Liriodendron (38 Bilder): Beskrivning Av Sorter Av Tulpan, Kinesiska Och "Ardis", Plantering Av Frön I Moskva -regionen Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Liriodendron (38 Bilder): Beskrivning Av Sorter Av Tulpan, Kinesiska Och "Ardis", Plantering Av Frön I Moskva -regionen Och Vård

Video: Liriodendron (38 Bilder): Beskrivning Av Sorter Av Tulpan, Kinesiska Och
Video: Gör din egen påskkrans av björk. Påskhantverk 2024, April
Liriodendron (38 Bilder): Beskrivning Av Sorter Av Tulpan, Kinesiska Och "Ardis", Plantering Av Frön I Moskva -regionen Och Vård
Liriodendron (38 Bilder): Beskrivning Av Sorter Av Tulpan, Kinesiska Och "Ardis", Plantering Av Frön I Moskva -regionen Och Vård
Anonim

En av de mest originella och spektakulära växter som framgångsrikt används för landskapsarkitektur angränsande territorier, sommarstugor och parker är liriodendron, även kallad tulpan. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt krävande vård, som båda typerna kan skryta med - en egenskap av yttersta vikt för alla trädgårdsmästare. Med tanke på de listade fördelarna bör det inte vara förvånande att planteringen av liriodendron blir mer och mer populär både i Ryssland och utomlands.

Bild
Bild

Beskrivning

Den första framgångsrika upplevelsen av att odla liriodendron i det ryska kejsardömet går tillbaka till 1813 och är förknippat med verksamheten i Nikitskys botaniska trädgård, som ligger på Krimens södra kust. Nu kan trädet i fråga hittas både i de mjuka subtroperna i Krasnodar -territoriet och i de mer allvarliga områdena i mellersta zonen och Black Earth -regionen. Låt oss markera huvuddragen i den beskrivna växten.

  • Stor höjd, når 30-60 meter, beroende på art, och snabb tillväxt (vertikal - upp till 1 m per år, horisontell - upp till 20 cm).
  • Vackra blad, vars form liknar en lyra. Som regel består de av 4 blad, och deras dimensioner är 8-22 cm respektive 6-25 cm i längd och bredd. Oftast är bladen på unga liriodendron större och indragna än på vuxna träd.
  • Bisexuella enstaka blommor, liknande utseende som en tulpan, som kan nå 10 cm i diameter och locka uppmärksamhet med sin gröngula färg (orange fläckar är också karakteristiska för den amerikanska arten).
  • Pinealfrukt av medelstorlek, bestående av lejonfisk, inuti vilken är 4-sidiga frön.
  • Kraftfull stam täckt med gröngrå bark. Under de första åren av ett träds liv är det slätt, men med tiden bildas sprickor på dess yta och bildar präglade diamantformade områden. På grenarna ser barken annorlunda ut, kännetecknad av en brunaktig nyans och närvaron av en vaxartad beläggning.
  • Lätt trä, framgångsrikt använt för tillverkning av musikinstrument och kvalitetsplywood.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Också anmärkningsvärt är livslängden för liriodendron, beräknad i flera århundraden. Träd som har nått denna ålder ser väldigt majestätiska ut, och tjockleken på deras stam kan överstiga 2-metersgränsen.

Olika sorter

För närvarande skiljer botanikerna 2 typer av liriodendron - tulpan och kinesisk. Det andra hemlandet framgår tydligt av dess namn, medan det första är av nordamerikanskt ursprung. Detta träd fördes till Europa från den östra delen av USA, där det är en symbol för Kentucky, Indiana och Tennessee. Om båda arterna växer nära varandra, växer de lätt ihop och bildar en vacker och snabbt växande hybrid Liriodendron tulipifera x L. chinense.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta kallas tulpan liriodendron för en lyran, ett riktigt tulpanträd och en”gul poppel”, även om det senare alternativet inte är korrekt ur den biologiska taxonomins synvinkel. De karakteristiska egenskaperna hos denna art är utmärkta dekorativa egenskaper och imponerande dimensioner . (upp till 60 m i höjd), vilket gör det till en riktig välsignelse för landskapsdesigners. När det gäller de regioner i Ryssland som är optimala för att odla det presenterade trädet, är det Black Earth -regionen, närheten av Kaliningrad och varmare regioner. Dessutom kan lyran framgångsrikt utvecklas i Moskva -regionen och närliggande regioner (med undantag för sorter som inte har tillräcklig vinterhårdhet).

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra typen av den beskrivna växten, även kallad det kinesiska tulpanträdet, kännetecknas av dess lägre höjd (upp till 30 m), medellång dekorativitet och mer uttalad termofilicitet. Med tanke på den senare omständigheten rekommenderar experter att odla detta träd på Ryska rivierans territorium - en smal subtropisk remsa som ligger längs Svarta havets kust.

Förutom de två huvudtyperna finns det många sorter av detta träd, som har sina egna anmärkningsvärda egenskaper. Separat övervägande förtjänar sorterna av tulpan liriodendron, som är maximalt anpassade till ryska förhållanden.

Ardis . Spektakulärt högt träd, dekorerat med en "klänning" av relativt små löv med fasade ändar. Ett karakteristiskt drag hos knopparna är deras stora storlek och en orange bas, vilket ger dem ytterligare originalitet. "Ardis" blommar i maj-juni och utstrålar en behaglig doft i två decennier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glen Gold . En av de mest distinkta sorterna, särskilt känd för den gyllene nyansen av de lamellära bladen. Kronan på sådana träd sprider sig, och deras blommor är dekorerade med orange markeringar. Glen Golds knoppar öppnar i juni och glädjer ägarna till webbplatsen i en månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Heltorf . Denna sort kännetecknas av stora blad, bestående av 2-6 lober och stora blommor, vars kronblad är estetiskt böjda. När det gäller knopparna blommar de tidigt - sent på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte mindre intressant är Chapel Hill liriodendron - en spektakulär snabbt växande hybrid, vars koniska krona lockar uppmärksamhet med sin rika gröna färg . Andra egenskaper hos växten är vacker randig bark, stora blad och stora skålformade blommor som öppnas i maj. Det är också värt att nämna två sorter av tulpaner med maximal dekorativitet - Aureomarginatum och Fastigiatum, lämpliga för odling i Black Earth Region och varmare regioner. Den första kan skryta med ursprungliga brokiga blad, och den andra - en uttalad kolumnform.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Det aktuella förfarandet bör påbörjas på våren efter att jorden på platsen värms upp väl. Om trädgårdsmästaren planerar att plantera flera liriodendroner måste han se till att det finns tillräckligt med ledigt utrymme (det rekommenderade avståndet mellan träden är 5 m). En av de viktigaste förutsättningarna som bidrar till den snabba utvecklingen av en växt är överflödet av solljus. Dessutom måste den valda platsen skyddas från starka vindar som kan skada den unga liriodendrons skott. Särskild uppmärksamhet bör ägnas grundvattennivån på platsen: när den ligger nära ytan gör de jorden alltför våt och hotar tulpansträdets rotsystem.

Bild
Bild

När det gäller jorden bör den ha en svagt sur eller neutral reaktion (pH 6,5-7,0). Det är också önskvärt att jorden är lös och inte lider av överskott av kalk, vilket bromsar utvecklingen av ett ungt träd. I en situation där marken saknar näringsämnen måste den matas med ruttnad gödsel och mogen kompost. Om jorden är för utarmad kan denna kombination kompletteras med ett glas komplext mineralgödsel.

Bild
Bild

Efter att ha uppfyllt ovanstående villkor kan ägaren av webbplatsen börja plantera liriodendron, efter en enkel sekvens av åtgärder

  • Förbered ett hål, vars dimensioner bestäms av storleken på den unga växten (det bästa alternativet är en vecka före det schemalagda förfarandet).
  • Undersök noggrant trädets rotsystem. Vid upptäckt av torkade eller ruttna områden måste du bli av med dem, inte glömma att bearbeta sektionerna med krossat kol.
  • Om plantans rötter är öppna bör du inte tveka att plantera den. Omedelbart före det angivna förfarandet bör de placeras i en behållare med vatten i 3-4 timmar.
  • I en situation där växten köps i en behållare måste den vattnas noggrant före plantering. Denna åtgärd bidrar till extraktion av jordkoma, vilket starkt inte rekommenderas att bryta.
  • Innan plantan läggs i gropen bör ett dräneringslager av trasigt tegel och / eller grus placeras i botten.
  • Efter att ha placerat trädet i mitten av urtaget kan du börja gräva ner. Underlaget måste komprimeras gradvis och mycket försiktigt (annars kommer luftrum att kvarstå).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen vattna jorden i cirkeln nära stammen och mulka den med torrt gräs eller kompost, vilket minskar hastigheten för fuktavdunstning och förhindrar ogräs från att växa.

Vårdregler

För att odla ett friskt och vackert tulpanträd är det viktigt att ta hand om det ordentligt. Denna uppgift är inte särskilt svår, och därför kan alla trädgårdsmästare, både erfarna och nybörjare, klara det.

Bild
Bild

Vattning

Optimal vattning av liriodendron bör ge regelbunden men inte överdriven fukt i jorden, vilket är särskilt viktigt under de första åren av trädets liv. Det är också önskvärt att det använda vattnet är vid rumstemperatur (ungefär + 20,25 ° C). Ett annat förfarande som bidrar till utvecklingen av den beskrivna växten är att spruta kronan under den varma årstiden. Det bör utföras varje dag, flera timmar före solnedgången, med hjälp av en trädgårdsslang med ett speciellt sprinklermunstycke.

Bild
Bild

Befruktning

Den första utfodringen av ett tulpan kan utföras efter två år från planteringstillfället. Denna procedur utförs tidigt på våren och innebär användning av kväveinnehållande preparat som fungerar som en stimulans för lövtillväxt. Den andra utfodringen utförs i slutet av växtsäsongen och innebär användning av kaliumfosforgödselmedel. Sådana kompositioner stärker växtens rotsystem, liksom ökar dess motståndskraft mot sjukdomar och ogynnsamma väderförhållanden.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Med tanke på frostmotståndet hos det aktuella trädet kan det hävdas att endast unga liriodendron behöver ett fullvärdigt skydd för vintern. För att lösa detta problem är det tillräckligt att följa några enkla steg, nämligen:

  • täcka cirkeln nära stammen med sågspån eller torv (rekommenderad skikttjocklek är 10 cm);
  • tryck försiktigt trädets grenar mot stammen, linda dem i säckväv och bind dem med ett rep för säker fixering;
  • som extra skydd mot kylan kan grangrenar som ligger runt växten användas.
Bild
Bild

När våren börjar måste det skapade skyddet demonteras för att upphäva sannolikheten för att tulpanens rötter faller ut. Experter rekommenderar inte att skynda sig i sådana fall: de förklarar detta genom förräderi mot återkommande frost som kan skada en växt berövad av skydd.

Fortplantning

Det finns 3 sätt att sprida liriodendron - genom frön, sticklingar och skiktning. Var och en av dem har sina egna egenskaper, vars redovisning bidrar till en framgångsrik lösning av problemet som trädgårdsmästaren står inför.

Bild
Bild

Frön

För förökning av ett tulpan träd med den angivna metoden nödvändig:

  • så frön i en stor låda fylld med ett löst underlag (den optimala tiden är slutet av hösten);
  • placera behållare i ett ganska fuktigt och svalt rum (det är lämpligt att temperaturen inte stiger över + 9 ° C);
  • med vårens början, placera lådan i ljuset.
Bild
Bild

Så snart de första skotten dyker upp (som regel är deras antal 5-10% av antalet frön som sås) måste de ge måttlig fukt. På försommaren, när höjden på unga växter överstiger 15 cm, kan de transplanteras i separata behållare, och på mindre än ett år (nästa vår) kan de överföras till öppen mark eller krukor med större kapacitet.

Sticklingar

Den beskrivna metoden innebär användning av gröna sticklingar som skärs av en hälsosam liriodendron på försommaren. Listan över villkor som bidrar till den framgångsrika lösningen av denna uppgift ser ut så här:

  • den optimala längden på de separerade delarna av växten är 40-50 cm;
  • löv och blommor som finns på utvalda sticklingar måste tas bort (liksom barkens nedre 5 centimeter);
  • framtida växter måste behandlas med en rotstimulator och placeras i ett bördigt substrat med ½ av deras längd;
  • för snabbare utveckling av sticklingar bör de täckas med en plastpåse och placeras på ett väl upplyst ställe, undvik direkt solljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

I framtiden återstår det att regelbundet lufta växterna, tillfälligt ta bort plast "cape". Efter några månader kommer sticklingarna att rota sig, och efter 2 år, när rotsystemet är märkbart starkare, kan de överföras till öppen mark genom att överföra dem.

Skikten

Denna procedur utförs på senhösten och antar följande steg:

  • välj flera nedre skott, luta dem försiktigt till marken och fäst ordentligt i det spår som gjorts;
  • strö lagren med jord och lämna sina toppar ovanför substratet;
  • med vårens början, ring skotten från sidan av moderplantan.
Bild
Bild

Efter ett år, när rötterna blir mer utvecklade, kan unga träd separeras från den vuxna liriodendronen och transplanteras till en annan plats.

Sjukdomar och skadedjur

Erfarenheten visar att trädet i fråga är ganska härdig och därför sällan lider av parasiter och patogen mikroflora. I vissa fall kan liriodendron påverkas av svampinfektioner, vars utveckling underlättas av överdriven fukt i jorden. Den optimala lösningen på problemet är fungicida preparat som du behöver för att behandla växten och jorden i cirkeln nära stammen.

Bild
Bild

Och experter rekommenderar också att uppmärksamma följande alarmerande symptom som påverkar tulpanens löv:

  • blekhet - brist på näringsämnen i jorden;
  • gulning under växtsäsongen - överskott av solljus och fuktbrist;
  • torra spetsar - torr jord och otillräcklig luftfuktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av skadedjuren kan liriodendron störas av vivlar och skalinsekter, vars horder angriper växten i början av växtsäsongen. Effektiv motverkan mot parasiter innebär två gånger behandling av trädet med ett brett spektrum insekticid, observera ett veckovis intervall. Efter de tips som anges i detta material kommer den stora majoriteten av trädgårdsmästare att kunna odla liriodendron . Det naturliga resultatet av deras ansträngningar kommer att vara ett spektakulärt och härdig träd, som en magnet som lockar andras entusiastiska blickar.

Rekommenderad: