Liquidambar: Harts (gult Träd) Och Formosan, Andra Typer. Beskrivning Av Frukter Och Frön Av Styraxträdet. Växande

Innehållsförteckning:

Video: Liquidambar: Harts (gult Träd) Och Formosan, Andra Typer. Beskrivning Av Frukter Och Frön Av Styraxträdet. Växande

Video: Liquidambar: Harts (gult Träd) Och Formosan, Andra Typer. Beskrivning Av Frukter Och Frön Av Styraxträdet. Växande
Video: Spara egna FRÖN - En fördjupande video om att ta egna frön från trädgården 2024, Mars
Liquidambar: Harts (gult Träd) Och Formosan, Andra Typer. Beskrivning Av Frukter Och Frön Av Styraxträdet. Växande
Liquidambar: Harts (gult Träd) Och Formosan, Andra Typer. Beskrivning Av Frukter Och Frön Av Styraxträdet. Växande
Anonim

Liquidambar kombinerar flera trädsorter som samtidigt tillhör familjen Altingia. Växterna kännetecknas av aromatisk hartsbark och ristat lövverk. De kan odlas hemma och på din personliga tomt om du studerar de grundläggande reglerna för vård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Liquidambar kan nå en längd på 30 m. Mogna träd har stammar upp till 1,5-2 m i diameter. Rotsystemet är avgörande medan sidorötterna är mindre utvecklade. Barken är gråbrun, tjock, skrynklig. Om ett litet snitt görs på det börjar ett doftande harts med tjock konsistens sticka ut . Kronor av träd har rätt form, är bredpyramidala. Spridning är inneboende i gamla träd. Unga skott kan vara gröna eller ljusbruna.

Bladen på dessa träd lockar alltid särskild uppmärksamhet . De är ganska stora - från 12 till 18 cm i längd, ljusgrön i färgen. På grenarna ordnas omväxlande. Jämfört med andra träd liknar vätskans blad mycket på ekens. De börjar blomma i mitten av maj - början av juni och vissnar på hösten och ändrar färg till ljusgult, vinrött, lila. På sommaren börjar träden blomma. Men blomställningarna är oansenliga, har en ljusgrön färg. Underindelad i hanar och honor. Frukterna är magartade, har en sfärisk form. Fixad med tunna bladblad. De kan vara kvar i träd till vintern.

I Ryssland finns liquidambar på Svarta havets kust. Träd växer också i andra länder: på USA: s östkust och delar av Asien.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns flera sorter av liquidambar.

  • Hartsartad . Det kallas också styrax eller bärnsten. Det sprids i stor utsträckning i sydöstra USA, Centralamerika och Mexiko. Barken av denna art innehåller en stor mängd harts, som har en behaglig lukt. Träd kan nå en höjd av 35 m, har stora löv 15-20 cm.
  • Orientalisk . Träden växer upp till 25 m i höjd medan den årliga tillväxten sedan planteringen har varit från 20 till 35 cm. Detta är ett termofilt träd som dör om lufttemperaturen sjunker under -15 ° C. Distribueras i Turkiet och Medelhavskusten.
  • Storbladig . Ett träd med en spridande krona, upp till 38 m. Bladverket är mörkgrönt, bladen blir upp till 20 cm långa.
  • Formosky . Denna art är infödd i södra Kina. Det är ett upprätt träd med avlånga löv. Jämfört med andra arter har den god frostbeständighet. Så den tål en kortsiktig sänkning av lufttemperaturen till -28 ° C.

Dessa är de mest populära sorterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

För plantering av liquidambar tilldelas en plats på platsen som är väl upplyst och skyddad från vinden. Dessa träd är intoleranta mot torka och överskott av kalk i jorden. De uppmärksammar inte försurning och saltning av marken, liksom överskott av fukt. I de södra regionerna kan liquidambar också växa i öppen mark . Men om temperaturen på vintern sjunker under -10 ° C måste du fortfarande isolera. I mittfältet, och ännu mer i de norra delarna av vårt land, bör du inte försöka plantera ett träd i öppen mark, det tål kanske inte kallt väder. Bättre att växa i en vinterträdgård, hemma.

För att förbättra och påskynda frögroning kan de hållas i sanden i cirka 2 månader . Därefter planteras fröna i lös jord till ett djup av 2 cm. Grödor kräver riklig vattning. Plantorna kan sedan flyttas i marken. För att göra detta måste du gräva hål med en volym som är 2 gånger större än det befintliga rotsystemet. Du måste plantera dem på ett sådant sätt att rotkragen sticker ut från jorden med cirka 2-3 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Plantor älskar ett soligt, ventilerat område, liksom fuktig jord. Du kan dyka plantor i separata krukor just nu när de når en längd på 5-7 cm . Om du planerar att växa inomhus är det bättre att sätta växten på ett fönster mot sydost. Att växa i förorterna och andra städer i mittfältet är endast möjligt i denna form. Dessa växter kräver regelbunden och riklig vattning.

I södra området kan växten planteras i öppen mark . Upp till 7 års ålder för vintern måste täckas med isolering. Kronan kan lindas i tunn säckväv, och det är bättre att använda grangrenar eller mulch för att bevara rotsystemet. Mogna träd bör endast täckas när lufttemperaturen sjunker till -20 ° C. Träden måste matas regelbundet. Detta kan göras med komplexa mineralgödselmedel.

Det är också nödvändigt att spraya plantorna med en järnkelatlösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsalternativ

För reproduktion används främst frön. För att få en vuxen växt på kort tid använder de också sticklingsmetoden . För att göra detta är det nödvändigt att skära de lignifierade skotten med knoppar. Längd - i intervallet från 15 till 20 cm. Det är nödvändigt att klippa bladen från sticklingarna, behandla dem med ett tillväxtstimulans och plantera dem i näringsblandningen till ett djup av 3 cm. Inomhus behöver växten odlas i 3 år. Efter denna tid ska sticklingarna ge rötter. De kan transplanteras i behållare med jord eller i öppen mark. All vård utförs enligt samma regler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liquidambar utsätts sällan för några sjukdomar. Detta beror på att barkrören innehåller mycket harts, som skyddar stammen och löv från alla typer av skadedjur. Men för att förhindra sjukdomar som senblåsa kan trädkronan sprutas med en lösning av Bordeaux -vätska … Vitriol är perfekt för samma syfte.

Om du följer alla regler kan du i din lägenhet eller på din personliga tomt (beroende på klimatzonen) odla vackra träd som är rika på grönska - liquidambars. De kommer att bli en riktig exotisk dekoration i vilken trädgård som helst.

Rekommenderad: