Robinia (37 Bilder): Pseudo-akacia (vanlig Vit) Och Gul, Ny Mexikansk Och Borsthårig, "Purpl Robe" Och "Margarita Kaske Rouge", Deras Beskrivning

Innehållsförteckning:

Video: Robinia (37 Bilder): Pseudo-akacia (vanlig Vit) Och Gul, Ny Mexikansk Och Borsthårig, "Purpl Robe" Och "Margarita Kaske Rouge", Deras Beskrivning

Video: Robinia (37 Bilder): Pseudo-akacia (vanlig Vit) Och Gul, Ny Mexikansk Och Borsthårig,
Video: Robinia (Robinia pseudoacacia) 2024, April
Robinia (37 Bilder): Pseudo-akacia (vanlig Vit) Och Gul, Ny Mexikansk Och Borsthårig, "Purpl Robe" Och "Margarita Kaske Rouge", Deras Beskrivning
Robinia (37 Bilder): Pseudo-akacia (vanlig Vit) Och Gul, Ny Mexikansk Och Borsthårig, "Purpl Robe" Och "Margarita Kaske Rouge", Deras Beskrivning
Anonim

Robinia, eller helt enkelt akacia, är känt för alla. När allt kommer omkring börjar alla förstå att sommaren är på väg. Under blomningen utstrålar den en fantastisk doft som lockar bin. Robinia är infödd i Nordamerika. Alla typer av robinia, och det finns cirka 20 av dem, är avsedda för dekorativa planteringar. Endast vit akacia används för markåtervinning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Beskrivningen av robinia tyder på att det är en spridande buske eller ett träd som når 4 meter i höjd och tillhör familjen baljväxter. Buskens bark är mycket tjock med ljusgrå sprickor. Det ömtåliga lövverket och de doftande knopparna påminner om medelhavsvegetation . I sin naturliga livsmiljö kan busken växa upp till 30 meter och leva i cirka 300 år. Lövverket representeras av pinnate blad med en glänsande ljusgrön yta upp till 25 cm lång. Blommande består av vita eller rosa blomkluster. Den börjar i juni och varar i tre veckor.

Efter blomningen, cirka oktober, bildas bruna frukter, liknande struktur som bönor, något plattade på ena sidan. Fruktstorlekar når 12 cm. Akaciens stam är ganska stark, förgrenar sig ofta vid basen och bildar flera stammar . Rhizomen är starkt utvecklad, stärker jorden, tack vare vilken trädet är motståndskraftigt mot vind.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudtyper och sorter

Släktet Robinia inkluderar 10 arter. Bland dem är de mest populära.

Akacia

Det kallas också pseudoacacia, falsk akacia, falskt, vanligt. Den mest resistenta arten mot miljöföroreningar som rök och gas. Därför används den i stadsområden för att rena den omgivande atmosfären.

De viktigaste egenskaperna är följande:

  • når en höjd av upp till 30 meter med en stammdiameter på cirka 40 cm;
  • skiljer sig i en spridande krona, bestående av elliptiska blad av en mörkgrön färg;
  • blomställningarna har en något rosa eller vit nyans, är 20 cm långa, varav en brun, platt frukt mognar;
  • frostmotståndet hos en växt ökar med åldern: ju yngre busken är, desto mer är den benägen att frysa;
  • en stor mängd snö på kronan kan ha en skadlig effekt på växten, men tack vare den starka rhizomen och bra skottbildningen återhämtar den sig snabbt;
  • akacia växer främst under de första tio åren, vid den här tiden svarar den bra på transplantation och beskärning;
  • kräver inte bördig jord och hög luftfuktighet;
  • den vita akacian älskar ett överflöd av solljus, är inte rädd för torka;
  • rhizomen utvecklar knölar, de innehåller bakterier som binder atmosfäriskt kväve, vilket berikar jorden;
  • bladen förblir gröna nästan till frost;
  • akacia ser dekorativ ut på vintern tack vare sina frukter, som håller kvar till våren;
  • förökar sig med frömetod.
Bild
Bild
Bild
Bild

" Umbraculifera" (Umbraculifera) - är en av sorterna av falsk akacia. Den har en kompakt, sfärisk krona, med en mycket långsam tillväxt och når en höjd av upp till 4 meter. En ganska opretentiös sort tolererar torka väl. Bladen är medellånga, cirka 15 cm. Sorten har ingen färg, men kännetecknas av dekorationens krona.

" Lila kappa " - olika pseudoacacia. Trädet kan växa upp till 50 meter. Blommorna är lila i färgen, blomsterklasen når en längd på 18 cm. Den avger en lätt behaglig doft som lockar bin för honungplantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ny mexikan

Denna art är ett träd 12 m högt. Alla skott är täckta med ett stort antal taggar. Blad av grågrön färg är långsträckta och 20 cm långa med håriga bladblad. Buskens blomning börjar i juni, varar med pauser till september . Blommor med en mörkrosa nyans, ingen uppenbar lukt. Robinia växer tillräckligt bra, är frostbeständig. Den växer på vilken typ av jord som helst, det viktigaste är att det inte finns något grundvatten. På grund av ett överskott av fukt kan växten dö. Älskar solen, så den är perfekt för att anlägga stadsparker och gränder.

Varieté "Margarita Casque Rouge " tillhör den nya mexikanska arten och anses vara den mest spektakulära. Trädet når en höjd av 7 till 12 meter. Kronan är oval med hängande skott. Kluster av blomställningar 15 cm långa har en mörkrosa nyans, mycket vacker, har en delikat doft.

Blomningen börjar i juli. Föredrar att växa i solen, utan överflödig fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borstig

Robinia av denna art är mycket liten i höjd, cirka 3 meter. Växten är termofil, därför tål den inte frost och växer i de södra regionerna . Allt lövverk med petioles är täckt med rödaktiga hårstrån. Grenarna har en rödbrun bark, det finns inga taggar i denna form. Bladen är avlånga och cirka 20 cm långa, deras mörkgröna utseende ändras inte förrän på hösten.

Acacia börjar blomma i början av juni med hängande blomställningar av en mörklila eller lila nyans . Blomställningen är cirka 25 cm lång och kan bestå av 9 blommor. Beroende på förhållandena kan blomningen upprepas i september. Efter färdigställandet, i oktober, mognar borst-körtelfrukter som är cirka 8 cm långa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elliot

En mycket liten buske som når bara 1,5 meters höjd. Kronan är svagt grenad, grenarna är upprätt och tunna. Längst ner på busken är de grå tomentos, och närmare toppen är sidogrenarna täckta med taggar. Bladen är elliptiska, stiftiga, med grå pubescens på bladstelen nedan.

Kluster av blomställningar är lösa, består av 5-10 blommor, täckta med tät pubescens. Corolla mal, upp till 2,5 cm lång, har en mörkrosa eller snövit färg. Blomningen börjar i juni. Efter det, på hösten, bildas linjära frukter, de är smala och håriga. Busken älskar solen, är inte kräsen om jorden. Skiljer sig i bra frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kurvig

Ett lågväxande träd som når en maximal höjd av 10 meter. Den växer ofta i form av en buske. Den ljusbruna barken är täckt med sprickor. Skott är täckta med tunna, vassa taggar. Blad av en avlång elliptisk form når en längd av 20 cm . Täta rosa blomställningar består av blommor från 2 till 3,5 cm långa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klibbig

Arten av denna akacia når en höjd av 12 meter. Den har en bred krona och slät brun bark . Robinia fick detta namn på grund av att hela trädet, från löv till blomställningar, är täckt med klibbiga, körtelhår. Spines är mycket sällsynta. Bladen är gröna och botten är grå, har en längd på cirka 20 cm. Bladen blir inte gula till hösten och förblir gröna under hela perioden.

Blomställningarna är upprätt, stora, lavendel- eller syrenfärgade, täcker hela kronan rikligt och är luktfria . Frukterna är också klibbiga, upp till 8 cm stora. Trädet älskar ljus, men har en svag immunitet mot frost och torka. Förökas av frön, sticklingar, rotprocesser.

Dominerade i grupp- och enskilda landningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrider

Uppfödare har fött upp flera hybridinterspecies. Till exempel, robinia "Margarita " dök upp när man korsade en pseudo-akacia med ett borstigt hår. Robinia "Slavia " - vid korsning av pseudoacia med "Kelseya", Robinia "Goldt " härstammar från frodig akacia med pseudoacacia, robinia "tvivelaktig " - från klibbig akacia och pseudoacacia.

Robinia "Margarita " - en hybrid som kännetecknas av glandulära pubescenta borst på bladets undersida, liksom på kronblad och blomställningar. Hybridsorten blommar med rosa hängande blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Robinia är en opretentiös växt, men landningen måste göras korrekt.

  • Växten är helt kravlös på jordens sammansättning. Vilken jord som helst kommer att göra. Det viktigaste är att göra det på våren, innan knopppaus, på en solig plats. Höstplantering kommer inte att fungera, eftersom jorden redan är kall och våt, vilket hotar roten med röta.
  • Efter att ha grävt ett litet 30 cm djupt hål för plantan, tillsätt lite sand och dolomitmjöl, aska och krossad sten där. Plantan måste vara minst en halv meter hög.
  • Ställ plantan utan att fördjupa sig för mycket. Täck med jord och tampa nära roten. Fyll väl med vatten.
  • Tänk på trädets framtida dimensioner när du väljer plats. Plantera inte bland trädgården, eftersom ett starkt rotsystem kan överväldiga andra planteringar. Avstå från att plantera nära lusthus eftersom det kommer att bli mycket bin under blomningen. Du kommer att se den första blomningen under det tredje året.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Robinia är en mycket opretentiös växt att ta hand om. Men under förhållandena i Moskva -regionen måste den täckas för vintern. Trots allt unga bestånd är mottagliga för frost upp till rotkragen, och allvarliga frost kan förstöra även ett vuxet träd . Inte krävande för jorden, därför växer den även i den mest knappa jorden. Företräde ges dock till jordens leriga sammansättning.

Akacia reagerar bra på kronbildning och beskärning, men detta görs bäst på våren. Ta bort rottillväxten i tid, eftersom den växer positivt och förtjockar planteringarna.

Robinia är resistent mot sjukdomar och skadedjur, kräver därför inte sprutning och desinfektion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Växten älskar fukt, men utan stagnation. Endast vuxna växter kan överleva svår torka. De klarar sig bra med fukt från regnet . Därför vattnas bara unga träd med varmt vatten, sedan minimeras vattningen.

Bild
Bild

Toppdressing

Toppdressing kan appliceras från 4 års ålder. För detta är kompost och humus lämpliga. Den måste anges årligen.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Den vanligaste avelsmetoden är utsäde. För detta desinficeras de uppsamlade fröna genom skållning med kokande vatten. Därefter blötläggs det i vatten i 12 timmar. Våta frön planteras i marken på ett avstånd av 20 cm från varandra. Den optimala temperaturen för odling bör vara 20-25 grader. Regelbunden vattning utan stillastående fukt och avlägsnande av ogräs kommer att främja bra frögroning.

När unga plantor når en halv meter i höjd kan de transplanteras på en separat växtplats på våren.

Reproduktion med rotskott är möjlig. För att göra detta grävs det upp och planteras på samma sätt som en ung planta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

På grund av sin anspråkslöshet och vackra krona används växten i stor utsträckning vid plantering för parkgränder, för att förädla enskilda tomter. Anläggningen berikar knappt land väl med kväve. Tack vare sin kraftfulla rhizom stärker den backarna, branta sluttningarna. De används som vindskyddslister i grönskande stadsgator.

I trädgårdar och sommarstugor används denna växt oftast som en häck. Enstaka planteringar är också möjliga och i grupp med andra buskar för att skapa kompositioner.

Rekommenderad: