Buttercup (ranunculus) (66 Foton): Frätande Och åker, Familj Och Säsong Med Blommor. Vad Ser Det Ut Som? Vitt Och Gult, äng Och Kasjubiska, Exempel I En Rabatt

Innehållsförteckning:

Video: Buttercup (ranunculus) (66 Foton): Frätande Och åker, Familj Och Säsong Med Blommor. Vad Ser Det Ut Som? Vitt Och Gult, äng Och Kasjubiska, Exempel I En Rabatt

Video: Buttercup (ranunculus) (66 Foton): Frätande Och åker, Familj Och Säsong Med Blommor. Vad Ser Det Ut Som? Vitt Och Gult, äng Och Kasjubiska, Exempel I En Rabatt
Video: Vlogg | Är lite med en ny personal 2024, Mars
Buttercup (ranunculus) (66 Foton): Frätande Och åker, Familj Och Säsong Med Blommor. Vad Ser Det Ut Som? Vitt Och Gult, äng Och Kasjubiska, Exempel I En Rabatt
Buttercup (ranunculus) (66 Foton): Frätande Och åker, Familj Och Säsong Med Blommor. Vad Ser Det Ut Som? Vitt Och Gult, äng Och Kasjubiska, Exempel I En Rabatt
Anonim

Ranunculus, allmänt känd som smörblomma, är efterfrågad bland trädgårdsmästare och ägare av sommarstugor. Med sina spektakulära knoppar målade i ljusa färger är växten bland de tjugo vackraste blommorna på jorden. Låt oss ta en närmare titt på beskrivningen och sorterna av ranunculus, och också prata om det invecklade med att plantera och ta hand om en växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Buttercup eller ranunculus (från latin Ranunculus) är ett släkte av örtväxter, inklusive både enåriga och fleråriga arter , och tillhör familjen smörblommor (från latinska Ranunculaceae). Blomman har sitt latinska namn (ranunculus) att tacka för sin kärlek till vatten, eftersom ordet "rana" bokstavligen översätts som "groda".

Växten har ett kort fibröst rotsystem med tuberösa förtjockade rotskott och upprättade skott som når en höjd av 20 till 100 cm. Alternativt placerade mörkgröna blad upp till 6 cm i storlek kan vara hela eller dissekerade. Frukten presenteras i form av en multi-root.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buttercup kännetecknas av vacker och mycket spektakulär blomning ., som börjar sent på våren eller försommaren, beroende på art, och varar från två till tre månader. Snittblommor håller sig bra i 7 dagar. Blommor består av 3-5 kronblad, 5 eller fler kronblad med en honungsgrop vid basen och många pistiller och ståndare. Storleken på blommorna varierar beroende på art och varierar från 2 till 10 cm.

Knopparnas form är också varierad: i vissa sorter liknar den rosors form, i andra - pioner . Det finns arter med dubbla blommor som ser mycket mer intressanta ut än vanliga. När det gäller knopparnas färg är den varierad och innehåller vita, gula, eldiga, lila, cyan, blå, rosa, orange och ljusröda färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Distributionsområdet för ranunculus ligger på norra halvklotet, och bara i Ryssland finns det mer än 40 arter. Växten odlas främst för dekorativa ändamål och har ingen betydande praktisk tillämpning . De enda undantagen är några få arter, såsom frätande, gyllene och brinnande smörblommor, som används inom folkmedicin och lindrar tillståndet vid vissa sjukdomar.

En beskrivning av ranunculus skulle vara ofullständig utan att nämna dess toxicitet . Saften på denna växt är en stor fara för människor och djur, korroderar huden och orsakar allvarlig förgiftning.

I detta avseende bör alla typer av arbete med plantering, dela rhizomen och ogräs smörblomman utföras med trädgårdshandskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Modern vetenskap känner till cirka 600 vilda och prydnadsarter av ranunculus, men bara några av dem används aktivt inom trädgårdsarbete. Nedan visas de mest populära sorterna som är mycket efterfrågade bland blomsterhandlare och landskapsdesigners.

Buttercup stickande (från lat. Ranunculus acris), mer känd som "nattblindhet", är en flerårig ört som når en höjd av 20-50 cm. Arten kännetecknas av ljusgula blommor med en diameter på 2 cm och vackra blad. Bladen innehåller protoanemonin, som är ett frätande, flyktigt, starkt luktande ämne som irriterar slemhinnorna i ögonen, struphuvudet och näsan. På grund av det är växten mycket giftig och kräver noggrann hantering.

Blomman används i alternativ medicin, där den används för att behandla brännskador, kokar, reumatism, huvudvärk och till och med tuberkulos.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kashubisk smörkopp (från lat. Ranunculus cassubicus) avser också perenner och är mycket giftig. Anläggningen har sitt namn till staden Kashubia, som ligger i nordöstra Preussen. Där upptäcktes denna art först och beskrevs därefter. Buttercup växer upp till 30-60 cm och har enstaka eller ljusgula blommor samlade i ett paraply. I sin naturliga miljö växer den i glesa lövskogar och poler i västra Sibirien och Europa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Guldlås (från latin Ranunculus auricomus) är en flerårig ängsväxt med bar upprätt stam upp till 40 cm hög. Arten kännetecknas av långbladiga basalblad med tre eller fem separata kilformade segment, sittande stamblad och ljusa små blommor. Frukten presenteras i form av en enfröad broschyr, blomningstiden är från april till juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Långbladad smörkopp (från lat. Ranunculus lingua) är en attraktiv vildblomma, når en höjd av 50-115 cm och har en ihålig, något grenad stam. Växten kännetecknas av sittande lansettformade långsträckta löv, gradvis avsmalnande uppåt och vackra blommor med en diameter på 3 till 4,5 cm. Arten är listad i de regionala röda databöckerna i många territorier och regioner, som ofta finns i särskilt skyddade naturområden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Banewort (från lat. Ranunculus flammula) - en giftig flerårig 20-50 cm hög med bar upprätt stam. De nedre bladen är långbladiga, mycket bredare än de övre sätesbladen. Små blommor når en storlek på 12 mm, har ett enda arrangemang och är målade i en ljusgul färg. Blommande varar från maj till september, distribution - den europeiska delen av Ryssland och västra Sibirien.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Buttercup multiflorous (från latinets Ranunculus polyanthemos) är en örtartad flerårig 25-80 cm hög med en rak ribbad stjälk, som liksom bladbladen är täckt med glesa gulaktiga hårstrån. Växten kännetecknas av ljusgula blommor och runda, vändbara äggröda frukter, som mognar i slutet av augusti.

Växten blommar från juni till augusti, växer i skogar, skogsstäppar, torra ängar och gräsbevuxna sluttningar i den europeiska delen av Ryssland. Denna typ används ofta i traditionell medicin, där den används för att lindra magont, migrän, reumatism, gikt , och även som ett sårläkande medel för kokar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller prydnadsranunculusvarianterna är de mest populära blandningarna Pink, Red, White, Victoria Orange Shades, Bloomingdale Red Shades och Blooming Valley.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande plantor

De börjar såna ranunculusfrön till plantor väldigt tidigt - i februari. Detta är nödvändigt så att unga växter hinner växa och bli starkare innan de transplanteras till gatan.

Jord och kapacitet

Det är bekvämt att använda trälådor eller plastbehållare som behållare för plantor. En förutsättning är en perforerad botten, genom vilken överskott av vätska kommer att lämna. Jordblandningen kan köpas färdig i vilken blomsterbutik som helst eller du kan förbereda den själv . För att göra detta, blanda sand, torvjord och humus i förhållandet 1: 2: 1, spill substratet med kokande vatten eller en varm lösning av rosa kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Sådd

Innan sådd jämnas jorden ut, fröna läggs ut på den och strös med ett lager jordblandning som inte är mer än 2 cm tjockt. Därefter sprutas planteringen från en sprayflaska med vatten vid rumstemperatur och täcks med film eller glas. Växthuset placeras på en solig plats med en temperatur på minst +20 grader . Om alla fönster i lägenheten vetter mot norrsidan används dessutom lysrör. Skyddet städas dagligen och landningen sänds i 15 minuter.

Sprutning utförs efter behov, samtidigt som jorden förhindras att torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanta innehåll

När de första plantorna kläcks ökas luftningstiden till en halvtimme, och efter 5-6 dagar tas skyddet bort helt. Efter att två fullfjädrade löv har dykt upp på groddarna dyker plantorna i separata torvkrukor, sätter på fönsterbrädan och väntar på att tiden ska transplanteras i den öppna marken.

Unga växter behöver 15-timmars dagsljus och en lufttemperatur på minst +20 grader. På varma soliga dagar skuggas groddarna något genom att fixera en genomskinlig skärm på fönsterrutan, eller krukorna placeras i skuggan av högre inomhusväxter.

Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Ranunculus planteras i marken på tre sätt: frön, plantor och rhizomer . De vanligaste är plantor och knölmetoder, vilket beror på låg frögroning och sannolikheten för förlust av ett antal sorteregenskaper. Som ett experiment kan du försöka plantera både knölar och ranunculusfrön i trädgården och sedan jämföra resultatet. Växter som erhålls med frömetoden kommer att vara mycket sämre än deras knölkongener både kvalitativt och kvantitativt.

Trots allt sker frömetoden och används också för att plantera en smörkopp.

Bild
Bild

Frön

Med tanke på den låga spiringsgraden börjar frön av smörblommor i öppen mark planteras under andra halvan av maj, när dagtidsluften värms upp till +15 grader och jordtemperaturen är minst +10 grader. Platsen för blomman väljs något skuggad och utan vätskestagnation: det bästa alternativet skulle vara att så frön under ett träd med en lös krona. Buttercup tolererar inte transplantation särskilt bra, så valet av plats måste närma sig mycket noggrant.

Marken för ranunculus ska vara lätt, näringsrik, välgenomsläpplig och pH-neutral. Buttercup växer bra i svart jord blandat med humus och sand. För att desinficera jorden och för att minska risken för svampsjukdomar, spills jorden i rabatten med en lösning av "Fundazola ". Att så kärnfröfrön i öppen mark utförs i torrt, lugnt väder och sprider frömaterialet jämnt över ytan och strö det med ett lager av näringssubstrat 1,5 cm tjockt.

I framtiden fuktas planteringen efter behov och ogräs tas bort i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantor

Transplantation av plantor i öppen mark utförs i lugnt och varmt väder sent på eftermiddagen. Ett viktigt villkor är väl uppvärmd luft och jord, annars kan den unga växten frysa . Jorden på rabatten är förgrävd och vid behov läggs lite humus och finkornig sand till den. Om det finns klumpar måste de brytas, varefter jorden jämnas med en kratta och fuktas något. Därefter bildas hål på ett avstånd av 15-20 cm från varandra och plantor placeras i dem tillsammans med torvkrukor.

Om plantorna odlades i plastbehållare, fuktas jorden i dem väl och plantorna avlägsnas försiktigt tillsammans med jordklumpen. Därefter placeras de i hålet, substratet hälls, tampas försiktigt och vattnas igen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rhizomer

Ranunculus knölar säljs torkade, så de måste förberedas innan de planteras. För att göra detta placeras de i en lösning av blekrosa kaliumpermanganat och förvaras i 30 minuter. Därefter lindas varje rhizom i en våt trasa som blötläggs i Epins lösning och lämnas i 2 timmar.

Därefter fuktas tyget igen, varje rot lindas, läggs i cellofan och läggs i grönsaksbrickan i kylskåpet eller någon annan sval plats över natten. Om alla manipulationer gjordes korrekt, sväller rhizomerna och liknar utåt bläckfiskar . Denna form av rötterna indikerar att de är helt redo för plantering i öppen mark.

Planteringsplatsen grävs djupt, gödsel eller kompost tillsätts, och med stark försurning tillsätts benmjöl eller kalk. Gropar 7-10 cm djupa grävs på ett avstånd av 15 cm från varandra, expanderad lera och ett litet lager sand hälls på botten. Rhizomen läggs ovanpå med rötterna nere, strös med en näringsblandning, tampas och fuktas.

De första skotten visas 7-10 dagar efter plantering, och efter ytterligare 70-75 dagar, beroende på art, börjar smörblomman blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Ranunculus är en opretentiös växt och ganska lätt att odla. All jordbruksteknik består i att observera enkla tekniker, som vattning, utfodring och vård under och efter blomningen.

Vattning

Buttercup kräver inte daglig fukt, så du måste vattna den var 2-3: e dag. Det är viktigt att förhindra stagnation av vätska i rotzonen, vilket kan leda till förfall av rötterna, unga knoppar och en ful gråvit blomma på bladen. Vatten för bevattning tas upp och värms upp något i solen, eftersom isvatten kan provocera en svamp. Det är bättre att vattna smörblommorna på morgonen eller på kvällen, vilket skyddar växternas gröna delar från solbränna.

För att förhindra snabb avdunstning av fukt mults marken runt stammen med halm eller torra nålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För att säkerställa korrekt tillväxt och frodig blomning av ranunculus måste du regelbundet mata växten. För att göra detta införs på hösten organiska gödningsmedel i jorden och grävs väl. På våren eller försommaren, omedelbart före spirande, införs preparat som innehåller kalium och fosfor . Du kan använda drogerna högst två gånger i månaden, eftersom överskott av vissa element mot bakgrund av brist på andra kan leda till en avmattning av blomväxten och till en snabb missfärgning.

Det är bättre att inte luta sig mot kvävehaltiga preparat, eftersom de orsakar en snabb tillväxt av grön massa, vilket skadar spirande. Kväve tillsätts först i början av växtsäsongen, när smörkoppen precis börjar växa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under och efter blomningen

De flesta ranunculusarter börjar blomma under andra halvan av maj och slutar i slutet av sommaren. För att hålla knopparna på buskarna så länge som möjligt, rekommenderas att skugga plantorna något. Så snart knoppen har bleknats skärs den omedelbart av med en vass kniv, vilket förhindrar onödigt slöseri med blomsterjuicer . Om detta inte görs kommer ytterligare blomställningar att visas i mycket mindre mängder, och rabatten kommer att förlora sin dekorativa effekt.

Om det behövs samlas frön i slutet av blomningen - varje låda innehåller cirka 500 av dem, och i början av september skärs blomstammarna till roten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Ranunculus tolererar inte kyla väl, därför måste den gräva ut rhizomen. För att göra detta skärs stammen vid roten och före den första frosten avlägsnas rotsystemet från marken med hjälp av en trädgårdsspackel för detta. Marken fuktas preliminärt väl och vattnet får absorberas väl. Detta gör att knölarna kan tas bort utan skada. Därefter torkas rhizomerna i 3-5 dagar, behandlas med en fungicid och förvaras vid en temperatur av + 10-12 grader.

Om vintrarna i regionerna inte är för kalla, sjunker nattemperaturen inte under 5 grader frost, sedan lämnar rhizomerna i marken, täckta med halm och eventuellt täckmaterial ovanpå. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar dock inte att lämna rhizomerna i marken och låta dem växa på våren.

Det bästa alternativet är att plantera rhizomer som just köpts eller grävts ut för vintern. Denna taktik låter dig få starkare och friskare växter som kommer att utvecklas korrekt och blomma bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Ranunculus reproducerar på två sätt - genom frön och genom att dela knölen. Trots att den andra anses vara mer effektiv, föredrar många sommarboende att köpa frön av vackra sorter och framgångsrikt odla dem på sina tomter.

Frömetod

Såmaterial kan köpas i affären, eller så kan du samla det själv. För att göra detta, omedelbart efter att knopparna vissnar, är rutan bunden med två lager gasväv. Efter att lådan har torkat pressas den lätt ner och fröna hälls i ostduk.

Ta sedan försiktigt bort gasbindan med fröna och torka dem på en torr och varm plats. Sedan läggs de i papperspåsar, sorten är signerad, år för insamling och läggs för förvaring. Smörkoppar som odlats från "sina" frön kommer dock inte att ärva de flesta av moderns generiska egenskaper, så det är bättre att använda frön som köpts i butik.

Frömaterial planteras i plantlådor (februari) eller i öppen mark (maj) på ovanstående sätt och väntar på att plantor uppstår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rhizome division

På hösten grävs knölarna ur marken och nya grupper av tillväxter separeras noggrant. Snittplatser behandlas med kol för att undvika sönderfall. Därefter torkas sticklingarna, behandlas med "Fungicid" och förvaras vid en temperatur av + 10-12 grader. På våren förbereds knölarna för plantering med blötläggningsmetoden, i slutet av april planteras de i öppen mark till ett djup av 7-8 cm.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots att ranunculus är en stark växt och sällan blir sjuk, förekommer svampsjukdomar fortfarande. Om karakteristiska fläckar finns på bladen, minskar vattnet av blomman och behandlas med fungicider . När det gäller insekter irriteras växten särskilt ofta av nematoden som infekterar rhizomen, liksom bladlöss och spindelmider. Det är ganska enkelt att diagnostisera angrepp av nematoder - bladen börjar krulla, blommans tillväxt saktar ner.

I sådana fall behandlas rotsystemet med en rosa lösning av kaliumpermanganat, och insekticider används för att bekämpa bladlus och spindelmider. Goda resultat uppnås genom att använda "Aktellik", "Antiklesh", "Aktara", "Fufanon" och "Fitoverma ". Som en profylax mot sjukdomar och skadedjur rekommenderas smörkopp att behandlas med 2% "Mercaptophos". Sprutning utförs 3 veckor i rad med ett intervall på 7 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Buttercup är en ljus dekoration av en blomsterträdgård eller rabatt och används aktivt för landskapsarkitektur. Blomman ser spektakulär ut som en del av blomsterarrangemang som upptar stora områden och är också oumbärlig för bröllopsblomster.

En rabatt av flera sorter av ranunculus kommer att bli en värdig dekoration av en sommarstuga.

Bild
Bild

Buttercup ser bra ut i kombination med frodig grönska och livligt synliggör landskapet.

Bild
Bild

Vaser med ljusa blommor på en gräsbakgrund ser väldigt naturliga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommamixen är ljus och intressant.

Bild
Bild

De oändliga vidderna av blommande smörblommor ser imponerande ut.

Rekommenderad: