Fieldfare Bergaska (57 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorbaria Sorbifolia Buske, Förökning Av Sticklingar

Innehållsförteckning:

Video: Fieldfare Bergaska (57 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorbaria Sorbifolia Buske, Förökning Av Sticklingar

Video: Fieldfare Bergaska (57 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorbaria Sorbifolia Buske, Förökning Av Sticklingar
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, April
Fieldfare Bergaska (57 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorbaria Sorbifolia Buske, Förökning Av Sticklingar
Fieldfare Bergaska (57 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorbaria Sorbifolia Buske, Förökning Av Sticklingar
Anonim

Idag kan du i sommarstugor alltmer hitta prydnadsväxter som kräver minimal skötsel och enkla underhållsförhållanden. En av dessa växter är bergaska - den är känd för sin unika frostbeständighet, liksom för sina frodiga vita blomställningar, vilket gör denna växt till en idealisk honungsväxt. I den här artikeln kommer du att bekanta dig med beskrivningen av fjällaskan, liksom med invecklingarna med att plantera och ta hand om den.

Bild
Bild

Särdrag

Den kilbladade åkern (eller "Sorbaria sorbifolia") tillhör buskväxterna i familjen Pink. Dessa buskar har en höjd av upp till 3 meter, liksom en spridande och frodig krona upp till 2,5 meter i diameter. Växten fick detta namn på grund av den liknande formen på växtens blad med lövverk av den vanliga bergsaskan . Själva fältbärsbusken bildas av flera upprättstående skott upp till 1-1,5 cm tjocka. Varje skott kan innehålla från 3 till 20 eller fler blad upp till 28 cm långa. Varje blad, som slutar med en enda tallrik, består av 12-23 små blad med en spetsig pinnat form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna på fjällaska-lövfält har en liten diameter på upp till 1,5 cm och samlas i långsträckta pyramidala blomställningar upp till 30 cm i längd . På grund av det faktum att varje blomma av en sådan fältaska är utrustad med flera långa ståndare ser blomväxterna från denna växt alltid frodiga och fluffiga ut. Fieldfare används aktivt idag i landskapsdesign eller fungerar som en honungsväxt. I sällsynta fall, på grundval av bergaska, görs medicinska preparat som har antiseptiska och antibakteriella effekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Trädgårdsmästare använder oftast 3 sorter bergaska.

" Sam ". Detta är den mest populära sorten av bergaska - vanligtvis är det han som används för att bilda häckar i deras sommarstuga. En sådan växt har en medelhöjd på 0,8-1,2 meter. Den skiljer sig från andra arter i små gröna blad med en behaglig beige nyans, liksom långa blomställningar med krämiga knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pallas . Också en populär sort som oftast finns i Sibirien. Det är något högre än fältaskan "Sam", har ett kraftfullare rotsystem, tål bättre kyla och långvarig torka. Den största fördelen med denna sort är inte bladenas färg, utan utseendet på blomställningarna med stora och lite rosa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa Hopi . Fältpriset för denna sort har en otroligt frodig och tät krona, där bladen är närmare mitten som om de är täckta med guld, och längst upp är de blekrosa. Detta är en ganska hög växt som kan bli upp till 1,7 meter hög. Den största fördelen är hög frostbeständighet och behöver inte frekvent beskäras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Processen med att plantera fjällaska med bergaska består av flera steg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse av plantor

Nybörjare trädgårdsmästare brukar använda plantor eller små fältbuskar köpta från botaniska butiker eller trädgårdsmarknader. Innan du planterar plantor på en permanent plats bör du ta bort alla torkade grenar från dem och kontrollera rotsystemets integritet . Plantor upp till 15-20 cm höga bör planteras, medan det på varje skott ska finnas flera unga knoppar, och själva skottet måste ha starka rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbered landningsplatsen

Lyckligtvis tillhör fältpris trädgårdsbuskar som kan slå rot under nästan alla miljöförhållanden. Detta kan antingen vara en skuggad plats eller ett öppet område som ständigt kommer att belysas av solen. Om fältbär är tolerant mot solen, kan en stark vind mycket skada denna växt . - bryta grenar, driva bort pollinerande insekter och påverka trädkronans tillväxt. För att undvika detta rekommenderar trädgårdsmästare att inte plantera fält i helt öppna områden, eller ge ett solidt stöd för att fixa stammen och grenarna på busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Markval

När du planterar bergaska i öppen mark bör du inte oroa dig för jordens sammansättning på landningsplatsen. Denna buske trivs på nästan vilken jord som helst. Trotts detta, fältpriser älskar mest av alla leror rika på vitaminer och mineraler med neutral eller svag syra (med en indikator upp till 6-7). Dessutom måste jorden ha god vatten- och luftgenomsläpplighet. Överensstämmelse med alla dessa villkor kommer direkt att påverka prakten av buskens krona, blomningens överflöd och varaktighet samt fältaskens immunitet. Ibland är det lämpligt att lägga till torv eller sand i trädstammcirkeln till denna växt - detta stimulerar tillväxten av rotskott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om jordfuktighet, föredrar fältpriset riklig vattning, men stagnation av vatten i fallet med en sådan växt är också oönskad - det är därför ett dräneringsskikt alltid är organiserat i planteringsgropen.

Planteringsprocess

Den rönnbladade åkern brukar planteras tidigt på våren före saftflödets period, eller redan på hösten efter bladfallet. Experter rekommenderar att man planterar växten på våren - fram till nästa vinter ska den hinna rota sig kvalitativt.

  • För att plantera en fältbuske bör du gräva ett hål 40-50 cm djupt och 70-80 cm i diameter. När du väljer storlekar, styrs av växtrötternas form.
  • Ge ett 5-7 cm tjockt dräneringsskikt längst ner i gropen.
  • Förbered jordblandningen för att plantera växten. Den ska bestå av gräs, sand, humus, kompost och mineralgödsel.
  • Inspektera plantans rötter för integritet, placera sedan fältet i hålet så att de ligger i olika riktningar och inte går sönder.
  • Använd den förberedda jorden och fyll i alla hål mellan rötterna i hålet så att fältbärsbuskens rotkrage stiger några centimeter över marknivå. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att man organiserar en speciell jordglid i stamcirkeln nära busken för att förhindra att fukt ackumuleras nära rötterna.
  • Den nära stammen jordcirkel är något komprimerad och vattnas med 1-2 hinkar med sedimenterat vatten. Sedan bör mulching utföras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Fjällaska vård består av 5 separata punkter, som var och en kräver ett noggrant tillvägagångssätt. I allmänhet kan fältpriser göra bra utan noggrann vård, men det senare kommer att påverka plantans utseende och dess hälsa.

Bild
Bild

Vattning

Den rönnbladade åkern tål torka under en tid, men den tillhör trädgårdsväxter som föredrar regelbunden och riklig vattning. Övervattning är mycket mer fördelaktigt än brist på vatten och torkning ur jorden. Det är tack vare denna kärlek till fukt att fältpriser under naturliga förhållanden finns bredvid vattenförekomster och floder. Att vattna fjällaska med fjällaska bör utföras minst 2-3 gånger i månaden, om vi talar om en redan vuxen buske med ett eget rotsystem . Om detta är en ung växt eller en nyplanterad planta, bör vattning utföras oftare och ständigt övervakas så att marken nära plantans stamcirkel inte torkar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fältpris bör vattnas rikligast under torka - minst en gång varannan dag. I taget kan en bergaska, beroende på dess ålder, ha från 1 till 3 10-liters hinkar vatten. Under varje vattning bör du lossa jorden i cirkeln nära stammen - detta gör att vattnet kan absorberas snabbare i jorden.

Beskärning

Fieldfare, särskilt bergaska, kännetecknas av mycket snabba tillväxthastigheter och kan öka diametern på sin krona flera gånger under ett par säsonger. För att upprätthålla ett visst utseende av växten tillgriper trädgårdsmästare dekorativ beskärning. Själva proceduren bör utföras på sommaren och våren. Wellness beskärning utförs tidigast 3 år efter att busken planterats i öppen mark . Detta förfarande innebär främst beskärning av torra, sjuka och trasiga grenar. En liknande procedur i mild form kan utföras på våren, efter varje övervintring av växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärningsprocessen bör inte medföra några besvär för fjällaskan - i vissa fall är dekorativ beskärning tillåten upp till 4 gånger under en säsong.

Vintrar

Den rönnbladade åkern tillhör växter som tål även de lägsta temperaturerna. I sin naturliga miljö tål denna buske även den svåraste kylan ner till -30 grader . Sådan frostbeständighet gör denna växt till en idealisk kandidat för plantering i Sibirien och i mittfältet. Dessutom kommer en vuxen fältbiljett inte att behöva ytterligare skydd. Endast sjuka eller nyligen planterade plantor av denna buske är täckta med grangrenar för att smärtfritt kunna uthärda vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig punkt vid övervintring av bergaska är avlägsnande av torkade blomställningar från skotten, som kan bli en utmärkt övervintringsplats för insekter och skadedjur. Av samma anledning tas alla nedfallna löv runt busken bort och bränns innan vintern börjar. Sådant lövverk kan bli ett hem inte bara för farliga skadedjur, utan också för svampsjukdomar eller virus.

Toppdressing

För att få askkronan att se frodig och frisk ut bör denna växt matas regelbundet. Det är värt att säga det åker, till skillnad från många trädgårdsväxter, är inte kräsen när det gäller utfodring - den absorberar perfekt både mineraliska och organiska gödningsmedel … Under vårsäsongen införs kvävegödsel i jorden nära busken för att stimulera tillväxten av rötter och unga skott. På sommaren, för att öka antalet blomställningar och förlänga blomperioden, kan fältpris matas med natriumnitrat. På hösten, för att stärka immuniteten före vinterperioden, är det bäst att mata i form av superfosfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Om åkerbusken har vuxit för mycket och stör närliggande växter, eller om denna buske planterats i ett olämpligt område, bestämmer trädgårdsmästaren att transplantera växten till en ny permanent plats. Det är bättre att utföra själva transplantationsproceduren på våren (eller tidig höst), inte mer än 1 gång på 3 år. Transplantationsprocessen kan se ut så här. Här kommer en sådan metod för reproduktion av åkeraska ungefär att beskrivas som att dela en buske, som vanligtvis utförs exakt under transplantationen av denna växt.

  • På den markerade marken (bort från träd och hämmade växter) grävs ett hål 70 x 70 cm i storlek och en halv meter djup.
  • I botten av gropen läggs ett dräneringsskikt ca 5-7 cm tjockt. Trasigt tegel, krossad sten eller småsten används som dränering.
  • En blandning av jord bereds för planttransplantation. Sammansättningen av sådan jord bör innehålla kompost, gräsytor, humus och mineralgödsel för trädgårdsväxter.
  • En vuxen övervuxen åker bör grävas noggrant och rötterna ska rengöras från marken. Sedan är buskens rotsystem uppdelat i flera knölar med fulla vuxna skott. Varje skott måste ha knoppar.
  • En vass trädgårdskniv används för att separera rotsystemet. Så att buskarna inte ruttnar eller torkar på avskärningsställena, bearbetas skärplatserna med krossat kol och en rotbildningsstimulator.
  • Delade buskar planteras på nya platser så att ett avstånd på minst 1 meter återstår mellan dem.
  • Alla hål med nya buskar vattnas rikligt med sedimenterat vatten (rumstemperatur) och täcks med mulch. Under nästa år kommer dessa växter att behöva ökad uppmärksamhet när det gäller vattning och utfodring.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

När man odlar en trädgårdsväxt som bergaska använder trädgårdsmästare vanligtvis bara tre metoder: sticklingar, dela busken och ta bort busken.

Sticklingar

Detta uppfödningsalternativ väljs vanligtvis av nybörjare - det är det enklaste och orsakar minimal skada på moderfältbusken.

  • I mitten av våren klipps unga skott upp till 25 cm långa från toppen av grenarna på en vuxen fältpromenad. Både helt gröna sticklingar och redan lignifierade grenar kan väljas.
  • För att stimulera tillväxten av sticklingarnas rötter på en ny plats placeras de i en lösning av en rotbildningsstimulator för en dag. Därefter bör varje skärning planteras i en separat liten behållare med vanlig ängsmark (lite sand kan läggas till jorden).
  • Alternativt kan sticklingar planteras utomhus i små sängar. Om en sådan landning sker på hösten behöver de dock ytterligare skydd i form av burkar eller plastflaskor.
  • Under nästa månad vattnas alla sticklingar rikligt. Så snart du märker nya gröna blad eller svullnadsknoppar på skotten, planteras stjälken på en permanent plats, enligt standardplanteringsproceduren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avledning

Trädgårdsmästare som vill spendera ett minimum av ansträngningar för att snabbt sprida fältpris brukar vanligtvis använda en metod som avledning. Han föreslår att på våren eller försommaren böjs flera av fältbiljettens starkaste skott till marken, fixeras med en hårnål och täcks med jord . I detta fall förblir skottets spets ovanför marken. Ett litet snitt bör göras på platsen där skottet är täckt med jord. Det ska också finnas flera unga knoppar. Detta gör att växten kan rota och i slutet av sommaren få en fullfjädrad ung buske med sina egna rotskott.

Bild
Bild

Det viktigaste i processen för sådan reproduktion är att ta hand om lagren på samma sätt som för moderbusken. Att transplantera en ny buske till en permanent plats (det vill säga att skilja den från moderbusken) kan utföras samma höst eller under de första månaderna av nästa vår.

Sjukdomar och skadedjur

Alla sorter av fältpriser är trädgårdsväxter med utmärkt immunitet mot de vanligaste sjukdomarna. Detta beror på det höga innehållet av fytoncider i skotten av denna växt, som effektivt skyddar fältresa från svampsjukdomar och till och med skadedjur. Om några skadedjur sätter sig på fältet är det vanligtvis en spindelkvalster eller en vanlig grön bladlöss . En fästing känns igen av sin karakteristiska grå spindelnät, som täcker blomställningar eller enskilda löv. Denna skadedjur saktar växtens tillväxt och hindrar solljus från att nå fältprisbladet, vilket leder till att skotten torkar och till och med hela växtens död. Den gröna bladlössen krymper fältbärslövet och dricker all juice från det. Detta leder vanligtvis till döden av gröna och fortfarande unga skott av denna buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

I kampen mot sådana skadedjur rekommenderas att använda vanliga insekticida preparat . De mest populära och prisvärda idag är Fitoverma och Mitaka. Behandling med dessa läkemedel bör utföras strikt enligt instruktionerna. Den mest fruktansvärda sjukdomen för fältpriser är en viral mosaik. Ursprungligen täcker detta virus endast enskilda blad av växten, men sprider sig mycket snabbt till hela kronan.

Bild
Bild

Viruset uttrycks i frekventa gradientfläckar på fältprisbladet. Tyvärr är en buske infekterad med detta virus inte längre föremål för behandling. Experter rekommenderar att omedelbart förstöra växten och desinficera jorden på den plats där den växer.

Använd i landskapsdesign

I landskapsdesign används bergaska inte bara för sina frodiga blomställningar. Denna växt har ett unikt lövverk som ändrar färg beroende på den aktuella säsongen. Till exempel, unga blad av denna växt har en mycket känslig rosa-citron nyans … På sommaren blir skuggan ljusgrön på grund av solens inflytande, på hösten blir en sådan fältaska till en rik vinröd färg, som ser charmig ut mot bakgrunden av andra växter.

Bild
Bild

Oftast används fältpriser av denna typ som en häck eller för att fokusera på enskilda landskapsobjekt . Individuella fältpriser kan också ofta hittas i utformningen av sommarstugor - här spelar de rollen som ett kompositionscentrum för hela trädgården eller rabatten. Denna växt kombineras bäst med perenner och barrträd (thuja, lila, cotoneaster), men den kan skapa en trevlig kontrast bredvid lågväxande ettåriga bladblommor, penséer eller petunior.

Rekommenderad: