Prydnadsbuskar (109 Bilder): De Bästa Sorterna För Trädgården. Registrering Av Sommarstugor. Hur Väljer Man Buskar För Ural Och Sibirien? Planterings- Och Skötselregler

Innehållsförteckning:

Video: Prydnadsbuskar (109 Bilder): De Bästa Sorterna För Trädgården. Registrering Av Sommarstugor. Hur Väljer Man Buskar För Ural Och Sibirien? Planterings- Och Skötselregler

Video: Prydnadsbuskar (109 Bilder): De Bästa Sorterna För Trädgården. Registrering Av Sommarstugor. Hur Väljer Man Buskar För Ural Och Sibirien? Planterings- Och Skötselregler
Video: Jaktstart och afterhunt! 2024, April
Prydnadsbuskar (109 Bilder): De Bästa Sorterna För Trädgården. Registrering Av Sommarstugor. Hur Väljer Man Buskar För Ural Och Sibirien? Planterings- Och Skötselregler
Prydnadsbuskar (109 Bilder): De Bästa Sorterna För Trädgården. Registrering Av Sommarstugor. Hur Väljer Man Buskar För Ural Och Sibirien? Planterings- Och Skötselregler
Anonim

Om du är den lyckliga ägaren till ett lanthus med en tomt, vet du exakt hur skönt det är att vakna på morgonen och gå ut på verandan och beundra det omgivande landskapet. Men för detta måste du skapa en vacker landskapsdesign.

Bild
Bild

Det är för sådana personliga tomter som olika typer av prydnadsbuskar valdes ut. Dessa växter är lövfällande och barriga, långa och korta, fruktiga och blommar helt enkelt - i allmänhet är valet omfattande här. Vi kommer att prata om dess kriterier, de mest populära sorterna och funktionerna i att ta hand om dem i vår artikel.

Bild
Bild

Särdrag

Med ett så stort utbud av sorter av prydnadsbuskar är det ganska svårt att lyfta fram några gemensamma särdrag, eftersom de beror på själva underarten av växten. , men de viktigaste är:

  • buskar kan växa i nästan alla klimatförhållanden och på vilken mark som helst, men du måste noggrant studera funktionerna i din region för att bestämma vad du ska plantera på platsen;
  • många prydnadsbuskar samsas fredligt med växter av andra arter, men kontrollera denna punkt varje gång du tänker plantera ett nytt träd;
  • sådana buskar har oftast ingen annan funktion än dekorativa, vilket innebär att du alltid ska komma ihåg att de behöver vård för att behålla sitt attraktiva utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Prydnadsbuskar är:

värmeälskande och frostbeständig

Bild
Bild
Bild
Bild

frukt och blommande

Bild
Bild
Bild
Bild

låg, medel och hög

Bild
Bild

skuggälskande och solälskande

Bild
Bild

vintergröna och lövfällande

Bild
Bild

fuktälskande och torktålig

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer rätt växter för ditt landskap är det mycket viktigt att förtydliga denna punkt: vilka temperaturer råder i ditt klimat? Om du bor i ett varmt område där temperaturen på vintern inte sjunker under noll, har du mer val. Om temperaturindikatorerna på din geografiska breddgrad ofta är under noll, är det vettigt att tänka på de buskar som kan vara vackra även i ett hårt klimat. Samma buske kan dock inte vara lika vacker året runt.

Bild
Bild

Naturligtvis beror deras attraktivitet på säsongen: vissa är vackrare på sommaren, andra på vintern.

Låt oss ta reda på vilka buskar som kommer att glädja dig:

på våren - keria, kanadensisk irga, mandelträd, spirea, forsythia, azalea, magnolia, trollhassel

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

på sommaren - berberis, blommande rosor, jasmin, ljung, hortensia

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

på hösten - Kalina Kompaktum, halvmjuk hagtorn, bergaska, abelia, snöbär, japansk lönn

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

på vintern - kamelia (i regioner med varmt klimat), enbär, järnek, idegran

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna och deras egenskaper

Så vi fick reda på vilka typer av prydnadsbuskar som är lämpliga för varje säsong. Och låt oss nu ta reda på var och en av dem mer i detalj.

Vår

Trädgård azalea - en fantastiskt vacker blommande buske från släktet rododendron. Det blommar så frodigt att du knappt kan se lövverket. Det finns många olika typer av azalea, det finns till och med några som inte fäller löv året runt. Knopparnas färgintervall är också brett - från vitrosa till ljusröd, från ljusgul till orange. Det finns till och med lila och lila blomställningar. Azalea blommar på våren, blomningstid - från en halvmåne till två månader. Anläggningen är mycket krävande att ta hand om, börjar med att välja rätt plats och slutar med att behålla en konstant nivå av markfuktighet.

Om du bestämmer dig för att skaffa en azalea, studera alla nyanser av dess innehåll väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trollhassel . En vacker och mycket ovanlig blommande växt. Dessutom lockar inte bara blomställningarna uppmärksamhet - trollhasseln har köttiga stora blad i form av en oval, som på hösten blir ljust färgade i orangegula toner. Utåt liknar trollhasseln en hassel, varför han fick smeknamnet "häxmutter". Vid kallt väder rullar denna intressanta växt sina kronblad till rör. Beroende på de klimatförhållanden under vilka denna buske växer, faller blomningstiden antingen sent på hösten eller tidig vår och varar cirka 20 dagar, eller till och med en månad.

Bild
Bild

Irga kanadensare . Som namnet antyder är denna fleråriga växt hemma i Nordamerika. Irga är ett ljusälskande och torktåligt träd, frostbeständigt, krävande för jordtypen, behöver inte riklig vattning. Under förhållanden med förorenad luft i staden växer den bra, lider inte av den. Avser snabbväxande buskar. Irga canadensis planteras som regel för att skapa häckar eller som en enda trädgårdsdekoration. Blommorna samlas i en klunga, bären är röda och förvandlas till lila med en lätt blåaktig blomma när de når mognad.

Mycket vacker från början av blomningen till lövets fall.

Bild
Bild

Keriya (kerria) är japanska . Den har tunna flödande grenar, graciösa blad och ljusgula blommor som liknar små rosor i utseende. Kerria börjar blomma tidigt på våren och detta fortsätter till juli. Men även efter att huvuddelen av knopparna har bleknat kommer enskilda blommor att visas på den till slutet av sommaren. Kerria -blad ser också attraktiva ut: de har ett alternativt arrangemang, ojämna kanter, deras form är en långsträckt oval med en skarp spets. På hösten blir de gula.

Bild
Bild

Magnolia . Den har många sorter (drygt 60), bland vilka det finns lövfällande och vintergröna. Magnolia blommar rejält, blommorna är ganska stora, deras färgintervall innehåller vita, rosa, lila och gula nyanser. Magnolia doften är känd bland trädgårdsmästare. Detta buskträd är mycket uppskattat för dekoration av trädgårdar, parker, trädgårdar på grund av sitt fantastiska utseende. Magnolia växer på platser med ett varierat klimat, men de rotar sig särskilt bra där det är varmt.

Bild
Bild

Mandel . En prydnadsbuske av denna art är mycket efterfrågad vid bildandet av häckar. Detta förklaras av dess intressanta krona, som har en sfärisk form, ovanliga löv med en mörkgrön färg och fantastisk blomning som inträffar på våren. Ett blommande mandelträd är ett måste-rosa-vita blommor täcker det med en "hatt" och förvandlar det till en magisk doftande boll.

Frukterna av buskens dekorativa sort är oätliga, men de dekorerar växten och förlänger därmed dess estetiska relevans.

Bild
Bild

Spirea . En intressant prydnadsbuske med en mängd olika arter. Spireas skiljer sig åt i form (med nedåtgående grenar, pyramidala, halvklotiga, lianaliknande), i lövfärgen, särskilt på hösten, i typen av blomställningar och nyanser av blommor. Det är också skillnad på blomningstid: på våren eller sommaren. Vårspireas löser som regel sina vita knoppar på förra årets skott, sommaren gör det på nyvuxna grenar och deras blommor har en ljusare färg: från rosa till lila. Spirea växer anmärkningsvärt i en storstad, är frostbeständig, kräver ingen särskild omsorg.

Bild
Bild

Forsythia . Blommar tidigt på våren. Den blommar väldigt rejält. Blomställningar liknar klockor, har en ljusgul färg. Forsythia är en termofil växt, och därför kommer den inte att kunna slå rot i varje klimat. Urvalet står dock inte stilla, och nu på marknaden kan du se sorter som är mer anpassade till ryska verkligheter. Forsythia är mycket efterfrågad som en växt, från de planteringar av vilka häckar bildas.

Det förlorar inte sin attraktivitet även i slutet av blomperioden: dess saftiga gröna blad täcker tätt över trädet och ger det ett elegant utseende.

Bild
Bild

Sommar

Sommaren är tiden för det mest omfattande urvalet av prydnadsbuskar för att dekorera bakgården. Det finns dock flera sorter som vi vill lyfta fram.

Berberis . Förmodligen kommer alla ihåg hur de i barndomen åt sig godis med samma namn. Om du har en sommarstuga eller ett lanthus har du möjlighet att äta äkta berbärsbär - gott och nyttigt. Och trädet i sig kommer inte att lämna dig likgiltig. Barberry är en taggig buske som finns i många sorter, från att fälla löv till de som förblir gröna året runt. Bladen har tandade kanter, blommor dyker upp på försommaren, är målade i gula och orange toner. I slutet av september börjar trädet bära frukt. Bären är långsträckta, skarlet i färgen och har en ljus söt och syrlig smak.

Samtidigt, hos lövträd, börjar lövfärgen förändras och det ser väldigt vackert ut: röda bär på en gul bakgrund.

Bild
Bild

Ljung . En annan buske värd att uppmärksamma en amatörträdgårdsmästare. Det är en flerårig med en mycket lång livslängd - upp till 50 år. Växten är opretentiös, under naturliga förhållanden "lägger sig" den ofta i torvmossar, tallskogar, på platser där det var skogsbränder. Ljung är en vintergrön växt. Dess blad har formen av en trihedron och "leker" med olika nyanser, från ljusgrönt till malakit. Blommorna på denna buske samlas i blomställningar, som var och en kan ha upp till 30 knoppar. Färgen är vit, gulaktig, rosa, lila eller lila. Heather är en utmärkt honungsväxt, till vilken bin, humlor, getingar och andra älskare av söt nektar flockar av glädje.

Bild
Bild

Hortensia (hortensia) . En fantastiskt vacker prydnadsbuske med riklig blomning. Mycket efterfrågad inom landskapsdesign. Hortensia har stora saftiga gröna blad i form av ett ägg, med skarpa kanter. Den blommar i stora kluster som ser ut som lila blommor. Blommor har en mängd olika nyanser, från vitrosa till himmelsblå. Diametern på hortensiablomställningen kan nå 25 centimeter. Blomningsperioden är från mitten av sommaren till september. Nackdelen med busken är kall intolerans. Därför, om ditt livsklimat inte är milt, glöm inte att täcka din hortensia väl för vintern, annars kan busken dö.

Trädet älskar solen och lätt sur jord, bra vattning och ventilation.

Bild
Bild

Jasmin . Nu kommer vi att berätta vad som kan överraska dig: jasminbusken, som är vanlig bland älskare av landskapsdesign, är inte jasmin! Denna växt heter så på grund av dess blommors likhet med jasmin. Busken i fråga har namnet chubushnik - i vanligt tal, "trädgårdsjasmin". Det är mycket populärt för sitt attraktiva utseende och fantastiska blomning som börjar på våren. Chubushnik blomställningar är racemose, blommorna har en vit eller blek grädde. Tja, deras bärnsten bärs långt bortom trädgården. Blad av "trädgårdsjasmin" är långsträckta, äggformade eller breda. Färgen är saftig grön. På hösten faller lövverket av.

Bild
Bild

Du kan prata om rosor för alltid . Detta är en av de växter som gör att även de som är likgiltiga för blommor beundrar. Vi vill berätta lite om en sådan trädgårdssort som rugosa rugosa -rosen. Denna prydnadsbuske kan bli upp till 2 meter hög. Perfekt för att bilda häckar såväl som enkelplantering. Som alla rosor har rugose rugosa taggar. Bladen är ovala, med ojämna kanter. Ena sidan är blank, den andra är matt, med ett gråaktigt "fluff". Blommor är av stor variation i både storlek och färg. Rugosa ros har en kraftfull rhizom som kan gå djupt ner i jorden i flera meter och täcka ett stort område runt växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höst

Hösten för de flesta växter är en tid med lövfall och upphörande av aktiv tillväxt. Det finns dock växter som med höstens ankomst bara blir vackrare och fungerar som en underbar accent av landskapet. Låt oss prata mer detaljerat om dem.

Abelia . Den blommar länge och rikligt hela sommaren fram till mitten av hösten. Bland sorterna finns vintergröna. Abeliaens löv har en djupgrön nyans, oval, med skarpa spetsar. Blommor - vita eller rosa med en rik doft, rörformad, växer i grupper om flera vid grenens spetsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snöbär . Även känd som wolfberry. Denna buske är mycket vanlig i de främre trädgårdarna i flerfamiljshus och i parker. Det planteras också i förortsområden. Snöbärens löv är äggformade, med olika färger på båda sidor: på framsidan är de gröna och på "insidan" - glansiga, som om de är rökiga. I slutet av våren börjar "wolfberry" blomma och fram till september förblir översållade med små rosa blommor samlade i klasar. På hösten är busken täckt med vita bär. De är oätliga och till och med giftiga. Men bären ser vackra ut, förresten, de kan förbli på busken under hela höst-vinterperioden. Tätt planterade snöbärsbuskar gör fantastiska häckar. De ser också bra ut i sammansättning med andra prydnadsbuskar.

Bild
Bild

Hagtorn är halvmjuk . Vinterhärdig lövväxt. Det börjar blomma i slutet av våren. Hagtornens blommor är små, vitrosa, 2-2,5 centimeter i diameter. Äggformade blad, spetsiga, grova. Tidigt på hösten är busken täckt med bär. De är päronformade och blir upp till 2 centimeter långa. Deras färg är röd med en nyans av orange, det finns små prickar på ytan. Bären är sötsyrliga, smakrika och friska, stärkelserika. Hagtorn är frostbeständig, opretentiös mot sin livsmiljö, överlever bra i urbana förhållanden. Hagtornplantager används för att skapa häckar, i kombination med andra buskar, och planteras enskilt för att dekorera landskapet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalina Compactum . Som namnet antyder har den en blygsam storlek - ungefär en och en halv meter i höjd och cirka två i diameter. Det börjar blomma i slutet av maj, blommorna har en vitgräddfärg. Denna period varar cirka 2-3 veckor. Närmare hösten är trädet täckt med röda bärklasar. Det ser väldigt elegant ut, för vilket viburnum Compactum faktiskt är älskat av trädgårdsmästare och landskapsdesigners. Hon är opretentiös i vården, kräver inga särskilda villkor för att "leva". Motståndskraftig mot låga temperaturer. Förresten, en annan av dess fördelar är att bären kommer att hänga på grenarna hela vintern och locka olika fåglar till din gård. Och de kommer att festa på och du kommer att njuta av deras twittering.

Bild
Bild

Maple Japanese . Detta är verkligen ett "höst" träd! Det är omöjligt att inte beundra dess ljusröda blad av en ovanlig form. Den röda japanska lönnen har 3 sorter: fläktformad, palmformad och japansk. De varierar i nyans och lövverk, liksom i storlek. Fanny är den minsta. Lönnar blommar också. Deras blommor är små, deras färger är från ljusröd till gröngul. I framtiden förvandlas blommorna till bevingade frön, som bärs av vinden i olika riktningar, och unga träd växer från dem.

Bild
Bild

Rönn . En annan buske med ljusa bär, som, till skillnad från det gulnade höstlövverket, ser särskilt elegant ut. Landskapsdesigners använder ofta detta träd som en kontrasterande "plats" i trädgården. Rowan är väldigt lätt att odla: den är opretentiös, motståndskraftig mot vädret. Förutom det estetiska ger det också praktiska fördelar - dess bär är välsmakande och friska. Ät inte det själv - fåglarna äter det, tack vare dig för denna näringsrika delikatess under den frostiga vintern.

Bild
Bild

Vinter

Det är lätt att gissa att på vintern kommer inte varje buske att kunna dekorera din trädgårdstomt. De flesta av dem står "nakna", utan lövverk och ser lika grå ut som det omgivande landskapet (såvida du naturligtvis inte bor i varma områden). Men det finns flera typer av prydnadsbuskar som blir de vackraste på vintern. Låt oss prata om dem.

Kamelia . Flerårig växt med stjälkar som förgrenar sig från basen. Vintergröna. Bladen är äggformade, spetsen är spetsig. Färgen på lövverket är mörkgrön, med en köttig ven i mitten. Camellia börjar blomma i början av vintern och slutar på våren. Dess blommor är ganska stora (upp till 12 cm), kronbladen är arrangerade i flera nivåer. De har ingen doft. Färgintervallet är vitrosa, gula, röda, brokiga blommor finns ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Järnek . En vintergrön buske med blankt grönt lövverk och röda bär - ungefär som en julkrans. Även om det är en "dekoratör" av trädgården på vintern, dock med en liten varning: vintern ska inte vara kall, eftersom frost är dödligt för järnek. Om klimatet i din region är hårt, men du vill odla denna växt på din webbplats, förbered dig sedan på att täcka den under vintermånaderna. Holly är inte bara en trädgårdsinredning - den används också för medicinska ändamål.

Från bark, lövverk och bär bereds läkemedel som hjälper till med många sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barlind bär . Barrträd. Skuggtolerant, älskar fukt. Den växer väldigt långsamt. Det är en giftig växt, bara bär är säkra, men det är bättre för människor att inte äta dem. Från idegårdsodlingar erhålls snygga häckar, liksom skulpturer, eftersom en frisyr bara är bra för denna växt. Barrträdets rötter ligger mycket nära markytan, så även mogna buskar kan planteras om. Ju äldre växten blir desto mer frostbeständig är den. I ung ålder behöver den vinterskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nypon är dekorativt . En stor buske med bågformade grenar som hänger ner till marken. Har hårda vassa taggar. Nypsen har många sorter, bland vilka det finns till och med lianaliknande, som växer och klamrar sig fast vid träd eller gårdsbyggnader med lianas grenar. Buskar i form av ett halvklot, som blommar rikligt och starkt, är mycket älskade.

Bild
Bild

Enbär . En ovanlig intressant växt som ser ut som en tillplattad buske. Det är känt för sin desinfekterande effekt. Det används i landskapsdesign som en oberoende enhet eller som en del av en komposition, till exempel när du skapar en konstgjord bild med planteringar. Enbarkossack, ofta planterad i områden, har en smaragdgrön färg med en blåaktig nyans. Växten är barr, även om nålarna ser ut som löv.

På hösten mognar små bär, som liknar kottar i utseende.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För regioner med milt klimat och korta vintrar är valet av en prydnadsbuske inte ett problem. Valet av termofila växter är faktiskt ganska brett. Men hur är det med dem som lever under svårare förhållanden, till exempel i Ural, i Sibirien? När allt kommer omkring vill jag att den personliga tomten ska glädja ögat! Låt oss ta reda på det.

Så, Ural. Landet med berg, dalar, kalla floder och mörka skogar. Klimatet här är hårt och skoningslöst. Dess egenskaper:

  • lufttemperaturen är under noll under större delen av året;
  • kalla vindar med vindbyar;
  • dimma i låglandet;
  • tung snö.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under sådana förhållanden kan bara frostbeständiga växter överleva. De kommer att få hjälp med detta:

  • starkt rotsystem;
  • landning intill byggnader, strukturer, på den avlägsna sidan av bergen;
  • vinterskydd med agrofiber eller annat liknande material, strö med snö.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uralerna, som en region, kan delas in i 3 delar. Var och en av dem har sina egna egenskaper, som du måste fokusera på när du väljer prydnadsbuskar.

Norr om Ural - Komirepubliken, Yugra . Förutom ovanstående kännetecknas de av bristen på jord med ett överflöd av stenar, träsk och kalla vintrar. För plantering är endast frostbeständiga växter lämpliga: kaprifol, rododendron, enbär, bergaska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urals centrum är en region i Sverdlovsk -regionen . Klimatet här är inte så hårt, så artdiversiteten kan utökas. Buskar som hagtorn, spirea, vesikel, viburnum och derain är lämpliga för plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Söder om Ural . Utöka gränserna för val. Men problemet tillkommer - torr sommar, under vilken du måste se till att dina växter är väl vattnade. För odling kan du köpa en snöbär, trädgårdsjasmin, forsythia.

Särskilt riskabla människor kan till och med försöka odla rosor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klimatet i Sibirien är känt för sin hårdhet . Därför är buskarnas frostbeständighet också mycket viktig här, liksom de perioder då de blommar och bär frukt. Förutom det ovanstående, lämpligt för norra och mitten av Ural, i Sibirien kan du odla budley, weigela, hortensia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Plantering och transplantation av prydnadsbuskar, oavsett deras sort, måste utföras under hösten. På vintern är detta ganska problematiskt på grund av den frysta jorden och risken att frysa rotsystemet. På sommaren har trädgårdsmästare som regel andra bekymmer. På våren är plantering förresten också möjlig, men du måste ha tid att göra detta innan knopparna börjar blomma på plantorna. I allmänhet är hösten perfekt för plantering av buskar och träd.

Bild
Bild

Det är bättre att plantera växter fram till mitten av oktober . Marken vid denna tidpunkt är fortfarande ganska varm och smidig. Om kallt väder kommer tidigt i din region, vid plantering, strö rotsystemet med ett tjockt lager av mulch från torv, fallna löv, sågspån etc. När du väljer plantor, var särskilt uppmärksam på dess utseende - rötterna ska vara hela, starka, inte uttorkade, grenar och stammen ska inte vara "krokiga". Unga träd kan säljas i behållare, med en jordklump på rötterna eller med ett rotsystem.

Bild
Bild

De som säljs i containrar är av två typer: odlas i dem eller planteras där för försäljning. Om möjligt, inspektera rötterna på sådana växter. Det händer så att på grund av det begränsade utrymmet blir de för klumpiga, sammanflätade med varandra, växer till en kruka. Detta är mycket dåligt, du bör inte köpa dessa plantor.

Om det finns en jordklump på rhizomerna, indikerar detta att växten odlades på det öppna fältet och togs bort därifrån för försäljning . Ofta är denna klump inlindad i cellofan eller något liknande för säkerhets skull. Var uppmärksam på dess storlek i förhållande till plantan - de ska vara proportionella. Klumpen ska varken vara för skrymmande eller för liten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland händer det att en buske grävs fram framför dig. Skynda sedan att landa honom på platsen. När du transporterar det till platsen, linda in rhizomen med cellofan eller en tygpåse. Låt oss överväga mer ingående handlingsschemat när du planterar buskar.

  • Förbered först en plats. Ta bort ogräs, rensa en bit mark.
  • Lägg en bit oljeduk eller cellofan bredvid den valda "lappen" för att lägga jord på den.
  • Gräva nu ett hål. Det bör vara ungefär 2 gånger växtens rotsystem och vara längre än den längsta roten. Du kan "prova på" dess storlek genom att släppa plantan där, även om den fortfarande finns i behållaren eller påsen.
  • Lossa jorden i botten av det grävda hålet, stick hål i sidorna med en gaffel.
  • Häll en liten mängd kompost eller torv i hålet, fyll sedan på jorden som har bildats som ett resultat av grävning. Om din jord innehåller överflödig lera kan du lägga till lite sand.
  • Gödsla planteringsplatsen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Eftersom plantan fortfarande är liten och svag kommer den att behöva stöd. För att göra detta, kör en liten insats i mitten av hålet.
  • Som regel är det vanligt att plantera ett träd på samma djupnivå som det togs bort. Du kan enkelt bestämma denna nivå genom att titta på basen av dess bagageutrymme. Det bör finnas en mörk strimma från tidigare jord. För att följa denna rekommendation, placera en pinne över landningshålet. När du sänker växten där, se till att remsan på stammen är något högre än den här pinnen (eftersom jorden kommer att krympa efter vattning).
  • Ta bort plantan från förpackningen eller behållaren. Rikta in sina rötter efter hålets diameter. Om det finns en jordklump på rötterna, placera den bredvid den hamrade insatsen. För att justera planteringsdjupet, lägg till eller subtrahera jord. Om rotsystemet på din planta är bar, häll lite jord i hålet och lägg rötterna på det.
  • Nu kan du försiktigt begrava hålet med den förberedda jorden, göra det jämnt på alla sidor och fylla alla tomma utrymmen.

I slutet av denna åtgärd, trampa jorden runt plantan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Placera ett jordstängsel som är cirka 10 centimeter högt längs kanten av det begravda hålet - det hjälper till att behålla fukt vid vattning.
  • Vatten för första gången. Det ska vara rikligt. Efter att ha absorberat fukt, lägg ett lager av mulch runt trädet.
  • Knyt plantan till den förhamrade insatsen. Gå tillbaka cirka 25-30 centimeter från marken. Använd inte tråd eller andra grova material som slips, använd istället en trasa eller gummisnöre.
  • Om den valda busktypen föreslår detta, beskära den. Ta bort alla torkade grenar, barkpartiklar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland blir det nödvändigt att transplantera växten till en mer lämplig plats. Transplantationsstadier.

  • Skär bort eventuella skadade grenar. Om buskens krona har vuxit, knyt den med ett rep för att inte skada den under transplantationen.
  • Gör en markering av grävplatsen - för att göra detta, ringa trädet med en spade ungefär diametern på sin krona.
  • Börja gräva. Gräv växten först i en cirkel utan att gå för djupt ner i jorden. Om du stöter på rötter, hugga av dem.
  • Släpp sedan spaden under rhizomen, skär av de för djupa rötterna. Ta en oljeduk eller en bit cellofan, lägg den under den separerade jordklumpen med en rhizom. Knyt filmens kanter runt fatet.
  • Dra ut busken ur hålet och håll den i cellofanomslaget.
  • Släpp honom till en ny plats enligt ovanstående algoritm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Så här är en ny hyresgäst bosatt på din personliga tomt. Du förstår förstås att nu börjar det svåraste, nämligen rätt och aktuell vård av det. Tja, läs artikeln vidare och lär dig.

Toppdressing

Hålls två gånger om året. Den första måste genomföras på våren, när buskarna går in i den aktiva tillväxtfasen och de behöver energi för detta. Gödsel som innehåller kväve, fosfor, kalium, kalcium, svavel, mangan hjälper till att få det. Med deras hjälp "samlar växten" saft för växande blad, blommor och efter - och frukt. Den andra utfodringen utförs på sensommaren - tidig höst. Det behövs för att förbereda växten för vintern.

För att det ska ta det bra behöver du mineraler som kalium, kalcium och fosfor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Först förstå att bara unga träd behöver riklig vattning under de första åren av deras tillväxt och rotning. Vuxna buskar behöver inte mycket fukt, några av dem är till och med skadliga när det finns överskott. Det är nödvändigt att börja vattna plantorna efter att den positiva temperaturen äntligen har fastställts på gatan. Detta händer vanligtvis från mitten av april till början av maj. Det är lämpligt att göra detta på morgonen (före klockan 10) och på kvällen (efter 18) med vatten vid rumstemperatur (från +16 till +22).

Oftast måste du vattna plantorna under perioden med aktiv tillväxt (maj-juni) . Vattning görs en gång i veckan genom att hälla 5-20 liter vatten under växten i taget (volymen beror på buskens storlek). För att undvika för tidig avdunstning av vatten, efter vattning, kan du lägga över busken med mulch, till exempel bitar av torv.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

I början av sommaren börjar många planteringar, inklusive prydnadsbuskar, drabbas av mjöldaggskador på lövverket. Sjukdom är alltid lättare att förebygga än att bota, så låt oss ta reda på hur du skyddar dina grönområden från denna gissel. Förebyggande behandling inkluderar sprutning med Rovral. Det hålls i början av juni. Om du lyckas med detta kommer du att glömma mjölk under hela sommaren. Sjuka växter behandlas med formuleringarna "Narcissus B" eller "Narcissus C". Om du inte har hittat dem till försäljning, var uppmärksam på andra som innehåller koppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom mjöldagg hotas prydnadsbuskar också av andra patogener och skadliga insekter . Men förebyggande ger mycket bättre resultat än någon behandling. Därför, när du köper vissa sorter av buskar för plantering i en personlig tomt, kolla in listan över parasiter som hotar just denna typ av växt.

Köp läkemedel för att bekämpa dessa skadedjur och börja regelbundet spruta plantorna.

Bild
Bild

Beskärning

Korrekt beskärning av prydnadsbuskar kan förlänga växternas livslängd och avsevärt förbättra deras utseende. Men för detta måste du förstå hur och när du ska göra det. Beskärningstiden är följande.

  • Buskar som blommar på vintern och våren beskärs efter blomningen. Sedan, i juni, visas färska unga skott på dem, som kommer att blomma nästa år.
  • Om dina plantor blommar på sommar respektive höst, beskära dem antingen i slutet av oktober - början av november eller i mars.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av trimning av prydnadsbuskar

  • För kronbildning . Den produceras för att bibehålla den växtstorlek och form som krävs.
  • För föryngring . Det behövs för att stimulera utseendet på unga kvistar och skott.
  • Återhämtning . Det krävs för buskar som inte har fått ordentlig vård på länge eller har lidit på grund av ogynnsamma väderförhållanden.
  • För behandling . Behövs av de växter som har överlevt sjukdomen. När det utförs skärs alla torkade och sjuka grenar bort, torkade blommor, löv tas bort; en ny kronform formas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kan alla prydnadsbuskar inte "klippas i en storlek passar alla". Varje typ av dessa grönområden har sina egna egenskaper som bör beaktas vid beskärning. Således är växter med hängande grenar (till exempel aska, akacia) mottagliga för deras snabba denudation. För att stimulera uppkomsten av nya grenar avlägsnas de nakna grenarna.

Buskar med brokiga blad måste klippas när du ser att skotten har börjat färgas enhetligt . Först då kommer de att behålla kronans mångfärgade färg. Evergreens måste klippas mindre ofta än de som fäller sina löv. Men om du har bildat en häck från dem måste du helt enkelt klippa dem för att behålla sin form. Detta bör göras i slutet av blomningen.

Bild
Bild

Hur förbereder man sig inför vintern?

Vinterkylan är ett test för växter. Och en amatörträdgårdsmästare som bryr sig om sina grönområden, måste se till att de överlever denna period i relativ komfort i tid.

  • Som nämnts tidigare är det på hösten nödvändigt att mata buskarna med preparat som innehåller kalium, fosfor och kalcium. Och när de första frostarna slog till, kullar.
  • De flesta buskar avsedda för landskapsdesign är anpassade till ryska verkligheter och lider inte för mycket av kylan, men det finns några som är mer termofila. Om du har en på plats, strö halm och torra löv runt stammen.
  • Du kan också lägga till ett lager organisk mulch ovanpå. Det rekommenderas att täcka själva trädet med ett lock av säckväv eller fleece - men inte på något sätt cellofan!
  • Vinbär, hallon, björnbär och liknande buskar måste frigöras från torkade skott och grenar, lossa jorden runt dem, befrukta den med humus.

Vidare är plantorna bundna och täckta med lövverk eller grangrenar ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Du kan också designa något slags växthus. För att göra detta körs pinnar in runt planteringarna, en film sträcks på dem eller pappsköldar fixeras. Det rekommenderas att fästa dessa "väggar" på marken så att kalla luftströmmar inte ser igenom under dem och växterna inte fryser.
  • Om barrträdsrepresentanter för prydnadsbuskar växer på din webbplats kan de knytas med garn så att grenar inte bryts under snön. Om du inte vill göra detta, skaka ner snömassan regelbundet.
  • Växter med knoppar (till exempel rosaceae) måste tättas ihop och täckas med löv.
  • I allmänhet, när du förbereder en personlig tomt för vinterkylan, utför den noggranna bearbetningen: ta bort ogräs, lossa jorden. Lagra på omslag och strumpeband. Sedan på våren vaknar alla dina gröna vänner från viloläge och är redo att glädja dig igen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Dekorativa buskplanteringar kan användas:

för bildande av häckar

Bild
Bild
Bild
Bild

för enstaka planteringar som glädjer ögat med blomning eller en ovanlig kronform

Bild
Bild
Bild
Bild

att skapa vackra kompositioner i landskapsdesign

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många exempel på sådana planteringar i sommarstugor på Internet, för alla smaker och för alla bostäder. Och vilka typer av växter att välja - din smak och din fantasi kommer att berätta för dig.

Rekommenderad: