Haulteria (41 Bilder): Challon Och Mikel, Krypande Och Spetsiga, Vårdar En Prydnadsväxt Hemma, Haulteria I Landskapet

Innehållsförteckning:

Video: Haulteria (41 Bilder): Challon Och Mikel, Krypande Och Spetsiga, Vårdar En Prydnadsväxt Hemma, Haulteria I Landskapet

Video: Haulteria (41 Bilder): Challon Och Mikel, Krypande Och Spetsiga, Vårdar En Prydnadsväxt Hemma, Haulteria I Landskapet
Video: Rundvandring på Zetas Trädgård 2024, April
Haulteria (41 Bilder): Challon Och Mikel, Krypande Och Spetsiga, Vårdar En Prydnadsväxt Hemma, Haulteria I Landskapet
Haulteria (41 Bilder): Challon Och Mikel, Krypande Och Spetsiga, Vårdar En Prydnadsväxt Hemma, Haulteria I Landskapet
Anonim

Gaulteria tillhör familjen Heather. Födelseplatsen för denna kultur kan betraktas som Australien, Afrika, Asien och Nya Zeeland. Med hjälp av denna prydnadsväxt kan du dekorera interiören i alla rum eller trädgårdstomter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Gaulteria är en vintergrön flerårig, andra namn för vilka goltheria, gothteria, gauleria, vinterälskare är. Det odlas nästan över hela världen på grund av dess opretentiöshet och enkla odling. Växten kännetecknas av krypande grenar och långsträckta, glänsande, elliptiska lövverk med en djupgrön färg . På längden överstiger bladplattorna hos denna representant för floran inte 4 centimeter. Under den kalla årstiden blir buskens lövverk röda, vilket ger den en speciell dekorativ effekt.

Under blomningen dyker små vitrosa blommor upp på golteria, som liknar mycket en klocka och en näckros . På hösten, när knopparna vissnar, syns ljusröda bär som ser ut som tranbär på busken. De dekorerar växten länge och faller inte av även under frost. Trots den behagliga doften äts inte fruktens frukter.

Vinterälskarens höjd är vanligtvis 0,25 m, men det finns också högre sorter. En liten trädgårdskultur har nyligen blivit populär som inomhusboende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

För närvarande är ett stort antal varianter av haulteria kända, men trädgårdsmästare odlar bara några av dem.

Hårig . Himalaya och Kina anses vara kulturens födelseort. Växten av denna art är en 10-centimeter buske, som är täckt med grågrönt lövverk med en elliptisk avlång form. Vinterälskarens rosa blommor hänger och når cirka 4 millimeter i längd. Kulturens frukter är blåfärgade.

Bild
Bild

Ovate . Växten presenteras i form av en buske 0,3 meter hög. Kulturens lövverk kännetecknas av en längd av 35 millimeter. Blomman i haulteria är vit, och frukten är ljusröd med en diameter på 10 millimeter.

Bild
Bild

Sprid ut . Denna dekorativa representant för floran kan växa högst 10 centimeter i höjd. Växten kännetecknas av närvaron av äggrunda eller nästan runda lövverk. Längden på de något tandade bladplattorna är 2 centimeter. Blommor är enkla axillära, högst 5 millimeter långa. Den vinterälskande frukten är rödaktig i färgen.

Bild
Bild

Glandular hault Är en besökare från de japanska öarna. Den 30 centimeter långa busken har läderaktigt tandat lövverk upp till 30 millimeter långt. Blommorna hänger, klockformade, rosa på utsidan och vita på insidan. Små körtlar observeras i växtens röda frukter.

Bild
Bild

Förutom krypande och spetsig golteria är följande de vanligaste kultursorterna

Mikel . Den vintergröna buskhalten har upprättade grenar upp till 250 millimeter höga och en krypande rhizom. Den innehåller täta mörkgröna blad och fåblommiga racemosblomställningar. Vinterälskare bär liknar frukten av snöbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Shallon . Kulturen i denna sort odlas oftare än andra. Buskens höjd är 50 centimeter. Skottet vid haulteria är stigande, rakt, med regelbundet lövverk. Kulturens centimeterlånga blommor är rosa och vita, de samlas i en panikulär blomställning. Shallons frukt är lila, men med tiden blir det svart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

För att odla en hälsosam åkeri i det öppna fältet bör du välja en väl upplyst plats för att plantera den. I detta fall bör jorden kännetecknas av löshet, förekomst av torv i kompositionen, surhet på högst 5 enheter. Florister bör komma ihåg att kalk inte ska finnas i jorden. Om jorden är mycket tung, så är det värt att förbereda ett speciellt substrat från halvruttnat barrträd, högmyrtorv och grov sand för planteringshålet.

Gropens djup bör vara mellan 30 och 40 centimeter. Glöm inte heller att observera avståndet mellan hålen - det bör vara från 20 till 40 centimeter. Gropens botten bör vara utrustad med ett dräneringsskikt 15 centimeter tjockt. För detta ändamål kan du använda stenar och trasiga tegelstenar.

Vid plantering ligger kulturens rotkrage på samma nivå som jordens yta. Efter att ha fyllt hålet måste stammcirkelns yta vara något komprimerad och plantan ska vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Om du vill behålla ett gulteri bör en blomsterhandlare vara beredd på att du måste utföra några enkla procedurer för att ta hand om det. Som den här busken är opretentiös, problem med att ta hand om den är extremt sällsynta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Vinterälskare behöver måttlig bevattning. För att undvika brännskador på lövverket är det värt att vattna bara på kvällen. Denna representant för floran behöver bevattning var 14: e dag . Häll minst 5 liter vätska under en buske. Om det är en torka på sommaren, är det värt att öka mängden bevattning.

Efter vattning, glöm inte att lossa stamcirkeln och eliminera ogräs . Experter rekommenderar också mulching med torv eller marker. Ett 10 cm lager av mulch kan hålla fukt nära rötterna under lång tid.

Bild
Bild

Toppdressing

Före starten av den aktiva tillväxtfasen av goltheria är det nödvändigt att göra en föryngrande beskärning av plantans skott. Tack vare detta förfarande kommer de att växa och utvecklas aktivt. Befruktning av busken bör utföras med hjälp av mineralgödselmedel. För detta ändamål, använd "Kemira" och nitroamofosku. Under den första veckan av sommaren är det lämpligt att befrukta haulteria med en kvävefri komplex komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Ofta övervintrar Gothieria utan ytterligare skydd. Men växternas rötter under det första levnadsåret rekommenderas att isoleras med ett lager torv eller fallna löv. Om vintern inte är snöig bör kulturen överläggas med grangrenar. När våren börjar måste skyddet tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Heminnehåll

Även en oerfaren blomsterhandlare kan odla en dekorativ miniatyrbuske. Anläggningen kan glädja sina ägare genom att sitta på fönsterbrädan i lägenheten . Belysningsnivån för denna representant för floran är inte signifikant. Det kan placeras även i ett mörkt område av lägenheten. Blomsterodlare bör dock komma ihåg att denna fleråriga är rädd för starkt solljus.

Matning av en inomhusboende bör utföras med en speciell komposition, som är avsedd för ljung- och rhododendraväxter. Gödsla kulturen samtidigt som bevattningsförfarandet. Luftfuktighet för vinterälskare är av stor betydelse. Torr luft, liksom övertorkad jord, kan förstöra busken.

Gaulteria gillar svalhet, så hon känner sig bra vid en lufttemperatur på 12 grader Celsius

Grödan bör odlas i ett välventilerat område. Glöm inte heller att beskära grenarna av denna dekorativa skönhet. Listan över nödvändiga procedurer för vård av en vinterälskare inkluderar också dess transplantation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns flera alternativ för uppfödning av gaulteria.

Frön . Vinterälskarens planteringsmaterial behöver kall skiktning före plantering. Före sådd förvaras fröna i fuktad torv i 4-10 veckor i kylskåpet. Med början av mars kan du börja så frön tillsammans med torv. Under förutsättning av optimal luftfuktighet kan groning av plantmaterialet ta cirka 2 månader. När plantorna når en höjd av 25 millimeter kan plantorna dykas och planteras i separata krukor. Plantering av växter i öppen mark kan utföras med början av sommaren. När man väljer denna reproduktionsmetod bör odlare komma ihåg att kulturen kanske inte ärver moderns egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar . Denna version av reproduktionen av en dekorativ perenn anses enklare än den föregående. För att plantera sticklingar måste du gräva i marken, hitta en rhizom, skära av en del från den med rötter och en markskott. Plantan måste transplanteras till en ny plats utan dröjsmål. Efter att växten börjar växa överförs den till en halvskuggad plats och planteras i bördig jord genom omlastning. I öppen mark planteras haulteria endast med vårens början.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten . Reproduktion på detta sätt har alltid ett positivt resultat. På våren måste sidoskotten lutas och sedan läggas i ett grunt dike. Därefter strös plantan med jord så att toppen blir kvar på ytan. Florister bör bibehålla en optimal markfuktighet tills nästa säsong. Med vårens början bör en ung gröda som har visat tecken på tillväxt transplanteras till ett separat område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Gaulteria anses vara en växt som visar motståndskraft mot angrepp av parasiter och sjukdomar. Trots det kan kultur vara irriterande gråmögel, mjöldagg, bladfläck … Av skadedjur på busken kan det finnas bladlöss, thrips.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Vinterälskare kan planteras i landskapet på territoriet som behöver förstärkas marken, eftersom denna växt skyddar jorden från urlakning. Gaulteria är ett bra komplement till sten och alpin rutschkana. Kulturen ser ganska intressant ut bredvid barrträd, ormbunkar, rododendron, euonymus, barber.

Bild
Bild

Gothieria är lämpligt för terrasser och balkonger krukväxter. Under vintersäsongen används kvistar av haulteria med bär för festlig dekoration av lokaler.

Bild
Bild

För att skapa en unik höstkomposition rekommenderas att plantera en vinterälskare nära en krysantemum, ljung eller erica.

Bild
Bild

Du kan titta på skönheten i haulteria ytterligare.

Rekommenderad: