Skumpia Läder (48 Foton): Plantering Och Vård Av Den Vanliga Skumpia, "Grace", "Lilla", "Young Lady" Och Andra Sorter Av Peruk Träd

Innehållsförteckning:

Video: Skumpia Läder (48 Foton): Plantering Och Vård Av Den Vanliga Skumpia, "Grace", "Lilla", "Young Lady" Och Andra Sorter Av Peruk Träd

Video: Skumpia Läder (48 Foton): Plantering Och Vård Av Den Vanliga Skumpia,
Video: Senators, Ambassadors, Governors, Republican Nominee for Vice President (1950s Interviews) 2024, April
Skumpia Läder (48 Foton): Plantering Och Vård Av Den Vanliga Skumpia, "Grace", "Lilla", "Young Lady" Och Andra Sorter Av Peruk Träd
Skumpia Läder (48 Foton): Plantering Och Vård Av Den Vanliga Skumpia, "Grace", "Lilla", "Young Lady" Och Andra Sorter Av Peruk Träd
Anonim

Scumpia är ett lövträd eller buske som tillhör familjen Sumakhovy. Denna växt anses vara mycket gammal och är känd för många som ett garvträd. Vanlig klump kallas också en perukbuske eller zheltinnik. Dess naturliga livsmiljö anses vara den nordamerikanska kontinenten och vissa regioner i Eurasien. På grund av tanninerna i bladens blad används växten för läderförband. Idag odlas scumpia för industriella ändamål och odlas också som trädgårdsväxt.

Bild
Bild

Beskrivning

Skumpia garveri är en flerårig växt. Zheltinniks träd och buskar representerar ett grenat system, deras höjd kan variera från 2 till 5 meter. Allt beror på scumpias sorttillhörighet. Peruksträdet finns i Rysslands vida. Det växer vanligtvis i Rostov- och Voronezh -regionerna. Växten blev populär på 1600 -talet och används fortfarande aktivt i läderproduktion och parfymeri . Scumpia används också för att göra färgämnen.

Peruksträdet har sin popularitet tack vare sitt dekorativa utseende, vilket gör att växten med fördel kan passa in i trädgårdslandskapet. Scumpias krona har ett paraply eller sfärisk form. På sommaren är plantans löv ljusgröna och mörklila. På hösten kan de bli gyllene och skarlet . Denna ovanliga egenskap hos scumpia gör den populär bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den spektakulära blomningen av skumpia garveriet lockar också växtälskare. Busken blommar i slutet av våren eller försommaren. Yellowberry är rikligt täckt med täta panikulära blomställningar. De består av små blommor, färgade skarlet, ljusgrön, vit eller rosa. Längden kan variera från 15 till 30 centimeter. Blomställningarnas ljusa färg, i kombination med den extraordinära luftigheten, skapar effekten av ett dis runt växten . I engelsktalande länder av denna anledning kallas växten "rökträd", vilket betyder "rökigt träd". Vi kallar scumpia ett peruk träd på grund av dess frodiga blomning, som visuellt liknar en omfattande peruk.

I sin naturliga livsmiljö kan gulbärens livslängd nå upp till 100 år. Samtidigt kombineras trädets livslängd med dess intensiva tillväxt. Detta beror på ett väl utvecklat och starkt rotsystem. Roten växer på kort tid . Av denna anledning, två år efter plantering, kan du få en liten prydnads trädgårdsbuske. Detsamma kan inte sägas om scumpias blomning - den börjar blomma först när den når sin mognad, 6-8 år gammal. Vid den här tiden kommer det att vara mycket lättare att behålla peruksträdets form, eftersom växten bromsar sin tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Yellowberryens utseende och dekorativa egenskaper beror på växtsorten. Alla typer av skumpia kan användas för att anlägga trädgården.

Populära typer av perukved inkluderar följande

Royal Purple . Denna hybrid är den mest populära i Europa. Denna buske växer upp till 1,5 meter. Växtens breda krona är i form av en boll. Färgen på bladen är rödbrun, med höstens början blir de blå. Behöver formativ beskärning, vilket bör göras varje år. Det rekommenderas att växa i milda klimat, eftersom denna växt inte tolererar låga temperaturer särskilt bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rubrifoli . Växten av denna sort växer upp till 2 meter i höjd. Om scumpia odlas i de södra regionerna kan höjden variera från 3 till 5 meter. Trädets löv är lila och blir röda när hösten börjar.

Bild
Bild

" Nåd ". Denna prydnadsbuske kan bli upp till 3 meter hög. På sommaren är scumpias löv mörkröda, på hösten kan de få röda eller gyllene nyanser. Små rosa blomställningar dyker upp på trädet sent på våren. Kulturen är resistent mot låga temperaturer och torra perioder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golden Spirit . Denna hybrid är populär bland växtälskare, trots att den är kräsen nog att ta hand om. Trädet har en ökad dekorativitet, bladen, som många andra sorter, har en rik färgpalett och blommningen utmärks av dess densitet och kontrast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Follis Purpureus . Kronan på denna gulbär sprider sig och trädets höjd kan nå 2 meter. Under blomningstiden är bladen lila. I slutet av sommaren är växten täckt med paniklar. Denna hybrid är bäst lämpad för odling i varma områden. Tillväxten av sorten är mycket långsam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ung dam . Denna hybrid är utmärkt för odling i Ryssland. Allt tack vare plantans frostbeständighet och skötsel. Peruksträdets krona är bred och sfärisk. Scumpias täta blad är gulgröna. Blomningsperioden börjar på försommaren och fortsätter under hela säsongen. Växten är anspråkslös mot marken, men den rotar sig bäst av allt i ett väl upplyst område med kalkstensjord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lilla . Denna scumpia -sort är en mini -version av Royal Purple eftersom tillväxttakten för denna hybrid är mycket långsammare än den för dess större prototyp. "Lilla" växer upp till 1, 2 meter. Bladen har en rik färgpalett. På våren är de målade i en skarlet nyans, på sommaren blir deras färg smidigt till en plommonfärg, och på hösten får den en gyllene färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Vanligtvis väljer de till förmån för sorter som är anspråkslösa vid plantering och vård. men ofta planterar trädgårdsmästare zheltinniki, som kännetecknas av ökad dekorativitet, men på vintern måste de täckas.

Det rekommenderas att köpa plantor med ett slutet rotsystem. I detta fall kan växter planteras under alla årstider, förutom vintern. Det är bäst att plantera scumpia tidigt på våren, så att busken hinner slå rot och bli starkare innan kallt väder börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att odlingsprocessen ska bli framgångsrik är det nödvändigt att hitta en lämplig planteringsplats. Det ska vara rymligt och väl upplyst. Marken kan vara vilken som helst, men en lätt jord som är sur på en neutral nivå är bäst för ett perukträd.

Zheltinnik gillar inte överdriven fukt, därför är det nödvändigt att undvika stagnation av vatten vid dess rhizom. Ett område med nära grundvatten är inte lämpligt för odling av scumpia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dagen före plantering i öppen mark placeras plantorna i rent vatten. Innan detta är det nödvändigt att göra en noggrann undersökning av rötterna. Skadade och torkade delar tas bort. Sektioner bör behandlas med en fungicid. Efter bearbetning strös sektionerna med krossat kol.

Storleken på gropen för att plantera gulbären beror på rotsystemets storlek . Växten behöver inte gödningsmedel, eftersom den rotar sig bättre i jord med näringsbrist. Innan planteringen fylls gropen med vatten. Två hinkar räcker. Vänta tills allt vatten har absorberats i jorden och strö sedan ytan med träaska. En hög bildas från marken, där en planta planteras. Därefter måste du sprida roten och fylla hålet med jord. Sedan återstår bara att packa ihop jorden och fylla den med mycket vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Att ta hand om scumpia kommer inte att orsaka stora problem för trädgårdsmästaren. För att växten ska blomma rejält är det nödvändigt att utföra vissa åtgärder när man tar hand om peruksträdet.

Vattning

Zheltinnik är känt för sin torktolerans. Detta betyder dock inte att växten inte behöver fukt alls. Om trädet inte vattnas på länge kommer blomningen inte att vara så riklig och tillväxten kommer att märkbart bromsa . Vattning sker när jorden torkar ut. Vatten bör inte komma på bladen, så det rekommenderas att fukta jorden närmare basen. Frekvensen av vattenprocedurer kommer att minskas, det finns mulching i området runt stamcirkeln. Denna process genomförs i mars. Dessutom skyddar kompostskiktet rötterna från att torka ut. Mulching är också nödvändigt för att fördela fukt jämnt.

Bild
Bild

Toppdressing

Skumpia vulgaris är anpassad till brist på gödselmedel och växer bra på fattiga jordar. I detta fall är reaktionen på utfodring positiv. Näringsämnena hjälper växten att trivas. Vanligtvis befruktas peruksträdet i mars, när det inte finns några blad på det än . Fosfat-kaliumgödselmedel är lämpligt för utfodring. Det kommer att hjälpa växten att återhämta sig från vinterfrost. Innan blomningen kan skumpia matas igen. Detta görs på försommaren. Organiskt gödselmedel är lämpligt för utfodring. Mullein används ofta, och i vissa fall används också fågelspillning. Gödsling av växten rekommenderas ofta inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Omsorg för garvning av skumpia innebär också beskärning av växten. Denna process bör inte utföras mer än en gång vartannat år. Vanligtvis beskärs på våren, innan lövverket dyker upp. Formativ beskärning kombineras ofta med borttagning av gamla eller frostpåverkade grenar . Unga årliga skott måste klippas 2/3 av deras längd. Detta kommer att hjälpa busken att växa mer grenig och frodig. De äldsta grenarna skärs för att passa stubben. Efter beskärning växer bladen starkare och kronan blir kompakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Scumpia vanlig kännetecknas av dess frostbeständighet. Men även den måste isoleras de första åren efter plantering. Nonwovens är bra för byggande av skydd. Du kan använda lutrasil och linda det sedan med plastfolie. För att bevara rotsystemet under vinterperioden är busken muldd . För detta är material som humus eller torv lämpliga.

Många scumpia -grödor är perfekt anpassade för odling i regioner med låga temperaturer, så växten är utmärkt för plantering i Moskva -regionen och i hela centrala Ryssland. Det är värt att bara välja frostbeständiga hybridsorter av perukträdet, och de mest resistenta av dem kan odlas även i Sibirien.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Peruksträdet är resistent mot olika sjukdomar. Scumpia känns också väl skyddad mot insektsskador. Men i sällsynta fall, med felaktig vård eller yttre ogynnsamma faktorer, kan växten bli sjuk. Skadedjur som sätter sig på växten kan provocera sjukdomar. Bland dem sticker ut:

  • scumpia lilja;
  • liten pistaschbarkbagge;
  • fawn bladbagge.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bekämpa dessa skadedjur rekommenderar trädgårdsmästare att använda insekticider. Det kan vara "Karbofos", många använder också "Decis". Doseringshastigheten anges alltid i bruksanvisningen för läkemedlen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I princip blir zheltinniki praktiskt taget aldrig sjuk, men i sällsynta fall övervinns de av en sådan sjukdom som verticillär vissning. Det orsakas av infektion med svampbakterier. Först skadar de roten, varefter svampen sprider sig över hela buskens yta. Med verticellous vissning dör skotten gradvis av, bladen torkar. De grenar som påverkas av svampen måste omedelbart tas bort och sektionerna måste behandlas med ett antiseptiskt medel . Om du fuktar växten måttligt, matar den i tid och lossar jorden runt trädet, kan du undvika att denna sjukdom uppträder.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera sätt att föröka ett perukträd.

  • Sticklingar . Förökning med sticklingar anses vara den mest populära metoden. Sticklingar skördas i juni. Innan själva planteringsprocessen är det nödvändigt att sänka skotten i en heteroauxinlösning och hålla dem där i 12 timmar. Efter plantering behöver gulbären rikligt med fukt.
  • Växer från frön . Denna metod anses vara en av de svåraste, och när det gäller ett perukträd är detta inget undantag. Fröförökning är endast lämplig för professionella trädgårdsmästare. Ursprungligen kräver fröna skärpning. Denna process är obligatorisk när du förbereder planteringsmaterial. Saken är att fröna är praktiskt taget ogenomträngliga och täta i struktur. Efter att scarification har gjorts lagras fröna på en kall plats (högst 4 grader Celsius) i 3 månader. Fröna bör behandlas med en svavelsyralösning under scarifieringsprocessen. Fröna läggs i vätska i 20 minuter. Frön sås vanligtvis på hösten. Men om sådd är planerad till våren, då fröna lämpar sig för stratifiering. Detta innebär att fröna åldras naturligt vid låga temperaturer. Unga skott dyker upp om ett år.
  • Reproduktion genom skiktning . För att föröka växten på detta sätt är det nödvändigt att göra små snitt på gulbärets nedre gren, varefter grenen böjer sig till marken. Ovanifrån strös den med jord. Omedelbart efter rötternas utseende separeras växten från modern.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

Skumpia garveri används ofta i trädgårds- och parkområden och i landskapsdesign.

Grön häck . På grund av att zheltinnik lämpar sig för gjutning och klippning, blir det möjligt att presentera det i form av en häck. Avståndet mellan buskarna ska vara minst 70 centimeter.

Bild
Bild

Grupplandning . Scumpia vulgaris passar bra med växter som boxwood, björk och lind. Du kan ofta se henne i en grupp som planterar med thujas.

Bild
Bild

Solitaire landning . Denna typ av plantering presenteras som en enda växt som sticker ut mot en viss bakgrund.

Bild
Bild

Lila peruk träd ser bra ut i enstaka planteringar , och grönbladiga representanter för denna sort passar perfekt in i häckar. De ser särskilt imponerande ut på hösten. Yellowberry planteras ofta i stadsparker eftersom det absorberar förorenad luft.

Rekommenderad: