Lunar (33 Bilder): återupplivar Mån (perenn) Och årliga Blommor, Gula Och Andra Arter. Plantera Och Vårda Växten. Fortplantning

Innehållsförteckning:

Video: Lunar (33 Bilder): återupplivar Mån (perenn) Och årliga Blommor, Gula Och Andra Arter. Plantera Och Vårda Växten. Fortplantning

Video: Lunar (33 Bilder): återupplivar Mån (perenn) Och årliga Blommor, Gula Och Andra Arter. Plantera Och Vårda Växten. Fortplantning
Video: #SABONG: LUNAR PHASES AND ROOSTER PLUMAGE 2024, April
Lunar (33 Bilder): återupplivar Mån (perenn) Och årliga Blommor, Gula Och Andra Arter. Plantera Och Vårda Växten. Fortplantning
Lunar (33 Bilder): återupplivar Mån (perenn) Och årliga Blommor, Gula Och Andra Arter. Plantera Och Vårda Växten. Fortplantning
Anonim

Lunnik är en ganska diskret växt, men passar harmoniskt in i nästan vilken landskapssammansättning som helst som finns på platsen. Lätt vård, liksom immunitet mot de flesta sjukdomar och insekter, förklarar populariteten hos denna gröda.

Bild
Bild

Beskrivning

Lunar, aka lunaria, är både enårig och flerårig ört, som når från 50 cm till nästan en meter i höjd och tillhör kålfamiljen. Den upprättstående stammen har liten förgrening och har en grov yta täckt med villi. Månblomman växer ljus, med olika färger och med en doftande söt lukt som lockar bin . Knopparna samlas i panikulära blomställningar, målade i en vit, ljus lila eller mörklila nyans. Månen öppnar under andra halvan av maj. I slutet av blomningen visas podformade frukter, som senare används för odling av grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen på den mogna frukten öppnas och faller av, varefter det finns tillgång till platta, rundade frön . Förresten, kulturens namn uppträdde just på grund av likheten mellan transparenta frukter och månen. Bladplattorna växer sig ganska stora och liknar hjärtan i sitt utseende. Lunarias estetiska värde ligger inte bara i ljusa blomställningar utan också i vackra podformade frukter. Det finns många sätt att använda kultur i landskapsarkitektur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av en måne i en gruppkomposition är det viktigt att inte glömma att minst 30 centimeter måste vara kvar mellan dem och resten av dess deltagare, annars kommer växten att blekna och förlora sin dekorativa effekt och antalet blommor kommer att minska betydligt. Det vore lämpligt att placera lunaria på en morisk gräsmatta som inte regelbundet klipps . På en rabatt är det vettigt att placera kulturen tillsammans med malurt, asters, timjan eller solbränna och täcka utrymmet mellan dem med dekorativa stenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över populära arter

Ett stort antal varianter av lunaria gör det möjligt att välja en dekoration för en plats både under en säsong och i många år.

Bild
Bild

Årliga

Den årliga månen sträcker sig i höjd med cirka 60 centimeter. På en förgrenad stam växer äggformade löv som sitter på bladblad. Blommande, som sker från maj till juni, åtföljs av utseendet på vita, rosa eller lila knoppar . Doften av den årliga månen är doftande och behaglig. Även om det är vanligt att kalla en sådan måne för ettåring, är det faktiskt tvååring. Under det första året, när fröna gror, bildas en bladrosett och den blommar nästa säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

När den odlas i en lägenhet blommar ibland lunaria under det första året. De favorit årliga sorterna av trädgårdsmästare inkluderar "Pearl", som kännetecknas av närvaron av lila blommor och "Alba", glädjande med snövit blommor . På "Variegata" har knopparna en rosa-lila färg, och bladen ser brokiga ut. Manstead Purple kännetecknas av en stark lukt och lila blommor.

Bild
Bild

Perenn

Flerårig måne, som också kallas återupplivning, växer i naturen nära vattendrag eller i barrskogar. Dess höjd varierar från 70 till 110 centimeter, och bladen har en hjärtformad eller oval form med en ojämn kant. De upprättstående stamgrenarna på översta nivån. Vissa exemplar är redo att blomma under det första året av existens, men de flesta blommar under det andra året . Blomningen börjar de sista dagarna i den sista vårmånaden och varar i cirka 4 veckor. Diametern på den öppna knoppen är 4 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lila panikulära blomställningar finns antingen överst eller mellan bladplattornas övre och nedre lager . Frukterna når en längd av 3-5 centimeter och har en långsträckt oval form. Fleråriga månfrön används ibland i folkmedicin som lugnande eller diuretikum, men i officiell medicin är dess användning inte vanlig. I trädgårdar planteras stauder inte lika ofta som ettåriga. Det är också nödvändigt att klargöra att när vi pratar om en flerårig gul måne talar vi om en kvällsljus, som inte har något gemensamt med en riktig mån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elongata

Elongat Lunar är ganska sällsynt, så det kan inte kallas en trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Telekiana

Telekians månrover anses vara lika ovanlig som Elongaths månrover. Dessutom, båda arterna brukar klassificeras som hotade växter, och de finns registrerade i Red Data Books i många europeiska länder … De används inte i kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Fröplantering väljs endast för fleråriga lunars. Först, i mars, gror mörkbruna frön upp till 6 millimeter långa i en trädgård eller växthus, och i maj överförs de redan till öppen mark. När du planerar buskar på platsen är det nödvändigt att hålla ett mellanrum på 30-40 centimeter mellan enskilda exemplar . För ettåriga frön krävs också ett gap på 40 centimeter. Planteringsdjupet av fröet är 3 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och i själva verket, och i ett annat fall, måste jorden nödvändigtvis vara bördig. Men, en årlig utvecklingskultur kräver nödvändigtvis konstanta solstrålar, men en flerårig, tvärtom, börjar torka ut, bli blek och vissna av överdriven belysning … Detta innebär också att årliga lunaria bör planteras i öppna områden, men perenner placeras bäst i skuggan. När man återvänder till jorden är vilken komposition som helst lämplig för en årlig, men det utarmade området bör först matas med torv, kompost och mineralkomplex. Det är bättre att välja en tomt avsedd för en flerårig som är fuktig, lös, näringsrik och syregenomsläpplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du planterar måste jorden grävas upp med en spade nedsänkt till ett 20 centimeters djup med tillsats av humus, och nästan 4 kilo ämne kommer att krävas per kvadratmeter territorium. Att lägga till kalk är också användbart.

Vård

Lunar skapar inga speciella svårigheter att ta hand om honom. En årlig kan utvecklas under nästan alla förhållanden, och en perenn finns framgångsrikt i samma trädgårdsbädd, om du inte transplanterar den, eftersom kulturen reagerar dåligt på detta förfarande . Omedelbart efter plantering av fröna bevattnas sängen rikligt och sedan kläcks de första skotten om några dagar. Vidare vattnas den årliga månen endast på särskilt varma och torra dagar. Den fleråriga månen bevattnas också väl efter plantering, då är det tillräckligt att vattna den rikligt ett par gånger i veckan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återigen, i händelse av torka, ökar frekvensen av detta förfarande. Mängden fukt måste vara tillräcklig, eftersom kulturen är mindre resistent mot fuktbrist än överskott . Stagnerad vätska leder dock till rotrötning, så denna situation bör också undvikas. När kulturens frukter är mogna bör vattningen stoppas. Denna procedur bör alltid utföras antingen på morgonen eller efter 16:00, och använd vattnet som har lagt sig och värmts upp på ett naturligt sätt. Befruktningen börjar i början av växtsäsongen och varar fram till mitten av juli. Som regel är två förband i form av mineralkomplex som innehåller kalium med fosfor samt ammoniumsulfat tillräckliga. En sådan enkel organisk substans som humus är också lämplig för månen . Allt gödningsmedel späds ut i vatten och används för rotbevattning.

Bild
Bild

Det är vettigt att knyta de växande stjälkarna för att förhindra sprickor vid kraftiga vindbyar. Sådana procedurer som att lossa jorden och ta bort ogräs är också oersättliga. Flerårig lunaria kräver ytterligare åtgärder innan vintersäsongen börjar - vilket skapar skydd mot halm eller torrt lövverk.

Reproduktionsmetoder

Den årliga månen sprids vanligtvis av frö. Redan mogna prover väljs ut, färgade i en mörkbrun nyans och når en längd på 5 till 6 millimeter. Avstigning börjar i slutet av maj och varar nästan till mitten av juli. Dessutom reproducerar lunaria och sticklingar. För detta ändamål klipps flera skott helt enkelt av och läggs i vattnet. När stjälken har rötter kan den planteras i öppen mark.

Den fleråriga månen kan också förökas genom att dela rötterna, men det är bättre att göra detta bara i augusti . I detta fall separeras en bit rot från moderbusken och transplanteras omedelbart i det öppna marken till en ny plats. Frömetoden kommer också att vara lämplig, men plantering bör ske redan före höstens frost med fördjupning av fröna med cirka 5 centimeter. De första skotten i denna situation kommer att visas från slutet av april till början av maj. Självsådd är också möjligt i stauder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I princip har lunaria god immunitet mot de flesta sjukdomar och är också resistent mot insekter. Trots det, ibland, hittar man bladlus, loppor eller en kålfjäril på busken. Det är vanligt att bekämpa dem med hjälp av sådana vanliga insekticider som "Calypso" eller "Signum ". Det kommer att ta minst två sprayer med ett till en och en halv veckas intervall. Om kulturen påverkas av någon svampsjukdom, bör fungicider användas två gånger, med en och en halv veckas paus. De förorenade delarna tas omedelbart bort och bränns.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att nämna att månen inte bör odlas i sängar där andra korsblommiga växter brukade växa. I det här fallet pratar vi om kål, daikon, rädisa, pepparrot och andra grödor. Dessutom är det viktigt att undvika stagnation av fukt i jorden, vilket bidrar till utseendet av svamp.

Rekommenderad: