Trädgårdsväxter: Prydnadsgröna Och Lövfällande Buskar, Trädgårds- Och Parkväxter För Sommarstugor Och Deras Kompatibilitet

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårdsväxter: Prydnadsgröna Och Lövfällande Buskar, Trädgårds- Och Parkväxter För Sommarstugor Och Deras Kompatibilitet

Video: Trädgårdsväxter: Prydnadsgröna Och Lövfällande Buskar, Trädgårds- Och Parkväxter För Sommarstugor Och Deras Kompatibilitet
Video: Garden Plants & Herbs 2024, April
Trädgårdsväxter: Prydnadsgröna Och Lövfällande Buskar, Trädgårds- Och Parkväxter För Sommarstugor Och Deras Kompatibilitet
Trädgårdsväxter: Prydnadsgröna Och Lövfällande Buskar, Trädgårds- Och Parkväxter För Sommarstugor Och Deras Kompatibilitet
Anonim

Du vill alltid göra din egen tomt vacker och mysig. Trädgårdsväxter används ofta för att dekorera landskapet, med hjälp av vilket det är möjligt att skapa unika kompositioner som lockar uppmärksamhet. Det är värt att överväga mer detaljerat vilka växter som är lämpliga för landskapsarkitektur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Trädgårdsväxter är populära bland landskapsdesigners. Med hjälp av olika blommor och buskar kan flera funktioner utföras samtidigt:

skapa en viss inredning, sätta atmosfären och stämningen för den inredda platsen;

Bild
Bild
Bild
Bild

gör trädgården bekväm genom att bilda den nödvändiga skuggan med hjälp av träd

Bild
Bild

att jämna ut ojämnheten i den naturliga lättnaden genom plantering av vissa kompositioner

Bild
Bild
Bild
Bild

skydda området från nyfikna ögon eller andra människors husdjur

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis får vi inte glömma växternas huvudfunktion - produktion av syre. Ju fler gröna ytor på platsen, desto friskare och renare blir luften.

Översikt över blommor och örter

Vem skulle ha trott att du kan dekorera platsen med en vanlig gräsmatta. Samtidigt måste valet av lämpligt gräs också närma sig ansvarsfullt, eftersom tillverkare producerar olika typer av gräsmatta. Designers rekommenderar att man föredrar blandningar av torktåliga gräs eller blågräsgräs.

Och du kan också landa på webbplatsen:

svingel;

Bild
Bild

rajgräs

Bild
Bild

Om du vill välja andra växter för trädgården, förutom gräsmattan, måste du inte bara ta hänsyn till utseendet på gröna områden, utan också förutsättningarna för bekväm odling av nya plantor.

Tänk på de populära blommorna och örterna som ofta används för att dekorera landskapet

Perenner . I det här fallet kan man föredra frostbeständiga sorter av rosor - det här är en klassiker som finns i nästan varje trädgård. För tillväxt av rosor kan du installera ett speciellt stöd eller en sträckt sladd. Och även perenner inkluderar pioner, som blommar på försommaren, lockiga clematis och glöm-mig-inte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Opretentiös . Ett standardalternativ för dem som inte är vana att ständigt ta hand om blommor och bo utanför staden. Sådana växter kommer att växa under alla förhållanden. Denna grupp bör inkludera ringblommor, calendula, nejlikor, prästkragar, som älskar sur jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skogsblommor: liljekonvaljer, skogar, klockor . Det rekommenderas att odla sådana växter i skuggiga områden, men de kommer att kunna överleva i soliga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lökgrödor . De ingår i gruppen prydnadsväxter, men på grund av det stora antalet arter bildar de sin egen undergrupp. Liljor, påskliljor, gladioli och krokusar hjälper till att dekorera platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter kan planteras i en rabatt eller fördelas längs stigar som slingrar sig genom platsen.

Uppmärksamhet bör också ägnas åt exotiska kulturer som sällan finns i det lokala landskapet

Lobelia . Blommorna på denna växt är målade i en ljusblå färg, den växande bollens diameter når 25 cm och blomningen sker från juni till sen höst. Det rekommenderas att plantera ljusälskande lobelia i små krukor. Om förhållandena tillåter kan du placera plantorna i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pennisetum . En meter lång växt blir en dekoration av höstträdgården. En egenskap hos denna unika kultur är de små gräshåren av en silverfärgad eller lila nyans i slutet av stammen. Växten kräver ingen särskild vård och vattning.

Bild
Bild

Liatris . En intressant blomma formad som ett ljus. Landskapsdesigners gillar sina ljusa lavendelblommor. Det är värt att plantera i varm och bördig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lupin . En annan ovanlig blomma med konformade blomställningar, som kan bli en dekoration av ett förortsområde och locka uppmärksamhet hos alla som bestämmer sig för att ta en promenad i trädgården. Lupin växer främst i skuggade områden, brinner och dör under den ljusa solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För inte så länge sedan började krypande dekorativa pumpor användas i landskapsprojekt. Denna växt kan bli ett riktigt substitut för blommor på hösten.

Grödan bör planteras i början av maj i lös bördig jord. Den maximala diametern på en dekorativ pumpa är 15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika träd och buskar

För att skapa attraktiva landskap använder designers olika typer av buskar, träd och blommor och konstruerar olika kompositioner av dem. Tack vare de unika kombinationerna av växter av olika arter är det möjligt att återuppliva även det mest "gråa" utrymmet på platsen, för att göra det ljusare och bekvämare.

Vintergröna

Den mest populära gruppen av växter inom landskapsdesign, vars fördel är kronans skönhet - de kan glädja andra med det hela tiden. Evergreens inkluderar barrträd som inte blommar:

  • thuja;
  • Granar;
  • åt;
  • cederträ.

Det är anmärkningsvärt att i vissa arter, närmare vintern, blir kronan ljusare och mer uttrycksfull och får en rik grön nyans . Granar och tallar brukar användas för att dekorera stora ytor eller stora trädgårdar.

Det rekommenderas att plantera dessa träd på ett tillräckligt avstånd så att de inte stör tillväxten av varandra och andra planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barlind är en ganska barrväxt som trivs i skugga . Trädets maximala höjd når 3 meter, artens nålar är täta, täcker helt växten och skyddar den mot frost.

Bild
Bild

Cedrar är en ännu högre art av vintergröna träd, som når en höjd av 5 meter under gynnsamma odlingsförhållanden . Det är bättre att plantera rasen i fattiga jordar, där det finns tillräckligt med ledigt utrymme.

Bild
Bild

De bästa evergreensna för medelstora till små trädgårdar är hemlock eller fjälltall.

Båda träden kännetecknas av sitt attraktiva utseende och uttrycksfulla färg på nålarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackert blommande

Trädgården kan dekoreras inte bara med gröna träd och buskar, utan också med prydnadsväxter med attraktiva och unika blommor

Kamelia . En prydnadsbuske som föredrar solen. Camellia har ganska stora rosa blommor. Växtens löv är blanka. Blommar främst på hösten, men bladen håller längre än blommorna. En fuktälskande växt som behöver noggrann vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tamarisk . Under blomningen kastar busken ut en enorm mängd små rosa och vita blommor. Små blommor, samlade i attraktiva blomställningar, hjälper till att göra trädgårdslandskapet mer mysigt och sött.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lila . Populär landskapsträdgårdsbuske. På våren visas vita och lila borstar med doftande blommor på plantans grenar. Lila blommar länge, men bara en gång om året.

Bild
Bild

Du kan också dekorera en trädgård eller en stor tomt med andra blommande grödor. Designers kommer definitivt att välja ett lämpligt alternativ som passar perfekt in i kompositionen och hjälper till att göra landskapet attraktivt och mysigt.

Dekorativ lövfällande

Sådana buskar och träd har en uttrycksfull unik färg, för vilken de lockar landskapsdesigners uppmärksamhet. I grund och botten är prydnadsväxter vinterhärdiga sorter av grödor, bland vilka flera namn kan särskiljas.

Vitt gräs . En vacker trädgårdsbuske med ovanliga löv, vars gräns är målad silver. Växten producerar inte blommor, men den blir inte mindre attraktiv. Busken kräver ingen särskild vård, den rotar sig snabbt.

Bild
Bild

Vingad euonymus . En ovanlig växt med uttrycksfulla blad som ändrar färg till rosa närmare höstsäsongen. På våren kan små blomställningar ses på busken. Busken växer vanligtvis i skuggade områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Berberis . De flesta sorter av växten har röda löv och glädjer andra med ljusa bär som dyker upp på grenarna närmare hösten. Landskapsarkitekter föredrar att plantera berberisbuskar nära vintergröna grödor eller prydnadsblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ lönn . Finns ofta i rymliga trädgårdar. Fördelen med växten är förmågan att ge sin krona någon form. Det rekommenderas att plantera ett träd i soliga områden; på vintern är det bättre att täcka lönnen med skyddande material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och även trädgården kan dekoreras med järnek, weigela och bubblegum. Dessa är vanliga grödor som inte kräver särskild vård och snabbt rotar sig under alla förhållanden.

Övrig

Trädgårdsdesigner är varierande och erbjuder många designidéer. Förutom vanliga växter kan du också förfina området med fruktiga dvärgpäron eller äppelträd. Slutligen kulturer som:

kaprifol;

Bild
Bild

äldre

Bild
Bild

viburnum

Bild
Bild

Fördelen med växter är att de inte bara blir en dekoration av trädgården, utan också kommer att gynnas i form av utsökta frukter.

Hur dekorerar man en trädgård?

Landskapsdesign kräver ett noggrant tillvägagångssätt för val av växter och sammansättningen av kompositionerna som kommer att dekorera det valda området. Kompatibiliteten mellan blommor, vintergröna och trädgrödor ger ett högkvalitativt resultat och hjälper till att göra trädgården på landet mysig och bekväm att bo.

Här är några riktlinjer för att inreda en lantgård

Träd och buskar planteras bäst i fördefinierade områden, och spridning av växter längs staketet är idealiskt . Och även med hjälp av grödor utmärks barnområden, rekreations- och sportområden, vilket hjälper till att förbättra luftkvaliteten och samtidigt uppnå den nödvändiga skuggan från trädkronan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skuggtoleranta grödor bör planteras i den nordöstra eller nordvästra delen av platsen . De viktigaste dekorativa elementen i landskapet tilldelas en plats på husets framsida.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du bildar rabatter eller organiserar vertikalt trädgårdsarbete är det nödvändigt att se till att plantorna inte slutar blomma under sommaren . Därför, i rabatter eller på bollar, rekommenderas att plantera både primula och blommor som ger blommor senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skönheten i grön vegetation kan accentueras av gröna gräsmattor . För detta är olika typer av gräsmattor lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bågar och lusthus kan också dekoreras med växter . Till exempel kommer druvor som växer varje säsong, liksom klätterrosor, att se bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mark som är utformad för att se ut som ett naturligt landskap hjälper till att skapa ett hörn av en riktig skog . I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att inkludera i designprojektet alpina rutschbanor, träd och buskar som finns i skogen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar en komposition är det viktigt att bevara känslan av proportion, stil och följe i det framtida landskapet.

I processen för att utveckla en design måste du välja stilen för den framtida trädgården, som senare hjälper till att organisera ett effektivt urval av de nödvändiga växterna och inredningen. Till exempel kännetecknas barockstilen av ett överflöd av blomsterarrangemang. Perenner i kombination med årliga säsongsblommor som kommer att göra landskapet ljust hjälper här.

Rekommenderad: