Vineyard (33 Bilder): Brokig Och Kortstammig, Druvbladig Och Japansk, Ussuri Och Aconitol, Odling Av Ampelopsis

Innehållsförteckning:

Video: Vineyard (33 Bilder): Brokig Och Kortstammig, Druvbladig Och Japansk, Ussuri Och Aconitol, Odling Av Ampelopsis

Video: Vineyard (33 Bilder): Brokig Och Kortstammig, Druvbladig Och Japansk, Ussuri Och Aconitol, Odling Av Ampelopsis
Video: Seasons of the Vineyard | Jordan Wine Education Videos | Sonoma County Wine Country Vacations 2024, Mars
Vineyard (33 Bilder): Brokig Och Kortstammig, Druvbladig Och Japansk, Ussuri Och Aconitol, Odling Av Ampelopsis
Vineyard (33 Bilder): Brokig Och Kortstammig, Druvbladig Och Japansk, Ussuri Och Aconitol, Odling Av Ampelopsis
Anonim

Vingården används ofta för vertikal trädgårdsskötsel på platsen, det vill säga för att dekorera väggar, lusthus eller speciella stöd. Trädgårdsmästare lockas vanligtvis av den relativa opretentiösheten hos denna vinstock, frånvaron av behovet av beskärning, dess vackra bladblad och dekorativa glansiga bär av vackra nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Vingården, vars andra namn låter som ampelopsis, är en träig lövträd som tillhör druvfamiljen. Även om detta släkt förenar cirka 20 arter, på Ryska federationens territorium det är vanligt att bara odla två av dem: akonitol vingården och den kortstammade vingården, även känd som Ussuri … Den första typen planteras vanligtvis i Moskva, Moskva -regionen och de södra regionerna. Det andra kräver mer värme, så det känns bättre i Lipetsk eller Bryansk regioner, men reagerar dåligt på torr luft och höga temperaturer.

Växter har som regel en fibrös rhizom och bark med knölar . Antenner saknas antingen suckers eller saknas helt. Bladplattorna har en läderaktig yta och långa bladblad. Små gröna blommor kombineras till falska paraplyer. Druvfrukter är olämpliga för konsumtion, innehåller från 2 till 4 frön. Skuggan på bären varierar från grönt till orange och lila, så det är de, i motsats till knopparna, som är ansvariga för kulturens dekorativa effekt. Släta frön har en oval form. Tunna skott är lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Aconitol vingård sträcker sig upp till nästan 3 meter. Bladplattorna i en vacker grön nyans ligger på långa bladblad . De växande frukterna blir först orange, och när de är mogna byter du den till blå. Sorten, vars hemland kallas norra Kina, tål låga temperaturer bra under vintermånaderna. Den hjärtformade vinstocken skiljer sig från den tidigare typen i form av bladblad, precis som hjärtan. En kraftfull liana är täckt med grönblå frukter.

Den kortstammade vinstocken har en höjd av 6 till 7 meter . Liana är täckt med glänsande, mörkgröna blad, även om några av sorterna har vackra tallrikar med krämiga rosa fläckar.

Frukt över tid ändrar sin färg från grönt till mörklila, och när de är mogna blir de helt turkosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jag måste säga att den här arten idag kallas järnruvor, och i Ryssland säljs den ofta under namnet Ussuri ampelopsis. En av de mest populära sorterna av den kortstammade hönnen är sorten Elegance . Den har inte särskilt bra frostbeständighet och kräver därför ytterligare skydd under vintersäsongen. Det odlas också som en lägenhetsanläggning.

Den brokiga druvan är täckt med bladblad i olika former . Vinstockens längd kan vara cirka 9 meter. Frukterna är färgade i en ljusblå ton. Den japanska vingården kan till och med kallas marktäckare. Det kännetecknas av närvaron av glansiga löv, och mogna blå och lila bär är täckta med en svart prick. En annan känd art är druvbladig druva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Ampelopsis behöver bra och riklig belysning. Om den odlas i en lägenhet, bör fönsterbrädan väljas med utsikt åt öster eller väster. På platsen bör liana planteras i ljusa områden, men med diffus belysning. Det är viktigt att komma ihåg och så under sommarmånaderna tolererar vingården inte middagssolen, och därför är det bättre att mörkna den . Kultur gillar inte konstgjord belysning. I princip kan vinstockarna utvecklas i halvskugga, men i det här fallet bör du vara redo att ändra bladplattornas nyans.

Det är bättre att göra en jordblandning för en kultur från trädgård och växthusjord, tagen i lika delar, sand, gödsel och komposterade alger. En transplantation bör utföras vart 2-3 år, oavsett om vinstocken odlas i en lägenhet eller utomhus.

Med rätt skydd kan grödan överleva låga vintertemperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om en gröda kan verka skrämmande för en nybörjare, men för en erfaren professionell kommer det inte att orsaka några svårigheter. Separat bör det nämnas att vinstocken odlas inte bara i det öppna fältet, utan också i lägenhetsförhållanden. I princip är omvårdnadsprocessen i detta fall inte alltför annorlunda, men viss specificitet finns fortfarande kvar. Till exempel bör en husväxt leva i behållare och krukor, vars höjd är större än diametern. Behållaren ska inte vara för bred, eftersom en kraftfull och djupt liggande rhizom inte utvecklas bra under sådana förhållanden.

Unga hem vinstockar måste transplanteras varje år, och för mogna, kommer proceduren, som utförs vart tredje år, att räcka. Detta görs tidigt på våren med de första tecknen på tillväxt. Transplantationen bör utföras med omlastningsmetoden, det vill säga med bevarande av jordkoma. Krukans botten måste täckas med ett dräneringsskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Medan ampelopsis utvecklas bör den vattnas ofta och ganska rikligt. Men, kulturen är lika dålig för både bristen på fukt och dess överskott, så det är bättre att hålla sig till den "gyllene medelvägen" och upprätthålla en stabil regim . Torka bidrar till att busken börjar kasta lövverk, och stillastående fukt leder till förfall av rötterna. Praktiskt taget från mars till november bör grödan vattnas rikligt och omedelbart efter att den första centimeter jord har torkat ut.

Att spraya buskar under denna säsong är inte heller förbjudet.

Bild
Bild

Toppdressing

För att kulturen ska utvecklas aktivt måste den matas regelbundet. Gödsel appliceras vanligtvis varannan vecka. Färdiga mineralkomplex är bäst lämpade för vingården. Befruktning kan pågå från april nästan till oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Ampelopsis tolererar beskärning väl, vilket i sin tur inte bara förfinar vinstockens utseende utan också bidrar till en tjockare och mer frodig blomning. Om skotten förkortas kraftigt, börjar vinstocken växa bättre och jämnare. Dessutom tillåter tidig bildning dig att ändra storleken på grödan i önskad riktning och ändra den nästan till ett krukväxt. Kräver en vinstock och ett strumpeband på stöd, eftersom frånvaron av antenner leder till att växten inte kan "krypa" upp på egen hand . Lockiga baser, spaljéer, kaskader och till och med vanliga trappor är lämpliga för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det är ganska lätt att föröka en vingård. Oftast, för detta ändamål, väljs sticklingar, utförs i maj eller sommarsäsongen. Sticklingar skärs av unga skott på toppen av vinstockarna och rotas sedan antingen i våt sand eller i marken under ett plast- eller glasskydd. Om temperaturregimen hålls vid 20 grader kommer kulturen att slå rot inom en snar framtid. Den preliminära användningen av ett tillväxtstimulerande medel kommer bara att påskynda denna process.

Det kommer också att vara möjligt att föröka druvan med hjälp av skiktning. I detta fall lindas skottet vid internodpunkten antingen i fuktad mossa eller jordblandning och fixeras ovanpå med folie eller film. Om du säkerställer skiktning av regelbunden fuktning, kommer det snart att vara möjligt att få rötter, vilket betyder och transplantera den unga vinstocken till en ny plats . Fröförökning rekommenderas för de sorter av ampelopsis där bladplattorna har en jämn grön färg. Fröet kräver förvaring i kylskåp vid en temperatur från 0 till 2 grader Celsius. Att odla dem kommer att bli framgångsrikt om du förser kulturen med riklig belysning, näringsrik jord och hög luftfuktighet, vilket kommer att hjälpas av ett glasskiva eller en film.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En vingård odlad både i lägenheten och på det öppna fältet, ganska ofta attackeras av bladlöss, skalinsekter och vita flugor … I detta fall måste de skadade delarna elimineras och sedan använda insekticider. Av sjukdomarna är det troligt utveckling av rost, gråröta och fusarium … De infekterade delarna avlägsnas om möjligt, varefter hela vinstocken behandlas med en fungicid. Om växten är infekterad med en fläckig mosaik, kommer det inte att vara möjligt att bota den, därför måste vinstocken omedelbart röjas upp och förstöras, följt av bearbetning av jorden. Jag måste säga att de flesta hälsoproblem och utvecklingen av ampelopsis uppstår på grund av bristande efterlevnad av planteringsförhållanden och jordbrukskrav.

Till exempel, orsaken till sjukdomar kan vara hög luftfuktighet, otillräcklig befruktning eller en "angränsande" sjuk kultur … Som en förebyggande åtgärd är det vanligt att behandla växten ett par gånger i veckan mot infektioner och skadedjur, och glöm inte heller organiska skyddsmetoder - till exempel plantera "grannar" som skrämmer bort insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Även om liana sträcker sig upp till 15 meter i naturen, är tre meter växter som regel involverade i landskapsdesign. De ser mest harmoniska ut när de används för vertikal trädgårdsskötsel av byggnader, staket eller speciella stöd. Inte mindre spektakulära är häckar som används för stängsel, zonering eller döljer inte särskilt attraktiva föremål på platsen. Det är också värt att använda en vingård som bakgrund för en stenhage, en rosenträdgård, en blomsterträdgård eller en rabatt i flera plan.

Kultur är oumbärlig för att dekorera lusthus, vindar eller verandor.

Rekommenderad: