Yavor (32 Foton): Beskrivning Av Den Vita Lönnen, Atropurpureum-trädet Och Brilliantissimum Lönnplanlönn, Andra Sorter. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Yavor (32 Foton): Beskrivning Av Den Vita Lönnen, Atropurpureum-trädet Och Brilliantissimum Lönnplanlönn, Andra Sorter. Vad Det är?

Video: Yavor (32 Foton): Beskrivning Av Den Vita Lönnen, Atropurpureum-trädet Och Brilliantissimum Lönnplanlönn, Andra Sorter. Vad Det är?
Video: Schersmin (Philadelphus) 2024, April
Yavor (32 Foton): Beskrivning Av Den Vita Lönnen, Atropurpureum-trädet Och Brilliantissimum Lönnplanlönn, Andra Sorter. Vad Det är?
Yavor (32 Foton): Beskrivning Av Den Vita Lönnen, Atropurpureum-trädet Och Brilliantissimum Lönnplanlönn, Andra Sorter. Vad Det är?
Anonim

Den vita falska lönnen, även känd som sycamore, är vanlig i Europa, Kaukasus och Mindre Asien. Trä är högt ansett inte bara för sitt hållbara trä, utan också för sitt attraktiva utseende.

Bild
Bild

Vad det är?

Yavor är ett stort lövträd med en bred rund krona. Den kan bli upp till 30-35 meter hög. Växten har en slät grå bark, som med tiden blir grövre och liknar skalor i sitt utseende. Bladen på den vita lönnen är stora, med en lång petiole och ojämna kanter. På våren är de gulröda i färg, men med tiden blir de mörkgröna och täcks av små fläckar.

Blommor dyker upp på trädet på våren. De är gulgröna i färgen. Det finns bara cirka 20-50 blommor i varje blomställning. Fröna dyker upp på trädet ungefär sex månader efter pollinering, vanligtvis mitt på hösten. De är sfäriska och ligger parvis i lejonfisk.

Detta arrangemang bidrar till den avlägsna spridningen av frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av de bästa sorterna

Idag finns det flera sorter av vit lönn.

Bild
Bild

Atropurpureum

Denna typ av lönn kallas också fläktformad. Trädet har sitt ursprung i Japan men är populärt över hela världen. Skiljer sig i liten tillväxt. Medelhöjden för en vuxen lila är 5 meter. Den växer ganska långsamt. Men samtidigt är det en långlever och kan leva upp till 100-110 år. Trädet har en tät krona, bestående av ljusa blad . Insidan av varje blad är färgad mörk syren.

Denna lönn kan säkert användas för att skapa häckar eller för att bilda alléer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diamondissimum

Denna typ av lönn utvecklades i England 1905. Detta falska lönnträd är också litet i höjd. Kronan är rund och består av fem-flikiga och tre-flikiga blad. Trädet ser väldigt vackert ut. De första veckorna efter blomningen är bladen bronsrosa till färgen, men med tiden blir de gulaktig . Senare visas fläckar på dem. I detta fall förblir undersidan av bladen alltid grön.

Växten blommar i slutet av maj eller början av juni. Frukter visas på sensommaren och mognar i mitten av oktober. Barken på det vita lönnträdet har en mörkgrå färg. Dess rotsystem är avgörande.

Denna lönn sort är utmärkt för både grupp och enskilda planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Leopoldi

Denna sort av vit lönn kallas också "röd" på grund av dess ljusröda lövverk. Den växer upp till 15 meter i höjd. Hans krona är vacker, har en pyramidform.

Den kan användas för att dekorera både stadsområden och privata områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

För att plantera en lila, bör du välja antingen ljusa eller något skuggade områden. I mörkret utvecklas trädet långsamt och dåligt . Det rekommenderas att plantera vit lönn långt från alla typer av byggnader. I detta fall måste trädet skyddas från starka vindbyar. Marken för odling är neutral och väldränerad.

Plantera lila görs bäst antingen på våren eller hösten . Vädret på avstigningsdagen ska vara varmt och inte blåsigt. Det är värt att gräva hål för plantor tillräckligt djupt. Hela rotsystemet ska passa in i dem. Om ett extra dräneringslager krävs, bör gropen göras 20 centimeter djupare. Från dräneringsmaterial kan du välja stenflis eller fint grus. När du planterar flera lönnar tillsammans, lämna ett avstånd på minst 2 meter mellan dem.

Det rekommenderas att förbereda lila gropen i förväg, cirka 2 veckor före plantering . Detta görs så att jorden hinner bosätta sig. Den är fylld med vanlig jord med en liten blandning av humus. Efter plantering av lönnar måste de vattnas väl. Ett träd tar från 20 till 30 liter vatten.

Efter två eller tre dagar, när jorden har lagt sig, rekommenderas att täcka stamcirklarna med ett extra lager jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Det är inget svårt att ta hand om en lönn. Först och främst är det värt att komma ihåg att detta är en fuktälskande växt. Vattna det rikligt. På våren och hösten måste proceduren upprepas en gång i månaden . På sommaren, särskilt varmt och torrt, en gång i veckan. Unga plantor behöver mer vatten. Ett träd tar cirka 20 liter. En vuxen växt behöver hälften så mycket vatten. Efter vattning av lila måste jorden nära stamcirkeln lossas väl, medan allt ogräs tas bort.

Det är bäst att gödsla lönnar med organiskt material . Högkvalitativ humus, gödsel eller torv kommer att göra. Det rekommenderas att applicera toppdressing en gång per säsong. På våren är det också värt att använda kvävegödselmedel. På vintern utförs inte utfodring. För att en ung platå ska överleva vintern normalt måste den vara välisolerad. I slutet av hösten, före de första frosten, bör rotsystemet vara väl täckt med grangrenar och torra löv. Efter några år kommer trädet att växa upp och kunna överleva vinterfrosten på egen hand. De behöver bara täckas om temperaturen sjunker under –20 ° C.

Trädet behöver också årlig sanitär beskärning . Det hålls tidigt på våren. Vid denna tidpunkt är alla skadade och frysta skott avskurna. Dessutom är det på våren som du kan korrigera kronan genom att klippa av alla böjda eller unga grenar.

Du måste också regelbundet bli av med ung tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För förökning används som regel frön, sticklingar eller färdiga plantor.

Bild
Bild

Sticklingar

Denna metod väljs oftast av erfarna trädgårdsmästare. För plantering kan du använda sticklingar som finns kvar efter vårbeskärning . Varje gren ska ha flera löv och knoppar. I det här fallet kommer växten definitivt att slå rot. Grensnittet måste behandlas noggrant med speciella rotbildande lösningar.

Efter en dag kan den förberedda groddan placeras i underlaget . En blandning av torv eller lövmark och humus är lämplig. Jorden måste fuktas väl och skotten måste dessutom sprutas med varmt vatten. Det kommer att vara möjligt att plantera groddar nästa vår. Vid plantering är det viktigt att lämna rotkragen ovanför marken.

Det är lämpligt att täcka det översta lagret av jord med ett lager av mulch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökning

Att använda frön för förökning kommer att göra det mycket lättare för trädet att anpassa sig till det lokala klimatet i framtiden. Frö på hösten måste samlas in för hand och sedan blötläggas i vatten i en dag. Fröna framställda på detta sätt sås i ett lätt fuktat underlag . Plantor måste täckas noggrant med folie och behållaren med dem ska placeras på en varm och solig plats. Plantor bör regelbundet ventileras och vattnas. Unga skott kommer att spira om några säsonger.

Det kommer att vara möjligt att plantera dem i öppen mark endast när de är tillräckligt starka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planter

Det enklaste och snabbaste sättet att odla ett nytt träd är att köpa en planta i en speciell plantskola. Köpet måste behandlas noggrant. Det finns några saker att se upp för.

  1. Det är bäst att köpa plantor på hösten. Den bästa tiden att köpa är mitten av oktober eller början av oktober.
  2. Du måste noggrant undersöka växtens rötter. I många plantskolor grävs plantor ut inte för hand, utan med hjälp av en speciell teknik. I processen kan rötterna på unga växter skadas. Därför måste du se till att det inte finns några synliga defekter på dem.
  3. Blad ska inte vissna.

Om allt är i ordning med plantan kan du plantera den direkt efter köpet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Sycamore är resistent mot de flesta sjukdomar och små skadedjurattacker. Men det finns fortfarande ett antal problem som trädgårdsmästare måste möta. Först och främst bör du akta dig för vanliga sjukdomar.

Bild
Bild

Korallplats

Vid sjukdom är bladen täckta med vinröda fläckar. Efter att ha märkt dem måste du omedelbart börja bekämpa sjukdomen. Infekterade grenar måste beskäras och förstöras. Snittplatser måste desinficeras noggrant med trädgårdslack.

Bild
Bild

Vissna

Detta är en av de farligaste sjukdomarna som till och med kan döda ett träd. Det är inte svårt att känna igen det. Gröna ränder visas på barken på stammen. Med tiden blir stammen helt grön. Vidare torkar plantans grenar och rötter ut. För att bekämpa denna svampsjukdom är det värt att använda fungicider. Särskild uppmärksamhet bör ägnas markodling. Det måste sprutas med en fem procent lösning av kopparsulfat.

Bild
Bild

Mjöldagg

När denna sjukdom påverkar lönn blir dess löv täckta med en tät vit blomning. Med tiden blir de drabbade bladen bruna och torkar ut. För att bli av med denna sjukdom måste du ta bort inte bara enskilda blad utan alla grenar som helhet. Faktum är att infektionen kvarstår i barken på de drabbade skotten. Därför, om de inte tas bort, kommer sjukdomen att sprida sig ytterligare.

Sycamore bör också skyddas från insekter som kan skada den. Denna lista innehåller:

  • mjölbaggar;
  • vitfluga;
  • lönnrev.

Det är också värt att slåss med dem omedelbart efter att löv skadade av skadedjur har märkts. Grenarna måste klippas och brännas. För vårprofylax måste sycamore behandlas med speciella medel.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Yavor lockar trädgårdsmästare genom att den inte tappar sin dekorativa effekt även på senhösten eller vintern. Dessutom passar trädet perfekt in i olika blomma- och buskkompositioner, som kombinerar lika bra med prydnadsbuskar och med fleråriga blommor och med andra lövträd. Därför används den i landskapsdesign ganska ofta.

Eftersom vit lönn trivs i stadsmiljöer planteras den ofta längs vägar eller i parker . Sycamore används i både grupp- och enskilda planteringar. Det ser särskilt vackert ut mot bakgrunden av barrträd och buskar. Det här trädet finns också ofta på stranden av olika vattendrag. Till exempel i parker nära dammar eller små sjöar.

Bild
Bild

Det vita lönnträdet har en ganska stor krona, vilket innebär att det ger en bra nyans. Därför planteras den ofta bredvid lusthuset. I det här fallet kommer det även att vara möjligt att gömma sig på gården från värmen, även under en somrig sommar. Lågväxande sorter som Atropurpureum kan användas för att bilda häckar . Ett sådant träd med ljusa löv passar perfekt in i designen av en modern japansk trädgård.

Våra förfäder trodde att lönnar skyddar familjen, så de planterades i par nära huset där den unga familjen bosatte sig. Du kan använda det här testade tricket även nu. Två lönnar, planterade på motsatta sidor av platsen, kommer att se vackra ut på både stora och små gårdar.

Rekommenderad: