Gentian (37 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Gul Och Lung, Filtad Och Daurisk, Smalbladig, Kors Och Vår

Innehållsförteckning:

Video: Gentian (37 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Gul Och Lung, Filtad Och Daurisk, Smalbladig, Kors Och Vår

Video: Gentian (37 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Gul Och Lung, Filtad Och Daurisk, Smalbladig, Kors Och Vår
Video: Det växte en blomma 2024, April
Gentian (37 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Gul Och Lung, Filtad Och Daurisk, Smalbladig, Kors Och Vår
Gentian (37 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Gul Och Lung, Filtad Och Daurisk, Smalbladig, Kors Och Vår
Anonim

Gentianen är en vacker växt med ett ovanligt namn. På grund av dess dekorativa och medicinska egenskaper har kulturen vunnit stor popularitet bland trädgårdsmästare. Överflödet av flerfärgade underarter av växten gör att alla kan välja ett alternativ som de gillar. Artikeln kommer att berätta hur du odlar en blomma på en webbplats och tar hand om den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Gentianen är en örtartad växt som kan vara både ettårig och flerårig. I naturen finns kultur överallt, men den tempererade zonen är den rikaste av sådana blommande örter . Kulturen växer i bergen, på ängar, nära vattendrag. Växtens medicinska egenskaper var redan kända i det forntida Egypten. Och idag använder förespråkare för traditionell medicin kultur för att behandla olika sjukdomar. Smaken på lövverket är bitter. Detta är vad som förklarar blommans namn. Det luktar färskt gräs med inslag av honung.

Blommornas höjd är annorlunda. Det beror på sorten och varierar från 0,1 till 1 m eller mer. Skott är vanligtvis upprätt, lövverket är grönt. Blommorna är ofta blå eller ljusblå. Det finns dock vissa typer av kultur med lila, vita och gula kronblad . I form liknar blommorna en tratt eller klocka. Blomningsperioden beror på sorten. Det finns vår-, sommar- och hösttyper.

Frukterna är tvåskaliga kapslar. Inuti finns små frön som kan användas för förökning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns många olika typer och sorter av gentianer. Låt oss överväga de mest kända.

Stamless (koha)

Det är ett berg som är flerårigt. Kulturen är frostbeständig, den växer främst i Västeuropa. Blommornas höjd är liten - ca 10-15 cm. Bladen är ovala, långsträckta. Blommorna är stora, "tittar" upp . De dyker upp i juni. Storleken på varje knopp är cirka 50 mm. Färgen är blå eller blåaktig. En intressant egenskap hos denna sort är knopparnas förmåga att stänga vid närmande regn.

Bild
Bild

Lastovnevaya (bomull)

En ganska hög flerårig växt. Den kan växa upp till 0,8 m. Bladen är spetsiga, stora, avlånga. Peduncles kan innehålla 1-3 knoppar. Kronbladen är ofta blå med en lila nyans, mindre ofta vita . Blomningen börjar i början av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Daurskaya

Smalbladig växt med cirka 0,4 m långa skott. Blommorna är stora, djupblå, visas i grupper. Knopparnas form är klockformad . Växten är flerårig. Kulturen blommar mitt på sommaren.

Bild
Bild

Korsblad

Denna fleråriga sort kan växa upp till 0,6 m. Blad ordnas på stjälkarna i par. Blommor växer i klasar. Färgen på kronbladen är blå-blå. Blomningen börjar i juni eller juli.

Bild
Bild

Korsform (korsform, korsform)

Arten har skott med tätt lövverk som växer upp till 0,5 m. Blomningen börjar under andra halvan eller i slutet av sommaren. Knopparna är färgade i en vacker lila ton på insidan och något grönaktiga på utsidan. Bladen är ordnade i par på växten . Dessutom bildar varje par ett kors med det föregående, och namnet på sorten är associerat med detta.

Kulturen är känslig för fuktighet och temperaturförändringar - knopparna stänger på natten och på regniga dagar.

Bild
Bild

Gul

Ganska hög vinterhärdig art. Växter kan växa upp till 1,5 m. Bladen är ovala. Som namnet antyder är grödans kronblad gula. Knopparna är placerade under varandra. Buskar blommar mitt på sommaren.

Bild
Bild

Storbladig

Tillväxten av blommor av denna sort är 0,7-0,8 m. Det mesta av lövverket ligger vid plantens bas. Blommor dyker upp på sensommaren . De klockformade knopparna är ljusblå och växer i kluster längst upp på stjälkarna.

Bild
Bild

Vår

Lågväxande sort. Höjden på sådana blommor kanske inte ens når 10 cm. Oftare är det miniatyrväxter som är cirka 5 cm höga. Bladen är långsträckta, ovala. Kronbladen är målade i en ljusblå ton. Blomningen börjar i juni.

Bild
Bild

Lung

Gentiana pneumonanthe växer till 0,6 m. Bladen på skotten ligger ganska ofta . Blommorna är små, blåa med grönaktiga ränder. Knoppbildning sker i bladaxlarna och i växternas övre del. Kulturen blommar på sensommaren.

Bild
Bild

Sju delar

Denna art är underdimensionerad - den växer till 0,3 m. Många skott är täckta med lansettformade blad. Blommorna är ultramarina i färg och bildar grupper om 8 . Kulturen börjar blomma mitt i sommaren. Denna underbara period varar i ungefär en och en halv månad.

Bild
Bild

Hybrid

Hittills har uppfödare uppfödt ett stort antal grödhybrider. Av dessa sticker sorterna "Farorna" och "Gloriosa" ut, där blå effektivt kombineras med vithet . Varianter med monokromatiska knoppar är också populära. Bland dem finns True Blue, Dark Blue, Bernardi, The Blue Emperor, Elizabeth Brand.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

Många sorter av grödor är lämpliga för odling på plats. Naturligtvis finns det individuella egenskaper hos varje art. Men du kan också ge några allmänna rekommendationer om nyanser av plantering och jordbruksteknik. Det bästa stället att placera en blomma är ett skuggat område med god luftfuktighet.

När du väljer en jord bör du ta hänsyn till de naturliga livsmiljöerna för en viss grödesort . Clusse -gentianen växer till exempel på kalkrika jordar. Därför blir det korrekt att plantera den i vanlig jord med tillsats av spillror eller benmjöl. Det finns sorter av gentianer som växer i steniga områden (till exempel sju-partit). En sådan växt kräver lämpliga förhållanden i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste metoden för att plantera en gröda är frö . Såning utförs omedelbart i öppen mark, de gör det i slutet av april. Om trädgårdsmästaren väljer en höstplantering, bör proceduren utföras i slutet av september. Om sorten som valts för plantering blommar i maj, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt bristen på solljus på platsen för grödan vid middagstid. I extrema fall måste du organisera ett särskilt skydd.

Om växten blommar på hösten är det bästa alternativet att placera den bredvid en vattendrag. Detta beror på den höga fuktnivån som krävs för dessa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Vattning

Kulturen älskar fukt, så regelbunden vattning är ett måste. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt bevattning under torra tider . Viktiga perioder är också knoppläggning och öppning av blommor. Efter riklig vattning ska jorden runt plantorna försiktigt lossas. Det är också lämpligt att eliminera ogräs under denna procedur.

Om trädgårdsmästaren vill minska antalet vatten- och grooming -aktiviteter kan du täcka området med ett lager av mulch. Det är önskvärt att använda torv, halm, sågspån som kapacitet.

Bild
Bild

Toppdressing

Kulturen anses vara opretentiös. Som gödningsmedel rekommenderas det bara att tillsätta lite torv och hornmjöl i jorden . Kalksten är också ett bra tillskott. Detta görs tidigt på våren. Det är dock tillåtet att använda komplexa gödningsmedel. De ska användas enligt instruktionerna.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Frön

Förberedelser före sådd är mycket viktiga. Först lagras fröet . För att göra detta placeras det på ett välventilerat svalt ställe i minst 2 månader. Ett undantag kan göras om sådd förväntas före vintern. I detta fall, efter plantering, kommer fröna omedelbart att falla i lämplig temperaturmiljö, på grund av vilken allt kommer att hända naturligt.

Du kan inte så direkt i öppen mark, utan i en lämplig behållare . Ett bra val skulle vara en grönsakslåda - torv och fin sand läggs i den, med ett förhållande på 1 till 3. Efter det läggs frön i marken. Storleken på fröet är viktigt att tänka på här. Om fröna är små ska du inte strö dem med jord, du behöver bara strö dem jämnt på ett jämnt lager jord och tryck ner lite. Om fröna är stora måste de täckas med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vegetativ förökning

Du kan sprida kulturen hemma och vegetativt. Att dela en buske är dock en metod som inte är lämplig för alla sorter . För vissa arter är även en vanlig transplantation till en ny plats en prövning, så det är värt att klargöra funktionerna hos den utvalda gentianen. Processen att dela rötterna bör utföras så noggrant som möjligt. De resulterande växterna bör också planteras noggrant. Använd omlastningsmetoden (gräva upp blommor tillsammans med stora jordklumpar).

Vissa sorter kan förökas av dotterrosetter . De gör det på våren. Moderplantan förbereds i förväg (på hösten) - jord hälls under den, mulch läggs till, bleka peduncles tas bort tillsammans med stjälkarna. När våren börjar, skär försiktigt av en bit från plantkanten och överför den till en ny plats. Samtidigt rekommenderar experter inte att gräva busken helt. Du kan ympa en kultur. Sticklingar tillagas före blomning. Röta bör ske i en växthusmiljö.

Marken ska vara lös och fuktig. Om en månad kommer den nya växten att ha ett eget rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

För att växten ska trivas med vackra blommor och ett estetiskt utseende är det viktigt att noggrant övervaka dess tillstånd. Om det finns tecken på sjukdom eller angrepp av skadedjur är det viktigt att vidta omedelbara åtgärder. Tänk på de vanligaste kulturella besvären.

Grå röta

Denna sjukdom manifesteras av fläckar av en brungrå nyans. De är små till en början, men växer snabbt . Orsaken till sjukdomen kan vara hög luftfuktighet eller för tät plantering av växter, vilket minskar luftcirkulationen. Om sjukdomen startas börjar fläckarna bli mögliga. Därför, om varningstecken hittas, bör de infekterade delarna av kulturen skäras av och fånga den friska delen.

Instrumentet måste desinficeras före och efter proceduren . Friska delar av växten, som återstår efter beskärning, behandlas med Fundazol. För att förebygga bör busken och närliggande grödor besprutas med ett fungicidmedel.

Bild
Bild

Brun fläck

Svampsjukdom kan identifieras med fläckar av gulbrun färg med en lila kant. Om en sådan olägenhet inträffar måste blomman sprutas med en kopparhaltig komposition. Till exempel, kopparsulfat eller Bordeaux -vätska är lämplig.

Bild
Bild

Rost

Detta är ett mycket allvarligt tillstånd. Även starka kemikalier klarar det inte. Sjukdomen manifesterar sig med mörkbruna formationer på bladen . Om denna svamp hittas grävs de infekterade exemplaren upp och bränns - de ska inte lämnas i alla fall. Efter proceduren ska alla andra växter i närheten besprutas med fungicider.

När det gäller skadedjur kan thrips, sniglar, sniglar, myror, larver och nematoder attackera grödan .… För att bli av med insekter bör buskarna behandlas med speciella insekticida preparat. Du kan köpa dem i trädgårdsbutiken.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Gentians är bra för att dekorera både små områden och rymliga trädgårdar. Kulturen utmärks av stora och ljusa blommor som sticker ut effektivt mot bakgrunden av grönska . Färgpaletten varierar från bleka azurblå nyanser till djupa mörkblå toner, vilket gör att du kan välja rätt alternativ för alla landskapskompositioner.

Gentians är lämpliga för att skapa grupprabatter, de går bra med andra grödor i rabatter . De är också bra i sololandningar. Till exempel kommer en sådan växt att se vacker och naturlig ut i en stenig trädgård. Alpina, smalbladiga och fjädersorter ser särskilt bra ut bland stenar. Alla dvärgarter kan dock skapa en gripande kontrast till den känsliga nådan hos en blomma med stora kullerstenar. Om du vill göra en mer originell komposition i ett sten- eller klippträdgård kan du välja spektakulära följeslagare för kulturen i fråga.

De bästa här är saxifrage, dvärgiris, arabis, levisia, påsklilja, edelweiss.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För rabatter väljs vanligtvis stora sorter, även om allt beror på den avsedda sammansättningen . Om gentianen är i förgrunden kan du också plantera en lågväxande art med skott. Som partner bör du bara välja de kulturer som inte växer för mycket och inte stör sina grannar. Vanligtvis placeras gentian mot bakgrunden av dekorativa lövväxter. Så ingenting överskuggar blommans skönhet. Det finns dock andra alternativ också. Till exempel ser en kinesisk inredd bra ut i ett företag med ljung, cyklamener. Gul gentian kan kombineras med klockor, salvia, sedge. Sötkålssorten kombineras med akonit, astrantia, skogs pelargon, vanlig guldrod, doronicum. Prydnadsflingor är också ett bra val.

Gentians som blommar på våren (smalbladiga, stamlösa, dinar, alpina) kombineras ofta med arnebia, damskor, sesleria, pulverformig primula. Sommararter (stora, storbladiga, kärr, sjudelade) ser bra ut med svingel, stammlös tistel, elecampan, nejlika från Balkan. När du skapar kompositioner är det viktigt att komma ihåg att vissa grödor kommer att genomgå ett delningsförfarande . Det betyder att de måste placeras på ett sådant sätt att det kommande arbetet inte kan skada andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa kultursorter används också som krukväxter . Vaser med sådana växter kan dekorera lusthus och terrasser. Favoritpottkompositioner - en hybrid av gentian sju delar och grov. Bärbara rabatter i krukor kan kompletteras med salvia, murgröna, sedge. Landskapsängar är ett annat sätt att använda gentian i landskapsdesign. Du kan lägga till ormbunke och göra vackra täta "snår", eller så kan du välja en krypande kultur och använda den för att skapa en levande gräsmatta. Här är både monopolyaner och en kombination med andra marktäckare tillåtna.

Ofta, med hjälp av en pittoresk kultur, är trädgårdsgränser dekorerade . Du kan göra en ljus kant längs spåren från valfri variation. Om gränsen går längs rabatterna är det bättre att ge företräde åt stora arter som inte kommer att gå vilse mot bakgrunden av andra frodiga grödor. Till exempel är Daurian och Vatnikovaya gentian bra i denna kvalitet.

Rekommenderad: