Mattiola (44 Foton): Plantering Och Vård Av Flerårig Levkoy Och Nattfioler I Det öppna Fältet I En Rabatt

Innehållsförteckning:

Video: Mattiola (44 Foton): Plantering Och Vård Av Flerårig Levkoy Och Nattfioler I Det öppna Fältet I En Rabatt

Video: Mattiola (44 Foton): Plantering Och Vård Av Flerårig Levkoy Och Nattfioler I Det öppna Fältet I En Rabatt
Video: Kanadische Sphyx Deckung erst mal .Первый раз 2024, April
Mattiola (44 Foton): Plantering Och Vård Av Flerårig Levkoy Och Nattfioler I Det öppna Fältet I En Rabatt
Mattiola (44 Foton): Plantering Och Vård Av Flerårig Levkoy Och Nattfioler I Det öppna Fältet I En Rabatt
Anonim

Matthiola klassificeras som en örtartad växt. med trevlig, elegant blomning … Medelhavet anses vara födelseplatsen för blomman, men i vårt klimat har det slagit rot ganska bra. Florister älskar Matthiola för sin skönhet, sitt spektakulära utseende och krävande vård. Växten planteras främst intill terrasser, lusthus, hus, staket. Mattiola blir särskilt vacker på natten, eftersom dess blommor blommar under denna period. Denna växt kallas ofta nattviolett och levkoy.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Mattiola eller levkoy, tillhör de fleråriga växterna av Cruciferous -familjen . Nattviolett under dagen ser blygsamt, lakoniskt ut men luktar gudomligt. Otydliga växter förvandlas på natten när deras blomningstid kommer. För den subtila doften av mattiole är dess enkla utseende förlåtet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens representativa för floran kan vara både årlig och flerårig . Stammens struktur är rak, den är mycket tät och tätt grenad. Skalet som täcker stammen är det tunnaste, det kan vara antingen slätt eller täckt med ett kort hår.

Lövverket är lansettformat, fast typ, kan tandas längs gränsen. Bladen är fluffiga, mycket mjuka, längst ner vid roten samlas i rosetter, som också är täckta med ludd. På senvåren växer borstformade blomställningar upp från vanliga eller dubbla knoppar.

Blomblad är runda, kan vara:

  • vit;
  • himmelsblå;
  • violett violett;
  • lila;
  • gul citron;
  • djupröd.

Den underbara doften lockar till sig insekter som pollinerar blomman. Efter att växten bleknar bildas frukter i form av platta baljor. De innehåller små frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Släktet till denna växt har cirka 50 eller något fler arter. Dessa arter tjänade som grund för skapandet av mer än 600 sorter av levkoy. Dessa växter klassificeras enligt olika kriterier:

  • tillväxt - hög, medium, dvärg;
  • blommans struktur är enkel, dubbel, halvdubbel.
Bild
Bild

Bland de mest populära och efterfrågade sorterna och sorterna av matthiol utmärks följande.

Tvåhornig

Det är en årlig art som skiljer sig åt i den tunnaste, tätt grenade stammen . Som ett resultat är busken formad som en boll och når en höjd av en halv meter. Skottet är täckt med gröngrå löv av en linjär form. Blomställningar bildas i mitten av sommaren och blommar med enkla 4-kronbladskronor.

Färgen varierar från ljus till mörk palett, färgen är främst rosa, lila, lila. Doften är intensiv, ljus, fröna är avlånga i form.

Bild
Bild

Matthiola med två horn är känd som kvällsmattiola, eftersom blommorna öppnas på natten. Bland de vanligaste sorterna är följande.

  • " Kvällsdoft " - denna sort är mycket uppskattad just för sin doft - rik, söt och kryddig. Buskar med starka förgreningar, kraftfulla upprätt skott. Höjd - ca 40 cm. Långvarig, riklig blommande, lila nyans. Växer bra i halvskugga.
  • " Star Light " Är en blandning av sorter, som är ett sortiment av dvärgkompakta buskar i olika färger. Maxhöjden är cirka 30 cm. Den tål kallt väder, om de är kortlivade och inte för starka.
  • " Nattviolett " - en av de kortaste sorterna som bildar en buske upp till 25 cm, älskar ljus, tolererar frost bra. Blommande är mycket tät, riklig, långsiktig. En nyans av lila med en rosa nyans.
  • " Lilak " - en sort som tolererar kyla väl, som kan nå 50 cm och till och med överskrida detta märke. Det växer bra i solen, grenarna är rikligt täta, lövverket är stort, kanterna är taggiga. Blomställningarna är målade i en ljus ton av en lila palett, nära lila. Blommar tidigt, efter ett par månaders transplantation. Blomningsperioden är lång, doften är känslig, stark, mer uttalad på kvällen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gråhårig (inkana)

Denna sort är inte för tät och starka grenar och skott, höjden kan variera från 20 till 80 centimeter. Stammen har en träig täckning, grenarna är dekorerade med ovala eller linjära lövverk, pubescensen förkortas. Blomställningarna är frotté eller vanlig, tät typ, som ligger högst upp. Färgerna kan vara vita, mörklila, blåa, gula och lila. Den blommar från försommaren till frost, i de södra regionerna kan den blomma på vintern.

Bild
Bild

Bland de sorter som är populära bland blomsterodlare kan följande särskiljas

  • " Katz " - växer upp till 80 cm, blommar ganska tidigt för denna art, blomställningar av frotty. Det tolererar varmt väder, nyanser från vitt, grädde till saftigt och ljust - rosa, hallon, lila.
  • Järn - perfekt för skärning, söt uttalad doft, stor blomma, olika nyanser - från ljus till rik. Lövverket är mörkgrönt, lansettformat.
  • " Vals " - en ettårig växt, växer upp till 70 cm, lämplig för skärning. Stammarna är både örtartade och träiga, blomningen är lång, borstliknande blomställningar av terrytypen vita, har en anständig diameter, rik arom.
  • " Carmen " -perfekt för skärning, huvudskuggan är snövit-grädde, stark doft. Älskar soliga platser och dränering av hög kvalitet.
  • Opera Deborah - hög kvalitet (ca 80 cm), blommar länge, många klusterliknande blomställningar, de är stora i storlek, dubbel typ, stark arom. Växten älskar ljusa områden, lämpliga för skärning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Doftande

Underdimensionerad sort - från dvärg 20 cm till medelstora 50 cm sorter … Bladen är mörkgröna i färg, stjälkarnas och lövverkens pubesens är något silverfärgade. Bladformen är långsträckt, vid rötterna samlas bladen i täta rosetter. Blommar sent på våren, blomställningen är lös, borstformad, blommorna är standard, gulbruna, lila, lila eller grädde. Doften är stark uttalas på kvällen.

Fouquet anses vara den mest utbredda sorten av doftande utseende . Detta är en enårig buske av enstamstyp, medelstor. Blommorna luktar väldigt starkt, färgen är lila med en lila nyans, blomställningarna är i form av en pensel. Växten älskar ljus, tål kyla väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höst

Tillväxtcykeln för denna sort är lång, det är utmärkt för odling i det öppna fältet, för rabatter, rabatter, växer bra i växthus . Blommar i juli, blomningen fortsätter till hösten. Färgerna är vanligtvis gula i olika toner.

Bild
Bild

Terry

Det är lätt att skilja ett frottéutseende från en enkel blomma - efter typen av blomställningar. Det finns sorter av både dvärgvarianter och medelstora. De mest spektakulära frottévarianterna:

  • " Årgång " - starka täta buskar cirka 45 cm höga, blomställningar av en tät typ, med frotté, eftersom det finns många skott på sidorna, blomningen är förnybar, men kortlivad - upp till en och en halv månad;
  • " Askungen " -en dvärgsort på cirka 25 cm i höjd, mycket dekorativ, med dubbla, frodiga rosa blommor, med en lila nyans, gula, snövit, hallon-lila nyanser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sommar

Blommar nästan hela sommaren. En ljus representant för sorten - sort "sommarkväll " … En ettårig växt som blir upp till en halv meter hög. Doften är mycket stark, omslutande, blommor med ett känsligt utseende, i form av tofsar, löst löst. Blomning på kvällen, luktar starkast under denna period.

Höjd - ca 45 cm, vidsträckt buske, med kraftig förgrening. Kronbladets färger är varierade - lila, lila -crimson, persika med en rosa kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Matthiola planteras huvudsakligen med frömetod, Dessutom kan detta i de södra regionerna göras direkt i öppen mark . För att öka grobarheten rekommenderas att använda plantplanteringsmetoden. I det här fallet kommer växten att blomma snabbare och blomningen blir rikligare.

Det är mycket viktigt att välja rätt landningsplats, bestämma tidpunkten och förbereda jorden . Om växten planteras omedelbart i öppen mark sås fröna i spåren efter att ha kombinerats med sand.

Innan planteringen måste plantor tas utanför för härdning.

Bild
Bild

Tidpunkt

Det är möjligt att plantera matthiola direkt i öppen mark endast i söder. För att göra detta, välj öppet område i direkt solljus och land i november eller april . I andra regioner börjar plantor planteras i mars, och de transplanteras i öppen mark antingen i slutet av april, eller lite senare, när frost under minus 5 grader inte längre hotar.

Bild
Bild

Val av sittplats

Landningszonen måste väljas noggrant. Mattiola är en extremt ljusälskande växt, den utvecklas dåligt i halvskugga och skugga … Därför bör du välja ett område i direkt solljus. Den andra förutsättningen är bra jord. Optimal för denna representant för flora kommer att vara en lätt näringsjord, väldränerad.

Dränering säkerställer utflöde av fukt, vilket, om det står stilla, kan skada växtens rötter … När det gäller jordens sammansättning är en neutral typ att föredra, det kan finnas en låg andel alkali. Trädgårdsmästare anser att sandiga leror och leror av torv är den perfekta typen av jord.

Förorenad jord måste matas med mineraler och organiska ämnen innan de planteras.

Bild
Bild

Schema

Fröna sås slumpmässigt i spåren och groddarna sås i separata hål. Om groddarna odlas i enskilda krukor utförs plantering enligt ett visst schema. Ursprungligen vattnas växter i krukor, en grop bildas, som är något större än en behållare med plantor, den fuktas också. En våt jordklump avlägsnas tillsammans med groddarna så noggrant som möjligt och placeras i en våt grop. Jorden sprinklas ovanpå och lätt komprimeras.

Planteringsschemat beror på sorten:

  • växter med låg buskighet kräver ett avstånd mellan groparna på minst 15 cm, 20 cm - maximal strecksats;
  • sorter av en hög, spretig typ av buske planteras med en minsta indragning på 30 cm, lite mer är möjligt.
Bild
Bild

Vårdregler

För att Mattiola ska utvecklas väl, blomma rikligt och inte bli sjuk måste det skötas ordentligt. Trots att verksamheten inte är alltför betungande måste vissa procedurer utföras regelbundet.

Vattning

Korrekt vattning är en av de nödvändiga förutsättningarna för en korrekt utveckling av växten. Mattiola tolererar inte torr jord, rotsystemet börjar snabbt torka ut och kollapsa … Samtidigt är stagnation av fukt i rötterna inte mindre skadligt. Om jorden är vattentät börjar de små rötterna ruttna. Allt detta kommer att påverka blommans hälsa och utseende negativt.

Om sommaren inte är torr och inte våt, utförs regelbunden vattning utan att översvämma jorden. Under perioder med torka ökar fukten, under perioder med regn minskar det.

Bild
Bild

Toppdressing

Använd aldrig gödsel -det är kontraindicerat för matthiola, eftersom det ökar risken för fusariumsjukdom. Från ekologiskt är det bättre att välja kompost, träaska . Jorden runt buskarna strös med aska, sedan lossas den för bättre blandning. Mineralkomplex appliceras enligt ett visst schema - på våren, spårämnen med kväve, och under blomningsperioden kan du gödsla med föreningar med kalium, fosfor.

Bild
Bild

Lossar

Denna händelse bör genomföras efter varje befuktning - både planerat och naturligt, det vill säga efter regnet.

Det är lämpligt att följa med lossning med ogräs för att befria växten från ogräs som tar bort dess styrka.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Matthiola odlas hemma på två sätt, och båda är frö. Fröna kan skördas själv eller köpas i affären.

Det är värt att notera att det inköpta materialet har en högre grobarhet.

Landar i marken

Frösådd utförs direkt i jorden utanför. När du ska plantera beror på regionen, i söder kan du börja i april, i svårare klimat i maj . Såning rekommenderas att upprepas efter en kort tid så att blomningen varar längre.

Bild
Bild

Fröplanteringsmetod

Det genomförs i mars för att njuta av blomningen redan i början av sommaren. Landningsalgoritmen är följande:

  • en jordblandning av torvmark och sand placeras i behållaren i förhållandet 3 till 1;
  • frön planteras, täckta med en blandning av sand och jord i ungefär en halv centimeter.

Innan groddarna dyker upp produceras inte fukt, det är cirka 3-4 dagar. Därefter placeras behållarna i ett rum med en temperatur i intervallet 10-12 ° C. Belysningen ska vara tillräckligt bra. Efter 14 dagar dyker plantorna i enskilda krukor. Vid den här tiden kommer bara riktigt starka och friska groddar att finnas kvar. Fröplantor planteras i öppen mark efter härdning.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Matthiola är inte alltför mottaglig för sjukdomar, men felaktig vård eller ogynnsamma odlingsförhållanden kan provocera utvecklingen av olika sjukdomar. Oftast lider växten av ett skadedjur - en korsblommig loppa . För att förhindra att detta händer kan du inte plantera en blomma på de platser där några representanter för korsblommiga släktet har odlats eller fortfarande växer.

Det första tecknet på infektion är små hål i bladen. Du kan bekämpa loppan med en lösning av träaska. För ett glas vatten tas en sked aska, knådas, hela busken sprutas, torr aska strös runt växten på marken.

Farlig kölsjukdom påverkar ofta denna växt .… I det här fallet lider rötterna först och främst, därför är behandlingen inte längre effektiv när tecknen blir märkbara - knappa blommor, tillväxt på stjälkarna. Växten avlägsnas med roten.

Matthiola kan lida under plantplantan från ett svart ben som inte läker … Groddarna avlägsnas helt enkelt och förstörs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Trots att växtens doft lockar trädgårdsmästare i första hand, är blommornas dekorativitet också ganska hög, särskilt eftersom de står länge i snittet.

Bild
Bild

Denna blomma ser lyxig ut i olika behållare - korgar, krukor.

Bild
Bild

Mattiola, planterad längs stigarna, ser mycket fördelaktig ut.

Bild
Bild

I en rabatt växer mattiola bra med lavendel, malurt, mignonett, flox, timjan, rosmarin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla denna växt nära hus, terrasser, lusthus gör att du kan njuta av en lyxig doft.

Rekommenderad: