Gul Akacia (66 Bilder): Beskrivning Av Trädkaragana, "Lorbergs" Och "Pendula", Andra Sorter Av Sibirisk Stam, Familj Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Gul Akacia (66 Bilder): Beskrivning Av Trädkaragana, "Lorbergs" Och "Pendula", Andra Sorter Av Sibirisk Stam, Familj Och Reproduktion

Video: Gul Akacia (66 Bilder): Beskrivning Av Trädkaragana,
Video: Bilder med djurmotiv 2024, April
Gul Akacia (66 Bilder): Beskrivning Av Trädkaragana, "Lorbergs" Och "Pendula", Andra Sorter Av Sibirisk Stam, Familj Och Reproduktion
Gul Akacia (66 Bilder): Beskrivning Av Trädkaragana, "Lorbergs" Och "Pendula", Andra Sorter Av Sibirisk Stam, Familj Och Reproduktion
Anonim

En gyllene prydnadsbuske med små blad - gul akacia kan ofta hittas i trädgårdar och parker. Det är också känt under namnet tree caragana, chilizhnik, ärtväxt eller sibirisk akacia. Växten uppskattas av trädgårdsmästare på grund av dess opretentiöshet och förmåga att enkelt slå rot i alla områden. Gul akacia är också känd för sina mjuka egenskaper, liksom doftande doft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Caragana trädliknande växer i form av en lövfällande buske, mindre ofta ett träd med en höjd av 4-7 m, i kultur-2-3 m. Växten tillhör baljväxterfamiljen, antalet sorter av gul akacia når 70. Busken har ett ganska brett växande område - från Europa till Fjärran Östern . I sin naturliga miljö växer caragana starkt och bildar täta tjocklekar. Busken växer främst i skogsstäppzonerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens stam och stjälkar är raka, släta i strukturen, barken på dem har en grågrön nyans. Skott är elastiska och flexibla. Buskens krona kan nå 5 m i diameter. Bladen består av 5-8 par långsträckta rundade plattor som växer motsatt. Smidiga vid beröring, de har en ljusgrön färg, och med höstens början får de gulaktiga nyanser.

Akacia blommor är ganska stora i storlek . Utseendemässigt är de maltyper och ljusgula, samlade i små klasar eller växer enskilt. Busken blommar i slutet av våren - försommaren. I slutet mognar växten frukter som liknar små bönor, med 6-8 runda ärtor. På hösten sprängs baljorna själva. Den trädliknande caragana har en behaglig doft under blomningen, därför är det en bra honungsväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa sorterna

Gul akacia har en hel del dekorativa former och sorter, som ofta används i landskapsdesign.

" Pendula" eller gråtande akacia - buske, som kännetecknas av snabb tillväxt upp till 2 m. Stammarna är långsträckta, hängande, väl beskurna. Den kännetecknas av god frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ussuriyskaya Är en taggig buske av kompakt storlek (upp till 0,5 m). Bladplattorna är mörkgröna, blanka. Blommorna är ganska stora, gula till färgen, som så småningom får en rödaktig nyans. Busken är vinterhårdhet. Ussuri Karagana planteras ganska ofta på grund av sitt mycket dekorativa utseende.

Bild
Bild

Buske har en hög tröskel för frostbeständighet och uthållighet. Busken kan växa upp till 1,5-2 m och bildar täta tjocklekar. Denna form av gul akacia används som häckar och har ljusgröna klöverformade blad och ensamma, gyllene blommor. Växten kännetecknas av ganska stora (cirka 6 cm) taggar.

Bild
Bild

Dvärg har en höjd av 30 till 150 cm. Den kännetecknas av lång blomning hela sommaren. För tillväxt föredrar akacia steniga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

G rivastaya ("kamel svans") listad i den röda boken. Busken är kompakt i storlek, med ganska långa taggar. Blommor placeras enskilt på stjälkarna, de kan vara rosa eller orange.

Bild
Bild

" Grandiflora " - en mängd buskkaragana, som kännetecknas av stora blomställningar.

Bild
Bild

" Latifolia " - också en slags buskacacia. Den har ganska breda bladplattor.

Bild
Bild

" Globoza " har en karakteristisk rundad kronform.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Lorbergs " den sticker ut med smala bladplattor och små blomställningar, men blomningen är mycket riklig. Stammar som hänger. Representanter för denna sort växer mycket snabbt, maximal höjd kan nå 3,5 m.

Bild
Bild

Rollator - en mängd olika kompakta storlekar (ca 1,5 m) med en genombruten krona. Växtens löv är långsträckta och når 10 cm i längd. Grenar är flexibla, flytande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Annys gyllene kaskad - med hängande grenar. Bladplattorna har en gulaktig fläck och är benägna att brinna när de utsätts för direkt solljus.

Bild
Bild

Nana - en dvärgsort, som sällan överstiger 1,5 m i höjd. Den kännetecknas av en ganska tät krona och långsam tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårguld har en gyllengul ton av unga lövverk, senare får den en ljusgrön färg.

Bild
Bild

Sutherland har en rak och ganska tät krona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Städa den kännetecknas av extremt smala bladplattor, liknande nålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Albescens - en trädliknande sort med en gyllene krona.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

Gul akacia är extremt krävande i underhåll, tack vare dessa egenskaper planteras busken nära vägar, också som skyddande planteringar för fält från vinden och förstärkning av sluttningar. För att uppskatta all växtens skönhet är det fortfarande värt att välja områden för att plantera den med bra belysning och fuktgenomträngande jord . Det är inte nödvändigt att plantera en caragana på låglandet för att undvika översvämningar, av samma anledning bör områden med ytligt grundvatten undvikas. När du planterar en buske som en häck måste du hålla ett avstånd på 50-70 cm mellan växterna. Under tillväxten kommer kronorna att gå med, och med hjälp av en frisyr kommer det att vara möjligt att skapa önskad form och höjd.

Bild
Bild

Den maximala busken kan nå en bredd på 5 m, detta bör beaktas när man planterar akacia solo, så att angränsande växter inte växer i sin skugga, eftersom caragana kan växa på ett ställe i upp till 50 år. Acacia planteras i öppen mark tidigt på våren innan knopparna vaknar eller på hösten efter slutet av växtsäsongen . Innan du planterar gräver du 50 cm djupa hål med samma bredd. Organiskt material, en liten mängd torv och 100-200 g mineralförband läggs till jorden. Om marken är tung är det värt att lägga till mer sand till den. Denna blandning gör att växten kan utveckla rötter och slå rot snabbare.

Planteringsarbeten utförs enligt följande:

  • ett dräneringsskikt på 10-15 cm läggs på hålens botten;
  • placera buskar och täck med jordblandning;
  • uppifrån tampas och vattnas jorden;
  • applicera ett bra lager av mulch.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Som redan anges är Karagana mycket opretentiös och behöver inte särskild vård. Allt hon behöver är att vattna, lossa och beskära.

Vattning

Acacia tolererar lätt torka, men lider av överdriven fukt. Baserat på detta fuktas busken ungefär tre gånger i veckan (inte oftare), 12 liter vatten räcker till en buske. Frekvensen och mängden vattning beror på väderförhållanden och jord.

Bild
Bild

Gödselmedel

Unga buskar behöver regelbunden befruktning. Toppdressing börjar i mars och slutar i augusti, de appliceras två gånger i veckan. Du kan också gödsla med organisk eller komplex mineralgödsel. Vuxna buskar behöver inte gödningsmedel, eftersom akacia i sig, liksom alla baljväxter, kan berika jorden med kväve.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Gul akacia kännetecknas av snabb tillväxt, därför behöver den beskäras, som kan utföras från två års ålder. Växten tolererar proceduren enkelt på grund av dess plasticitet. Det rekommenderas att klippa sig tidigt på våren tills saften börjar röra sig och på hösten efter blomningen när skadade och torkade skott klipps av . Akacia som häck eller standardträd bör trimmas årligen. Detta förfarande gör det möjligt att bevara den givna formen, dessutom för att rädda växten från att exponera de nedre grenarna.

För att ge caragana ett trädliknande utseende, ta bort alla basala skott och bilda en krona. Mogna växter får en föryngrande frisyr, under vilken gamla grenar skärs, liksom nakna och sjuka. Lossning bör utföras regelbundet, kombinera det med ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsalternativ

Karagan trädliknande kan odlas på flera sätt:

  • utsäde;
  • sticklingar;
  • skiktning;
  • dela busken;
  • rotsugare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökning är ett av de enklaste och samtidigt effektiva sätten. Frösådd kan utföras i september - oktober eller tidig vår. Egenskaper hos frömetoden:

  • frön blötläggs i vatten i 6-12 timmar;
  • beredda ärtor placeras i fuktad jord, planteringsdjupet är 4-5 cm;
  • grödor mulas med torv eller sågspån.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en vårplantering genomförs, rekommenderas att stratifiera (härda) fröna, för detta förvaras de på nedre hyllan i kylskåpet i en månad. Du kan så akaciafrön för plantor i krukor . För detta är endast nyskördade frön lämpliga, de planteras i blomkrukor med en blandning av trädgårdsjord och sand (3: 1). Ett dräneringsskikt måste hällas på botten, dessutom måste det finnas hål för att överflödig fukt ska rinna ut.

En buske planteras på platsen med början av våren.

Bild
Bild

Sticklingar för förökning kan beredas vid beskärning av en buske. De behandlas med ett tillväxtstimulerande medel och rotas i fuktig jord. Efter ungefär en månad visas rötterna, sedan planteras de i öppen mark. Det rekommenderas att göra detta i april - maj eller hösten, men alltid före frost. Landning utförs enligt följande:

  • göra hål 40-50 cm djupa;
  • ett dräneringsskikt placeras i botten, som strös med jord;
  • sedan placeras komplexa gödningsmedel och kompost;
  • plantan placeras så att jorden täcker rotkragen med cirka 1,5 cm;
  • rötterna är väl rätade och beströdda med jord;
  • jorden är tampad, fuktad och mulched.
Bild
Bild
Bild
Bild

När man använder förökning genom skiktning böjs den nedre unga, starka skotten till marken, fixeras i denna position och strös med jord. Efter regelbunden vattning slår den rot på våren, sedan separeras den från moderplantan och planteras på sin växtplats . Indelningen rekommenderas under hösten. Ganska effektivt kan du föröka akacia med rotskott, växten har ganska många av dem. De separeras från busken och transplanteras endast på våren. Standardväxter odlas endast genom ympning i augusti. Som grundstam används främst trädliknande akacia med rak stam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Som regel är trädkaragana ganska resistent mot både sjukdomar och invasion av parasiter. En växt kan påverkas av olika typer av svampar, detta gäller särskilt med täta planteringar av häckar, när det dessutom finns regelbunden och ibland överdriven fukt. Det här skulle kunna vara:

  • bladrost, där bladplattorna får en brun nyans och faller av;
  • mjöldagg, manifesterar sig som en vitaktig blomning på bladen, som blir gula och flyger runt från busken;
  • vit röta täcker bole och grenar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bekämpa dem används fungicida preparat, inklusive Bordeaux-vätska, som är ett mycket effektivt rostskyddsmedel. Förutom, de delar som drabbas av sjukdomar skärs nödvändigtvis av och förstörs, de fallna bladen tas också bort och kan brännas . För förebyggande ändamål är det värt att utesluta överflödig fukt i planteringarna. Av skadedjur kan akacia bladlöss, bladflugor och falska scutes, som äter plantasaft, påverka den trädliknande caraganaen. Acacia -stammar kan attackeras av guldsmeder och glasskålar.

Växtskydd består av behandling med insekticida preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

På grund av sin snabba tillväxt, anspråkslöshet och en lättformad krona används trädkaragana i stor utsträckning i landskapsdesign. Växten är mycket lämplig för att skapa häckar och kantstenar.

Bild
Bild

Tack vare de elastiska stjälkarna som är lätta att klippa kan akaciaträd formas till vilken form som helst. Anläggningen kommer att bli en verklig höjdpunkt på webbplatsen.

Bild
Bild

Gul akacia ser vacker ut i enstaka planteringar. När hon växer upp kommer det att dekorera trädgården med ett ljusgult moln.

Bild
Bild

Hängande sorter ser också mycket imponerande ut på webbplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av sin höga stabilitet och opretentiöshet för förvaringsförhållanden planteras gul akacia längs vägarna och stärker också backarna med den.

Bild
Bild

Caragana är också bra i gemensamma planteringar med andra buskar, dessutom berikar växten jorden med kväve och matar närliggande grödor.

Rekommenderad: