Och Utomhus
Video: Canna lilies - everything you need to know about how to choose and grow cannas 2024, Mars
Canna (62 Bilder): Vad är Dessa Blommor? Beskrivning Av Canna Och Röda Canna Växter. Behöver Jag Gräva Burkar I Trädgården För Vintern? Växer Hemma Och Utomhus
Canna (62 Bilder): Vad är Dessa Blommor? Beskrivning Av Canna Och Röda Canna Växter. Behöver Jag Gräva Burkar I Trädgården För Vintern? Växer Hemma Och Utomhus
Anonim

Canna är en otroligt vacker, spektakulär blomma och är mycket älskad av sommarboende. Växtens höga popularitet beror på dess goda överlevnad, en lång blomningstid och blommans anspråkslöshet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Canna (från lat. Canna) är den enda representanten för familjen Cannaceae (från Lat. Cannaceae) och tillhör storleken på pepparkakor. Växtens livsmiljö i naturen är Central- och Sydamerika, Kina, Australien, Indien, Indonesien och Hawaiiöarna . Tack vare ansträngningarna från Peter I: s "trädgårdskontor" fördes blomman till Ryssland och blev utbredd. Med utmärkta anpassningsegenskaper anpassar blomman sig snabbt till olika ekosystem och växer lika bra längs vattenförekomster, i bergsklyftor och på kustområdena.

Canna är en flerårig ört med stora tvåradiga blad och ett grenat rotsystem . Blommans skott är tunna och upprätt, ibland växer de upp till 3 meter. De avlånga eller lansettformade bladplattorna är stora och når i vissa arter 80 cm i längd och 15 cm i bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens blommor är bisexuella, arrangerade asymmetriskt och är ganska stora i storlek. Så i särskilt stora sorter når de en diameter på 8 cm, i resten varierar de inom 4-6 cm. När det gäller färgen, då vilda sorter är bara röda, men artificiellt uppfödda hybrider presenteras i en mängd olika nyanser och kan vara vita, gula, orange, gråblå och till och med tvåfärgade och har fläckar och en kant.

Cannafrukter presenteras i form av trecelliga lokulicidkapslar, ovala eller cylindriska i formen. Deras fulla mognad sker inom 30 dagar, men under mindre gynnsamma förhållanden kan denna period öka till 40 dagar. Inuti kapslarna finns det runda svarta frön med en diameter på 6 till 10 mm, arrangerade i två vertikala rader i var och en av boet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Canna används mycket aktivt av landskapsdesigners för att dekorera parker och torg, och odlas också som en hemblomma. Förutom den dekorativa funktionen har den också praktiska fördelar: växtens gröna delar används som foder för boskap och rhizomerna är en värdefull källa till stärkelse. I gamla dagar odlade aboriginerna i den tropiska delen av den amerikanska kontinenten blomman i stora mängder och åt dess bakade stärkelsehaltiga rhizomer.

Moderna odlare älskar canna för sin lätthet att odla, torka motstånd, enkel skötsel, snabb tillväxt, hög resistens mot de flesta blomstersjukdomar, lång blomning och höga dekorativa egenskaper. Nyligen har flera sorter fötts upp, som förutom vackra blommor har en mycket ovanlig bladform, vilket bara ökar plantens attraktivitet.

Bland nackdelarna med canna är låg frostbeständighet och brist på arom i blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Idag finns det dock mer än 50 arter i släktet Cannes inom prydnads trädgårdsskötsel används endast 4 mest aktivt.

Canna garden (från lat. Canna x generalis) har ett stort antal hybrider erhållna som ett resultat av interspecifik korsning. Uppfödare lyckades få ett stort antal sorter med ovanliga löv och färgglada blommor.

Den vanligaste av dem anses " Amerika ", med stora lila blommor med en diameter på 12 cm, " Presidenten " - en vacker hybrid som inte växer mer än en meter, och " Sunny Beauty " - en växt med frodig grönska och prålig gulgrädde blomställningar. Av de höga hybriderna kan sorten noteras Durban , växer i höjd upp till 3 meter, används för att dekorera staket och husväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Canna cochineal (från latin C. coccinea) har äggformade långsträckta löv och stora blommor med en diameter på 6-7 cm.

Ett särdrag hos arten är en mycket intressant orange färg med ljusa inslag av rött. Blommorna bildar lösa borstar och ser väldigt eleganta ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Canna hängande (från latin Canna flaccida) växer upp till 2 m, kännetecknas av graciösa mörkgröna stjälkar, vackra långa blåaktiga blad och avlånga gula blommor, samlade i kluster om 2-3 bitar.

Denna art är förfader till alla orkidévarianter av cannes och kännetecknas av de invecklade böjda kanterna på den breda kronbladsläppen.

Bild
Bild

Indisk canna (från lat. C. indica) syftar på en ganska underdimensionerad art och växer från 50 cm till 1,5 m. Växten har breda ovoid spetsiga blad av en lila nyans. Blomställningar representeras av par tråkiga rosa blommor. Kronbladets läppar är ofta fläckiga med guld eller rosa.

Arten är utmärkt för gräns- och blomkrukodling och kännetecknas av en mycket lång blomning som varar från juni till sen höst. Den mest populära bland lågväxande burkar är den rödbladiga hybridsorten som kallas " Missfärgning " (från lat. Canna missfärgning), som kännetecknas av vinröda blad och vackra orange-röda blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växer hemma

Canna är unik i sin sort, vilket gör det enkelt att välja både en sort för inomhusodling och en blandning för rabatter. Blomman känns bra hemma och glädjer ägarna med frodig färg och vacker grönska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Att odla burkar i en lägenhet har ett antal specifika punkter, som du definitivt bör uppmärksamma.

  1. För uppfödning inomhus endast underdimensionerade arter bör väljas.
  2. Grytan måste vara stor med perforerad botten.
  3. Växten behöver solljus därför är det nödvändigt att hålla blomman nära fönsterbrädan.
  4. Hemmagjorda burkar klarar sig bra vid normal rumstemperatur . 20-24 grader och behöver inte ytterligare uppvärmning.
  5. Blomman föredrar måttlig luftfuktighet . och behöver inte sprutas. Detta gäller emellertid bara för inomhusarter, vars blad blir våta före regnet och kan användas som en "väderstation" i rummet.
  6. Vattna blommorna det är endast möjligt med sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Överflödig vätska som strömmar in i pannan efter vattning måste hällas ut omedelbart för att undvika vattendämpning i jorden.
  7. Lägenhet sorter behöver viloläge som varar 2 månader. Innan canna skickas till vila skärs den övre delen av stjälkarna från den och lämnar sticklingar 15 cm långa. Sedan flyttas den till en sval plats och förvaras vid en temperatur på 6-10 grader. I maj transplanteras cannu i trädgården för sommaren eller lämnas hemma.
  8. För att bevara blommans dekorativa effekt blekta blomställningar avbryts omedelbart. Men många inhemska sorter fäller vissnade blommor på egen hand, vilket gör att vården av dem är minimal.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering i kruka

Du kan odla hemlagad canna från rhizomer. För att göra detta, välj en kruka av lämplig storlek så att rhizomerna ryms fritt i den, och fyll den med torvjord 1/2 av volymen, lägg rhizomerna och strö dem med jord. Efter 3 veckor börjar vita skott visas på rhizomerna, en grön pil visas efter ytterligare 14 dagar och rötterna börjar aktivt förgrena sig . Under denna period transplanteras cannu i en separat kruka fylld med näringsrik jord.

Det viktigaste i detta skede är att inte översvämma växten och förhindra förfall av rötterna, som på grund av deras underutveckling ännu inte kan absorbera en stor mängd fukt. Vattning i detta fall ersätts med sprutning av jorden, som hålls i något fuktigt tillstånd . Lufttemperaturen i rummet ska inte sjunka under 20 grader, annars kan växten inte slå rot. Efter början av den aktiva tillväxten av den gröna massan anses rötterna vara giltiga och växten överförs till en allmän vårdplan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket ofta tar sommarboende canna från trädgårdstomten och transplanterar den i en kruka. Om växten inte är för hög är proceduren inte svår och även nybörjare kan göra det. Det första steget är att förbereda ett näringsrikt underlag, som kan köpas i affären, eller så kan du laga det själv. Butiksformuleringar är användbara och behöver inte ytterligare bearbetning. En hemlagad jordblandning bereds av sand, torvjord och humus, tas i lika stora proportioner och måste kalcineras i en ugn vid en temperatur av 220 grader i cirka 20 minuter.

Medan jorden svalnar placeras expanderad lera, trasigt tegel eller stora stenar på krukans botten, ett lager 5 cm tjockt sand hälls, den förberedda jordblandningen hälls ovanpå och fyller grytan med cirka 1/4 av den totala volymen. Sedan fuktar de gatuväxten väl, låter vattnet suga in och gräver försiktigt upp det i ett försök att inte skada det förgrenade rotsystemet. Därefter avlägsnas canna försiktigt från marken och transplanteras tillsammans med en jordklump i en kruka. Tomrummen fylls med det återstående substratet och jorden tampas noggrant. Växten vattnas igen och lämnas i flera dagar på samma plats där den växte före transplantation, så att den kunde anpassa sig bättre i krukan.

Därefter tas blomman in i huset och överförs till en allmän vårdplan. När du odlar burkar som en inomhusblomma bör du veta att plantans rotsystem växer mycket snabbt . På grund av detta måste växten årligen transplanteras till en större kruka.

Du bör dock inte oroa dig: med regelbunden vattning tolererar burkar perfekt att transplantera i alla skeden av växtsäsongen och anpassar sig snabbt till en ny plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

När man planterar burkar i trädgården är det nödvändigt att välja rätt plats, med hänsyn till blommans förmåga att växa starkt i bredd. I detta avseende bör rabatten vara ganska rymlig så att avståndet mellan intilliggande exemplar är minst 60 cm.

Cannu planteras i öppen mark med två metoder

I det första fallet odlas plantor under rumsbetingelser på det sätt som beskrivs ovan . och efter att hotet om nattfrost har passerat planteras de utanför. Det finns ingen exakt tidpunkt för transplantation av plantor, du bör vägledas av vädret. I de centrala regionerna börjar transplantationen i början eller mitten av maj, i norr och i Sibirien - i början av juni. Ett av huvudkraven för att sätta gropar är närvaron av ett värmeskikt.

För att göra detta placeras hö eller ruttnad gödsel på botten av hål som är 60 cm djupa. Häll 25 cm bördig jord ovanpå och sätt plantor. Därefter hälls jorden på sidorna och komprimeras noggrant och lämnar tillväxtpunkten på ytan. Cannes planteringsdjup är cirka 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra sättet att plantera är att plantera rhizomerna direkt i den öppna marken . Det används i de södra regionerna under det andra decenniet i april. Rabatten är sönder i ett soligt och vindtätt område och gräver djupt. Lös, permeabel och organisk rik jord är idealisk. Rhizomerna är uppdelade i flera delar och ser till att var och en av dem har flera aktiva knoppar.

Om två av dem ligger för nära varandra, lämnas de på samma del, inte separerade. Separationspunkter behandlas väl ljusrosa kaliumpermanganat eller kol . De resulterande sticklingarna placeras på botten av groparna 10 cm djupa, strös med ett näringsrikt underlag och hälls med varmt sedimenterat vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Cannu kan användas för anläggning av sommarstugor, parker och torg - växten anpassar sig perfekt till alla förhållanden och kräver ett minimum av uppmärksamhet. Blomstervård innehåller enkla agronomiska regler som t.ex. vattna, gödsla och förbereda sig för vintern.

Bild
Bild

Vattning

Omedelbart efter plantering på en blomsterrabatt på gatan behöver canna måttlig vattning, eftersom rotsystemet ännu inte är redo för riklig fukt. Mer riklig vattning är nödvändig under blomningen av burkar, men det viktigaste i denna fråga är att inte överdriva det och förhindra stagnation av vatten i rotzonen . När det gäller inomhusarter vattnas de efter behov med fokus på matjordens tillstånd.

För vattning är det lämpligt att använda varmt sedimenterat vatten, vilket hjälper till att förhindra utvecklingen av svampinfektioner i rotsystemet. På hösten minskar vattningen, och efter början av vinterns vinterdvala slutar de helt och hållet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Invändiga burkar måste befruktas med komplexa mineralgödselmedel för blommande växter. Den första utfodringen utförs strax före plantans blomning. Den andra - efter avslutad, på hösten . För vintern stoppas matningen och blomman får vila.

Gatsorter matas också två gånger: första gången - när de får grön massa, använder för detta kvävehaltiga preparat , och den andra - strax före blomning, applicering kalium-fosforkompositioner . Varje höst grävs rabatten väl, och vart fjärde år introduceras organiskt gödningsmedel i den, till exempel en mullein.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Canna tolererar inte lägre temperaturer särskilt bra och dör ofta av hypotermi. Därför, innan den första frosten börjar, grävs den upp och lagras till våren under bekväma förhållanden. I slutet av september grävs rhizomen upp och skakas av marken . Efter grävning placeras knölarna på en torr, ventilerad plats och torkas i flera dagar. Sedan läggs de i en hink med flodsand och förvaras i en källare. Lufttemperaturen i rummet bör inte överstiga 10 grader.

För det för att bevara rhizomer i en stadslägenhet kan du använda en inglasad loggia … Efter grävning torkas knölarna, begravas i sanden och tas ut till loggian. I centrala Ryssland, inklusive Moskva -regionen, tål växter sådan övervintring väl och dör inte av kylan. I de norra regionerna, i Ural och i Sibirien, istället för en loggia, används en grönsakskylskåp. Rhizomerna placeras i den nedre pallen och strös med träspån.

Om allt görs korrekt kommer knölarna att bevaras perfekt fram till våren och gro snabbt.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Canna kan förökas på två sätt: genom frön och genom att dela busken. Frömetod garanterar inte bevarandet av föräldragenskaper för nya växter, därför används det mycket sällan. Om beslutet fattas att använda frön måste de genomgå nödvändig utbildning. För att göra detta placeras de i frysen i 2 timmar, varefter de snabbt hälls över med kokande vatten. Sådd börjar i mitten av februari och begraver dem i näringsjord utspridda över behållare.

Ovanifrån är landningen täckt med glas och avlägsnat till en ljus och varm plats. Varje dag lyfts glaset och "växthuset" ventileras. Jorden fuktas från en sprayflaska och förhindrar att den torkar ut. En månad senare gror fröna, varefter det konstgjorda växthuset demonteras. Efter ett par veckor dyker plantorna i krukorna, där de är fram till slutet av maj - tiden för att transplantera växter i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra sättet är att dela upp rhizomen med en vass kniv. Under det andra decenniet i mars tas knölarna bort från vinterförvaringen och skärs i flera delar och lämnar 2 knoppar på var och en av dem. Skivorna ströks med kol, varefter sticklingarna planteras i ett växthus. Så snart de första bladen dyker upp planteras blommorna i separata krukor och i slutet av maj - på en rabatt.

Bild
Bild

Varför blommar det inte och vad ska man göra?

Ibland händer det att burkar inte blommar på länge, även om det verkar som att det inte finns någon objektiv förklaring till detta, eftersom växterna får all nödvändig vård. Det kan finnas flera anledningar till bristen på blomning, och den vanligaste av dem är kränkning av planteringsdatum . Om plantan var för liten vid transplantation till gatan, kommer den inte att blomma under den aktuella säsongen.

Den andra anledningen är att växten kommer från varma länder, därför krävs det lång växtsäsong och mycket värme . Om sommaren är för kall blir det ingen blomning heller. Och den tredje anledningen är plantera burkar i skuggan . Växten behöver solljus och, om den är bristfällig, får den inte blomma.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Canna är resistent mot de flesta blommor, Vissa sjukdomar är dock fortfarande värda att frukta.

  • Grå röta visas under förhållanden med hög luftfuktighet och låga temperaturer och framstår som bruna fläckar täckta med sporer. Orsaken till sjukdomen är ett brott mot jordbruksteknikens regler (överdriven vattning med kallt vatten).
  • Rost utvecklas också från överdriven jordfuktighet. Bladen är täckta med bruna fläckar och faller av. Orsaken till sjukdomen är för mycket vattning.
  • Gurka mosaik manifesterar sig i ett trådliknande mönster på bladen. Infekterat löv släpper ut ämnen som lockar skadedjur, och därför måste den sjuka växten tas bort.
Bild
Bild

När det gäller skadedjur är Gangnam irriterad bladlöss och sniglar . Den första kan avlägsnas med tvålvatten, och den andra kan samlas upp för hand och täckas med jord runt blomman. Anläggningen är också mottaglig för attacker spindelmider, skalinsekter och nematoder , för att hantera vilket insektsmedel som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Cannes är mycket dekorativa och passar bra med underdimensionerade coleus, rosenträ vid havet, cerastium, dahlior och ringblommor . Stora sorter ser bra ut som enstaka planteringar, medan mindre sorter är idealiska för odling i blomkrukor.

Canna är det centrala elementet i rabatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomman ser bra ut som en ram för en trädgårdsväg.

Bild
Bild

Täta cannes -planteringar ser bra ut mot staket och häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rödbladig canna i en gruppplantering livar märkbart upp landskapet.

Bild
Bild

Canna ser mycket fördelaktig ut i en komposition på flera nivåer.

Rekommenderad: