Syzygium: Funktioner I Syzygium Yambosis Och Paniculatum, Paniculata Och Aromatiska, Malacka Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Syzygium: Funktioner I Syzygium Yambosis Och Paniculatum, Paniculata Och Aromatiska, Malacka Och Andra Sorter

Video: Syzygium: Funktioner I Syzygium Yambosis Och Paniculatum, Paniculata Och Aromatiska, Malacka Och Andra Sorter
Video: The Rose Apple | Chompoo | Syzygium samarangense | HD Video 2024, April
Syzygium: Funktioner I Syzygium Yambosis Och Paniculatum, Paniculata Och Aromatiska, Malacka Och Andra Sorter
Syzygium: Funktioner I Syzygium Yambosis Och Paniculatum, Paniculata Och Aromatiska, Malacka Och Andra Sorter
Anonim

Syzygium är en framstående representant för Myrthas, som "lever" i tropikerna. Denna växt har själv valt det östra halvklotet, Australien, Indien, Madagaskar, Malaysia är mest lämpade för det när det gäller klimat. Allt om denna växt är ovanligt: form, blad och till och med frukter. Trots sin exotism är syzygium mycket populärt bland proffs, blomsterodlare och vanliga hemväxtälskare.

Beskrivning

Syzygium, beroende på art, kan vara ett flerårigt träd eller en hög buske. Sidogren växer från botten, från själva basen. Unga stjälkar blir stela på kort tid och en grov brun bark med en mörk nyans visas på dem . Syzygium kan växa upp till 30 meter, odlade växter växer upp till 1,5 meter.

Bild
Bild

Skott under det första levnadsåret är rödaktiga, vilket ger växten ett spektakulärt utseende.

Petiole blad är motsatt ordnade, deras form är oval eller till och med inverterad ovoid. Bladets kant är vässad och slät på sidorna. Bladplattan är grön, läderaktig, tät, med ett litet veck längs mittvenen. Bladen växer upp till 12 cm i längd, och i bredd når de vanligtvis 4 cm.

Bild
Bild

Denna fantastiska växt blommar på sommaren. Blommor samlas i blomställningar i form av paraplyer, de är ganska stora. Blommor kan vara vita eller grädde, rosa eller lila - i alla fall ser syzygium spektakulärt ut under denna period . Blomställningarna kastar snabbt bort blommorna, på vilka långa ståndare dyker upp. Längden på varje varierar inom 10 cm. En behaglig, starkt uttalad lukt kommer från blommor och till och med frukter.

Bild
Bild

Visningar

Det finns cirka 50 arter av denna fantastiska tropiska växt. De flesta av dessa sorter är stora i storlek, därför har endast ett fåtal av dem tämjts.

Syzygium doftande kallas också doftande. Denna växt är den mest utbredda, kända och populära. Det är detta syzygium som kallas kryddnejlika, eftersom dess frukter används som kryddor. Den välkända nejlikan skördas från knoppar som ännu inte blommat. De samlas upp och torkas, varefter de är klara att äta. De innehåller 25% eterisk olja. Kryddnejftträdets höjd kan vara upp till 12 meter. På unga grenar finns glansiga, sega, elastiska löv.

Bild
Bild
  • Syzygium kummin även känd som karvä. Dessa träd växer upp till 25 meter i höjd och har en spridande krona. Trädet blommar med vita blommor, vars diameter inte överstiger en och en halv centimeter. Små rödaktiga frukter visas i stället för blommor.

Bild
Bild

Syzygium yambosis har en liten storlek jämfört med tidigare alternativ: plantans höjd överstiger inte 10 meter. Lanceolate blad täcker tätt växtens grenar. Nästan varje gren innehåller krämiga blommor, samlade i frodiga blomväxter. Gulaktiga frukter kan vara runda eller något långsträckta.

Bild
Bild

Får panik växttypen kallas ofta paniculatum och "Eugenia myrtolistnaya". Ett sådant syzygium växer i form av en frodig, spridande buske, vars maximala höjd är 15 meter. När den växer, sprids skorpan och flagnar av. Mörkt löv täcker växten tätt. På grenarna (mellan lövverket, närmare kanten) finns vita blomställningar. Snart kommer lila glansiga frukter med en längd av 2 cm att dyka upp i deras ställe.

Bild
Bild

Brokig typen av syzygium presenteras i form av höga frodiga buskar, som sticker ut med ovanliga löv. På de lansettformade mörka bladen finns vita fläckar, vilket skapar ett ovanligt marmormönster. De päronformade röda frukterna luktar kryddnejlika och smakar som tranbär.

Bild
Bild

Syzygium rodnar används aktivt som krukväxt. Denna sort kännetecknas av skott med en röd nyans, på baksidan av varje blad finns en ven med samma färg. Växten är dekorerad med frukt i form av stora klasar.

Bild
Bild

Syzygium Malacca kallas även det malaysiska äpplet. Denna växt har de största frukterna av alla arter. Träd kan växa upp till 25 meter, deras form är nära en kon.

Bild
Bild

Fortplantning

Växten reproducerar på flera sätt.

Växten reproducerar med frön mycket framgångsrikt . Mogna och friska frön sås i januari. Först måste de rengöras från massa, torkas och blötläggas i en lösning av kaliumpermanganat. För plantering av frön används en blandning av blad- och torvjord med sand. Fröna fördjupas med högst 2 cm, vattnas och täcks med folie. Behållaren ligger på en ljus plats med en temperatur på + 26 … +28 grader. Plantor dyker upp efter 28 dagar. Groddarna dyker efter uppkomsten av två blad. De transplanterade groddarna hålls vid en temperatur av +18. Efter det fjärde bladet kläms groddarna, vilket kommer att utlösa utvecklingen av laterala skott och ge syzygium en vacker form.

Bild
Bild
  • En tropisk växt reproducerar sig också genom sticklingar . För denna metod behöver du grenar som precis börjat växa rustikt. Den optimala längden på sticklingarna varierar mellan 10-15 cm. Nedre sidan behandlas med Kornevin-lösning, och de planteras i trädgårdsjord med ett djup av 4 cm. Tills rötterna dyker upp ska sticklingarna hållas i ett ljust och varmt rum. Efter en och en halv månad kan sticklingarna transplanteras.

Bild
Bild

Förökning med luftlager är det enklaste sättet . Kärnan i denna metod är att luta skottet till marken och fixa det i denna position. Det kommer att ta flera veckor för oberoende rötter att visas på bilden. I detta fall kan grenen klippas och den rotade snittet transplanteras.

Bild
Bild

Överföra

Tillväxten av rotmassan i syzygium är måttlig. Därför kan transplantationen utföras en gång var 1-3 år, när växten växer. Det är svårt att plantera om stora exemplar, och det behövs inte. Det räcker med att ersätta matjorden med en ny. Syzygium gillar inte hög surhet i jord. Du kan köpa ett färdigt underlag eller göra din egen jord. För att implementera det sista alternativet måste du förbereda följande komponenter:

  • torv;
  • humus från löv;
  • flodsand;
  • arkjord.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Botten av behållaren måste fyllas med stort dräneringsmaterial som har desinficerats. Ytterligare landning utförs enligt standardschemat.

Vårdregler

Syzygium är definitivt inte nyckfull, även om det anses vara en utomlands gäst från de tropiska skogarna.

Bild
Bild

De viktigaste kraven för dess innehåll anges nedan:

  • platsen för att placera växten ska vara så lätt som möjligt;
  • skydd mot direkt sol krävs;
  • dagsljuset ska vara minst 12 timmar och bättre - 14, därför krävs en extra ljuskälla på vintern;
  • för sommaren är den optimala temperaturen i intervallet +18 … +25 grader, för vinterunderhåll sjunker temperaturen till +15 grader;
  • för bevattning behövs varmt, sedimenterat vatten med låg hårdhet;
  • vattning bör vara frekvent, inte riklig;
  • anläggningen reagerar bra på sprutning och utomhusdusch, sådana procedurer är bara relevanta på sommaren;
  • utfodring utförs i mars och september, du måste använda mineralkomplex;
  • beskärning krävs;
  • i sällsynta fall är det nödvändigt att behandla växter från skadedjur med preparat av en insekticidgrupp.

Rekommenderad: