Tamarisk (56 Foton): Beskrivning Av Tamariskbusken, Plantering Och Vård Av Den. Reproduktion I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Tamarisk (56 Foton): Beskrivning Av Tamariskbusken, Plantering Och Vård Av Den. Reproduktion I Det öppna Fältet

Video: Tamarisk (56 Foton): Beskrivning Av Tamariskbusken, Plantering Och Vård Av Den. Reproduktion I Det öppna Fältet
Video: Tamarisk - odla och vårda (Tamarix) 2024, April
Tamarisk (56 Foton): Beskrivning Av Tamariskbusken, Plantering Och Vård Av Den. Reproduktion I Det öppna Fältet
Tamarisk (56 Foton): Beskrivning Av Tamariskbusken, Plantering Och Vård Av Den. Reproduktion I Det öppna Fältet
Anonim

Medicinska och prydnadsväxter anses ofta vara olika klasser av grödor. Men i verkligheten överlappar dessa egenskaper oftare än du kanske tror. Tamarix är ett slående exempel på en sådan kombination.

Beskrivning av anläggningen

Det finns få kulturer som har så många namn. Tamarix kallas ofta:

  • comber;
  • hårkam;
  • salt cederträ;
  • Guds träd;
  • pärlor;
  • Astrakhan lila;
  • jengil;
  • eshel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett det specifika namnet, betecknar det ljungbuskar, som inte bara kan vara vintergröna, utan också lövverk. Ibland är tamariks inte buskar, utan ganska fullvärdiga träd. De kännetecknas av tunna grenar. Tamarisken är täckt med en rödbrun bark. När busken utvecklas får barken en blåviolett färg.

Bladets löv är grågrön. När växten blommar visas små rosa, vita eller lila blommor. De grupperas i spridning av panikulära blomställningar. Av de medicinska egenskaperna hos tamarisk noteras:

  • sammandragande och diuretisk effekt;
  • anestesi;
  • förmågan att stoppa blod
  • diaforetisk verkan.

Formellt ingår inte arter av släktet tamarisk i den ryska farmakopén . Ingen av dem används som råvara för tillverkning av läkemedel av något slag. Anledningen är enkel - studien av denna växt är inte bra. Därför kan försäkringar från ett antal källor om att tamarix inte har några kontraindikationer tas på allvar. Det är starkt avskräckt att använda det för självmedicinering.

Bild
Bild

Totalt har släktet Tamarix, enligt olika klassificeringar, 57-90 arter. Bladens längd kan nå 0,7 cm. De ordnas omväxlande. Tamarisk lövverk kännetecknas av det faktum att saltkörtlar finns på det. Växter av detta släkt finns:

  • på saltmyrar;
  • på saltslickar;
  • i ökenområden;
  • i halvöken.

Du kan se sådan tillväxt både i stäppen och i flodskogen. Tamarisks naturliga sortiment omfattar europeiska, asiatiska och afrikanska länder. Det är kalltåligt och kan överleva frost ner till -50 grader. Saltresistens är en attraktiv egenskap hos grödan.

Man bör komma ihåg att i vissa regioner i världen erkänns vissa tamariskarter som invasiva växter som är farliga för den lokala floran.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det är lämpligt att börja surfa på sorterna från en graciös tamarix som bildar tunna grenar. Vid blomningen är växten täckt med en enorm massa vackra blommor. Spridande buskar når en höjd av 4 m. De kännetecknas av tjocka hängande skott. En slät kastanjebark med enkla ljusbruna inneslutningar bildas på grenarna.

Bladen har en lansettformad eller subulat struktur. De kännetecknas av en tät passform till grenarna. Blomningen börjar i maj. Samtidigt blommar racemosblomställningar, vars längd når 0,05-0,07 m. Ljusrosa blommor kommer att glädja markägaren fram till slutet av kalendersommaren.

Grengrenen når en höjd av 3-4 m. Den kännetecknas av en rödorange färg på unga grenar. Skott är som kvistar. Med början av växtsäsongen är de täckta med ett tjockt lager av små grönblå löv. Innan knopparna löses upp ser dock växten inte mindre attraktiv ut. Dess nåd tillhandahålls av de oblåsta knopparna själva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma grenad tamarisk faller i juni-augusti och är rikligt. Längden på rosa-lila paniklar kan nå 0,5 m. När blomningen är klar bildas frukter av bolltyp. De innehåller miniatyrfrön med en hårig kam.

För tamarix med flera grenar förekomsten av tunna grenar är karakteristisk. De är målade i en grå eller något grönaktig ton. Årliga skott är rödaktiga. Bladen är mycket smala och mycket små, inte längre än 1,5 cm vardera; deras ändar är böjda mot flykten. I täta racemes av en komplex struktur kan rosa blommor grupperas. Blomställningens längd kan nå 0,05 m, de lever från juni till september inklusive.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förtjänar uppmärksamhet och fyrstjälkad tamarix … I naturen finns denna växt i södra Ryssland (inklusive Krim) och i de transkaukasiska regionerna. Ett karakteristiskt drag hos arten är en mycket frodig och attraktiv krona. Den bildas av skott med en rödaktig bark, formad som bågar. De lansettformade bladplattorna har en saftig grön färg, buskens blomning börjar under det sista decenniet av april.

I detta fall bildas vita eller rosa blommor. Var och en av dem har runda kronblad. Kulturen är lämplig för att dekorera både en stadspark och en trädgårdstomt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och här småblommig tamarisk helt motiverar sitt namn.

Detta är en låg (upp till 3 m max) buske med medelstora rosa knoppar. Den blommar i maj och juni. För anläggningen är områden som är översvämmade med strålande sol attraktiva. Torkmotståndet hos den småblommiga tamarisken är ganska högt. Men under mycket torra perioder måste den vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Unga exemplar växer mycket intensivt. Tillväxten avtar senare. Populärt och Meyers tamarisk. I naturen befolkar det:

  • öster om Transkaukasien;
  • norr om Iran;
  • västra regioner i Centralasien;
  • Astrakhan -regionen;
  • Kalmykia;
  • Dagestan;
  • Stavropolregionen;
  • Rostovregionen (men där finns arten listad i den regionala röda boken).

Växtens höjd kan nå 3-4 m. Rödaktig barkbildning är karakteristisk. Bladen har en matt, fjällande form och är något böjda. På grenarna av det senaste året bildas laterala blomställningar. Förökning med frön tillhandahålls vanligtvis; plantmaterial förlorar snabbt sin grobarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Bland de grenade arterna av tamarisk finns det tre huvudsakliga sorter:

  • Rubra (skiljer sig i graciösa rödvioletta blommor);
  • grenig " Rosa kaskad " (dekorerad med ljusrosa blommor);
  • Sommarglöd (hallonblomställningar med hög densitet är karakteristiska).

Lös tamarisk finns i nordväst om Kina och i Mongoliet; den kan också hittas i norra Iran. Ett alternativt namn är rosa tamarisk. Sorten kan inte vara högre än 5 m; grenarna kännetecknas av en grå eller grön färg. I de övre panelerna märks racemosblomställningar. Blomningsperioden är cirka 2 månader. Växternas vinterhårdhet varierar mycket beroende på sort och art.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande regler

Val av sittplats

Att plantera en tamarisk i trädgården fungerar oavsett jordens kemiska sammansättning och dess mekaniska struktur. Men ändå det rekommenderas att föredra jordar med ett neutralt eller alkaliskt pH -värde . Ett överflöd av solljus är mycket viktigt för denna kultur. Om ett sådant villkor tillhandahålls kan du räkna med att hela växten blommar, även på tät lera. Problem som ofta tvingar oss att överge plantering av andra grödor är inte signifikanta för tamarix; det är bara nödvändigt att ta hänsyn till vinterhårdheten hos en viss sort.

Oavsett region är det bättre att plantera växten på platsens södra gräns. För skydd mot vinden är väggarna i hus och uthus lämpliga. Ibland räcker till och med en vanlig buske för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Ibland kan du nämna att tamarisk kan planteras även efter lövfallets slut. Men man måste komma ihåg att denna växt är av sydligt ursprung och kan lida mycket av låga temperaturer. Normal anpassning i det öppna fältet, det lyckas endast med vårplantering. När växtsäsongen börjar måste du vänta på det ögonblick då luften stadigt kommer att värmas upp över noll grader dygnet runt.

I Moskva -regionen, liksom i andra regioner i vårt land, kan tamarisk teoretiskt planteras både på våren och hösten. Men ändå är detta ett ganska kallt område, och därför är vårplanteringsperioden att föredra i den. I Ural och Sibirien rekommenderas det starkt att odla tamarix, först i form av plantor.

Det är opraktiskt att direkt transplantera det i jorden. Så frön till plantor görs i slutet av vintern eller under de första dagarna på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantor och plantmaterial bör endast köpas i specialaffärer . På vanliga stadsmarknader säljs ofta varor av låg kvalitet av detta slag. Plantorna måste odlas inom 2 år. Först på 3: e året är det dags att transplantera dem i öppen mark.

Jordberedning

Riklig blomning av kulturen är endast möjlig med vissa ansträngningar från blomsterodlare. Ett fast dräneringslager skapas på den valda platsen. För en växt som naturligt befolkar öknar och sandstenar är fuktstagnation extremt destruktiv. Överdriven surhet i jorden kan undertryckas genom kalkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbättra jorden som innehåller mycket lera måste du plantera tamarisk samtidigt som du lägger till humus eller kompost . Detta kommer att föra jordens struktur närmare idealet. Ju tätare jorden är, desto värre kommer det att tillåta vatten att passera igenom. Därför måste du gräva ett djupare planteringshål och samtidigt bygga upp dräneringsskiktet.

Det är oönskat att använda torv med hög myr för att späda ut tät mark, eftersom jorden då blir mycket sur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsplan

Som redan nämnts måste du först gräva ett hål där en tillräcklig mängd dränering kommer att finnas. På toppen av det, sprida jord med tillsats av humus eller kompost. En hög bildas av denna jord, som kommer att fungera som ett stöd för plantan. Rötterna sprids noggrant så att de ser åt sidorna. Höjden väljs så att rothalsbandet är utanför.

Gropen fylls upp och jorden krossas något direkt i processen. Efter slutet av återfyllningen komprimeras hela jorden. För stark rammning avråds. Mellan planteringsgroparna, lämna från 1 till 1,5 m ledigt utrymme.

Bredden på diket bör vara minst dubbelt bredden av växten med en jordklump.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Vattning

Om jorden var fuktig under plantering är det korrekt att avstå från att vattna de första timmarna och dagarna. Men under de kommande 10-15 dagarna är det nödvändigt att kontrollera så att jorden i cirkeln nära stammen inte torkar ut. Detta område är täckt med mulch och skotten förkortas lite. Sticklingar ska skäras till 0,02-0,03 m. I framtiden kommer regelbunden vattning av pärlorna inte att behövas.

Faktum är att den har mycket djupa rötter . De kommer själva att ge växten den nödvändiga mängden fukt. Det kommer att flöda stadigt även på den hetaste dagen. Därför är trädgårdsmästare helt befriade från behovet av att vattna tamarix på sommaren.

Endast i mycket varmt och torrt väder hälls regelbundet 10-20 liter vatten på en vuxen växt; 3-5 liter vätska räcker för unga plantor.

Bild
Bild

Toppdressing

Tamarisk i naturen lever i mycket fattiga länder. Därför behöver du inte systematiskt ge honom gödselmedel. Den allra första utfodringen utförs nästa år efter plantering, på våren. Vid denna tidpunkt används humus och kompost för mulching. Sådan utfodring räcker till början av blomningen.

När tamarixen är täckt med knoppar appliceras hälften av den vanliga delen av gödningsmedel på jorden . En blandning av fosfor och kalium används för sådan utfodring. Det är på dem som nyttan av att stödja en blommande buske beror på. När vintern närmar sig är täckcirkeln täckt med kompost och humusmassa.

Förutom att förse växten med näringsämnen, hjälper ett sådant lager till att förhindra att rötter fryser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Huvudrollen för detta förfarande är att helt bilda busken. Till skillnad från vattning och utfodring är beskärning för tamarix avgörande. De kan överleva en frisyr perfekt. Därför bör trädgårdsmästare ta upp beskäraren utan minsta tvekan. När växten är bar (bladfallet slutar) måste alla sjuka och trasiga skott klippas av från den.

Naturligtvis måste du städa upp all torr, död tillväxt. Formativ beskärning är utformad för att förkorta skotten som sträcker sig bortom huvudkonturen. Buskens krona är noggrant utjämnad. Det är absolut nödvändigt att tunna ut alltför täta grenar, annars skadar de varandra och drabbas av infektioner som orsakas av brist på luft. När vintern är över är det nödvändigt att ta bort skott som inte har överlevt effekterna av kallt väder, snö och isbildning.

Bild
Bild

Fortplantning

Frön

Det huvudsakliga problemet som ofta stör förplantningen av tamarix med frö är den mycket korta groningstiden. Under 3-4 månader tappar de förmågan att gro. Situationen är ännu värre där förutsättningarna för utvecklingen av "ökengästen" inte är bra. Naturligtvis skulle plantering av frön på hösten vara en dålig idé alls. Beredningen av plantor är följande:

  • våt jord placeras i behållare med lock eller ett glasskikt;
  • färskt plantmaterial läggs ut på denna jord;
  • fröna pressas något ned, men se till att de inte är dolda från ljuset;
  • kontrollera markfuktigheten och hålla den på en acceptabel nivå;
  • efter uppkomsten av skott tas skyddet bort och behållaren tas bort från pallen med vatten;
  • håll plantor på fönsterbrädan och vänta på en stabil varm tid;
  • plantera tamarisk i den växande trädgården;
  • vid 1 eller 2 års ålder transplanteras trädet till en permanent plats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Tamarixfrön används främst av uppfödare. De utvecklar alltså nya sorter och förbättrar grödans egenskaper. Det är mycket lättare att rota växten med sticklingar för vardagliga ändamål. Det rekommenderas att använda sticklingar av vintersnittning (januari). I början av året är busken vilande och överlever lugnt proceduren.

Ibland används också skiktning. Det är nödvändigt att välja kandidater för dem när man undersöker övervintrad tamarix. Det bästa alternativet är den nedre lignifierade grenen. Du måste försöka böja den och fästa den på marken och sedan strö den lite med jord. Marken på den plats där det är planerat att rota sticklingarna fuktas systematiskt; under sådana förhållanden kan framgång uppnås i slutet av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Orsaker

Tamarix blir nästan aldrig sjuk. Även skadedjur, med sällsynta undantag, kryper runt eller flyger runt det. Endast ibland flyttar de till ökenbuskar från andra växter. Därför är huvudorsaken till tamarisksjukdomar konsekvent ouppmärksamhet hos trädgårdsmästaren. Eller ignorera de grundläggande kraven för plantering och lämning.

Av sjukdomarna för tamarix är svampsjukdomar särskilt farliga . Som med andra grödor förekommer de främst mot bakgrund av fuktigt, kallt väder. Inget kan göras åt det (annat än specialbehandling). Men det är fullt möjligt att initialt plantera växten på den mest torra och värmande platsen. Planteringarna rekommenderas att systematiskt inspekteras för att kunna upptäcka problem i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Symtom

Ibland för oerfarna trädgårdsmästare är tamarisk förvirrande. Om den övervintrar i ett sänkt tillstånd och övervintrar ganska bra kan toppen fortfarande dö av . I det här fallet börjar utvecklingen på nytt, från roten. Sådant beteende hos busken (årlig återhämtning från den icke-frysande nivån) är helt naturligt för det.

Med förbehåll för underhållsförhållandena blir busken inte ens gul nästan aldrig, och smärtsamma symptom kan endast förknippas med överdriven överbeläggning av planteringar.

Behandling

När den drabbas av svampsjukdomar är den första förutsättningen för framgång att begränsa vattningen. Alla skadade delar täckta med grå fläckar bränns . Du kan inte använda dem på något annat sätt. Verktyget desinficeras noggrant före och efter arbetet. För alla svampar och skadliga insekter måste specialiserade preparat användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande

Den viktigaste förebyggande åtgärden är att undvika orsakerna till att tamarisk kan bli sjuk. Det planteras i tid om överdriven växtdensitet upptäcks. De uppfyller strikt kraven i jordbruksteknik. Begränsa vattningen flitigt och håll dräneringsskiktet i gott skick.

De vanliga bestämmelserna för gödningsmedels frekvens och mängd får inte brytas.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Tamarix ger ett bra resultat endast när man använder ett tydligt landningsmönster. Denna växt används ofta i ursprungliga landskap. Tack vare sin imponerande skönhet kan både ensam plantering och blandad plantering göras. Tamarisk växer bra och på gradvis smulande sluttningar . Förutom den yttre dekorationen kommer den att stabilisera dem.

Grebenshik ser attraktiv ut i den alpina bilden. Stunted buskar av andra arter kommer att bli dess utmärkta grannar. En alternativ lösning är att plantera buskarna separat, i kombination med dekorationen av det omgivande rummet med dekorativa detaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den måttligt höga tamarisken lämnar en attraktiv blandning med lavendel. Men höga exemplar är bättre lämpade för japanska, minimalistiska och andra strikta stilar.

Rekommenderad: