Frostresistenta Prydnadsbuskar (36 Bilder): Välj Vinterhärdiga Fleråriga Vackra Buskar För Trädgården, Höga Och Underdimensionerade

Innehållsförteckning:

Video: Frostresistenta Prydnadsbuskar (36 Bilder): Välj Vinterhärdiga Fleråriga Vackra Buskar För Trädgården, Höga Och Underdimensionerade

Video: Frostresistenta Prydnadsbuskar (36 Bilder): Välj Vinterhärdiga Fleråriga Vackra Buskar För Trädgården, Höga Och Underdimensionerade
Video: Karl Fredrik fyller höstens krukor med vackra och hållbara buskar och perenner 2024, April
Frostresistenta Prydnadsbuskar (36 Bilder): Välj Vinterhärdiga Fleråriga Vackra Buskar För Trädgården, Höga Och Underdimensionerade
Frostresistenta Prydnadsbuskar (36 Bilder): Välj Vinterhärdiga Fleråriga Vackra Buskar För Trädgården, Höga Och Underdimensionerade
Anonim

Frostresistenta prydnadsbuskar klarar flera uppgifter samtidigt. Detta är en genomtänkt dekoration av trädgården under hela året, zonindelning av utrymme, som låter dig skapa tonvikt på enskilda zoner, liksom en häck eller en kant av blommande växter.

Dessutom kommer buskar att kunna dölja platser som kräver detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras funktioner

Frostresistenta prydnadsbuskar kännetecknas av sin höga frostbeständighet. Några av dem kräver inte ens särskilt skydd och överlever frost utan problem. Du kan bestämma grödornas frostbeständighet med deras namn. Till exempel pratar vi om Thunberg -berberisen. Någonstans i mars har buskarna vackra löv som inte faller av förrän i december. På sommaren blir de ljusgröna, röda och gula, och med ett kallt snäpp ändrar de sin ton till en mörkare - vinröd och lila.

Berberisbuskar blommar under vårens sista veckor, när små gula blommor med en röd kärna dyker upp på grenarna och sedan förvandlas till frukter. Bären själva, förresten, om de inte blir en middag för fåglarna, kommer att ligga kvar på buskarna till nästa vår. Barberry används ofta för att bilda häckar, som kan variera i höjd från 60 centimeter till två meter. Det är inte nödvändigt att speciellt linda in kulturen för vintern. Även om några skott, som inte hinner bli täckta med trä, fryser, kommer de under våren att återgå till sitt optimala tillstånd och fortsätta att utvecklas ytterligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla sorter av hagtorn ser inte bara bra ut, utan kräver inte speciell vård och är inte heller rädda för kallt väder . De blommar som regel under de första två veckorna i juni, och på hösten är de täckta med attraktiva färgglada löv. Vissa sorter har frukter som aktivt används för att göra gelé och sylt. Det är bättre att plantera hagtorn i mängden flera buskar i väl upplysta områden.

Denna kultur är helt opretentiös och kräver ingen särskild vård, men det är viktigt att initialt placera växten på en ljus plats. För att hagtornen ska växa och utvecklas krävs det att den ges möjlighet att vara i solen i minst 6 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensia, å andra sidan, föredrar frånvaro av överskott av ljus och fuktig jord . Lågväxande fleråriga buskar, till skillnad från andra grödor, växer bra i områden med hög surhet. Förutom den höga vinterhårdheten, särskilt i panikulära och trädliknande sorter, och ett attraktivt utseende, blir det klart varför dessa låga växter är populära bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan populär frostbeständig buske är den vanliga syrenen . Dess blomning börjar i maj och förverkligas i utseendet på blommor av vit, ljus lila eller ljusrosa nyans. För att hålla grödan i form bör den beskäras regelbundet och tas bort från rottillväxten.

Lila används ofta för att skapa häckar, eftersom det har tätt och stort lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spirea blommar på sommaren eller våren, och blommor i olika färger försvinner inte förrän i september . Blomställningsbladen är snövita, grädde, hallon och blekrosa. Kultur är inte bara rädd för frost, utan också för brist på fukt. I princip kan den utvecklas på jordar med olika strukturer och förhållanden, men den är mest effektiv på de som är väl upplysta. På hösten är det värt att knyta ihop grenarna på buskarna så att de på vintern inte bryts av från snödrivorna. Spireas höjd varierar från flera tiotals centimeter till tre meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan vanlig växt är forsythia, som har ljusgula blommor . Dess blomning varar från tidig vår till nästan början av vintern. Under växtsäsongen ändras bladenas färg flera gånger från ljusgrön till mörklila. Vinterskydd beror på var växten växer. Kalla områden kräver fortfarande användning av grangrenar, men i mittfältet är det möjligt att klara sig utan det.

Det är värt att nämna att forsythia bör vattnas ungefär varannan vecka, eftersom kulturen inte tål överskott av fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chubushnik sticker ut för sina små snövit eller blekrosa blommor . Denna kultur blommar i juni. Bladen själva är färgade i olika nyanser av grönt. Förutom dess resistens mot låga temperaturer inkluderar växtens fördelar immunitet mot de vanligaste sjukdomarna. Kultur kan utvecklas även med halvskugga, även om den blir mest effektiv under normal belysning. Mock-apelsinen måste vattnas regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kanadensiska rosor dör inte ens i kallt väder och når minus 45 grader . Även när löv och stjälkar utsätts för frost, regenererar de på egen hand när temperaturen stiger. Kulturen blommar rejält och i olika färger.

Denna mängd rosor är inte rädd för mörka områden och har en medfödd immunitet mot de flesta sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cossack enbär är en barrbuske som ofta används för att dekorera häckar . Denna typ av enbär är den mest opretentiösa. Han är inte rädd för skuggiga utrymmen, även om han mår bäst under solen. Överskott av sol kan dock leda till brännskador, så balans är viktigt. Enbär växer bra på stenar och sand.

Det bör inte vattnas för ofta, eftersom en överskott av fukt leder till att växten ruttnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lågväxande frostbeständiga buskar inkluderar de grödor vars höjd inte når 100 centimeter. De mest populära sorterna är japansk kvitten, ljung och cinquefoil. Den kompakta rododendronen tål temperaturer så låga som -30 grader. Dess löv förblir grönt under hela säsongen, och blommornas färg bestäms av sorten. Kulturens höjd varierar från 50 till 150 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvals- och landningsregler

Alla dekorativa frostbeständiga buskar för trädgården, grönsaksgården och sommarstugorna bör planteras på hösten, samma gäller för transplantation. Det är viktigt att kulturen har möjlighet att skapa ett utvecklat nätverk av rötter, annars dör det helt enkelt. Den valda delen av platsen måste först rensas bort och bli av med matjorden. Sedan kan du börja gräva ett hål som är lämpligt i storlek för rotsystemet. För att göra detta bör "passning" utföras - buskens långa rötter ska kännas fria.

Inifrån är det viktigt att behandla ytan med en gaffel för att mätta jorden med syre, samt lägga till torv eller kompost . Om buskarna förväntas vara höga rekommenderas det omedelbart att installera en insats i mitten, vilket gör att du snabbt kan utföra strumpebandet. Själva plantan bör placeras nära pinnen, varefter rötterna ska spridas ut och omedelbart täckas med jord. För bekvämlighet, komprimera ytan med dina fötter.

Omedelbart på en sorts rabatt är det värt att göra stötfångare - de kommer att förhindra att vatten rinner ut och därmed ge den nödvändiga näringen för en frostbeständig buske. Genom att vattna och binda anläggningen kan du slutföra bindningsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Några ord bör läggas till när det gäller valet av grödor för plantering. Eftersom buskar huvudsakligen är dekorativa är det viktigt att de bildar en harmonisk bild under blomningen. Gröna buskar blir bakgrunden, så deras antal bör råda. Om växten har ljusa blad av en ovanlig färg, är det värt att göra dem accenter. Sällsynta ljusa nyanser bör också fungera som en "höjdpunkt" i trädgården och spädas med silver- eller vita färger.

När du placerar buskar på platsen är det också värt att överväga vilka av dem som föredrar väl upplysta ytor och vilka som inte är rädda för skuggor . Detta gäller särskilt i situationen med grödor täckta med brokiga löv, eftersom de utan tillräckligt med sol kommer att blekna och förlora sitt pikanta utseende. Detta gäller både för Sibirien och för centrala Ryssland. Vid landning beaktas faktorer som storleken på territoriet och vegetationen i närheten.

I allmänhet är det värt att ge anspråkslösa grödor när man väljer växter för kalla områden. Prydnadsbuskar i Sibirien kan planteras både enskilt och i grupp. Nedstigning bör ske i rymliga områden, längs stigar, nära en damm eller på den främre gräsmattan. Det kan till exempel vara Amur -druvor, blommande weigela samt kinesiskt citrongräs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Som regel är dekorativa perenner opretentiösa grödor och kräver bara regelbundna formjusteringar. Med vissa mellanrum avlägsnas de grenar som är skadade, sjuka eller av någon anledning har upphört att ta emot den nödvändiga mängden näringsämnen. Ibland måste gamla grenar förkortas med cirka två tredjedelar för att aktivera tillväxten av nya skott. Dessutom är kronans bildning också ansvarig för buskens utseende.

För att bilda en häck bör växter beskäras från det första året från planteringstillfället . Dvärgsorter är bäst utformade på ett sådant sätt att de ser frodiga och knäböjda ut. Vattning utförs vanligtvis när den torraste perioden är. Buskarna mullas omedelbart efter plantering, upprepa proceduren en gång om året.

För detta ändamål bör organiskt material, såsom mossa, sågspån eller gammalt lövverk, användas. En mulch av god kvalitet kommer att behålla fukt under en lång tid utan att bilda skadlig skorpa eller sprickor på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel på landskapsdesign

Barberry Thunberg har ljusa blad av en djup lila nyans, därför kräver någon form av neutral bakgrund. Till exempel kan den placeras bland en sammansättning av ljusgrå rundade stenblock på vilka dekorativ mossa växer. En annan variant blir valet av”gröna” grannar. Det kan till exempel vara blågran och andra "bakgrunds" buskar. Spirea kommer att se harmoniskt ut med enbär och värdar. Kombinationen av olika variationer av grönt är glädjande för ögat och ser bra ut i alla landskapsdesigner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Busk cinquefoil används oftast för att dekorera kantstenar eller skapa låghäckar. Det kombineras organiskt med barrträd eller andra grödor, men det ser också bra ut ensam. En buske med ljusgula blommor lockar omedelbart uppmärksamhet, så en "kull" av stenstenar kommer att räcka för det. Weigela ser väldigt ljus ut, tack vare blommornas känsliga rosa färg, liksom bladen med en vit kontur. Det är vanligt att plantera denna buske i förgrunden, till exempel vid ingången till ett hus eller på en tomt, längs stigarna. Buskens vackra färg kommer perfekt att komplettera användningen av ljusrött tegelverk på platsen.

Rekommenderad: